Sähkökeskus on kodin tekniikan sydän

Sähkö on tärkeä, mutta niin itsestään selvä asia, ettei sitä tule pohtineeksi. Kodin sähköistys on moniosainen kokonaisuus, jolla voi parantaa tilojen toimivuutta ja helpottaa sekä ylläpitoa että elämää arjen askareissa.

Parannuksia sähkökeskukseen.Parannuksia sähkökeskukseen.

Kodissa kaikki sähköä tarvitsevat ratkaisut nivoutuvat turvallisesti yhteen paikkaan – sähkökeskukseen. Sen roolista ja sähköturvallisuudesta saat lisätietoa videosta (löytyy myös artikkelin lopusta), jossa sähkömies vieraili juontaja Sami Kurosen luona.
 

Sähkökeskus on kodin sähköjärjestelmien sydän. Nykyajan sähkökeskus on aivan muuta kuin entisajan sulakekaappi. Se hallitsee sähkön lisäksi ohjaus-, mittaus- ja turvajärjestelmiä huomaamattomasti.

Keskukseen on tarvittaessa päästävä esteettömästi tarkistus- ja huoltotoimiin. Sähkösuunnittelija tietää keskuksen sijoittelua koskevat määräykset.

Suunnittelijan kanssa keskuksen paikka kannattaa harkita tarkoin, jotta muun muassa vikavirtasuojan testauksen pääsee kätevästi tekemään suositusten mukaisesti kerran kuukaudessa.

Vikavirtasuojaus estää sähköpaloja

Uudenaikainen sähkökeskus on monin tavoin hyödyllinen. Tärkeysjärjestyksen kärjessä ovat sähkölaitteita suojaavien sulakkeiden riittävä määrä sekä vikavirtasuojaus. Uusissa keskuksissa entisajan sulakkeet on korvattu kytkimillä toimivilla sulakkeilla ja ylikuormitustilanteet ovat yhä harvinaisempia.

Vikavirtasuojaus tuo lisäturvaa asumiseen estäen sähköpaloja ja sähköiskuja. Vikavirtasuojain katkaisee jännitteen, jos sähkölaitteeseen kuten televisioon, valaisimeen tai leivänpaahtimeen tulee virtaa kasvattava sähkövika.

Uudista sähkökeskus remontin yhteydessä.Uudista sähkökeskus remontin yhteydessä.
Uusi sähkökeskusUusi sähkökeskus

Milloin sähkökeskus tulisi vaihtaa uuteen?

Seuraavat merkit antavat osviittaa siitä, että sähkökeskus on riittämätön suhteessa kodissa käytettävän sähkön määrään, ja vikavirtasuojaus on puutteellinen:

  • sulakkeiden palaminen
  • valojen välkkyminen
  • pistorasioiden tai pistotulppien lämpenemisestä kertovat tummentumat
  • pistorasioiden lämpeneminen
shutterstock_760036039 x

Kun sähkökeskus uusitaan, kannattaa huomioida mahdolliset vastaiset tarpeet esim. aurinkosähkötuotannon ja sähköauton latauksen osalta. Keskukseen voidaan haluta mahduttaa esimerkiksi kuormituksen valvontaan tai vaikkapa aurinkosähkön ylijäämän myynnin mittaukseen sopivaa tekniikkaa samoin kuin mahdollisuus kulutustasaukseen esimeriksi sähköauton akuista.

Pelkkä sähkökeskuksen uusiminen ei kuitenkaan riitä, jos koko sähköjärjestelmä on vanha ja kodin pistorasiat ovat maadoittamattomia. Tällöin tulisi uudistaa koko kodin sähköistys johdotuksineen ja pistorasioineen nykystandardien mukaiseksi. Vikavirtasuojauksen lisäksi järjestelmään voidaan tehdä varaukset mahdollisille tuleville turvallisuus- ja automaatiojärjestelmille.

Tilaa automaatiolle, auton lataukselle ja aurinkosähkölle

shutterstock_523890190 1920x1080

Iso osa automaation ratkaisuista saadaan tehtyä nykyään kentälle eli itse kuormien läheisyyteen sijoitetuilla laitteilla. Esimerkiksi sähköauton latausasema itsessään voi olla kodin langattomassa lähiverkossa kiinni ja sen kaikki ohjaukset menevät sitä kautta eikä keskukseen vaadita itse latauksen ohjaamiseksi mitään.

Suurin haaste on erilaisten järjestelmien yhteensovittaminen älykkääksi kokonaisuudeksi. Tämä vaatii keskuslogiikan lisäksi myös mahdollisia perinteisiä ohjausreleitä ja sähkönmittauksia sähkökeskukseen.

Automaation, sähköautoilun ja aurinkosähkön osalta sähkökeskukseen olisi hyvä tehdä ainakin tilavaraukset joko ns. IT-koteloita lisäämällä keskukseen tai tyhjiä DIN-asennuskiskorivejä jättämällä ryhmälähtöjen läheisyyteen. Myös kaikki ryhmäjohdot on hyvä asentaa riviliittimien kautta, jotka olisivat suoraan näiden automaation tilavarausten läheisyydessä. Näin ryhmäkohtaisten releiden yms. laitteiden asentaminen olisi helppoa ja nopeaa.

Esimerkkejä tilavarauksista (IT-kotelot ja/tai tyhjät asennuskiskot)

1) Automaation logiikan keskusyksikkö
2) Energianmittaus

  • Suoran mittarin paikka tai epäsuoran mittauksen jännitemuuntajille ja vastaanottoyksikölle paikka
  • Lähtöjen jakaminen esimerkiksi pistorasia-, lämmitys- ja valaistuskuormien kiskoihin, jolloin näihin saisi omat kiskokohtaiset mittauksensa.
  • Suurille kulutuksille kuten maalämpöjärjestelmälle voisi olla omat mittauksen tilavaraukset
  • Tärkein on koko liittymän päämittaus, jota valvomalla voidaan sitten hallita kiinteistön huipputehoa saunan, uunin ja sähköauton latauksen ollessa pahimmillaan kaikki päällä. Valitettavasti tätä päämittausta varten ei voida vielä hyödyntää verkkoyhtiön mittaria

3) Suurimpien kuormien ohjaus

  • Varaus releille, kontaktoreille tai muulle automaation kojeistukselle tyhjinä asennuskiskovarauksina.
  • Esimerkiksi lämminvesivaraaja ja kiuas ovat kuormia, joita olisi helppo ja syytä vuorotella tarvittaessa sähköauton latauksen vaatiessa enemmän tehoa.

Video: Sähkömies vieraili Sami Kurosen luona

Muistathan, että sähköasennukset on aina teetettävä urakointioikeudet omaavalla ammattilaisella. Jos olet epävarma siitä, ovatko kotisi sähköasennukset ja sähkökeskus kunnossa, kutsu sähköasentaja tekemään kodin sähköistyksen kuntokartoitus. Asennusyritysten yhteystiedot saat www.löydäsähkömies.fi -hakupalvelusta.
 
Päivitetty
14.6.2021