Ovatko ilmanvaihtokanavat likaiset, jos venttiilin ympärille ilmestyy pölyinen rinkula?

Jos olohuoneen tuloilmaventtiilin ympärille kattoon ilmestyy tumma pölyrinki, kannattaa kurkata myös keittiön poistoventtiiliin. Sielläkin on todennäköisesti puhdistuksen tarvetta. Ilmanvaihtoventtiileihin ja niiden ympärille tarttuu huonepölyä eikä se kieli välttämättä siitä, että kanavat olisivat likaiset. Tuloilmaventtiilien ympärillä huoneilma kiertää usein pyörteenä ja leijaileva pöly tarttuu kattopintaan.

Osta suodattimet ja ilmanvaihtokone Rakentaja.fi-kaupasta

Tilaa esite Vallox-ilmanvaihdosta

Tuloilmakanavien puhtaus

Jos kanavien puhtaus askarruttaa, tuloilmaventtiilin voi irrottaa ja kanavan sisäpintaa voi pyyhkiä valkoisella talouspaperilla niin pitkältä kuin kädellä ylettyy. Siitä näkee, onko kanavan sisäpinnalle kertynyt likaa. Jos ilmanvaihtolaitteessa on käytetty kunnollisia suodattimia ja niitä on vaihdettu riittävän usein, tuloilmakanavat pysyvät puhtaana vuosia.

Poistoilmakanavien puhtaus

Poistokanavien pölyisyyden voi todeta samalla tavalla ja ensimmäisen mutkan voi itsekin puhdistaa vaikka pölynimurilla. Poistokanavien pöly ei ole sinällään niin haitallista, koska irrotessaan se ei tule takaisin huoneilmaan, vaan kulkeutuu ilmanvaihtokoneen poistosuodattimille. Kun pölykerros kanavassa alkaa olla paksu, on kuitenkin kanavien puhdistuksen paikka.
 
Varsinkin keittiön poistoilmaventtiilit likaantuvat nopeasti, koska keittiön ilmassa on pölyn lisäksi rasvaa. Muidenkin huoneiden poistoilmaventtiileihin tarttuu pölyä. Venttiilin likaantuminen pienentää poistoilmavirtaa, joten kaikkien poistoilmaventtiilien puhdistus säännöllisesti on tuloilmaventtiileitäkin tärkeämpää, koska poistoilmavirran kuristuessa ilmanvaihtojärjestelmästä voi tulla ylipaineinen.

Venttiilien puhdistus

Venttiileitä puhdistettaessa on erittäin tärkeää, että niiden säätöasento ei muutu ja että ne laitetaan samoihin paikkoihin takaisin. Venttiilin keskikartiota ei saa kiertää, vaan venttiili pitää ottaa irti kehyksineen. Sellaisissa venttiileissä, joiden ilmavirtaa säädetään reikiä peittämällä esim. magneettinauhalla, auki olevien reikien määrää ei saa muuttaa. Venttiilien puhdistukseen kostea mikrokuituliina on hyvä väline ja katossa oleva rengas lähtee yleensä parhaiten pölynimurin harjasuulakkeella.

Venttiilin rakoon kertynyt pöly voi aiheuttaa suhinaa ja pienentää poistoilmavirtaa. Venttiili pitää puhdistaa niin, ettei sen säätöasento eli aukeama muutu.Venttiilin rakoon kertynyt pöly voi aiheuttaa suhinaa ja pienentää poistoilmavirtaa. Venttiili pitää puhdistaa niin, ettei sen säätöasento eli aukeama muutu.
 
Julkaistu
12.6.2017