Virkisty kosteissa tiloissa

Kylpyhuone ei ole vain peseytymistä varten. Siellä rentoudutaan ja virkistäydytään arjen huolista. Hyvin suunniteltu kokonaisuus ja oikeanlainen valo auttavat luomaan tilaan rentouttavan tunnelman. Siivouksen kannalta tehokkaalla yleisvalasituksella on väliä, mutta niin on myös tunnelmalla. 
vesi

Heijastavat pinnat

Valaistusta suunniteltaessa seinien materiaaliin ja väriin tulee kiinnittää erityistä huomiota, sillä pesutiloissa on usein paljon heijastavia pintoja, jolloin häikäisy voi muodostua ongelmaksi. Tausta- ja peilivalaistuksella on tässä iso rooli. Tummat pinnat imevät valoa ja ne on siksi valaistava voimakkaammin. Peilin yläpuolelle asennettu valaisin antaa pehmeää, epäsuoraa valoa koko tilaan. Toimiva valaistus voi tulla myös kattoon, peilin yläpuolelle sijoitetuista alasvaloista. Jos valaisin on peilin yhteydessä, niin kiinnitä huomiota sekä valon värilämpötilaan että värintoistoindeksiin (CRI), jotta iho näyttää peilikuvassa luonnolliselta. 

Alasvalojen ylivoimaiset edut

Huomaamattomat pinta- tai uppoasennettavat himmennettävät LED-alasvalot ovat tyylikäs ratkaisu niin wc-tilaan, kylpy­huoneeseen kuin kodinhoitohuoneeseenkin.

kphkooste

Muista kosteissa tiloissa:

  • Tarkista valaisimen kotelointiluokka. Apua kannattaa pyytää ammattimaisilta.
  • Kiinnitä huomio heijastaviin pintoihin.
  • Valon väri on makuasia – mieti haluatko kylpyhuoneeseesi lämpimän tunnelman vai viileän puhtaan valkoisen.
  • Himmennyksellä saat rennon spa-tunnelman.
  • Valaise kodinhoitohuoneessa myös työtaso.

Kotelointiluokitus kosteissa tiloissa (IP-luokitus)

Muista noudattaa turvallisuusmääräyksiä. Valaistusta valittaessa kosteisiin tiloihin varmista, että valaisimella on tarvittava kotelointiluokka ja valaisimelle vaadittavat vähimmäisetäisyydet vesipisteistä. IP-luokituksessa ensimmäinen numero kertoo kestävyyden kiinteitä vierasesineitä ja pölyä vastaan, ja toinen numero vastustuskyvyn tason veden tunkeutumista vastaan.

Tässä yleisimpiä kosteiden tilojen valaisimien IP-luokituksia:

IP20: Suojaus keskikokoisia kappaleita vastaan, halkaisija yli 12,5 mm. Suojaus suoraan ylhäältä tulevaa vettä vastaan. Pisarasuojattu.
IP44: Kylpy- ja suihkutilat. Lattiakaivolla ja vesijohdolla varustetut autovajat ja –tallit. Suojaus roiskuvalta vedeltä.
IP54: Suojattu pölyltä. Ei edellytä täydellistä tiiveyttä, mutta haitallisia pölykertymiä ei saa syntyä. Suojaus roiskuvalta vedeltä.
IP65: Täydellinen suojaus. Pölytiivis. Suojaus joka suunnasta tulevalta vesisuihkulta.
IP67: Lähellä vesirajaa. Täydellinen suojaus. Pölytiivis. Kestää hetkellisen upotuksen veteen.
IP68: Uima-altaat. Täydellinen suojaus. Pölytiivis. Kestää pysyvän upotuksen veteen.

ipluokat2
ipluokat
 
Päivitetty
21.8.2017