• Etusivu
  • Rakentaminen

Kaavoituksen ja rakentamisen sääntelyä keventävä laki voimaan 1.5.

Rakentajan toimitus
Päivitetty 10.05.2017
20175_49172.jpg

Vappupäivänä 2017 tuli voimaan maankäyttö- ja rakennuslain muutos, joka helpottaa huomattavasti kaavoitusta ja rakentamisen luvitusta. Esimerkiksi vapaa-ajan asunnon voi muuttaa pysyvään asuinkäyttöön entistä joustavammin.

Keskeiset uudistukset koskevat vähittäiskaupan suuryksiköiden sääntelyä, hajarakentamista, asemakaavoitusta sekä elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskusten roolia.

Kylärakentaminen helpottuu

Lainmuutos helpottaa esimerkiksi kesämökkien muuttamista pysyvään asumiskäyttöön ilman poikkeamispäätöstä tai suunnittelutarveratkaisua ja samalla myös esimerkiksi kylien ranta-alueiden nykyistä tiiviimpi rakentaminen helpottuu.

"Maankäyttö- ja rakennuslain uuden 129 a §:n myötä kunta voi halutessaan helpottaa käyttötarkoituksen muutoksia osoittamalla rakennusjärjestyksessään alueet, joilla loma-asunnon muuttaminen pysyvään asuinkäyttöön ei edellytä poikkeamispäätöstä tai suunnittelutarveratkaisua ennen rakennuslupaa. Rakennusjärjestyksen määräys voi koskea vain alueita, joilla ei ole voimassa asemakaavaa tai oikeusvaikutteista yleiskaavaa.

Suurin merkitys muutoksella on kaavattomilla ranta-alueilla. Ennen lakimuutosta kunnan oli aina ratkaistava tällaista ranta-aluetta koskeva käyttötarkoituksen muutos poikkeamispäätöksellä. Vasta tämän jälkeen käyttötarkoituksen muutokselle oli mahdollista myöntää rakennuslupa. Nyt kunta voi määrätä rakennusjärjestyksessään, että käyttötarkoituksen muutos ei näillä ranta-alueilla edellytä poikkeamispäätöstä ennen rakennuslupaa." (lähde: Ympäristöministeriö)

Suuret kaupat valtaavat keskustat?

Maankäyttö- ja rakennuslain muutos helpottaa myös suurten kauppojen rakentamista, kun vähittäiskaupan suuryksikön kokoraja nousee 2 000:sta 4 000 kerrosneliömetriin.

Suuret vähittäiskaupat tulee myös vastedes sijoittaa ensisijaisesti keskusta-alueelle. Jos palvelujen saavutettavuus voidaan taata, voi suuryksikön edelleen sijoittaa kuitenkin myös keskustan ulkopuolelle, eikä kaupan laatua tarvitse enää ottaa kaavoituksessa huomioon.

Aiemmin 2 000-4 000 kerrosneliömetrin kaupat on voitu sijoittaa vain alueelle, joka kaavassa on tarkoitettu kaupan suuryksiköille.

20175_49173.jpg
Rakentaminen
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

Sisätilojen sopiva lämpötila ja toimiva ilmanvaihto ovat oleellinen osa asumisviihtyisyyttä ja terveellistä kotia. Arki helpottuu, kun kodin tärkeitä toimintoja voi valvoa ja tarvittaessa säätää samasta paikasta – myös etänä.
Energiantarpeeseen mukautuva lämmitys
Maalämpö on suomalaisiin oloihin erittäin hyvä lämmitysjärjestelmä; auringon maahan sitoutunutta lämpöä on saatavilla ympäri vuoden. Pohjoisen talvessa lämpöpumpuista maalämpö pystyy keräämään ylivoimaisesti suurimman määrän uusiutuvaa energiaa. Sähkön hinnan korotukset kirpaisevat vähiten.Tilaa NIBEN lämpöpumppuesite veloituksetta
Rafi_kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
Rakenteiden tarkastukset
Rakenteiden ja rakennusosien tarkastaminenToimenpiteet:Rakenteita ja rakennusosia verrataan hyväksyttyihin malleihin ja malliasennuksiin.Vastuuhenkilöt:Valvoja sekä projektipäällikköDokumentit:Tarkastusmuistiot, reklamaatiotHyväksyntä:Projektipäällikkö
20208_66172.jpg
Tyyliin sopivasta lattiakaivosta ei tarvitse tinkiä remonttikohteessakaan
Vieser Corner -kulmalattiakaivo sopii erityisen hyvin kompaktiin suihkutilaan, jossa lattiapinta halutaan pitää ehyenä ja kaivo sijoittaa siististi nurkkaan. Hakalan perheen alkuperäistä kunnioittaen remontoidussa kerrostalokodissa Vieser Corner viimeistelee seesteisen kauniin kylpyhuoneen tyylistä ja toimivuudesta tinkimättä.
201412_41939.jpg
Valitse oikea tuote kipsilevypintojen viimeistelyyn ja saumaukseen
Kipsilevyjen saumaus on työvaihe, jossa huolimattomasti tehty työ näkyy valmiissa ja viimeistellyssä pinnassa. Saumaukseen onkin syytä kiinnittää erityistä huomiota ja käyttää riittävästi aikaa, jotta lopputulos vastaa sitä mitä halutaan. Saumaus itsessään ei ole hankala toimenpide – se vaatii ainoastaan huolellisuutta sekä oikeat aineet ja tarvikkeet.Koska kipsilevyjä löytyy niin suora- kuin reunaohennettujakin, on niiden saumausohjeet hieman toisistaan poikkeavat. Pääset tutustumaan saumausohjeisiin sekä sisä- ja ulkokulmien suojaukseen tämän linkin kautta.
202112_73947.jpg
Nuohoojalle turvallinen reitti savupiipulle
Hyvien säiden aikana on syytä tarkistaa katon ja erityisesti kattoturvarakenteiden kunto ennen nuohoojan – ja lumen tuloa.Kattoturvatuotteet on tarkoitettu estämään onnettomuuksia ja tekemään katolla liikkumisen turvalliseksi. Niiden tulee olla rakenteeltaan tukevia sekä kestäviä ja niiden tulee läpäistä vaativat testit.Katolla liikkumisen turvallisuus on rakennuksen omistajan vastuulla. Yleisin vieras katolla on nuohooja, mutta myös antenniasentaja tai ilmanvaihtolaitteen huoltaja voi käydä siellä aina silloin tällöin. Ilman kunnossa olevia kattoturvatuotteita ammattilaiset voivat kieltäytyä menemästä katolle.
20192_56275.jpg
Raikkaasti erilainen vai romanttisen perinteinen?
Honkain keskellä mökkini seisoo, sanotaan jo laulussakin. Liplattaako järven tai meren laineet sinun mökkirantasi laituriin, vai haaveiletko vielä omasta mökistä? Suomalaiset ovat tunnetusti mökki- ja saunakansaa - Suomessa on nimittäin yli 500 000 kesämökkiä, sijoittuneena ympäri maata. Tämä tarkoittaa helposti pienillä paikkakunnilla asukasmäärien tuplaantumista.Hongan uudistuneesta mökki- ja saunamallistosta löytyy sekä moderniin että perinteiseen makuun sopivia kauniita hirsisaunoja, jotka on tehokas toteuttaa.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton