Pergola luo tunnelmallisen oleskelutilan pienellä vaivalla

Pergolasta on moneksi. Se on paitsi puutarhan kaunistus myös katosrakenne, joka tarjoaa suojaisan paikan esimerkiksi kesäkeittiölle, puutarhajuhlille, yhdessäololle tai multasormen vehreäksi keitaaksi. Pergola toimii myös käytännöllisenä sää- ja näkösuojana. Pergola tuo pihaan näyttävyyttä ja ryhdikkyyttä sekä jakaa kauniisti osiin suuren piha-alueen.

Luo oma tunnelmallinen keitaasi.Luo oma tunnelmallinen keitaasi.

Ilmettä pihaan kevyellä katosrakennelmalla

Pergolan rakentaminen ei yleensä edellytä rakennuslupaa. Lupakäytännöt kannattaa kuitenkin tarkastaa kotikunnan rakennustarkastajalta ennen rakentamisen aloittamista. Pergolan rakentamisessa kannattaa huomioida sen sijainti tontilla, ilmansuunnat, käyttötarkoitus sekä naapurit. Haluatko sijoittaa pergolan aurinkoon vai varjoon? Toimiiko se kaiken keskipisteenä vai puutarhan perälle kätkeytyvänä oleskelupaikkana? Nautiskeletko mieluiten pergolassasi aamu- vai ilta-auringosta?

Valokatteella osittain tai kokonaan katettu pergola antaa mahdollisuuden viihtyä ulkona myös sateen sattuessa. Katoksen lisäksi pergolaan voi yhdistää myös tuulelta suojaavat seinät, jotka lisäävät käyttökelpoisuutta Suomen olosuhteissa. Pergola voi olla vahvarakenteinen tai ilmavan kevyt. Suhteuta kuitenkin pergolan koko puutarhan kokoon.


Löydät tarvikkeet sekä välineet pergolan perustamiseen Kodin Terra Tuusulasta!

Voit tutustua Kodin Terra Tuusulan valikoimaan tämän linkin kautta!

Kurkista vasta ilmestyneeseen Kodin Terra Tuusulan Kesäkuvastoon.

Haluatko sijoittaa pergolan aurinkoon vai varjoon? Toimiiko se kaiken keskipisteenä vai puutarhan perälle kätkeytyvänä oleskelupaikkana?Haluatko sijoittaa pergolan aurinkoon vai varjoon? Toimiiko se kaiken keskipisteenä vai puutarhan perälle kätkeytyvänä oleskelupaikkana?

Miten perustaa pergola?

Pergolan perustus voidaan toteuttaa routimattomassa tai tukevassa soramaassa pilareihin kiinnitettävien teräsjalkojen avulla. Jos maa on routivaa tai pergolaan on tarkoitus lisätä valokate, kannattaa rakentaa tukevat betoniset peruspilarit.

Painekyllästetty ja lämpökäsitelty puu ovat parhaimmat ja kestävimmät materiaalivaihtoehdot pergolan rakentamiseen. Ne antavat lahoa vastaan tavallista puutavaraa pitkäaikaisemman suojan. Jos puu joutuu jatkuvasti alttiiksi säärasituksille ja maakosteudelle, rakenteissa kannattaa käyttää painekyllästettyä puuta. Lämpökäsitelty puutavara sopii käytettäväksi nopeammin kuivuviin ja pintakäsiteltäviin kohteisiin.
Painekyllästetyn ja lämpökäsitellyn puutavaran kiinnityksessä käytetään ruostumattomasta tai haponkestävästä teräksestä valmistettuja kiinnikkeitä. Yhdessä käytettävien kiinnikkeiden yhteydessä tulee huomioida, että ruuvit ja naulat ovat kaikki samaa materiaalia.

Pergolan ulkoasuun vaikuttavat muun muassa tolppien paksuus, lappeet ja erilaiset rimat tai säleiköt. Rakenteisiin kannattaa kiinnittää erityistä huomiota, mikäli haluat istuttaa köynnöksiä pergolan juurelle. Silloin rakenteiden tulee soveltua köynnösten tukemiseen ja mahdollistaa esimerkiksi kärhöjen tarttumisen pergolaan.

Katso työohje pergolan rakentamiseen »

Pergolan pintakäsittely ja huolto

Pergolan puurakenteiden pintakäsittelyyn soveltuvat puuöljyt, kuultavat ja peittävät puunsuojat sekä ulkokäyttöön soveltuvat maalit. Homekasvua voidaan ehkäistä käsittelemällä pinta homeenestoaineella. Painekyllästetyn puun käsittelyssä on huomioitava, että puu on riittävän kuivaa. Keväällä rakennettu pergola voidaan käsitellä vasta loppukesällä. Jos pergolan rakennus ajoittuu syksyyn, pintakäsittelyn aika on vasta seuraavana kesänä. Lämpökäsitellyn puun pinta voidaan pintakäsitellä heti asennuksen yhteydessä.

Pergolan huoltokäsittely on hyvä tehdä vuosittain, jolloin pinta puhdistetaan pölystä ja irtoavasta aineksesta. Samassa yhteydessä voidaan tarvittaessa uusia myös pintakäsittely.

Hyvin huollettu pergola on kaunis silmälle mihin vuodenaikaan tahansa.Hyvin huollettu pergola on kaunis silmälle mihin vuodenaikaan tahansa.

Pergola ja kasvit kuuluvat yhteen

Pergolan rakennelmia verhoaa hyvin yleisesti erilaiset köynnökset, joilla luodaan tunnelmallinen, vehreä ja kukkiva oleskelutila.

Hyviä köynnöskasveja pergolassa käytettäväksi ovat esimerkiksi köynnösruusut ja -kuusamat sekä kelasköynnökset. Pergolaa sopii verhoamaan muunmuassa köynnöshortensia, villiviinit ja lännenpiippuköynnös. Nämä ovat kestäviä ja reheväkasvuisia, ja sopivat erityisesti kattorakenteisiin. Hillitympää kasvua halutessa voidaan käyttää kärhöjä tai köynnösruusuja.


Löydät tarvikkeet sekä välineet Pergolan perustamiseen Kodin Terra Tuusulasta!

Voit tutustua Kodin Terra Tuusulan valikoimaan tämän linkin kautta!

Kurkista vasta ilmestyneeseen Kodin Terra Tuusulan Kesäkuvastoon.

Tunnelmallinen, vehreä ja kukkiva oleskelutila syntyy erilaisten köynnösten avulla.Tunnelmallinen, vehreä ja kukkiva oleskelutila syntyy erilaisten köynnösten avulla.
750-rose-834116
750-wisteria-1152229
Kodin Terra Tuusulasta löydät kaikki pergolan rakentamiseen tarvittavat välineet ja materiaalit. Kesäkuvastossa kestopuut ja painekyllästetyt terassilaudat tarjoushinnoin. Samalla voit hankkia Kodin Terra Tuusulasta myös pergolan rakenteiden huoltokäsittelyyn tarvittavat tuotteet sekä kasvit ja mullat istutuksiin.
 
Julkaistu
17.5.2017