Hyvässä saunassa ilmanvaihto toimii

Täydellisessä saunassa on viihtyisä tunnelma ja hyvät löylyt. Olennainen osa onnistunutta saunakokemusta on toimiva ilmanvaihto. Löylyä lyödessä saunoja jaksaa nauttia lämmöstä, kun löylyn mukana saunaan kulkeutuu happipitoista ja raikasta ilmaa.

Saunan ilmanvaihto toimivaksi

Hyvän löylykokemuksen lisäksi saunan ilmanvaihdon tehtävä on pitää sauna raikkaana löylykertojen välillä. Kuten muissakin asuintiloissa, myös saunassa oikein järjestetty ilmanvaihto on tärkeä tekijä niin tilojen kunnossa pysymisen kuin niiden mukavuudenkin kannalta. Siksi saunaa suunnitellessa tai remontoidessa kannattaakin miettiä kuinka toimiva ilmanvaihto toteutetaan. Riippumatta siitä, onko saunassa käytössä sähkö- vai puulämmitteinen kiuas, on riittävä ilmanvaihto oleellista.

Raikasta ilmaa sisään tuovan korvausilmaventtiilin oikea paikka on noin 40 – 50 cm kiukaan kivipinnan yläpuolella, kiukaan sivulla. Näin sijoitettuna löylyä lyödessä mukaan tarttuu happipitoista ja raitista ilmaa. Lattian rajaan korvausilmaventtiiliä ei kannata sijoittaa, sillä liian alas sijoitettuna venttiili kylmettää lattian ja etenkin talviaikaan lisää lämmitystarvetta lattialämmitteisessä tilassa.

Vanhemmissa saunoissa korvausilmaventtiilin näkee sijoitetun alas, jopa lattiatasolle. Ajatuksena on ollut tuoda ilmaa puukiukaalle. Alas sijoitettu korvausilmaventtiili viilentää suotta lattiaa ja aiheuttaa lattialämmitteisissä tiloissa lisälämmityksen tarvetta. Kun tuloilma saadaan osaksi ilmankiertoa, saunan lattian ja katonrajan lämpötilaerot pienenevät.

Ikkunatuuletus sopii saunalle hetkellisesti saunomisen päätteeksi – jatkuvaksi ilmanvaihdon korvaajaksi ei ikkunasta kuitenkaan ole.

Saunanautinnon yksi tärkeimpiä tekijöitä on toimiva ilmanvaihto.Saunanautinnon yksi tärkeimpiä tekijöitä on toimiva ilmanvaihto.

Automaattisesti säätyvä Velco-venttiili sopii saunaan

Saunan korvausilmaventtiilin tulisi aina olla auki, jotta saunassa riittäisi happea ja tuulettuminen olisi tehokasta saunomisen jälkeen.

Mikäli korvausilman tulo ei ole riittävää, muodostuu saunaan tunkkainen haju saunomiskertojen välillä.
Suodatin
Hyvä ratkaisu saunan venttiiliksi on automaattisesti säätyvä Velco-korvausilmaventtiili. Velco-venttiilin termostaatti säätää itse venttiililautasen avausta muuttuvan ulkolämpötilan mukaan. Kylmällä ilmalla venttiilin avaus kiertyy pienemmälle, lämpimällä suuremmalle. Näin ilmanvaihto toimii saunassa ympäri vuoden ilman, että siihen täytyy kiinnittää erityistä huomiota. Kun korvausilmaventtiili ei pääse unohtumaan kiinni, odottaa saunojaa aina raikas löylyhuone.

Osta venttiilit Rakentaja.fi-verkkokaupasta
  • Velco-venttiilit ovat VTT:n testaama tuote.
  • Pitkän kotimaisen käyttäjäkokemuksen ansiosta niile myönnetään 10 vuoden takuu.
  • Helppo asentaa.
  • Suodattimen vaihto onnistuu nopeasti ilman työkaluja.
  • Velco-korvausilmaventtiili toimii automaattisesti termostaatin avulla, mutta on tarvittaessa suljettavissa ja säädettävissä myös käsin.

Sauna - puhtauden tyyssija

Saunan oikea ylläpito on tärkeää niin sen rakenteiden kuin saunojien viihtyisyyden kannalta. Puhtauden lisäksi saunan ylläpidossa kannattaakin huomioida myös ilmansuodatus. Hyvälaatuinen ilmansuodatin suodattaa tehokkaasti ulkoilman epäpuhtauksia kuten allergeeneja ja pienhiukkasia.

Velco-ventiilien kanssa käytettävät, F7-luokan erotusateen vaatimukset täyttävä, VS-100 suodatin on valmistettu Filtrete™-materiaalista. Sen korkea epäpuhtauksien erotusaste perustuu sähköiseen varaukseen joka vetää epäpuhtaudet magneetin tavoin kiinni suodattimen kuituihin.

Huolehdi saunasta ja muista nämä:
 

  • Riittävä ilmanvaihto on olennainen osa hyvää saunakokemusta. Huomioi riittävä korvausilma saunan suunnittelussa ja remontoinnissa.
  • Velco-venttiilin ja VS 100—suodattimen yhdistelmää voidaan käyttää myös saunassa takaamaan puhdas ja riittävä korvausilma. Suodattimilla estetään pölyn, lian ja terveydelle haitallisten pienhiukkasten kulkeutuminen sisätiloihin.
  • Lauteiden pesuun riittävät neutraalit kodin pesuaineet. Esimerkiksi kloorin käyttöä tulee vältää, sillä hörystyessään hengitysilmaan se on terveydelle haitallista.
  • Saunan suuret kosteus- ja lämpötilavaihtelut altistavat lauteet kovalle rasitukselle. Lauteuden ja puuverhouksen elinkaarta voi pidentää huolehtimalla, ettei niihin jää ylimääräistä kosteutta. Esimerkiksi painepesurin ja liiallisen veden käyttöä tulee välttää. Hyvä ilmanvaihto tehostaa materiaalien kuivumista ja pidentää lauteiden elinkaarta.
  • Toimivan ilmanvaihdon avulla sauna kuivuu tehokkaasti eikä epämiellyttäviä hajuja tai kosteusvaurioita pääse syntymään.

Voit myös jättää yhteydenottopyynnön


 
Päivitetty
24.8.2020