Sähkökeskus on kodin tekniikan sydän

Sähkö on tärkeä, mutta niin itsestään selvä asia, ettei sitä tule pohtineeksi. Kodin sähköistys on moniosainen kokonaisuus, jolla voi parantaa tilojen toimivuutta ja helpottaa sekä ylläpitoa että elämää arjen askareissa.

Parannuksia sähkökeskukseen.Parannuksia sähkökeskukseen.

Kodissa kaikki sähköä tarvitsevat ratkaisut nivoutuvat turvallisesti yhteen paikkaan – sähkökeskukseen. Sen roolista ja sähköturvallisuudesta saat lisätietoa videosta, jossa sähkömies vieraili juontaja Sami Kurosen luona.

Sähkökeskus on kodin sähköjärjestelmien sydän. Nykyajan sähkökeskus on aivan muuta kuin entisajan sulakekaappi. Se hallitsee sähkön lisäksi ohjaus-, mittaus- ja turvajärjestelmiä huomaamattomasti.

Keskukseen on tarvittaessa päästävä esteettömästi tarkistus- ja huoltotoimiin. Sähkösuunnittelija tietää keskuksen sijoittelua koskevat määräykset. Hänen kanssaan keskuksen paikka kannattaa harkita tarkoin, jotta muun muassa vikavirtasuojan testauksen pääsee kätevästi tekemään suositusten mukaisesti kerran kuukaudessa.

Vikavirtasuojaus estää sähköpaloja

Uudenaikainen sähkökeskus on monin tavoin hyödyllinen. Tärkeysjärjestyksen kärjessä ovat sähkölaitteita suojaavien sulakkeiden riittävä määrä sekä vikavirtasuojaus. Uusissa keskuksissa entisajan sulakkeet on korvattu kytkimillä toimivilla sulakkeilla ja ylikuormitustilanteet ovat yhä harvinaisempia.

Vikavirtasuojaus tuo lisäturvaa asumiseen estäen sähköpaloja ja sähköiskuja. Vikavirtasuojain katkaisee jännitteen, jos sähkölaitteeseen kuten televisioon, valaisimeen tai leivänpaahtimeen tulee virtaa kasvattava sähkövika. Sähkökeskuksen vikavirtasuojauksella onkin tärkeä rooli Suomessa yleisten televisiopalojen estäjänä.

Uusi sähkökeskus.Uusi sähkökeskus.

Milloin sähkökeskus tulisi vaihtaa uuteen?

Sulakkeiden palaminen, valojen välkkyminen, pistorasioiden tai pistotulppien lämpenemisestä kertovat tummentumat tai pistorasioiden lämpeneminen johtuvat usein siitä, että sähkökeskus on riittämätön suhteessa kodissa käytettävän sähkön määrään, ja vikavirtasuojaus on puutteellinen.

Pelkkä sähkökeskuksen uusiminen ei kuitenkaan riitä, jos koko sähköjärjestelmä on vanha ja kodin pistorasiat ovat maadoittamattomia. Tällöin tulisi uudistaa koko kodin sähköistys johdotuksineen ja pistorasioineen nykystandardien mukaiseksi. Vikavirtasuojauksen lisäksi järjestelmään voidaan tehdä varaukset mahdollisille tuleville turvallisuus- ja automaatiojärjestelmille.

Oletpa sitten rakentamassa uutta tai korjaamassa vanhaa, tärkeintä on sähköistyksen turvallisuus. Sähköturvallisuutta lisäät käyttämällä aina osaavia, oikeudet omaavia sähköurakoitsijoita. Jos olet epävarma siitä, ovatko kotisi sähköasennukset ja sähkökeskus kunnossa, tilaa sähkömies www.löydäsähkömies.fi -palvelusta tekemään kodin sähköistyksen kuntokartoitus.

Uudista sähkökeskus remontin yhteydessä.Uudista sähkökeskus remontin yhteydessä.
 
Julkaistu
4.5.2017