Kysyntäjousto tuo säästöä ja automaatiota

Sähkömarkkinoiden muuttuminen ja kehittyminen tuovat tarvetta myös sähkön kuluttamisen kehitykselle ja muutokselle. Uusiutuvan energian nopeasti kasvava suosio tuo samalla muutoksia myös kulutustottumuksiin. Oletkin ehkä aiemmin törmännyt kysyntäjousto -termiin sähkömarkkinoiden muutoksen yhteydessä. Seuraavaksi käymme tarkemmin läpi, mitä tällä oikein tarkoitetaan.

Mitä kysyntäjousto tarkoittaa?

Kysyntäjoustolla tarkoitetaan sähkön kulutuksen siirtämistä korkeamman hinnan ja käytön ajankohdasta edullisempaan ajankohtaan tai hetkellisiä käytön muutoksia vastaamaan paremmin muuttunutta energiatarvetta.

Perinteisesti sähkömarkkinoilla sähkön tuotanto on säädetty vastaamaan voimakkaasti vaihtelevaa sähkönkulutusta. Esimerkiksi kylminä talvipäivinä sähköä on tuotettu enemmän. Sähkön tuotantomuotojen kehitys on kuitenkin johtamassa siihen, että tuotantojärjestelmän joustavuus vähenee. Uusiutuvan energian lähteet kuten aurinko, vesi ja tuuli eivät ole säädettävissä, esimerkiksi aurinkoa ei voi säätää paistamaan pidempään. Tästä johtuva energian saatavuuden vaihtelu tuo myös suurempaa vaihtelua sähkön hintaan. Toisinaan sähköä on tarjolla paljon ja edullisesti, toisinaan taas vähemmän ja korkeammalla hinnalla. Jatkossa onkin hyödyllistä, että sähkön kulutusta yritetään mukauttaa sähköntuotannon vaihteluihin.

Vaikutukset kuluttajan arkeen

Muutos on jo nähtävissä esimerkiksi yö- ja päiväsähkön käytössä, jossa sähkölämmittäjä monesti suosii halvempaa yösähköä. Lämminvesivaraajien ja ilmastoinnin säätely ovat arkisia ja aitoja vaikutusmahdollisuuksia eivätkä älylaitteiden kehittyessä vaadi kuluttajalta juurikaan vaivaa. Esimerkkinä voidaan mainita LoisteWatti älyratkaisu. Uusi teknologia tuo kuluttajan mahdollisuudet jopa tuntitason säätelyyn. Jatkossa monet muutkin vaihtoehdot, kuten sähköautot, tulevat lisäämään kuluttajan mahdollisuuksia.

Automaatio hoitaa rutiinit, kuluttaja päätökset

Erilaiset sovellukset mahdollistavat sen, ettei kuluttajan tarvitse enää olla kotona vääntämässä lämmitystä pienemmälle tai yöllä nousta sängystä säätämään ilmastointia. Kuluttajan vastuulle jää päättää, mitä hän haluaa. Sovellukset ja niiden automaatiot hoitavat käytännön toteutuksen. Kehitys mahdollistaa fiksumman energiakulutuksen ilman suurta vaivaa, samalla edistäen ympäristöystävällisyyttä. Usein tämä vielä palkitaan pienemmällä sähkölaskulla. Oikeastaan muutos on jo täällä, sillä sinäkin voit aloittaa jo tänään! Valitsemalla pörssisähkön ja siihen LoisteWatin ja vaikuta itse.

Tutustu pörssisähköön perustuvaan Spot-sähköön...

Katso Spot-sähkötarjous
 
Julkaistu
26.6.2017