Näillä vinkeillä saat kaiken irti saunasta

Saunominen edistää hyvinvointia ja terveyttä monin tavoin. Se rentouttaa mieltä sekä kehoa ja palauttaa tehokkaasti arjen kiireistä ja stressistä. Sauna on paikka, jossa pysähdytään nauttimaan vain löylyn lämmöstä. Saadaksesi kaiken irti saunaelämyksestä, poimi talteen nämä vinkit.

Saunomisen jälkeen olo on rentoutunut ja virkistynyt.Saunomisen jälkeen olo on rentoutunut ja virkistynyt.

Hyvä kiuas antaa monipuoliset ja pehmeät löylyt

 • Valitse kiuas saunomistyylisi ja saunasi mukaan. Huomioi myös saunan koko ja huonosti eristävät pinnat. Myös kivi- ja betonipinnat vaikuttavat kiukaan koon valintaan. Voit tarkistaa laskurista, minkä kokoisen kiukaan saunaasi tarvitset.
 • Kiukaan valintaan ja asennukseen on syytä kiinnittää huomiota, jotta sen teho riittää lämmittämään saunan kunnolla, eivätkä varpaat palele alemmilla lauteilla.
 • Lado kiuas täyteen kiuaskiviä, keskelle väljästi ja ulkoreunaan tiiviimmin. Täytä kiuas vastuspilarin sisäosia myöten. Kiuaskivet on hyvä vaihtaa vuosittain, sillä lämpötilojen suuri vaihtelu rapauttaa niitä.
 • Saat pienemmän kivimäärän seinäkiukaista pehmeämpiä ja kosteampia löylyjä, kun käytät vuolukivisiä Mondex-löylykiviä pintakivinä.

Tutustu kiuasmalleihin
motti_kesakuva_1080x1080

Hyvissä löylyissä viihtyy pitkään

sauna_fiilis_pystyk
 • Saunan tavoitelämpötilaksi riittää 60–70 astetta. Saunaan voit mennä, kun lämpömittari näyttää 40–50 astetta. Tähän kuluu aikaa n. 35–50 minuuttia muun muassa saunan ilmanvaihdosta riippuen.
 • Käytä kädenlämpöistä löylyvettä.
 • Vaihtele löylyn laatua heittämällä löylyvettä kiukaan eri puolille. Kiukaan alaosista saat pehmeät ja kosteat, päältä taas kovemmat löylyt.
 • Käytä reilusti vettä. Pitkäkestoisimmat löylyt saat, kun kaadat hitaasti n. 0,5 l vettä kiukaan laelle.
 • Luo tunnelmaa käyttämällä erilaisia löylytuoksuja.
 • Vilvoittelemalla välillä ulkoilmassa tai vedessä jäähdytät kehoa ja jaksat saunoa pidempään.

Saunomisen jälkeen

 • Huolehdi, että poistoilmaventtiili on auki ja tila pääsee tuulettumaan kunnolla.
 • Säästät energiaa, kun kytket kiukaan pois päältä lopettaessasi saunomisen.
 • Kiukaan kivimassaan varautunut lämpö riittää mainiosti kuivattamaan saunasi.

Onko vanha kiuas tullut tiensä päähän?

Vaikka kaikki muu olisi kohdallaan, vaihtoa kaipaava kiuas vie saunanautinnon. Harkitse kiukaan vaihtoa varsinkin jos sauna ei lämpene yhtä tehokkaasti kuin ennen. Tämä voi johtua esimerkiksi siitä, että yksi tai useampi vastus saattaa olla rikki tai puukiukaassa pohja palanut puhki ja puut palavat huonosti. Vanha kiuas voi myös olla väärän kokoinen tai tehoton saunatilaan nähden. Vanhan ja kuluneen kiukaan vaihtaminen uuteen nostaa myös esteettisyydellään saunan arvoa ja tunnelmaa.


Kun valitset uutta kiuasta

Kiuas on aina pitkäkestoinen hankinta ja valinnassa kannattakin panostaa laatuun. Hyvä kiuas palvelee pitkään ja uskollisesti, myös seuraavaa käyttäjäsukupolvea. Kotimaisen kiuasvalmistajan Mondexin kiukaat valmistetaan kestämään aikaa ja käyttöä. Niissä yhdistyvät tyylikäs design ja kehittynyt tekniikka. Ajaton muotoilu sopii niin minimalistisiin skandikoteihin, kuin suuriin glamour-saunoihinkin. Katso saunaasi sopiva kiuas

teras_lattiakiuas_Mondex_1920x1080

Lue myös muita sauna-artikkeleita:

Mistä tietää milloin on aika vaihtaa uusi kiuas?

ing1619

Voiko puukiukaan vaihtaa sähkökiukaan tilalle? Entä toisinpäin?

Lue artikkeli >>

Näillä vinkeillä savu on vähäpäästöisempää

ing_paastot

Ovatko pienhiukkaspäästöt vaarallisia, mistä ne johtuvat ja voiko niille tehdä jotain?

Lue artikkeli >>

Jätä yhteydenottopyyntö


 
Päivitetty
3.9.2020