Miten valita oikea tulisija?

Tulisijaa valitessa tulee yleensä ensiksi miettineeksi, että takka sopii jo olemassa olevaan tai suunniteltuun sisustukseen. On kuitenkin olemassa myös muita tärkeitä yksityiskohtia, joihin kannattaa miellyttävän ulkonäön lisäksi paneutua. Valinnat kannattaa tehdä huolella, jotta tulisija palvelee parhaimmalla mahdollisella tavalla kotitaloutta. Mitä siis tulisi ottaa huomioon?
 

Tulikiven Raita S -takka Rigata-pinnoitteella.Tulikiven Raita S -takka Rigata-pinnoitteella.

Huomioi tulisijaa valitessasi

Usein uudisrakentajan mielessä pyörii monta kysymystä tulisijoista ja niiden käytöstä. Vähäisimpänä ei suinkaan ole se, että mitä kaikkea pitäisi muistaa huomioida itse varsinaista valintaa tehdessä. Yksi suurimmista kysymyksistä on talon lämmitysjärjestelmä – millainen merkitys tulisijalla on talon energiaratkaisuihin liittyen?

Tiesitkö, että yhden puukilon polttamiseen tarvitaan jopa noin 10 kuutiota paloilmaa?

750 525 FEEL_Hiisi_18088_14
Vaala 1800 V4 grafiitinharmaa, musta luukkuVaala 1800 V4 grafiitinharmaa, musta luukku

Takan ostajan muistilista

On olemassa viisi asiaa, joita jokainen tulisijaa valitsevan kannattaa miettiä tulisijoja vertaillessaan.
Näiden viiden asian keskinäinen tärkeysjärjestys vaihtelee aina valinnan tekijän mukaan:

  1. Takan ulkonäkö
  2. Lämmitystarpeen määrä
  3. Ruoan valmistamisen mahdollisuus
  4. Tunnelman luonti kotiin
  5. Varalämmönlähde

Jotta palaminen tulisijassa tapahtuu tehokkaasti, tarvitaan palamiseen riittävästi ilmaa. Tiesitkö, että yhden puukilon polttamiseen tarvitaan jopa noin 10 kuutiota paloilmaa? Tulisijan hormi synnyttää luonnollisesti vetopainetta, joka saattaa jäädä helposti toiseksi, sillä oman haasteensa heittää nykyaikaisten talojen tiiviys. Tarvittavan paloilman saaminen huonetilasta tarkoittaa hyvin usein kilpailua koneellisen ilmanvaihdon kanssa. Ota siis ajoissa huomioon, mistä ja miten saat palamiseen tarvittavan ilmamäärän.

Lue lisää ja lataa ilmainen paloilmaopas

Otra natural 18Otra natural 18

Pidä varaavaa tulisijaasi eräänlaisena vakuutuksena

Tänä päivänä kotimme on täynnä erilaisia mukavuuksia ja mukavuustekijöitä. On kotiteatteria, erilaisia teknologisia laitteita esimerkiksi ruoan valmistukseen sekä helposti säädettävää lämmitystä. Näitä kaikkia kuitenkin yhdistää yksi asia: sähkö. Alati yleistyvät rajut sääilmiöt sähkökatkoksineen ovat tulleet meille tutuiksi viime vuosina. Mikä siis neuvoksi sähkönjakelun keskeytyessä? Varaavan tulisijan omistajana sinulla ei ole huolta. Lado kuivat puut tulipesään, avaa pelti ja sytytä. Varaavan tulisijan ansiosta sinulla on lempeää säteilylämpöä kotonasi koko vuorokauden – ja leivinuunissa sekä varaavan takan tulipesässä voit myös valmistaa ruokaa. Tiettyihin takkamalleihin kuuluu vakiona ruoanlaittoritilä takan tulipesään. Tulikiveltä myös saatavilla takkakokkaukseen soveltuvia ruoanlaittoastioita.

Tutustu Tulikiven varaaviin takkoihin!

Salvo S Grafia 18Salvo S Grafia 18

Kiertoilmatakalla lämpöä nopeasti

Jos tarvitsen pikalämmittäjää ja haluat kuitenkin että lämpö säilyisi hieman pidempään kuin kamiinoissa. On hyvä tutustua Tulikiven Pielinen -mallistoon. Tulikiven vuolukiviset kiertoilmatakat lämmittävät ympäröivän tilan nopeasti ja varaavat myös hyvin lämpöä vuolukivikuoren ansiosta. Kiertoilmatakka on perinteisiä kamiinoita parempi vaihtoehto juuri lämmönvaraavuuden takia, vuolukivinen pinta luovuttaa lämpöä pitkään ja pehmeästi. Pielinen -tulisijat ovat helppo sijoittaa vaikka vapaa-ajan asuntoon, koska ne eivät vaadi suuria perustuksia. Suuri luukku tuo tulen loimun koko tilaan ja kaunis vuolukivi pinta tekee takasta näyttävän sisustuselementin.
Lamu Grafia 18Lamu Grafia 18

Haluan lisätietoa


 
Päivitetty
26.10.2021