• Etusivu
  • Rakentaminen

Pergola luo tunnelmallisen oleskelutilan pienellä vaivalla

Rakentajan toimitus
Päivitetty 17.03.2022
20175_49204.jpg

Luo oma tunnelmallinen keitaasi.

Pergolasta on moneksi. Se on paitsi puutarhan kaunistus myös katosrakenne, joka tarjoaa suojaisan paikan esimerkiksi kesäkeittiölle, puutarhajuhlille, yhdessäololle tai multasormen vehreäksi keitaaksi. Pergola toimii myös käytännöllisenä sää- ja näkösuojana. Pergola tuo pihaan näyttävyyttä ja ryhdikkyyttä sekä jakaa kauniisti osiin suuren piha-alueen.

Ilmettä pihaan kevyellä katosrakennelmalla

Pergolan rakentaminen ei yleensä edellytä rakennuslupaa. Lupakäytännöt kannattaa kuitenkin tarkastaa kotikunnan rakennustarkastajalta ennen rakentamisen aloittamista. Pergolan rakentamisessa kannattaa huomioida sen sijainti tontilla, ilmansuunnat, käyttötarkoitus sekä naapurit. Haluatko sijoittaa pergolan aurinkoon vai varjoon? Toimiiko se kaiken keskipisteenä vai puutarhan perälle kätkeytyvänä oleskelupaikkana? Nautiskeletko mieluiten pergolassasi aamu- vai ilta-auringosta?

Valokatteella osittain tai kokonaan katettu pergola antaa mahdollisuuden viihtyä ulkona myös sateen sattuessa. Katoksen lisäksi pergolaan voi yhdistää myös tuulelta suojaavat seinät, jotka lisäävät käyttökelpoisuutta Suomen olosuhteissa. Pergola voi olla vahvarakenteinen tai ilmavan kevyt. Suhteuta kuitenkin pergolan koko puutarhan kokoon.

Haluatko sijoittaa pergolan aurinkoon vai varjoon? Toimiiko se kaiken keskipisteenä vai puutarhan perälle kätkeytyvänä oleskelupaikkana?
Haluatko sijoittaa pergolan aurinkoon vai varjoon? Toimiiko se kaiken keskipisteenä vai puutarhan perälle kätkeytyvänä oleskelupaikkana?

Pergolan rakentaminen – miten perustaa pergola?

Pergolan perustus voidaan toteuttaa routimattomassa tai tukevassa soramaassa pilareihin kiinnitettävien teräsjalkojen avulla. Jos maa on routivaa tai pergolaan on tarkoitus lisätä valokate, kannattaa rakentaa tukevat betoniset peruspilarit.

Painekyllästetty ja lämpökäsitelty puu ovat parhaimmat ja kestävimmät materiaalivaihtoehdot pergolan rakentamiseen. Ne antavat lahoa vastaan tavallista puutavaraa pitkäaikaisemman suojan. Jos puu joutuu jatkuvasti alttiiksi säärasituksille ja maakosteudelle, rakenteissa kannattaa käyttää painekyllästettyä puuta. Lämpökäsitelty puutavara sopii käytettäväksi nopeammin kuivuviin ja pintakäsiteltäviin kohteisiin.

Painekyllästetyn ja lämpökäsitellyn puutavaran kiinnityksessä käytetään ruostumattomasta tai haponkestävästä teräksestä valmistettuja kiinnikkeitä. Yhdessä käytettävien kiinnikkeiden yhteydessä tulee huomioida, että ruuvit ja naulat ovat kaikki samaa materiaalia.

Pergolan ulkoasuun vaikuttavat muun muassa tolppien paksuus, lappeet ja erilaiset rimat tai säleiköt. Rakenteisiin kannattaa kiinnittää erityistä huomiota, mikäli haluat istuttaa köynnöksiä pergolan juurelle. Silloin rakenteiden tulee soveltua köynnösten tukemiseen ja mahdollistaa esimerkiksi kärhöjen tarttumisen pergolaan.

Pergolan pintakäsittely ja huolto

Pergolan puurakenteiden pintakäsittelyyn soveltuvat puuöljyt, kuultavat ja peittävät puunsuojat sekä ulkokäyttöön soveltuvat maalit. Homekasvua voidaan ehkäistä käsittelemällä pinta homeenestoaineella. Painekyllästetyn puun käsittelyssä on huomioitava, että puu on riittävän kuivaa. Keväällä rakennettu pergola voidaan käsitellä vasta loppukesällä. Jos pergolan rakennus ajoittuu syksyyn, pintakäsittelyn aika on vasta seuraavana kesänä. Lämpökäsitellyn puun pinta voidaan pintakäsitellä heti asennuksen yhteydessä.

Pergolan huoltokäsittely on hyvä tehdä vuosittain, jolloin pinta puhdistetaan pölystä ja irtoavasta aineksesta. Samassa yhteydessä voidaan tarvittaessa uusia myös pintakäsittely.

Hyvin huollettu pergola on kaunis silmälle mihin vuodenaikaan tahansa.
Hyvin huollettu pergola on kaunis silmälle mihin vuodenaikaan tahansa.

Pergola ja kasvit kuuluvat yhteen

Pergolan rakennelmia verhoaa hyvin yleisesti erilaiset köynnökset, joilla luodaan tunnelmallinen, vehreä ja kukkiva oleskelutila.

Hyviä köynnöskasveja pergolassa käytettäväksi ovat esimerkiksi köynnösruusut ja -kuusamat sekä kelasköynnökset. Pergolaa sopii verhoamaan muunmuassa köynnöshortensia, villiviinit ja lännenpiippuköynnös. Nämä ovat kestäviä ja reheväkasvuisia, ja sopivat erityisesti kattorakenteisiin. Hillitympää kasvua halutessa voidaan käyttää kärhöjä tai köynnösruusuja.

Tunnelmallinen, vehreä ja kukkiva oleskelutila syntyy erilaisten köynnösten avulla.
Tunnelmallinen, vehreä ja kukkiva oleskelutila syntyy erilaisten köynnösten avulla.
20175_49208.jpg
20175_49209.jpg

Lähde: Kodin Terra Tuusula

Rakentaminen
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20188_54490.jpg
Keskuspölynimurin asentaminen vanhaan taloon
Muutettaessa vanhaan taloon, ei itse ole pystynyt vaikuttamaan rakennukseen tehtyihin ratkaisuihin. Yksi vanhasta rakennuksesta puutuvista asioista saattaa olla keskuspölynimuri. Toki keskuspölynimureja on ollut markkinoilla vasta 80-luvulta alkaen eli sitä vanhemmissa taloissa sellaista ei automaattisesti olekaan.
Saostuskaivo tyhjennys
Saostuskaivot eivät puhdista jätevesiä
Monessa vanhassa kiinteistössä jätevedet käsitellään ainoastaan saostuskaivoissa. Pelkät saostuskaivot, uudetkaan, eivät puhdista jätevesiä vaatimusten mukaisesti. Suurin osa jätevesien lika-aineista jatkaa matkaa saostuskaivokäsittelyn jälkeen. Lika-aineet päätyvät useimmiten avo-ojaan ja sitä kautta lähimpään vesistöön, pahimmillaan pohjaveteen tai kaivoon.
20164_46221.jpg
Vältä kattovuodot
Vuodenaikojen vaihtelut erilaisine sääolosuhteineen asettavat kovat vaatimukset katolle, jonka tärkein tehtävä on suojata rakennusta. Teräskatteen kiinnityksessä käytettävällä kateruuvilla on iso merkitys katon kestävyyteen ja käyttöikään.
20082_9126.jpg
Muunto Clean Cut piilottaa, esittelee ja integroi
Kodin tavarat ja toiminnot muuttuvat. Otamme käyttöön uutta tekniikkaa ja välineitä, joilla ei ole omaa paikkaa perinteisessä sisustuksessa. Miten sijoittaa tyylikkäästi ja kätevästi koneet ja laitteet? Muunto Clean Cut elää ajan hermolla: Järjestelmään on liitetty osia, jotka ratkaisevat työskentelyyn tai harrastuksiin liittyvien välineiden integroimisen kotimiljööseen. Jos samoja kodin tiloja käytetään eri vuorokaudenaikoina eri käyttötarkoituksiin, on miellyttävää, että eri tilanteisiin liittyvät laitteet ja tavarat saa pois silmistä, kun niitä ei tarvita. Muunto Clean Cut voi valinnan mukaan korostaa tai kätkeä siihen sijoitetun esineen.Näyttävä kotiteatteriMoni sisustaja haluaa iloita kotinsa viihde elektroniikasta täysillä niin, että myös itse laitteet ovat komeasti esillä. Muunto Clean Cut tarjoaa upeat mahdollisuudet: Taulutelevisiota ja kaiuttimia varten on olemassa varusteluosia, joilla laitteet voi ripustaa yksinkertaisesti suoraan seinäpaneelin uraprofiiliin. Piilojohdotus hoitaa kaiken turhan näkymättömiin. Vain olennainen on pelkistetysti nähtävillä ja nautittavissa.
Rafi_kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
Työsuhdeasunto
Työsuhdeasunnolla tarkoitetaan työ- ja virkasuhteen perusteella vuokralle annettua asuntoa, jossa vuokranantajana on työnantaja.Työsuhdeasunnon vuokralainen ei saa siirtää vuokrasoikeutta ilman vuokranantajan lupaa. Hän saa kuitenkin käyttää asuntoa perheensä ja lähisukunsa kanssa yhteisenä asuntona ilman vuokranantajan lupaa.Työsuhteen päättymisen jälkeen jatkuvaan vuokrasuhteeseen noudatetaan enintään asumistukilain nojalla vahvistettua paikkakunnalla kohtuulliseksi katsottua tasoa, josta on vuokralaiselle ilmoitettava kirjallisesti.Vuokralaisella on oikeus irtisanoa työsuhdeasunto 14 päivän irtisanomisajalla tai irtisanomisaikaa noudattamatta samanaikaisesti työ- tai virkasuhteen päättymisen kanssa.Vuokranantajalla on oikeus irtisanoa vuokrasopimus työsuhteen päättymisen johdosta. Irtisanomisaika on kuusi kuukautta, jos työ- tai virkasuhde on kestänyt vähintään vuoden ja kolme kuukautta, mikäli työ- tai virkasuhde on kestänyt vähemmän kuin vuoden. Mikäli työsuhde on edellyttänyt asumista määrätyssä kiinteistössä tai huoneistossa, on irtisanomisaika yksi kuukausi.Työntekijän irtisanomisaika on kolme kuukautta, mikäli työsuhde on kestänyt vähintään vuoden ja kun työnantaja on purkanut työsuhteen (muun kuin sairauden vuoksi), työntekijä on irtisanonut työsopimuksen tai purkanut työsopimuksen ilman TSL 8 luvun 1 §:n 2 momentissa tarkoitettua syytä. Muussa tapauksessa irtisanomisaika on yksi kuukausi.Mikäli vuokrasuhde irtisanotaan palvelussuhteen kestäessä, alkaa irtisanomisaika kulua sen kalenterikuukauden viimeisestä päivästä alkaen, jonka aikana palvelussuhteen irtisanomisaika alkaa kulua tai palvelussuhde ilman irtisanomista päättyy. Irtisanomisaika on tuolloin aina vähintään yksi kuukausi.Vuokranantajalla on oikeus osoittaa vaihtoehtoinen asunto irtisanomisajaksi, joka kestää kauemmin kuin työ- tai virkasuhde. Muuttokustannukset tulevat vuokranantajan maksettaviksi.Muuttopäivää voidaan siirtää vain, jos kyseessä on työntekijän sairaus, työkyvyttömyys tai siirtyminen vanhuuseläkkeelle. Kanne on laitettava vireille 14 päivää ennen muuttopäivää.
20212_68497.jpg
Osaatko lajitella muovipakkaukset oikein?
Muovijätteen kierrättäminen on vielä varsin tuore asia. Muovin kierrättäminen ei ole kaikkein helpointa ja sen jalostaminen uusiomateriaaliksi vaatii paljon teknologiaa, jotta se voidaan kierrättää uudelleen raaka-aineeksi. Muovin kierrättäminen on kuitenkin merkittävä ympäristö- ja ilmastoteko.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton