Katto pitäisi vaihtaa - mitä pitää huomioida?

Katto on kokonaisuus

Hyväkuntoinen ja talon tyyliin sopiva katto kohottaa rakennuksen arvoa ja antaa ryhtiä koko rakennukselle.

Toimiva katto pitää sisällään yhteensopivat tarvikkeet aluskatteesta ruoteisiin ja listoihin, katemateriaaleihin, kattoturvatuotteisiin ja vesikouruihin. Jokaisella osalla on oma, tärkeä tehtävänsä katon turvallisuuden, kestävyyden ja ulkonäön kannalta.

Oikeilla materiaaleilla, asianmukaisella asennuksella ja hyvällä kunnossapidolla varmistetaan, että katto toimii.

mitestoikatto2

Kattoremontin suunnittelu

Kattoremontin suunnittelussa on hyvä ottaa huomioon etenkin katon yleiskunto ja se, miltä katto paljaalla silmällä näyttää.

Katemateriaalin valintaan vaikuttaa paitsi ulkonäkö ja oma maku, myös katon kaltevuus. Teräskattojen minimikaltevuudet ovat tiilikuvioiduissa muotokatteissa 1:4 ja pystysaumaisissa Ruukki Classic C, D ja Silence -katteissa jopa 1:9. Kaltevuus on helppo laskea; jos katon kaltevuus on esimerkiksi 1:9, katto laskee jokaista yhdeksää metriä kohden yhden metrin.

Vanhan katon kantavat rakenteet tulee remonttia harkittaessa tarkastaa ja varmistaa, että katteen alapuolinen tuuletus toimii moitteettomasti. Usein katto on ajan mittaan elänyt jonkin verran ja vaatii oikaisua. Oikaisutyö on hyvä jättää ammattilaisen tehtäväksi. Ruukin kattomestarin kattoremontin arviokäynti pitää sisällään kaikki remontin vaatimat tarkistukset ja mittaukset. Myös rakennusmääräykset tulee ottaa huomioon, sillä ne velvoittavat asentamaan tietyt kattoturvatuotteet. Vanhempienkin talojen kohdalla on tärkeä muistaa, että katon on oltava kokonaisuudessaan turvallinen suojatakseen talon asukkaita ja muita ihmisiä.

Tilaa Ruukin kattoremonttiesite veloituksetta

 

Pikaluistelija Pekka Koskelakin valitsi uuden talonsa katteeksi hiirenhiljaisen Ruukki Classic Silence-katteen.Pikaluistelija Pekka Koskelakin valitsi uuden talonsa katteeksi hiirenhiljaisen Ruukki Classic Silence-katteen.

Valikoimassa on varaa valita

Suomen suurimman kattomateriaalitoimittajan Ruukin kattovalikoimasta löytyy omakotitalon, kesämökin tai rivitaloyhtiön ilmeeseen sopiva tuote helposti ja vaivattomasti.


Valikoimaan kuuluvat:

Tiilikuvioitu ja pystysaumainen kate.Tiilikuvioitu ja pystysaumainen kate.

100 % vesitiivis sauma

Tiesitkö, että Ruukille on myönnetty ensimmäisenä suomalaisena teräskaton valmistajana sertifikaatti tehdasvalmisteisen Ruukki Classic ja Ruukki Classic Silence valmiskatteen saumarakenteiden vesitiiviydestä?

750

Hiirenhiljainen vaihtoehto

Ruukki Classic Silence on hiirenhiljainen katto. Teknisesti ja ulkonäöllisesti se on ylivoimainen ja toimiva; kaikki pienet yksityiskohdat on kehitetty huippuunsa. On ääniä hiljentävä Silence-materiaali, sauman sulkimet, piiloon jäävät kiinnitysruuvit, räystäältä taitettu etureuna ja tasalaatuine pinta. Kehitettyjen ominaisuuksien vuoksi Ruukki Classic Silence soveltuu myös hyvin loiville katoille.
 

Ruukki Classic Silence on hiljainen.Ruukki Classic Silence on hiljainen.

Sadevesijärjestelmä kaikille katoille

Kaikki katot tarvitsevat parikseen toimivan sadevesijärjestelmän. Ruukin räätälöidyt, molemmin puolin pinnoitetut vesikourut syöksytorvineen ohjaavat sadeveden katolta pois tehokkaasti. Sadevesijärjestelmämme vaihtoehdoista löytyy kattokokonaisuutta täydentävät värisävyt. Ruukin sadevesijärjestelmä on muotoilultaan sulavalinjainen ja se sopii yhteen niin teräs-, tiili- kuin huopakatonkin kanssa.

Varmista katon turvallisuus ja toimivuus

Ruukin tuotteet täyttävät kaikki rakennusmääräykset ja ovat siten turvallinen valinta kuluttajalle. Tikkaat, kattosillat ja lumiesteet varmistavat, että katolla on turvallista tehdä huoltoja ja puhdistustöitä. Lumiesteet estävät lumen ja jään liukumisen ihmisten päälle ja tikkaat ovat tärkeä poistumistie esimerkiksi tulipalon sattuessa. Nykyiset rakennusmääräykset velvoittavat rakennuksen omistajaa huolehtimaan, että käytössä on turvalliset seinä- ja lapetikkaat sekä tarvittaessa kattosillat katolla liikkumiseen ja huoltotoimenpiteisiin.

Sadevesijärjestelmä sekä kattoturvatuotteet ovat lakisääteiset.Sadevesijärjestelmä sekä kattoturvatuotteet ovat lakisääteiset.

Kattomestari toteuttaa katon tarkastuksen kuin omassa kodissaan

Petri Mäkelä on alansa asiantuntija yli kymmenen vuoden kokemuksella. Hän tekee työtään tinkimättömästi ja asiakasta herkällä korvalla kuunnellen. Kattoremontti on kymmenien vuosien investointi, jonka toteuttamisessa ei kannata lipsua.

”En suosittelisi asiakkaalle mitään, mitä en tekisi omaan talooni”, Mäkelä sanoo.

Kattomestarilla on jo katolle mennessään hyvä tuntuma siitä, mitä tuleman pitää. Talon rakennusvuosi kertoo paljon, samoin asiakkaan kertomukset. Yllätyksiltäkään ei aina vältytä.

Katevaihtoehdot mietitään yhdessä asiakkaan kanssa, mutta esimerkiksi katon kaltevuus vaikuttaa siihen, mikä katemalli taloon soveltuu. Katto toteutetaan talon tyyliin sopivaksi.

Asennustyö kestää tyypillisesti muutamasta päivästä viikkoon.

”Tarjoukseen perehtyessä kannattaa huomioida ensimmäisenä urakan sisältö, sen jälkeen vasta hinta. Näin tärkeässä hankkeessa ei laadusta pidä tinkiä”, Mäkelä vinkkaa.

Hän on törmännyt työssään kattoihin, jotka on jouduttu uusimaan jo kymmenen vuoden käytön jälkeen. Tällöin on kyse heikosta katemateriaalista tai teknisestä asennusvirheestä. Katoilla on hyvät takuut, mutta rakennusala on kirjavaa. Takuusta ei ole hyötyä, jos toimija ei ole enää vastaamassa työstään. Ruukin katteiden tekninen takuu on vuosikymmeniä, maalipinnallekin taataan parinkymmenen vuoden ulkonäkötakuu. Ruukin maalipinnoitetut katteet ovat lisäksi huoltomaalattavissa. Ruukki on vakavarainen ja luotettava pitkänlinjan toimija.

Jätä yhteydenottopyyntö kattomestarille


 
Päivitetty
11.6.2020