• Etusivu
  • Rakentaminen

TTS - Työtehoseura arvioi Mikkelin asuntomessukohteet - taloissa tilaa ja toimivuutta arjen näkökulmasta

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö TTS-Kehitys Oy
Julkaistu 14.07.2017
20177_49800.jpg

TTS:n arviointiraati arvioi Mikkelin asuntomessualueen talojen ekotoimivuuden. Arvioinnin tavoitteena oli löytää hyviä esimerkkejä niistä messukohteista, joissa oli toteutettu ekotoimivia asumisen ratkaisuja. Kodin eri tiloja tarkasteltiin erityisesti toimivuuden näkökulmasta. TTS:n Minna Kuusela, Heli Mäntylä (kuvassa keskellä) ja kohteen 1 tuleva asukas totesivat, että keittiö on silloin toimiva, kun se vastaa perheen yksilöllisiin tarpeisiin. Kuva: Tarja Marjomaa.

Työtehoseura on valinnut kolme asumismukavuudeltaan ja ekotoimivuudeltaan parasta messukohdetta. Arviointityökaluna käytettiin TTS:n kehittämää, asuttavuutta mittaavaa kriteeristöä, jonka avulla tarkasteltiin eri tilojen toimivuutta, ergonomiaa, energiataloudellisuutta, kestävän kehityksen mukaisia materiaalivalintoja sekä helppohoitoisuutta. Arviointitulosten toivotaan auttavan messukävijöitä tarkastelemaan kohteita myös arjen toimivuuden ja ekotehokkuuden näkökulmasta.

Arvioinnin painopiste ekotoimivuudessa

Ekologisuudeltaan ja toiminnallisuudeltaan parhaiksi messutaloiksi TTS:n raati valitsi kohteet 5 (Wave), 18 (Casa Wellikulho) ja 26 (Kotikontti).

Waven (kohde 5) huoneistoala on 174 m2 ja neliöt jakautuvat hyvässä suhteessa asunnon eri tiloihin. Eteisen yhteydessä on arkieteinen ja tilasta on yhteys vaatehuolto- ja peseytymistiloihin. Keittiötoiminnot, ruokailu ja oleskelu on toteutettu yhtenäiseen tilaan. Viihtyisä saunaosasto muodostaa kylpyläkokonaisuuden, jossa on paljon toimivia yksityiskohtia. Casa Wellikulhon (kohde 18) käytännölliset asuintilat on suunniteltu urheilevalle lapsiperheelle. Huoneistoala on 183 m2 ja toiminnot keskittyvät valoisan keittiö-ruokailutila-olohuoneen ympärille. Kohteessa on toimiva arkieteinen, harrastusvälineiden säilytyshuone ja hyvät säilytystilat. Kotikontti (kohde 26) on kahden aikuisen tarpeisiin rakennettu puutalo, jonka huoneistoala on 108 m2. Pohjaratkaisu on toimiva ja erillinen saunarakennus luo vanhan ajan saunamiljöön nykymukavuuksin.

Arvioinnissa tasapainoiltiin toimivuuden ja asuntojen koon optimoinnin välillä. "Asukkaan toiveet ja tarpeet ovat etusijalla. Suunnittelussa pitää miettiä entistä enemmän, miten toimivuus toteutetaan kohtuullisilla neliömäärillä. Tilojen muuntojoustavuus säästää neliöitä", summaa tutkimusjohtaja Heli Mäntylä TTS:sta.

Messukohteen 13 keittiössä kodinkoneet ovat hyvällä käyttökorkeudella ja saarekkeessa olevan keittotason läheisyydessä on pieni vesipiste. Iso astianpesuallas sijaitsee takaseinustalla, kalustepeitteisen astianpesukoneen oikealla puolella. Keittiössä on myös aamiaiskaappi, joka ei näy kuvassa. Keittiö arvioitiin toiminnallisuudeltaan yhdeksi parhaista. Kuva: Tarja Marjomaa.
Messukohteen 13 keittiössä kodinkoneet ovat hyvällä käyttökorkeudella ja saarekkeessa olevan keittotason läheisyydessä on pieni vesipiste. Iso astianpesuallas sijaitsee takaseinustalla, kalustepeitteisen astianpesukoneen oikealla puolella. Keittiössä on myös aamiaiskaappi, joka ei näy kuvassa. Keittiö arvioitiin toiminnallisuudeltaan yhdeksi parhaista. Kuva: Tarja Marjomaa.

Saarekkeellinen avokeittiö edelleen suosikki

Kohteiden keittiöt ovat valoisia avokeittiöitä, joissa keittiö-, ruokailu- ja oleskelutilat ovat samaa tilaa. Lähes 90 prosentissa on saareke, jota voi käyttää muun muassa työskentely- ja tarjoilutasona, ruokailussa ja istumatyössä, jos siinä on jalkatilaa. Saarekkeissa on usein kodinkoneita kuten uuni, viinikaappi ja keittotaso. Yli 60 prosentissa saarekkeista on keittotaso, mutta vain neljäsosassa on myös vesipiste. Käytännöllisyyden ja turvallisuuden vuoksi keittotason läheisyyteen suositellaan vesipistettä.

Kodinkoneiden ergonominen sijoituskorkeus keventää niiden käyttöä ja parantaa käyttöturvallisuutta. Yli puolessa kohteista mikroaaltouuni on niin korkealla, että kuumien astioiden kanssa voi syntyä vaaratilanteita. Noin 40 prosenttia kalusteuuneista on hyvällä käyttökorkeudella, mutta vain kolmessa keittiössä astianpesukone on nostettu ylös. "Astianpesukone on monen kodin käytetyin kone, joten se kannattaa sijoittaa 30–40 cm:n korkeudelle lattiasta. Mikäli sekä uunia että astianpesukonetta ei voida sijoittaa hyvälle käyttökorkeudelle, kannattaa niistä useammin käytetty sijoittaa ylös", toteaa tutkija Tarja Marjomaa TTS:sta.

Seinäkaapit ovat monissa keittiössä melko korkealla ja vetimettömyys korostaa ovien avaamisen hankaluutta. Muutamissa kohteissa seinäkaappien ovet aukeavat ylös ja voivat olla lyhyelle ihmiselle hankalia käyttää. Pitkä ihminen voi lyödä päänsä auki olevan oven alareunaan. Teknisesti laadukas saranointi on ylös avautuvien ovien toimivuuden kannalta tärkeää.

Muutamassa keittiössä astianpesukone on sijoitettu kylmälaitteen viereen, joka ei ole suositeltavaa. Astianpesukoneen käyttö lämmittää komerokaappia ja voi lisätä vieressä olevan kylmälaitteen sähkönkulutusta jopa 20 prosenttia. "Sen sijaan laadukkaassa kalusteuunissa on usein niin paksut eristeet, ettei komerokaappi lämpene uunia käytettäessä. Huokean uunin kohdalla tilanne voi olla toinen", huomauttaa Marjomaa. Lattialiesi lämpenee käytössä sivuiltaan, joten sen viereen ei kylmälaitetta suositella.

Messujen keittiökalusteissa suositaan mustaa ja harmaata väriä, joka antaa vaaleaan tilaan kontrastia. Noin 60 prosenttia keittiökalusteista on vetimettömiä, joka tekee avokeittiöstä selkeän ja tyylikkään. Vetimetön kalusteovi avataan sormiuran, vedinlistan tai pomppusalvan avulla. Monissa ovimalleissa sormiura on niin matala, että erityisesti integroidun astianpesukoneen ja kylmälaitteiden avaaminen voi olla vaikeaa. Joissakin kohteissa integroitujen kodinkoneiden ovissa on vetimet, vaikka muut keittiökalusteet ovat vetimettömiä. Noin 75 prosenttia keittiöiden astianpesukoneista ja 40 prosenttia kylmälaitteista ovat kalustepeitteisiä.

Aamiaiskaapit lisääntyneet

Noin 30 prosentissa keittiöistä on 1-1,2 metriä leveä aamiaiskaappi. Pistorasialliseen kaappiin voi sijoittaa pienkoneita, kuten esimerkiksi mikroaaltouunin, kahvinkeittimen ja leivänpaahtimen. Ovet avautuvat sivuille ja joissakin kalusteissa ne voi työntää komeron sisään, pois työskentelyn tieltä. Muutamissa kohteissa aamiaiskaapin ovi avautuu taittuen ylös. Aamiaiskaappi on kätevä, mutta sen sijaintiin keittiössä kannattaa kiinnittää huomiota. Vesipisteen, jätelajittelun ja kylmälaiteen läheisyys tukevat aamiaiskaapin toimintoja.

Toimiva saunaosasto on arjen luksusta

Kohteiden saunaosastoissa korostuvat toimivuus ja perheen arkitoimintoja palvelevat ratkaisut. Pesutilat ovat tyylikkäitä, jotkut jopa ylellisiä, vaikka ne ovat kooltaan ja tyyliltään takavuosia maltillisempia. Monen talon pihassa on saunarakennus tai pihasauna. "Saunaosastot ovat yleisesti ottaen valoisia, toimivia ja tilavia. Pesutiloissa on usein kaksi suihkua, perhekokoon nähden sopivankokoinen löylyhuone ja yhteys terassille", kertoo arkkitehti Minna Kuusela TTS:sta.

Kohteen 5 keittiössä olevaan aamiaiskaappiin on sijoitettu mikroaaltouuni, leivänpaahdin ja vedenkeitin. Kaapin taiteovi aukeaa ylös ja kaapin alapuolella on ulosvedettävä apupöytälevy. Aamiaiskaappi on kätevä, mutta suunnitteluvaiheessa sen sijaintiin keittiössä kannattaa kiinnittää huomiota. Esimerkiksi vesipisteen, jätelajittelun ja kylmälaiteen läheisyys tukevat aamiaiskaapin toimintoja. Kuva: Tarja Marjomaa.
Kohteen 5 keittiössä olevaan aamiaiskaappiin on sijoitettu mikroaaltouuni, leivänpaahdin ja vedenkeitin. Kaapin taiteovi aukeaa ylös ja kaapin alapuolella on ulosvedettävä apupöytälevy. Aamiaiskaappi on kätevä, mutta suunnitteluvaiheessa sen sijaintiin keittiössä kannattaa kiinnittää huomiota. Esimerkiksi vesipisteen, jätelajittelun ja kylmälaiteen läheisyys tukevat aamiaiskaapin toimintoja. Kuva: Tarja Marjomaa.

Useimmissa saunatiloissa on erillinen pukeutumistila, joka lisää tilojen yksityisyyttä ja rauhaa, mutta on myös tilakysymys. "Monissa messukohteissa on erillinen wc, mutta parissa kohteissa wc-istuin on erotettu seinäkkeellä pesutilasta. WC:n käyttö ei ole miellyttävää muiden saunoessa, jos siitä on suora näkyvyys pesutiloihin tai löylyhuoneeseen", Kuusela toteaa.

TTS-Kehitys Oy
Rakentaminen
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

Työntekijät työmaalla
Työtehoseura kouluttaa rakentamaan
TTS (Työtehoseura) tarjoaa monipuolista koulutusta työelämän ja yritysten tarpeisiin. Monipuolisesta koulutustarjonnasta myös yksittäiset henkilöt löytävät ammatillista koulutustarjontaa. TTS:llä on rakentamiseen ja siihen läheisesti liittyvään sisustamiseen sekä puutarhan rakentamiseen ja hoitoon liittyvää koulutustarjontaa. Lisäksi TTS tutkii, testaa, kehittää ja suunnittelee asumiseen ja toimivaan arkeen liittyviä ratkaisuja.Lisää koulutuksesta ja tutkimustoiminnasta
20107_22620.jpg
Viilennä vihreällä, pidä pörssi plussalla
Helteisen sään nostaessa asuntojen sisälämpötiloja nousee myös sähkönkulutus. Huoneisiin tuodaan tuulettimia ja jäähdyttäviä ilmastointilaitteita. Ilman lisälaitteittakin sähkönkulutus nousee; kylmälaitteet joutuvat tekemään rankasti töitä pitääkseen ruuat viileinä ja pakasteet jäässä.Kuumalla säällä kylmälaitteen sähkönkulutus voi nousta huomattavasti. Kun käyttöympäristön lämpötila nousee 25 asteesta 32 asteeseen, kasvaa kylmälaitteen sähkönkulutus 25 - 40 prosenttia. Helteellä myös laitteiden käyttöhäiriöt lisääntyvät, kun lämpötilaero laitteen sisällä verrattuna ympäristön lämpötilaan on normaalia suurempi.
Seinän tasoitus
Koulutusta työelämän ja yritysten tarpeisiin
TTS on vuonna 1924 perustettu valtakunnallinen koulutus-, tutkimus- ja kehittämisorganisaatio. TTS:n toiminta-ajatuksena on parantaa asiakkaiden osaamista, tuottavuutta ja hyvinvointia.TTS:n monipuolinen koulutustarjonta palvelee sekä yksittäisten henkilöiden ammatillista kouluttautumista että yritysten kanssa räätälöityä henkilöstökoulutusta. TTS kouluttaa noin 200 henkilön voimin vuosittain yli 7000 henkilöä yhä paremmiksi ammattilaisiksi vaativiin tehtäviin asiakasyrityksissämme.Lisää TTS koulutuksesta..
20236_82401.jpg
Kätevä vedenpuhdistuslaite tuottaa juomavettä järvestä tai merestä
Kesämökit ja -asunnot sijatsevat usein keskellä luontoa etäällä muusta asutuksesta. Monelle saattaakin olla tuttu tilanne, jossa puhdasta käyttövettä joudutaan kuljettamaan isoja määriä muutaman päivän tarpeisiin. Nyt tähän on tarjolla helppo ratkaisu – uusi innovatiivinen vedenpuhdistuslaite tuottaa puhdasta juomavettä suoraan järvestä tai merestä.
20208_65452.jpg
Ullakkorakentaminen on taitolaji
Ullakkorakentamisen suosio vain kasvaa, kaupunkien tonttimaiden täyttyessä ja korkealuokkaisten kaupunkiasuntojen kysynnän lisääntyessä. Urakoitsijalle ullakkorakentaminen on varmasti yksi haasteellisimmista kohteista. Siksi on hyvä kiinnittää huomiota rakennusmateriaalien helppouteen – aika on rahaa ja laatu ratkaisee.
20084_10492.jpg
Retrotyylin huonekalut
Retrotyyliset interiöörit syntyvät 1900-luvun klassikkohuonekaluista. Hyvät kalusteet – 1920-luvulta aina tähän päivään asti – luovat huoneeseen harmonisen kokonaisuuden, jos ne on valittu ja sijoiteltu rohkeasti. Pari huolellisesti valittua esinettä riittää muuttamaan koko interiöörin tyylin ja ilmeen. Valaistus on retrotyylisen sisustuksen luovimpia elementtejä.Joistakin retrotyylin huonekaluista tuli klassikkoja jo heti syntyessään, kun taas toiset ovat päässeet siihen asemaan vasta kun ne on löydetty uudelleen ja keräilijät ovat alkaneet käyttää niitä sisustuksissaan. Viime vuosina jotkut esineet ovat tulleet milteipä arkipäiväisiksi.---

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton