Huolla teräskattosi oikein

Pidä huolta katostasi
​​​​​​​- pikaopas teräskaton huoltoon

Parhaan mahdollisen toimivuuden ja pitkän käyttöiän varmistamiseksi katon kunto kannattaa tarkistaa säännöllisesti. Sadevesi riittää yleensä pitämään maalipinnoitteen puhtaana, mutta katolle ja ränneihin pudonneet lehdet, risut jne. eivät kuitenkaan aina huuhtoudu sadeveden mukana alas. Siksi katto kannattaa tarkastaa ja puhdistaa säännöllisesti.

Ruukki_kaivokuja_2_isot-00093

Käy katolla kaksi kertaa vuodessa

Huoltotoimenpiteenä suosittelemme katolla käyntiä ja katon tarkastamista kaksi kertaa vuodessa. Suositeltavat ajankohdat ovat keväällä, jolloin talven aikana mahdollisesti syntyneet vauriot on helppo havaita, sekä syksyllä syysmyrskyjen jälkeen ennen lumen tuloa.

Katon tarkastus

Tee tarkastuksen yhteydessä ainakin seuraavat huoltotoimenpiteet:
  • poista katolta roskat ja puhdista katto epäpuhtauksista (pehmeä harja ja vesi, vesipainepesu < 50 bar, tarkoitukseen soveltuvat pesuaineet)
  • puhdista jiirit sekä sadevesijärjestelmä ja varmista veden esteetön poistuminen katolta
  • vaihda virheelliset ja löysät kiinnikkeet

Katon pesu

Likaiset tai tahraantuneet kohdat pestään pehmeällä harjalla ja vedellä. Pinttyneemmän lian voi pestä yleispesuaineella tai maalipinnoitteiden puhdistukseen tarkoitetulla pesuaineella. Noudata pesuaineen käyttöselostetta tai tarkista soveltuvuus tuotteen valmistajalta. Vaikean paikallisen tahran voi poistaa lakkabensiiniin kostutetulla kankaalla.

Lopuksi katto huuhdellaan ylhäältä alaspäin, jotta pesuaine tulee huuhdeltua kokonaan pois. Sadevesijärjestelmät tulee huuhdella vielä lopuksi vedellä.

Levä pois katolta

Ruukki Puhdas Teräskatto on ensisijaisesti kehitetty levänpoistoon teräskatoilta. Lisääntyneet kasvustokertymät ovat kaikkien kattojen haaste ja aine soveltuu myös erinomaisesti tiili kuin huopakatoillekin.

Ruukki Puhdas teräskatto on biohajoava puhdistusaine, joka soveltuu kaikille katoille. Ruukki Puhdas Teräskatto on markkinoiden ainoa tuote, joka on kehitetty erityisesti maalipinnoitetuille teräskatoille. Tämän lisäksi tuote soveltuu erinomaisesti myös tiili- ja huopakattojen kasvustojen puhdistukseen. Tuote on tarkoitettu ensisijaisesti levänpoistoon. Aine levitetään katolle ja jätetään vaikuttamaan – kasvusto poistuu säärasituksen vaikutuksesta. 

puhdas-teräskatto

Lumen poisto

Maalipinnoitetulla katolla lumi ei yleensä pysy eikä näin ollen ylitä rakenteen mitoituskuormaa. Mikäli joudut poistamaan lunta, toimi varovaisesti pintaa vaurioittamatta ja jätä katolle vähintään 10 cm lunta suojakerrokseksi. Älä koskaan pudota lunta ylemmältä tasolta alemmalle äläkä kinosta seinän viereen.

Mahdollisen jään poistaminen tehdään tarvittaessa esim. kuumalla vedellä, ei koskaan hakkaamalla.

Kattoturvatuotteiden huolto-ohje

Katon huolto lisää katteen ikää.Katon huolto lisää katteen ikää.

Muista turvallisuus!

  • varaa käyttöösi valjaat tai turvavyö ja tukeva köysi
  • katolla työskennellessäsi huolehdi siitä, että köysi on tukevasti kiinnitetty
  • pidä turvaköysi tarpeeksi kireällä
  • huolehdi siitä, ettei alla ole ohikulkijoita
  • jos tunnet olosi epävarmaksi, jätä työ ammattilaisten käsiin

Valitse Ruukin kattopaketti asennuksella tai ilman

Katto sisältää paljon muutakin kuin pelkät katelevyt. Vasta kaikki tarvittavat osat sisältävä katto tekee siitä toimivan ja turvallisen. Ruukin valmistamien kattopakettien kaikki osat ovat testattuja ja yhteensopivia laatutuotteita.
Toimiva katto pitää sisällään yhteensopivat tarvikkeet: toimivat alusrakenteet, katemateriaalit, kattoturvatuotteet ja sadevesijärjestelmän.

Voit myös pyytää Ruukin kattomestarin yhtiökokoukseen kertomaan kattoremontista!

Jätä yhteydenottopyyntö kattomestarille


 
Päivitetty
11.6.2020