Portti pihalle ja puutarhaan
Kodin Terra Tuusulasta Bonus tuplana 29.6.-4.7. välisenä aikana!

Puuportti tai veräjä ottaa saapujan vastaan sekä luo ensivaikutelman pihasta ja talosta. Se myös täydentää olemassa olevaa aitaa sekä suojaa pihapiiriä. Portti suunnitellaan aidan, rakennuksen ja piha-alueen tyyliin ja mittasuhteisiin sopivaksi. Näin se istuu ympäristöönsä luonnollisesti ja antaa talolle luonnetta. Porttimalleja löytyy monenlaisia. Myös leveys vaihtelee käyttötarkoituksen mukaan. Pihaportin pystyy rakentamaan ilman suuria nikkarointitaitoja ja erikoistyökaluja.

Pihaportin pystyy rakentamaan ilman suuria nikkarointitaitoja ja erikoistyökaluja.Pihaportin pystyy rakentamaan ilman suuria nikkarointitaitoja ja erikoistyökaluja.

Panosta perustukseen

Tee portista tukeva, jotta se kestää vankkumattomasti säävaihtelut sekä maaperän routimisen. Portin pylväät on hyvä kaivaa routimissyvyyteen asti, jos maa on portin kohdalta routivaa. Pylväille voi myös valaa perustuksen tai yksinkertaisimmillaan käyttää terästukia. Tuen teräksinen kärki lyödään maahan, jolloin ei tarvita kaivamista eikä valutöitä.

Valitse kestävät materiaalit

Portin rakentamiseen tarvitaan riittävä määrä puutavaraa. Valitse suorin ja tasalaatuisin puutavara. Mitä laadukkaampaa puuta, sitä helpompaa portin rakennus on ja sitä kauniimpi lopputuloksesta tulee. Materiaalina voi käyttää erilaisia puita, mutta painekyllästetystä puusta saa vahvan ja monia vuosia kestävän portin. Varsinkin tolppiin on hyvä käyttää painekyllästettyä puuta. Itse porttiin voi myös valita esimerkiksi hienosahattua puutavaraa, joka voi olla valmiiksi pohjamaalattua.

Tämän lisäksi tarvitaan saranat, salpa sekä pultteja ja muttereita. Nämä tulee olla ruostumattomasta teräksestä valmistettuja.

Ei aikaa nikkaroinnille? Kodin Terra Tuusulasta löydät valmiita elementtejä!
Oikeat materiaalit porttiisi löydät Kodin Terra Tuusulasta.Oikeat materiaalit porttiisi löydät Kodin Terra Tuusulasta.

Rakenteellisia huomioita

Yksittäisen portin leveys on normaalisti 90 cm. Sen korkeus on yleensä sama kuin itse aidassa. Porttiparilla saa luotua leveämmän kulkuaukon.

Jos laudoitat portin pystyyn tai vaakaan, kannattaa lisätä runkoon vinotuki tai ristikko. Ristikkorakenne tukee porttia ja estää sitä painumasta. Porttirakenteesta tulee vahvempi myös käyttämällä läpimeneviä pultteja sekä koko portin leveyden mittaisia saranoita.

Mittauksissa ja merkinnöissä on hyvä olla huolellinen. Apuna voi käyttää suorakulmaa ja esimerkiksi suuntapiirrintä.
Jos laudoitat portin pystyyn tai vaakaan, kannattaa lisätä runkoon vinotuki tai ristikko.Jos laudoitat portin pystyyn tai vaakaan, kannattaa lisätä runkoon vinotuki tai ristikko.

Varmista pitkäikäisyys pintakäsittelyllä

Portti joutuu kovalle kulutukselle. Se seisoo jatkuvasti sään armoilla. Sateen ja tuulen lisäksi porttia rasittaa mekaaninen kulutus.

Puuosien pintakäsittelyyn kannattaa panostaa. Myös painekyllästetty puutavara tulee pintakäsitellä, mutta käsittelyn voi tehdä vasta kun puu on riittävän kuivaa. Tämä tarkoittaa, että keväällä rakennetun portin voi käsitellä loppukesällä ja kesällä/syksyllä rakennetun vasta seuraavana kesänä.

Pintakäsittelyyn soveltuvat erilaiset puuöljyt, kuultavat ja peittävät puunsuojat sekä ulkokäyttöön tarkoitetut maalit. Käsittele kaikki osat huolellisesti. Kiinnitä erityistä huomiota lautojen päihin. Käsittele portti ennen saranoiden asennusta.

Homeenestoaineella voidaan ehkäistä puupinnan homekasvu. Myös kaikki metalliosat tulee maalata huolellisesti riippumatta niiden pinnoituksesta.
Kysy apua oikean pintakäsittelyaineen valintaan Kodin Terra Tuusulan henkilökunnalta.

Tietoa ulkomaaleista ja kuullotteista löydät myös täältä.

Myös kaikki metalliosat tulee maalata huolellisesti riippumatta niiden pinnoituksesta.Myös kaikki metalliosat tulee maalata huolellisesti riippumatta niiden pinnoituksesta.
Pintakäsittelyyn soveltuvat erilaiset puuöljyt, kuultavat ja peittävät puunsuojat sekä ulkokäyttöön tarkoitetut maalit.Pintakäsittelyyn soveltuvat erilaiset puuöljyt, kuultavat ja peittävät puunsuojat sekä ulkokäyttöön tarkoitetut maalit.

Kodin Terra Tuusulasta Bonus tuplana
29.6.-4.7. välisenä aikana!

Porttiin tarvittavat puutavarat, työkalut, kiinnikkeet, puunsuojat ja maalit löydät Kodin Terra Tuusulasta.

Tuusulasta saat Bonuksen tuplana 29.6.-4.7.2017. Bonukset saat kaikista myymälästä tai verkosta ostetuista tuotteista.
Tutustu Bonus tuplana -kuvastoon tästä!

Mikäli puuportin nikkarointi alusta asti itse ei houkuttele, Kodin Terra Tuusulasta löytyy porttia varten valmiita aitaelementtejä.

 
Julkaistu
29.6.2017