• Etusivu
  • Talo

Julkisivurappausten huolto- ja kunnossapito-ohje

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Saint-Gobain Finland Oy / Weber
Päivitetty 10.11.2023
20181_51442.jpg

Rappauksen kulumista ja korjaustarvetta ei tarvitse arvioida vuosittain, sillä rappaus on pitkäikäinen kestäen vuosikymmeniä ilman uudelleen pinnoitusta tai merkittäviä huoltotoimenpiteitä. Ensimmäisen uusintapinnoituksen syynä voi olla vain tarve kirkastaa vanhaa, patinoitunutta väripintaa tai halu vaihtaa talolle kokonaan uusi värisävy tai pinnan struktuuri.

Rappauksen tarkkailu

Rakennusten julkisivut altistuvat ilman epäpuhtauksille, sadeveden tuomalle kosteudelle, talviaikaiselle jäätymiselle sekä mekaanisille vaurioille. Jotta julkisivujen pitkäikäisyys voidaan varmistaa on rappauspinnat ja rappauksiin liittyvät rakenteet toisinaan tarkistettava. Näin rakenteissa tai ympäristössä tapahtuneet muutokset huomataan välttyen turhilta vaurioilta.
Julkisivu on hyvä tarkistaa keväisin lumien sulettua veden valuessa julkisivuille katoilta ja ulokkeilta. Myös silloin, kun julkisivussa tapahtuu muutoksia tai vuodenaika vaihtuu, on hyvä tarkkailla rakenteiden ja olosuhteiden vaikutusta julkisivurakenteisiin.

Veden valumat
Jatkuva veden valuminen rappauspinnalle aiheuttaa ikäviä valumajälkiä ja voi pitkään jatkuneena saada aikaan ennenaikaisia vaurioita kaikille materiaaleille, rappaukset mukaan lukien. Rakennukseen tehdyt muutokset voivat myös aiheuttaa muutoksia veden valumiseen. Muutoksien yhteydessä on tarkistettava, että vesi valuu pois julkisivulta. Tukkeutuneet syöksytorvet on avattava, jotta sadevedet kulkeutuvat hellitusti.

Ulokkeiden asennukset
Julkisivussa olevat ulokkeet, kuten valaisimet, syöksytorvet, kyltit ja kaiteet, on asennettava niin, ettei sadevesi pääse valumaan niiden kautta rappauspinnalle. Ulokkeiden asennukseen käytetään aina ruostumattomia kiinnikkeitä. Kiinnikkeet irrotetaan rappauksesta 3-5 mm saumalla, joka tiivistetään paisuvalla tiivistenauhalla ja -massalla. Veden valumat ulokkeilta ohjataan pellityksillä niin, ettei vesi pääse valumaan jatkuvasti samaan paikkaan.

Tiivistykset
Tiivistykset ja saumaukset tarkistetaan 5 vuoden välein. Saumaus on uusittava välittömästi, jos sauma on halkeillut ja vettä voi päästä sisään rakenteisiin.

Syöksytorvet
Syöksytorvet puhdistetaan lehdistä sekä oksista niin, että katolta tuleva sulamisvesi ja sadevesi pääsevät valumaan suunnitellusti pois rakenteista ja julkisivuilta. Syöksytorvien kiinnitykset asennetaan niin, ettei sadevesi valu kiinnikettä pitkin seinään.

Köynnökset ja kasvit seinän vierustoilla
Seinillä olevat kasvit pitävät julkisivua kosteana ja luovat olosuhteet pakkausrapautumiselle sekä home- ja leväkasvulle. Kiipeilevät köynnökset tai seinän lähistöllä olevat pensaikot tulee irrottaa sokkelista tai julkisivusta niin, etteivät ne hojaa seinärakenteita vasten.

Kosteus sokkelissa
Jos sokkelin pinnassa on näkyvissä vaaleaa härmettä, kertoo se kosteudesta sokkelirakenteessa. Yleisimmin syynä on kosteuden kapillaarinen nousu maaperästä sokkeliin, joka näkyy vaaleanasuolahärmeenä pinnoitteen pinnassa. Kosteus rakenteessa aiheuttaa aikojen myötä rakenteen rapautumista ja pinnoitteen irtoamista. Veden imeytyminen maaperästä sokkeliin estetään salaojituksella ja kivetyksellä. Sokkeleiden pinnoittamiseen käytetään laasteja, joilla on alhaisnen kapillaarinen vedenimu, jolloin rappausalustaan ei kulkeudu rappauksen kautta kosteutta. Sokkelipinnoissa uudelleenpinnoitus tehdään taulukon mukaan.

Vanha pinnoiteKalkkimaali/-laastiKS-maali tai -JalolaastiSementtimaali tai -laastiSilikaattimaali tai-pinnoiteSilkaattihartsimaali tai-pinnoite
Pohjarappauksen paikkaus148 Hydraulinen Kalkkilaasti412 Täyttölaasti tai 414 UniRender410 Ohutrappaus-laasti412 Täyttölaasti410 Ohutrappauslaasti
Pinnoite152 Hydraulinen kalkkilaasti201, 202 tai 206 Jalolaasti Silikaatti MaaliSilco Maali Silcopinnoite+422 Pintalaasti Silikaatti MaaliSilco Maali Silcopinnoite+
Info

Info

Julkisivujen huoltotoimenpiteiden tarkistuslista

  • Veden valumien tarkastelu, keväisin
  • Syöksytorvien puhdistus ja tarkistus, keväisin
  • Kasvien alustat pois rappauksilta, keväisin
  • Tiivistysten tarkistus n. 5 vuoden välein
  • Rakenteisiin tehtyjen muutosten vaikutus rappaukseen (veden valumat ja tiivistykset)
  • Pienten, alkavien vaurioiden paikkaus
  • Huoltomaalaus tai -pinnoitus n. 20-60 v.

Pienten vaurioiden korjaus

Pieniä vaurioita rappaukseen voi syntyä törmäyksistä tai kolhuista. Vaurio voi olla jopa veden virheellisestä valumasta kehittynyt paikallinen rapautuminen. Vaurio korjataan paikkaamalla tai pinnoittamalla Huoltomaalaus-osuuden taulukon 1 mukaisilla materiaaleilla. Rapautumisen aiheuttama virheellinen yksityiskohta rakenteessa on korjattava heti ja vaurioitunut kohta paikattava.

20181_51443.jpg

Rappausten likaantuminen

julkisivut likaantuvat aikojen kuluessa ilmassa kulkeutuvista hiukkasista, joita esiintyy liikennöidyillä alueilla tai lähellä puustoa. Home- ja leväkasvustot sekä yksittäiset roiskeet voivat myös saada aikaan jälkiä rappaukseen. Rappauspintoja voidaan huoltomaalata tai pinnoittaa tahi rappauspintoja voidaan puhdistaa varovaisella pesulla joko harjaamalla tai painepesulla. On huomioitava kuitenkin, että pesun jälkeen pinta voi olla joillakin rappaustuotteilla laikukas. Näissä tapauksissa tasainen pinta saavutetaan vain uudelleen pinnoituksella.

Puhdistusmenetelmät
Yleisesti rappausten puhdistukseen riittää painepesu. Lämmin vesi tehostaa puhdistusta. Painepesu suoritetaan varovasti rappausta rikkomatta. Veden paineen tulee olla alle 50 baria ja etäisyyden rappauspinnasta yli 30 cm. Puhdistaminen painepesulla on aloitettava varovasti pienellä paineella, jotta paine ei rikkoisi rappausta. Painetta ja etäisyyttä on syytä testata ennen puhdistuksen aloittamista. On huomioitava, että rappauspintaan voi jäädä paikallisesta puhdistuksesta jälki. puhdistusjäljen erottuvuus riippuu pinnoitteen tyypistä ja puhdistuksen voimakkuudesta. Täysin näkymätöntä jäljestä saadaan, kun seinä pinnoitetaan rajattuun alueeseen asti.

Levä ja homekasvustot
Ilmastomme on muuttumassa sateisemmaksi ja vuotuiset keskilämpötilat tulevat nousemaan. Kosteus ja lämpö ovat edellytyksiä levän ja homeen kasvulle. Julkisivun lähistöllä oleva kasvusto tai varjostava puusto luovat otolliset olosuhteet sateisena kautena homeen ja levän kasvulle. Tyypillisesti hometta ja levää voi ilmaantua erityisesti julkisivun etelä-länsisuunnassa. Hometta ja levää voi poistaa paikallisesti harjapesulla, mutta painepesulla saavutetaan paras tulos. Poistaa voidaan tehostaa myös tarkoitukseen soveltuvalla homeenpoistoaineella, joka sisältää tehoaineita kuten natriumhypokloriittia. Puhdistusaineen käytössä on noudatettava valmistajan ohjeita sekä käytettävä asianmukaisia suojavarusteita.

Maa-aines ja lehtivihreä
Rappauspinnoille voi roiskua tai kulkeutua likaa tai lehtivihreää maaperästä tai kasvustosta. Yleisesti rappausten puhdistukseen riittää painepesu. Lämmin vesi tehostaa puhdistusta. Yksittäistä läikkää voi puhdistaa myös varovaisella harjapesulla. Homeenpoistoaineella voidaan tehostaa lopputulosta.

Saint-Gobain Finland Oy / Weber
Talo
julkisivu
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20155_43381.jpg
Mitä tehdä, kun perustukset ovat rikkoutuneet?
Perustusten vaurioitumien johtuu suurimmaksi osaksi maaperään liittyvistä asioista. Maa on liian märkää ja kantavuus on kärsinyt, routaeristys on puutteellinen tai sitä ei ole – routa on päässyt liikuttelemaan kivijalkaa, lähiviemäri on rikkoutunut ja maaperään päässeet bakteerit lahottavat, pohjavesi on laskenut ja paalut altistuvat hapelle alkaen lahoamaan. Myös rakennukseen tulevat lisäosat saattavat aiheuttaa painumista.
201212_33254.jpg
Weber Floor -kokonaisratkaisu lattioille
Weberistä on tullut lattia-alan ykkösnimi siksi, että toimitamme kokonaisratkaisuja, emme pelkkiä tuotteita. Haluamme, että saat kattavan lattiaratkaisun, jolla on haluamasi ominaisuudet.
weber-muuratut-tulisijat-laastit
Tulisijan muuraukseen ei käy mikä tahansa laasti
Tulisijan muuraukseen käytettävät laastit on suunniteltu kestämään tulisijan eri osiin kohdistuvat lämpörasitukset ja lämpötilojen vaihteluista johtuvat liikkeet. Rappauslaastit ja pinnoitteet antavat paljon mahdollisuuksia tulisijan ulkonäön viimeistelyyn. Tulisijalaastit ovat valmiita kuivatuotteita, joihin työmaalla lisätään vaan vesi.Tulisijan muurauslaastitTulisijan runko muurataan joustavalla saviuunilaastilla weber ML Savi Saviuunilaasti. Kuorettoman tulisijan näkyviin jäävät muuraussaumat saumataan weber JSL 5 Jälkisaumalaastilla. Ennen jälkisaumausta tulisijan pitää olla kuivunut ja lämmitetty kerran kunnolla. Saumaus tehdään jäähtyneeseen tulisijaan. Tulipesä ja tulta vasten olevat osat muurataan tulitiilistä weber fire mortar Tulenkestävällä muurauslaastilla. Tulen kanssa kosketuksissa olevat pinnat voidaan myös valaa tulenkestävällä valumassalla weber VM Tuli Valumassa. Valumassan käyttökohteita ovat muun muassa lieden laki, kuristusosa, leivinuunin laki ja ylityspalkit. Tulisijan erillisen kuoren muuraukseen käytetään harmaata tai värillistä weber ML5 Värillinen Muurauslaastia.
20163_45775.jpg
Uutuustiilillä näyttävä julkisivu!
Tiili on julkisivumateriaalin palkitseva. Se on kestävä ja yleisimmistä julkisivumateriaaleista vähiten huoltoa vaativa. Se myös vanhenee kauniisti ja kestää siten hyvin aikaa myös ulkonäkönsä puolesta.Tiili on materiaalina moni-ilmeinen. Julkisivutiilien runsas väri- ja pintavalikoima varmistaa, että jokaiseen kohteeseen löytyy rakentajan mieltymyksiin ja ympäröivään maisemaan sopiva ratkaisu. Tiilitrendit vaihtelevat, mutta materiaalina tiili on säilyttänyt arvonsa vuosikymmenestä toiseen.Katso kaikki Wienerbergerin julkisivutiiletTilaa esite pientalon tiiliratkaisuista.
20216_71397.jpg
Mielenkiintoisia tiilijulkisivuja asuntomessuilla
Tiili on julkisivuratkaisuna perinteikäs, mutta ilmeeltään moderni. Uusia värejä, pintoja ja muotoja tulee markkinoille vuosittain. Lohjan asuntomessuilla on nähtävissä useita tiilivärejä valkoisesta mustaan.
Alvar-Aallonkatu-5-Helsinki-weber-monoroc-eristerappaus
Julkisivu rantarakentamiseen
Helsingin kaupungin rantarakentamisen ohjeistossa on hyödyllistä tietoa rakentamiseen niin meren kuin suurten sisämaajärvien läheisyyteen, joissa olosuhteet ovat erityisen vaativat. Weberin ratkaisuista esimerkiksi MonoRoc eristerappaus- ja Kahi Facade –julkisivujärjestelmät sopivat erityisen hyvin rantarakentamisen sisämaata huomattavasti ankarammin julkisivurakenteita rasittaviin sääoloihin.Rantarakentaminen yleistyy. Helsingissä satamatoimintojen siirtyminen Vuosaareen on vapauttanut meren rannalla useita alueita asunto- ja toimistorakentamiseen ja muuhun käyttöön. Muissakin rannikkokaupungeissa suuntauksena on parhailla ranta-alueilla keskustan läheisyydessä sijaitsevien satamatoimintojen ja teollisuuden siirtäminen kauemmas ja asuntojen rakentaminen tilalle.Rakennusten ympäristöolosuhteet ovat rantarakentamisessa usein huomattavasti vaativammat kuin sisämaahan rakennettaessa. Suunnittelussa ja rakentamisessa on huolellisesti otettava huomioon nämä alueelliset erityispiirteet. Ohjeita kannattaa hyödyntää aivan meren tai suuren järven rannalla sijaitsevien alueiden lisäksi ainakin parin kilometrin etäisyyteen rannasta ulottuvalla vyöhykkeellä.Tärkeimmät muista alueista poikkeavat tekijät ovat yleensä kosteusolosuhteet, kovemmat tuulikuormat, vedestä ja jäästä aiheutuvat kuormitukset ja rasitukset, suuremmat viistosademäärät ja usein vaikeat perustamisolosuhteet.Rakenteiden käyttöikämitoitukselle olosuhteet asettavat erityisiä haasteita. Varsinkin julkisivujen suunnittelu on haastavaa. Kova tuuli yhdistettynä kosteusrasitukseen vaatii erilaisten julkisivudetaljien tavanomaista huolellisempaa suunnittelua ja rakentamista, jotta saavutetaan riittävä käyttöikä, eivätkä rakenteet turmellu ennenaikaisesti.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton