Hyvässä saunassa ilmanvaihto toimii

Täydellisessä saunassa on viihtyisä tunnelma ja hyvät löylyt. Olennainen osa onnistunutta saunakokemusta on toimiva ilmanvaihto. Löylyä lyödessä saunoja jaksaa nauttia lämmöstä, kun löylyn mukana saunaan kulkeutuu happipitoista ja raikasta ilmaa.

sauna x

Saunan ilmanvaihto toimivaksi

Jo aluksi todettakoon, että yhtä oikeaa tapaa saunan ilmanvaihdon järjestämiseen ei ole. Saunomistapoja ja mieltymyksiä kun on yhtä monia kuin saunojiakin. Mutta vaikka toteutustapoja on monia, rakentuu hyvä löylykokemus muutamasta perusasiasta; saunan lämpöolosuhteista, kosteudesta sekä ilman riittävyydestä ja raikkaudesta. Nautinnollisten löylyjen lisäksi saunan ilmanvaihdolla on myös tärkeä tehtävä pitää sauna raikkaana saunomiskertojen välillä ja varmistaa rakenteiden hyvänä pysyminen. Riippumatta siitä, onko sauna sähkö- vai puulämmitteinen, on riittävä ilmanvaihto oleellista.

Tärkeä osa saunan ilmanvaihtoa on riittävä korvausilma. Saunoa jaksaa pidempään, kun tilaan virtaa riittävästi happipitoista hengitysilmaa. Puulämmitteisessä saunassa täytyy huomioon ottaa lisäksi palamiseen tarvittava korvausilma. Korvausilma tuodaan mieluiten kiukaan yläpuolelle, jolloin raitis, viileä ilma sekoittuu lämpimään. Korvausilmaventtiilin sopiva sijoituspaikka on noin 40–50 cm kiukaan kivipinnan yläpuolella. Näin sijoitettuna löylyä lyödessä mukaan tarttuu happipitoista ja raitista ilmaa.

Saunanautinnon yksi tärkeimpiä tekijöitä on toimiva ilmanvaihto.Saunanautinnon yksi tärkeimpiä tekijöitä on toimiva ilmanvaihto.

Vanhemmissa saunoissa korvausilmaventtiilin näkee toisinaan sijoitetun alas lauteiden alle, jopa lattiatasolle. Lattian rajaan korvausilmaventtiiliä ei kuitenkaan kannata sijoittaa, sillä tällöin venttiilin läpi tuleva ilma kylmettää lattian ja etenkin talviaikaan lisää lämmitystarvetta lattialämmitteisessä tilassa. Kun korvausilma saadaan osaksi ilmankiertoa, saunan lattian ja katonrajan lämpötilaerot pienenevät.

Poistoilmaventtiilin oikea paikka taas on mahdollisimman kaukana korvausilmaventtiilistä, kuitenkin niin, ettei saunojalle aiheudu vedontunnetta. Poistoilmaventtiilin voi myös sulkea lämmityksen alkaessa ja avata vasta saunomisen päätteeksi. Saunan kuivumisen kannalta poistoventtiilin on hyvä sijaita lähellä katon rajaa, jonne kosteus kertyy.

Ikkunatuuletus sopii saunalle vain hetkellisesti saunomisen päätteeksi – jatkuvaksi ilmanvaihdon korvaajaksi ei ikkunasta ole.

Automaattisesti ulkolämpötilan mukaan säätyvän venttiilin voi asentaa myös saunaan

Mikäli ilmanvaihto ei ole riittävää, muodostuu saunaan tunkkainen haju saunomiskertojen välillä. Saunan korvausilmaventtiilin tulisikin aina olla auki, jotta saunassa riittäisi happea ja tuulettuminen olisi tehokasta saunomisen jälkeen.

Toimiva ratkaisu saunan venttiiliksi on automaattisesti säätyvä Velco-korvausilmaventtiili. Velco-venttiilin termostaatti säätää itse venttiililautasen avausta muuttuvan ulkolämpötilan mukaan. Kylmällä ilmalla venttiilin avaus kiertyy pienemmälle ja lämpimällä suuremmalle. Näin ilmanvaihto toimii saunassa optimaalisesti ympäri vuoden ilman, että siihen täytyy kiinnittää erityistä huomiota. Kun korvausilmaventtiili ei pääse unohtumaan kiinni, odottaa saunojaa aina raikas löylyhuone. Velco-korvausilmaventtiilit ovat saatavana valkoisena, ruskeana sekä mustana.

Sauna – puhtauden tyyssija?

Saunailman puhtauteen tulisi kiinnittää nykyistä enemmän huomiota. Säännöllisen siivoamisen lisäksi kannattaa huomioida myös riittävä ilmansuodatus, joka varmistaa sisäilman laadun. Korvausilmaventtiilin kanssa käytettävä ilmansuodatin suodattaa ulkoilman epäpuhtauksia pitäen saunan sisäilman puhtaampana. Suodattimen laatuun kannattaa kiinnittää erityistä huomiota, sillä niiden suodatuskyky vaihtelee.

Velco-korvausilmaventtiilien kanssa käytettävä suodatin on valmistettu 3M Filtrete™-materiaalista. Sen korkea epäpuhtauksien erotusaste perustuu materiaalin sähköiseen varaukseen, joka vetää epäpuhtaudet magneetin tavoin kiinni suodattimen kuituihin.

Tehokas suodatin sopii materiaalinsa puolesta myös erinomaisesti saunaan, sillä se on valmistettu kosteuden kestävästä polypropeenista. Hyvin lämpöä kestävä ja vettä hylkivä suodatinmateriaali on käynyt menestyksekkäästi läpi useita viranomaisten palotestejä.

Korvausilmassakin voi olla eroa, kun ilma suodatetaan asianmukaisestiKorvausilmassakin voi olla eroa, kun ilma suodatetaan asianmukaisesti

Kuten asuintiloissa, tulee saunankin suodatin vaihtaa säännöllisesti. Suodattimien riittävä vaihtoväli riippuu saunan sijainnista. Esimerkiksi vilkas liikenne, runsas tulisijojen käyttö tai paljon siitepölyä tuottavat puut vauhdittavat suodattimien likaantumista. Suodatin vaihdetaan tarpeen mukaan, eli kun sen väri on selvästi tummunut, kuitenkin vähintään kerran vuodessa.

Huolehdi saunasta ja muista nämä:

  • Riittävä ilmanvaihto on olennainen osa hyvää saunakokemusta. Huomioi riittävä korvausilma saunan suunnittelussa ja remontoinnissa.
  • Velco-korvausilmaventtiiliä voidaan käyttää myös saunassa takaamaan puhdas ja riittävä korvausilma. Suodattimilla estetään pölyn, lian ja terveydelle haitallisten pienhiukkasten kulkeutuminen sisätiloihin.
  • Lauteiden pesuun riittävät neutraalit kodin pesuaineet. Esimerkiksi kloorin käyttöä tulee välttää, sillä höyrystyessään hengitysilmaan se on terveydelle haitallista.
  • Saunan suuret kosteus- ja lämpötilavaihtelut altistavat lauteet kovalle rasitukselle. Lauteiden ja puuverhouksen elinkaarta voi pidentää huolehtimalla, ettei niihin jää ylimääräistä kosteutta. Esimerkiksi painepesurin ja liiallisen veden käyttöä tulee välttää. Hyvä ilmanvaihto tehostaa materiaalien kuivumista ja pidentää lauteiden elinkaarta.
  • Toimivan ilmanvaihdon avulla sauna kuivuu tehokkaasti eikä epämiellyttäviä hajuja tai kosteusvaurioita pääse syntymään.

Haluatko lisätietoa? Voit myös jättää yhteydenottopyynnön


 
Päivitetty
19.12.2022