Pidä lomakotisi kunnossa ja viihtyisänä:
Huomio kesämökin ilmanvaihtoon

Toimiva ilmanvaihto on tärkeää loma-asunnossakin. Eihän sinun kesämökilläsi ole laiminlyöty ilmanvaihtoasioita?Toimiva ilmanvaihto on tärkeää loma-asunnossakin. Eihän sinun kesämökilläsi ole laiminlyöty ilmanvaihtoasioita?
Toimiva ilmanvaihto on tärkeää mille tahansa rakennukselle. Erityisen tärkeää se on loma-asunnoissa, joita pidetään osa vuodesta kylmänä tai peruslämmöllä. Toisaalta kesäaikaan monella mökillä on neliöihin nähden paljonkin käyttäjiä, jolloin tarvitaan myös erityisen tehokasta ilmanvaihtoa. Usein mökin yhteydessä on myös sauna, joten tiloihin kohdistuu ajoittain paljon kosteutta.

Suuri osa suomalaisista loma-asunnoista on vanhempaa rakennuskantaa, joissa ilmanvaihto on tyypillisesti järjestetty painovoimaisesti. Painovoimainen ilmanvaihto perustuu siihen, että tiloihin virtaa riittävästi raikasta ja puhdasta ulkoilmaa, ja toimiva poistohormi vetää käytetyn, kostean ilman ulos.

Harmillisen usein kesäasuntojen ilmanvaihto on jätetty kokonaan huomioimatta. Puutteellisen ilmanvaihdon seurauksena mökki muuttuu talviaikaan kosteaksi ja tunkkaiseksi. Pahimmillaan kosteus vaurioittaa rakenteita aiheuttaen hometta ja sisäilmaongelmia. Hyvä ilmanvaihto ympäri vuoden on tärkeää rakennusterveydelle, mutta toki käyttäjienkin on mukavampi ryhtyä kesänviettoon kuivassa ja raikkaassa kesäkodissa, ilman päiväkausien tuuletusta. Kesälläkään ikkunatuuletus ei riitä runsaan käytön tarpeisiin ja varsinkin yöaikaan sisäilma muuttuu makuuhuoneissa raskaaksi hengittää.

Oikein suunnitellun ja toteutetun ilmanvaihdon hyödyt ovat moninkertaiset hintaan ja vaivaan nähden. Painovoimaisen ilmanvaihdon järjestäminen toimivaksi ympäri vuoden, mökin käyttöasteesta riippumatta, ei ole kallista eikä hankalaa.

Osta venttiilit Rakentaja.fi-verkkokaupasta

Osta suodattimet Rakentaja.fi-verkkokaupasta

Puhdasta ilmaa sisään – käytetty, kostea ilma ulos

Toimivan ilmanvaihdon tarkoituksena on tuoda sisään puhtaaksi suodatettua raitista korvausilmaa. Sisällä syntyvät epäpuhtaudet ja kosteus kulkeutuvat ulos poistoilmakanavista.

Poistoilmaventtiilien paikka on wc:ssä, keittiössä ja pesutilassa. Korvausilmaventtiilit sijoitetaan makuuhuoneisiin ja olohuoneeseen sekä saunaan, mahdollisimman kauas poistoilmaventtiileistä ja takasta. Jokaisessa huoneessa tulee siis olla joko poistoilma- tai korvausilmaventtiili – ei molempia samassa huoneessa. Hyvä nyrkkisääntö korvausilmaventtiilien määrälle on, että jokaista 20 m² kohti on yksi venttiili.

Oikea venttiilien määrä tasoittaa ilmavirtaa. Korvausilmaventtiili kannattaa sijoittaa mahdollisimman korkealle, jolloin kylmä tuloilma lämpenee ennen laskeutumistaan oleskelualueelle. Hyvä paikka venttiileille on katonrajassa ikkunan yläpuolella.

Automaattisesti ulkolämpötilan mukaan säätyvän Velco-venttiilin voi asentaa helposti uuteen läpivientiin tai puiseen ikkunaluukkuun.Automaattisesti ulkolämpötilan mukaan säätyvän Velco-venttiilin voi asentaa helposti uuteen läpivientiin tai puiseen ikkunaluukkuun.

Paras ratkaisu mökin painovoimaiseen ilmanvaihtoon on Velco-venttiili

Järkevin ratkaisu kesämökin ilmanvaihdon järjestämiseen on Velco-korvausventtiili. Velco-venttiilin termostaatti säätää venttiililautasen avausta ulkolämpötilan mukaan – kylmällä ilmalla pienemmälle ja lämpimällä suuremmalle. Käsinsäätöä ei tarvita. Kun sisään saadaan riittävä määrä ilmaa hallitusti korvausilmaventtiilin kautta, se ei enää virtaa sisään esimerkiksi lattianraoista. Vedon tunne vähenee, eikä sisällä tarvitse tallustella villasukat jalassa.

Velco-venttiili on helppo asentaa mökin seinään uutena läpivientinä. Uuden läpiviennin tekemiseen riittää 105 mm reikäterä. Kesäasunnolla seinärakenteet ovat usein ohuet, mutta se ei haittaa, sillä teleskooppimainen läpivientiputki on säädettävissä seinän paksuuden mukaan. Jos mökillä on puiset ikkunaluukut, niihin venttiilin asennus käy käden käänteessä.

Velco-venttiiliä täydentää sen yhteydessä käytettävä Filtrete-suodatin, joka päästää ilman sisälle, mutta jättää katu- ja siitepölyt sekä vaaralliset pienhiukkaset ulkopuolelle. Myös suodatin saadaan sopimaan ohueenkin seinään asennettuun venttiiliin, jättämällä sen kehikkolangat pois tai lyhentämällä niitä.

Kesäaikaan ilmanpaine-ero ei aina riitä tarpeeksi voimakkaan vedon aikaansaamiseksi. Ilmanpoistoa voi tehostaa ekologisella hormi-imurilla. Tuulen voimalla pyörivä hormi-imuri saa aikaan ylöspäin nousevan virtauksen poistohormissa. Se on helposti toteutettava ja toimintavarma tapa tehostaa painovoimaista ilmanvaihtoa. Koska sähköä ei tarvita, hormi-imuri on hyvä ratkaisu myös esimerkiksi veneeseen tai haisevan huussin ilmanvaihdon tehostamiseksi.

Tuulen voimalla toimiva hormi-imuri tehostaa painovoimaista ilmanvaihtoa.Tuulen voimalla toimiva hormi-imuri tehostaa painovoimaista ilmanvaihtoa.

Allergikkokin viihtyy mökillä

Siitepölyille allergisille kesä on usein kiusallista aikaa. Maalla mökillä olisi mukavampaa, jos siitepöly ei pääsisi sisätiloihin. Tähän ratkaisu löytyy Filtrete-suodattimista.

Filtrete-suodattimet ovat olennainen osa Velco-venttiileitä, ja niitä voi ostaa myös ikkuna-aukkoon kiinnitettävinä suodatinkankaina.

Filtreten korkea epäpuhtauksien erotusaste perustuu suodattimen kuituihin ladattuun sähköiseen varaukseen. Suodattimen kuidut vetävät sisälle johdettavasti ilmasta epäpuhtaudet kiinni itseensä magneetin tavoin. Huokoisen rakenteen ansiosta ilma virtaa hyvin suodattimen läpi, mutta epäpuhtaudet kuten siitepöly ja pienhiukkaset jäävät siihen tiukasti kiinni. Suodatin täyttää F7-luokan suodattimille asetetut vaatimukset erotusasteen suhteen. VTT:n tutkimusten mukaan Filtrete suodattaa esimerkiksi siitepölyn sataprosenttisesti.

Hengitysteiden ärsytysoireet helpottavat, kun sisätiloihin virtaa vain puhdasta ilmaa. Filtreten ansiosta allergikkokin nukkuu yönsä paremmin ja jaksaa nauttia päiväsaikaan kesälomastaan täysin rinnoin, vaikka kesämökki sijaitsisi keskellä heinäpeltoja.

F7-luokan Filtrete-suodatin pysäyttää siitepölyn ja ulkoilman epäpuhtaudet.F7-luokan Filtrete-suodatin pysäyttää siitepölyn ja ulkoilman epäpuhtaudet.
 
Julkaistu
31.7.2017