Miten valita oikea tulisija?

Tulisijaa valittaessa yleensä ensiksi tulee miettineeksi sen, että takka sopii sisustukseen. On kuitenkin myös muita asioita, joihin kannattaa tämän lisäksi paneutua ja jotka kannattaa miettiä tarkaan, jotta tulisija palvelee parhaimmalla mahdollisella tavalla kotitaloutta. 
 

Tulikiven Akko-takka classic-vuolukivipinnalla.Tulikiven Akko-takka classic-vuolukivipinnalla.

Huomioi tulisijaa valitessasi

Usein uudisrakentajan mielessä pyörii monta kysymystä, joista vähäisimpänä ei suinkaan ole se, että mitä kaikkea pitäisi muistaa huomioida valintaa tehdessä. Yksi suurimmista kysymyksistä on talon lämmitysjärjestelmä – millainen merkitys tulisijalla on talon energiratkaisuihin liittyen?

 

Tiesitkö, että yhden puukilon polttamiseen tarvitaan jopa noin 10 kuutiota paloilmaa?Tiesitkö, että yhden puukilon polttamiseen tarvitaan jopa noin 10 kuutiota paloilmaa?

Takan ostajan muistilista

On olemassa viisi asiaa, joita jokainen tulisijaa valitseva miettii enemmän tai vähemmän tulisijoja vertaillessaan. Näiden viiden asian keskinäinen tärkeysjärjestys tosin vaihtelee aina valinnan tekijän mukaan:

  1. Takan ulkonäkö
  2. Lämmitystarpeen määrä
  3. Ruoan valmistamisen mahdollisuus
  4. Tunnelman luonti kotiin
  5. Varalämmön lähde  

Jotta palaminen tulisijassa tapahtuu tehokkaasti, tarvitaan palamiseen riittävästi ilmaa. Tiesitkö, että yhden puukilon polttamiseen tarvitaan jopa noin 10 kuutiota paloilmaa? Tulisijan hormi synnyttää luonnollisesti vetopainetta, joka saattaa jäädä helposti toiseksi, sillä oman haasteensa heittää nykyaikaisten talojen tiiviys. Tarvittavan paloilman saaminen huonetilasta tarkoittaa hyvin usein kilpailua koneellisen ilmanvaihdon kanssa. Ota siis ajoissa huomioon, mistä ja miten saat palamiseen tarvittavan ilmamäärän.

Pidä varaavaa tulisijaasi eräänlaisena vakuutuksena

Tänä päivänä kotimme on täynnä erilaisia mukavuuksia ja mukavuustekijöitä. On kotiteatteria, erilaisia teknologisia laitteita esimerkiksi ruoan valmistukseen sekä helposti säädettävää lämmitystä. Näitä kaikkia kuitenkin yhdistää yksi asia: sähkö. Alati yleistyvät rajut sääilmiöt sähkökatkoksineen ovat tulleet meille tutuiksi viime vuosina. Mikä siis neuvoksi sähkönjakelun keskeytyessä? Varaavan tulisijan omistajana sinulla ei ole huolta. Lado kuivat puut tulipesään, avaa pelti ja sytytä. Varaavan tulisijan ansiosta sinulla on lempeää säteilylämpöä kotonasi koko vuorokauden – ja jos olet valinnut takka-leivinuunin, sujuu ruoan valmistuskin siinä samalla.

Tutustu Tulikiven varaaviin vuolukivitakkoihin täällä!

Karelia-malliston tulisija Koli grafia-vuolukivipinnalla.Karelia-malliston tulisija Koli grafia-vuolukivipinnalla.

Kamiinalla lämpöä nopeasti

Myös erilaiset kamiinat tuovat lämmön kotiin nopeasti. Varaavan tulisijan ja kamiinan välillä on kuitenkin selkeä ero. Kaksi tuntia kestävän lämmityksen ansiosta saat varaavasta takasta lämpöä kotiisi miellyttävästi ja tasaisesti vuorokauden ajan takan pinnan tulematta missään vaiheessa polttavan kuumaksi. Kamiinan tuoma lämpö on nopeampaa, mutta myös kestää lyhyemmän aikaa. Kamiina ei kykene varaamaan lämpöä omaan massaansa, joten se alkaa jäähtyä puiden polton loppuessa. Kamiinan pinta saattaa myös tulla polttavan kuumaksi, joten etenkin lapsiperheissä tulee olla hyvinkin varovainen. Molemmille vaihtoehdoille löytyy kuitenkin oma käyttäjäkuntansa sekä kohteensa.

Lämmityskuluissa on mahdollista tehdä säästöä

Oletko tietoinen, että vuoden 2018 alusta alkaen voidaan tulisijan osuudeksi talon energialaskelmassa laskea 3000 kWh nykyisin käytössä olevan 2000 kWh sijaan? Todellisuudessa saatu hyöty voi olla jopa enemmän. Karkealla laskutavalla voidaan arvioida, että polttamalla pinokuution sekapuuta saadaan 1000 kWh lämpöenergiaa.

Huolimatta siitä, että tulisija ei välttämättä ole asennettu keskeisesti talon keskelle, voidaan tulisijan tuottamaa lämpöä jakaa myös muualle taloon tehokkaasti. Tässä kohtaa ratkaisuksi nousee Tulikiven W10 -ratkaisu, jonka avulla voit liittää tulisijasi osaksi vesikiertoista lämmitysjärjestelmää. W10:n avulla on mahdollista siirtää lämpöenergiaa lämmityspiiriin jopa 30-50 % mallista riippuen.

Mikä on Tulikiven W10-vesilämmitysjärjestelmä?

Jätä yhteydenottopyyntö


 
Päivitetty
26.2.2018