Vanhan puutalon painuminen pysäytettiin

Käpylän tunnelmallisella puutaloalueella sijaitseva paritalo kärsi painumaongelmista. Talo oli rakennettu 1900-luvun alussa erittäin löyhän siltin päälle, ja ajan saatossa painuminen oli vaurioittanut erityisesti talon kuisteja. Vuonna 2015 taloon suunniteltiin peruskorjausta ja samalla päätettiin vahvistaa myös tontin maaperä.

Kustannustehokas ratkaisu

Huolellisen maaperätutkimuksen jälkeen Geobearin tiimi päätti injektoida paisuvaa geopolymeeriä suoraan rakennuksen alla olevaan maaperään. Näin löyhä maaperä saatiin tiivistettyä ja vahvistettua. Kohteeseen oli tehty myös teräspaalutussuunnitelma, mutta paalutuksen kustannukset olisivat olleet moninkertaiset Geobearin tarjoamaan ratkaisuun verrattuna. Paalutus olisi myös kestänyt huomattavasti kauemmin, ja asukkaat olisivat joutuneet muuttamaan pois paalutustöiden ajaksi.

Ratkaisu rakenteita rikkomatta

Maaperään injektoitiin pienten reikien kautta paisuvaa geopolymeerimassaa, minkä avulla löyhä silttimaa saatiin tiivistettyä suoraan rakennuksen alta. Korjaustyöt kestivät noin kolme viikkoa, ja huolellisesti tehtyjen suunnitelmien ansiosta korjaus eteni ongelmitta. Geopolymeeri-injektoinnin avulla historiallisesti arvokas puutalo saatiin stabiloitua rakenteita rikkomatta, eivätkä korjaustyöt aiheuttaneet suurta häiriötä talon asukkaille tai naapureille. Asukkaat olivat tyytyväisiä lopputulokseen.

Maaperän kantokyvyn lisääminen

Jos maaperä ei kanna kunnolla, rakennus painuu. Geobear on kehittänyt ainutlaatuisen menetelmän, jonka avulla maaperän kantavuutta voidaan parantaa suoraan perustusten alta ilman kaivauksia, tärinää tai muita häiriöitä.

Menetelmässä paisuvaa geopolymeeriä injektoidaan syvälle maaperään, jossa se laajenee jopa 10 000 kilopascalin voimalla. Paisuessaan geopolymeeri tiivistää maaperää ja estää näin rakenteen painumista. Geopolymeeri-injektoinnilla voidaan parantaa maaperän kantokykyä myös etukäteen esimerkiksi silloin, kun rakennuksen käyttötarkoitus muuttuu ja on todennäköistä, että perustuksille kohdistuva kuorma kasvaa.

Geopolymeeri-injektointia voidaan hyödyntää lähes kaikissa maaperissä, ja sen avulla voidaan stabiloida monenlaisia kohteita, kuten omakotitaloja, tehdasrakennuksia, liikekiinteistöjä, parkkipaikkoja ja ajokaistoja. Rakenteet voidaan tarvittaessa myös nostaa halutulle korkeudelle millimetrin tarkkuudella.

Tilaa ilmainen asiantuntijalausunto


 
Julkaistu
30.6.2017