Perinteinen putkiremontti, moderni toteutus

Uponorin kehittämä Reno Port -talotekniikkakasetti takaa nopean, sujuvan ja kustannustehokkaan linjasaneerauksen. Esivalmistetut elementit säästävät aikaa työmaalla ja tilaa kylpyhuoneessa.
Turkulainen As Oy Luostarinpuisto on vuonna 1961 valmistunut taloyhtiö, jonka kahdessa kerrostalossa on yhteensä 37 asuinhuoneistoa. Taloyhtiössä on parhaillaan käynnissä laaja putkiremontti, jossa vanhat käyttövesi- ja viemäriputket korvataan Uponor Reno Port -talotekniikkakaseteilla.

Ääni- ja paloeristetty Reno Port -nousuelementti sisältää käyttövesiputket, pystyviemärin ja seinä-wc:n sekä vesi- ja viemäriliitännät viereen asennettavaa pesuallasta varten. Talotekniikkakasetti nopeuttaa viemäri- ja vesijohtolinjan asennusta noin puolella, mikä tuo kokonaisaikatauluun vastaavassa kohteessa tehdyn tutkimuksen mukaan jopa 11 prosentin säästön.

Saneerauksen yhteydessä uusitaan myös kylpyhuoneet kalusteineen sekä sähkönousut ja tietoliikennekaapelit. Kohteen pääurakoitsijana toimii Rakennuspalvelu J. Martti & Co Oy, ja suunnittelusta vastaa RTC Vahanen Turku Oy.

Perinteinen putkiremontti puolessa vuodessa

Tehdasvalmisteisten elementtien käyttö säästää aikaa työmaalla ja tilaa kylpyhuoneessa.
– Esivalmistettujen putkielementtien käytössä suurin hyöty on urakoitsijan kannalta se, ettei vanhoja hormeja tarvitse purkaa. Tässäkin kohteessa hormit olisivat olleet todella ahtaat uusille putkille. Tilatehokkaat elementit on helppo asentaa, eivätkä ne juuri pienennä kylpyhuoneen pinta-alaa, kertoo työpäällikkö Jari Salonen Rakennuspalvelu J. Martti & Co Oy:stä.
Tammikuun lopulla alkaneen saneerauksen on tarkoitus valmistua heinäkuussa 2017.
– Ensimmäiset asunnot ovat valmistuneet ja luovutettu huhtikuussa. Joitain haasteita työjärjestyksen suhteen on ollut, kuten aina uuden tuotteen tai menetelmän käyttöönotossa, mutta olemme edenneet aikataulussa. Tämä on toinen kohde, jota saneeraamme talotekniikkakaseteilla. Olemmekin pystyneet hyödyntämään urakassa pilottikohteesta saatua tietoa, Salonen toteaa.

Kerralla kaikki kuntoon

Hankesuunnitteluvaiheessa As Oy Luostarinpuistossa pyöriteltiin muitakin vaihtoehtoja, kuten sukittamista, mutta putkien huono kunto ja kylpyhuoneiden uusimistarve kallistivat päätöksen putkielementeillä toteutettavan perinteisen saneerauksen hyväksi.
– Projekti lähti liikkeelle asianmukaisista kuntokartoituksista, joissa oli todettu että putkisto alkaa tulla käyttöikänsä päähän. Muutamia pieniä vuotojakin oli jo ollut, kertoo taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja Mika Artesola.

– Tutkimme vaihtoehtoja avoimin mielin. Päätöksenteon kannalta oli ratkaisevaa, että valtaosa kylpyhuoneista ja märkätiloista oli alkuperäisessä kunnossa, myös vedeneristyksen suhteen. Valintaan vaikuttivat myös muut käytännön asiat, kuten se, että lattiakaivot olivat sukituksen kannalta vaikeasti saavutettavissa paikassa kylpyammeiden alla. Kun osakkailta kysyttiin, mitä he haluavat, oli vastaus hyvin selkeästi perinteinen linjasaneeraus, jossa laitetaan kaikki kerralla kuntoon.
Keskeisiä kriteerejä oli myös helppo huollettavuus ja se, ettei toteutus söisi tilaa ennestään pienistä kylpyhuoneista.
– Kylpyhuoneisiin haluttiin tilan tuntua, jolloin tekniikan ja kalusteiden sijoittelu on tärkeää. Tämän myötä nousi esille Uponorin Reno Port -talotekniikkakasetti. Ratkaisu oli elegantti ja ulkonäöltään moderni. Kun wc-istuimen säiliöosa on pois näkyvistä, näyttää pienikin kylpyhuone tilavammalta. Hallitus koki vaihtoehdon järkeväksi paitsi toimivuuden myös erinomaisten huoltomahdollisuuksien takia. Elementin kyljessä oleva luukku helpottaa huoltoa. Elementtirakenne on vesieristetty joten mahdolliset vuodot eivät aiheuta kosteusvaurioita, Artesola toteaa.

Artesolan mukaan myös tehdasvalmisteisuus nousi eduksi menetelmiä puntaroidessa.
– Esivalmistus nopeuttaa urakkaa ja sen avulla voidaan ennakoida toimintaa. Näen, että linjasaneerauksissa ja muissa korjauksissa korostuu yhä enemmän kilpailuvalttina hinnan rinnalla työn suoritusvaiheen nopeus ja asukkaille koituvan asumishaitan puristaminen mahdollisimman pieneksi. Tässä urakassa noin kaksi kuukautta asuntoa kohti kestävää evakkoaikaa on pidetty aika hyvänä saavutuksena saneerauksen laajuus huomioiden.

Elementtitaloon sopii elementtisaneeraus

Kohteen suunnitellut Lassi Leppänen RTC Vahanen Turku Oy:stä toteaa esivalmistettujen talotekniikkaelementtien sopivan erinomaisesti 1960–70-luvun tyyppitalojen saneeraukseen.
– Suurin hyöty saadaan kohteissa, joissa kylpyhuoneet ovat samanmuotoisia ja päällekkäin samassa linjassa. Vanhat hormit ovat usein ahtaita ja lähes poikkeuksetta eristeistä löytyy asbestia. Kun vanhoja hormeja ei tarvitse purkaa, asbestit eivät pääse pölyämään ja ne voidaan jättää vanhoihin rakenteisiin. Talotekniikkakasetit antavat myös lisää vaihtoehtoja putki- ja sähkönousujen sijoitteluun, toteaa Leppänen.

Linjasaneerauksiin kaivataan yhä tehokkaampia työtapoja, sillä korjausikäisten asuinkerrostalojen määrä kasvaa lähivuosina entisestään.
– Talotekniikan teollinen esivalmistus mahdollistaa nopeammat ja kustannustehokkaammat toteutustavat. Tehokkuus syntyy hallitummasta logistiikasta, teollisesta laadusta ja nopeammasta asennusaikataulusta, summaa Uponorin hankekehityspäällikkö Toni Wahlfors.
 
Julkaistu
5.6.2017