• Etusivu
  • Remontti

Rintamamiestalon lisäeristäminen

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Saint-Gobain Finland Oy / ISOVER
Julkaistu 30.05.2017
Rafi_kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg

Vanhan pientalon lämmitysenergian kulutusta voidaan pienentää merkittävästi rakennuksen tiiveyttä lisäämällä ja lämmöneristyskerrosta paksuntamalla. Vedon tunteen poistuessa myös asumismukavuus kasvaa. Julkisivuremontin yhteydessä lämmöneristyksen lisääminen on varsin vaivaton toimenpide.

Hiljaa hyvä tulee

Tom Tapanila teki rintamamiestaloonsa energiaremontin – seinä kerrallaan. Lopputuloksena on viihtyisämpi, vedoton talo ja huomattavasti pienentynyt energialasku. Tom perheineen asuu sinisessä, viehättävässä puutalossa Tuusulassa, aivan Hyrylän keskustan läheisyydessä. Rintamamiestyyppinen talo on rakennettu 1950-luvun puolivälissä.

Tom alkoi remontoida taloa pikkuhiljaa 2000-luvun alussa. Alunperin 80-neliöiseen taloon rakennettiin 25 m2 laajennusosa ja sisätilat laitettiin uuteen uskoon. Viimeisenä vuorossa olivat julkisivut ja niiden yhteydessä lämmöneristyksen parantaminen. Myös julkisivuremontti toteutettiin vähitellen, seinä kerrallaan. Syynä tähän ei ollut niinkään työn hankaluus, vaan ajanpuute. Tom tahtoi tehdä remontin itse, mutta työkiireet pilkkoivat urakan pieniin osiin.

Tom suunnitteli projektin huolella. Tavoitteena oli asumismukavuuden ja energiatehokkuuden parantamisen lisäksi talon ulkoasun säilyttäminen oikean henkisenä.

Purut pois, tilalle energiatehokkaammat eristeet

Rintamamiestalon katossa oli alkuperäinen konesaumapelti ja ulkoseinissä 1970-luvulla asennetut Mineriitti-levyt. Mineriitti-verhous oli asennettu alkuperäisen vaakapaneelin päälle. Julkisivua korjattaessa vanhat rakenteet purettiin pois aina seinän sisäosan vinolaudoitukseen saakka.

Alkuperäinen eriste, noin 100 mm kerros kuivaa sahanpurua, valutettiin jätesäkkeihin ja vietiin kaatopaikalle. Poistettu sahanpuru korvattiin runkotolppien väliin asennetulla ISOVER KL-33 100 mm:n mineraalivillakerroksella. Rungon päälle asennettiin lopuksi 50 mm:n yhdistetty tuulensuoja ja lämmöneriste ISOVER RKL-31 Facade sekä lopuksi tietysti uusi ulkoverhous.

Yläpohjan lisäeristys toteutettiin kattoremontin yhteydessä. Kattorakennetta korotettiin hieman, jotta lisäeristykselle saataisiin riittävästi tilaa. Korotus pidettiin maltillisena, jotta talon ulkonäkö ei muuttuisi. Yläpohjasta löytyi 125-150 mm purueristettä. Se poistettiin ja korvattiin mineraalivillalla. Yläpohjan vinoille osuuksille asennettiin pehmeää mineraalivillaa 200 mm ja keskiosalle 300 mm.

Uudeksi vesikatoksi asennettiin Monierin kiiltävän musta Hollander-savikattotiili. Lisäksi sisäremonttia tehdessä yläpohjan sisäpintaan asennettiin 25 mm:n yhdistetty höyrynsulku ja lämmöneriste ISOVER AluLiner.

Veto poistui, sähkölasku pieneni

Tapanilan perhe huomasi energiaremontin vaikutukset nopeasti, kun vedon tunne hävisi. Vanhassa talossa veto on yleinen riesa. Rakenteet eivät ole riittävän tiiviit, joten niiden läpi hallitsemattomasti tuleva korvausilma tuntuu vetona, vaikka sisätiloja kuinka lämmitettäisiin. Tapaniloiden talon rakenteiden tuulenpitävyys kohentui lisäeristämisellä ja uudella tuulensuojalla huomattavasti.

Energiaremontin tulokset ovat näkyneet myös sähkölämmitteisen talon sähkölaskussa. Sähkönkulutus on laskenut, uudesta lisäsiivestä huolimatta. – Säästö on 2000 – 4000 kWh:n luokkaa vuositasolla, Tom laskee.

Asukkaiden toiminta ja sääolosuhteet vaikuttavat toki aina talon energiankulutukseen. – Jos energiaremontin jälkeen vaikka ryhdytäänkin lämmittämään sähkösaunaa entistä useammin, käyttösähkön kulutuksen lisääntyminen vähentää kokonaissäästöä, Tom selventää.

On muistettava myös säätää rakennuksenlämmitys vastaamaan parantunutta lämmöneristystä. Varsinainen energiankulutuksenseuranta energiaremontin jälkeen on hyvä ajoittaa useammalle vuodelle.

Yleensä vanhoissa taloissa 50-100 mm lisäeristyskerros ei vielä vaikuta liikaa rakennuksen ulkonäköön, mutta energiatehokkuuteen huomattavan paljon. Lisäeristys kannattaa tehdä vähintään 50 mm:n eristevahvuudella. Hyötyä saadaan enemmän kuin ohuemmilla eristepaksuuksilla, mutta työmäärä on sama asennat sitten 25 mm:n tai 50 mm:n eristeen. Lisäksi myös alkusyksystä vuonna 2013 astuneiden korjausrakentamisen määräysten mukaan, tulee luvanvaraisessa korjaushankkeessa rakennuksen energiatehokkuutta parantaa ja seinän lisäeristäminen (U-arvon puolitus) on yksi esitetyistä vaihtoehdoista.

Info

Info

  • Julkisivu: Puuverhoilu
  • Rakentamisen ajankohta: 5 vuotta
  • Kustannukset: Eristemateriaalit 3000-3500 euroa
  • Rakenneosien U-arvot:
    • Yläpohja: Vanha 0.58 W/m2K, uusi 0.16 W/m2K
    • Ulkoseinä: Vanha 0.60 W/m2K, uusi 0.22 W/m2K
Saint-Gobain Finland Oy / ISOVER
Remontti
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

Jääpuikkoja omakotitalon räystäällä
Miksi jääpuikkoja roikkuu räystäällä?
Nuo kauniit ja kimaltavat luontoäidin luomukset, jääpuikot, voivat kertoa terävällä kielellään yläpohjan eristeongelmasta. Jääpuikot voivat olla merkki eristeiden riittämättömyydestä tai jostain rakennusfysikaalisesta ongelmasta. Olemattomat tuuletusraot eivät päästä kattoa tuulettumaan kunnolla, jolloin kosteus voi tiivistyä katon alapintaan. Yläpohjan vuosikymmenet palvelleet eristeet eivät enää vastaa nykynormeja, jolloin lämpö karkaa harakoille. Oikein suunniteltu rakenne pitää lämmön sisällä ja kosteuden poissa rakenteista.Antaa harakoiden hytistä katonharjalla.
201211_33043.jpg
Nollaenergiatalo Villa ISOVER - esittely
Tässä esitellään Villa ISOVER, kuten se toteutetaan Hyvinkään Asuntomessuille."Tavoitteena on ollut luoda rakennus, joka on ennen kaikkea tilallisesti mielenkiintoinen, ympäristön huomioiva, asuttava ja tarpeen mukaan joustava koti perheelle, ja joka on toteutettavissa nollaenergiaperiaatteiden mukaan."Tutustu Villa ISOVERin suunnitelmiin ja rakennusvaiheisiin
20131_33265.jpg
Huippuluokan ISOVER-eristeet
Lämmöneristämisen ja ilmanvaihdon oikeanlainen toteuttaminen on eräs keskeisimmistä tekijöistä rakennuksen asumisviihtyvyyden kannalta. Tehokkaaseen lämmöneristämiseen sijoitetut eurot palautuvat pienentyneinä lämmityskuluina muutamassa vuodessa. Rakenteet tulee suunnitella ja toteuttaa siten, että lämmöneriste pysyy kuivana eikä sen läpi kulje hallitsemattomia ilmavirtauksia.
20083_9837.jpg
Cello-tapetit kotiin, jossa mieli lepää
Maailmat ideoittesi mukaanCello on K-raudan ja Rautian oma sisustusmerkki. Cellon idea on luoda inspiroivia sisustuskokonaisuuksia, jotka auttavat asiakasta toteuttamaan parempaa asumista. Cello on enemmän kuin upeita tuotteita - Cello on upeita kokonaisuuksia.Asiakkaan valintoja helpotamme kokoamalla yhteensopivia tuotteita neljän tyylisuunnan alle. Asiakkaan on vaivatonta tehdä oman maun mukaisia valintoja ja koota niistä haluttu kokonaisuus. Tee koti, jossa mieli lepää.
20115_25991.jpg
Viikon kysymys: Väliseinän runko homeessa?
Kysymys:Purimme väliseinää uuden oviaukon tieltä. Osa väliseinässä käytetystä runkopuusta on läpeensä sinistä (pystyrunko), osa on tervettä. Asunnossa onkin ollut ns. mökin hajua. Olisiko kyseessä sinistäjäsienen vaurioittama puu? Pitäisikö puut käsitellä jotenkin, vai vaihtaa?
201810_55135.jpg
FF-SIGNALin asennus, mitä tulee ottaa huomioon?
Elementin sijoittamisesta:SijoituspaikkaMiten FF-SIGNAL-signaalinvahvistimia tulisi sijoittaa kiinteistöön? Helpoin ja ensisijainen muistisääntö asennusseinän valinnassa on valita asennuspaikaksi sellainen seinä, jossa on mahdollisimman laaja horisontti näkyvissä. Mikäli mahdollista tulisi vältellä korkean esteen varjostamia puolia, sillä näillä kohdin ulkoinen matkapuhelinsignaali on oletusarvoisesti heikko tai ainakin heikompi. Jos antennielementtejä on mahdollista sijoittaa vähintään kahdelle eri ilmansuunnassa sijaitsevalle seinälle, kannattaa näin tehdä, sillä silloin saadaan mahdollisimman kattava ja useaa eri operaattoria tukeva kattavuus.Mikäli tiedät, missä avoimissa tiloissa mobiililaitteita käytetään eniten, kannattaa signaalinvahvistinelementit asentaa juuri näihin tiloihin, silloin signaalit pääsevät leviämään rakennukseen vapaasti.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton