Tee itse: Ulkolyhty HobbyConcrete Askartelubetonista

Kankaan ja betonin liitosta syntyy mielenkiintoisia valutuotteita. Yksi hyvä esimerkki on puuvillaisesta pitsiliinasta ja weber HobbyConcrete Askartelubetonista tehty ulkolyhty.

1920

Sekoita jauhe tuotekortin ohjeiden mukaisesti puhtaaseen veteen esimerkiksi muurauskauhan tai akkuporakoneeseen kiinnitetyn vispilän avulla. Sekoita noin 5 minuuttia, jonka jälkeen massa on käyttövalmista.
Saat muutettua massan koostumusta vesimäärää säätämällä. Kangasvalutöissä askartelubetoni kannattaa sekoittaa maksimivesimäärään.
Vaikka Hobbyconcrete on Lowdust, eli vähemmän pölyävä tuote, tulee sekoituksen aikana käyttää hengityssuojainta ja suojakäsineitä kaikissa työvaiheissa.

Vaikka HobbyConcrete on vähemmän pölyävää, kannattaa sekoitusvaiheessa käyttää hengityssuojainta.Vaikka HobbyConcrete on vähemmän pölyävää, kannattaa sekoitusvaiheessa käyttää hengityssuojainta.

Ennen kuin kastat kankaan betoniin, valmistele työlle sellainen kuivumispaikka, jossa kangastyö pääsee vapaasti roikkumaan. Esimerkiksi puupölli joka on suojattu jätesäkillä käy hyvin. Jos haluat lyhtyyn puupöllin halkaisijaa suuremman pohjan, voit tehdä sen esimerkiksi vesiämpärin kannesta.
Muista öljytä muovikansi esim. ruokaöljyllä.
Laita käsiin pitkävartiset kumihanskat ja upota liina askartelubetoniin. Voit myös halutessasi kastella ja puristaa irtovedet pois kankaasta ennen betoniin upotusta, jolloin kangas kastuu nopeammin betoniin.
Kääntele ja nostele liinaa samalla tavoin kuin käsin pyykkiä pestessä. Kun kangas on täysin betonin kyllästämä nosta se ämpäristä ylös ja anna ylimääräisen massan valua takaisin ämpäriin.

w3

Nosta valutyö kuivamaan ja asettele se haluamaasi muotoon.
Lisää vielä hieman massaa pohjan päälle.

w4
w6

Muista jälkihoitaa valua sumuttamalla vettä valun pinnalle heti massan jäykistymisen alettua, yleensä 2-3 tuntia valun jälkeen. Jatka vesisumutusta 2-5 vuorokautta vähintään kerran päivässä. Peitä avoimet muotit huolellisesti ensimmäisen kastelun jälkeen.
Anna kangasvalutyön kuivua vähintään kolme päivää ennen kuin irrotat sen varovasti muotista. Kuivumisaikaan vaikuttaa lämpötila ja sää.
Pitsiliinasta ja askartelubetonista saa kauniin kynttilälyhdyn, mutta kannattaa pitää mielessä, että mitä enemmän vettä betoniin sekoittaa sitä heikompaa betonista tulee. 

1920
w1
 
Päivitetty
14.4.2020