• Etusivu
  • Talo

"Vesikatolla kerrospukeutuminen on pakollista"

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Kingi Oy
Päivitetty 21.06.2017
20174_49017.jpg

Kerrospukeutuminen on meille kaikille tuttu. Se on paras tapa suojautua ulkoilmassa säätä ja vesisadetta vastaan. Samaa "kerrospukeutumista" käytämme nykyään myös rakennustemme suojaamiseen. Kaukana ovat ne ajat, jolloin esim. vesikatto tehtiin kattopellillä, jossa oli vain yksi pintamaalikerros. Moni muistaa, kuinka maali kuoriutui pois, ruostuminen alkoi ja katot menivät piloille odotettua nopeammin.

20174_49019.jpg

Suomessa talojemme katoille on jo pitkään asennettu maalattu kattopelti, jossa on korroosioon perehtyneen diplomi-insinööri Jorma Kinnusen jo 90-luvulla kehittämä pinnoitetyyppi. Luotettavan kolmikerrospinnoitteensa ansiosta sinkityt kattopellit kestävät nyt ruostumatta pitkään. Ne antavat rakennuksille parhaan suojan ja niille annetaan myös pitkät takuut.

Suomen rakennusmääräysten mukaan kattopellit pitää kiinnittää yhtä hyvän korroosiokestävyyden omaavilla kateruuveilla. Kolmikerrospinnoitetut pellit on asennettava kolmikerrospinnoitetuilla kateruuveilla nyt, kun se on mahdollista. Tämä ei ole suositusasia, kuten sään mukainen pukeutuminen, vaan lain sanelema pakko.

Valitettavasti kattoja asennetaan vielä kateruuveilla, joissa on sinkin päällä vain yksi maalikerros ikivanhojen peltien tapaan. Näiden ruuvien heikosta kestävyydestä kertoo myös puolueettoman tutkimuslaitoksen, Hamk:n Ohutlevykeskuksen korroosiotestitulokset (kuvat yllä). Pahinta on, että ruuveja mainostetaan perusteetta ulkokäyttöön hyväksyttyinä (C3). On myös tärkeää huomata, että kattopellin takuu raukeaa huonoilla ruuveilla tehtyjen naarmujen vuoksi. Ruuvien huonot tiivisteet aiheuttavat myös kattovuotoja.

Jorma Kinnusen pitkä haave lain täyttävästä katon kiinnityksestä on toteutunut. Hänen kehittämänsä patentoitu kolmikerrospinnoite ja KINGI® kateruuvin muut innovaatiot takaavat nyt sen, että katon kiinnityskin on yhtä pitkäikäinen kuin laadukas kattopelti.

20174_49020.jpg
Info

Info

Kingi® kateruuvin ominaisuudet:

  • Pyöristetyt kulmat: Radialco-muotoilu takaa riittävän pinnoitepaksuuden myös kulutukselle alttiissa kulmissa.
  • 3-kerrospinnoite: Durabl3-pinnoite kestää asennuksen aiheuttamaa mekaanista rasitusta ja suojaa ruuvia ruostumiselta. Pinnoitteen IPR-oikeudet on suojattu kansainvälisesti.
  • Kruunukanta: CrownD-muotoilun ansiosta vesi valuu ruuvin kannasta vähentäen korroosioriskiä. Kruunukanta on yhteisömallisuojattu EU-maissa.
  • Korkeampi kanta: CrownD-muotoiltu kanta istuu erittäin hyvin asennusistukkaan ja takaa vakaan asennettavuuden.
  • Pikakärki: FastFX™ -pikakärki porautuu nopeasti myös limitetyn teräskatteen läpi ja juuri haluttuun kohtaan, peltiä naarmuttamatta.
  • C3-hyväksytty: Soveltuu teräskatteen kiinnittämiseen kaikkialla Suomessa ja on ainoa kaupunki- ja teollisuusilmastorasitusluokkaan C3-hyväksytty hiiliteräskateruuvi.
Kingi Oy
Talo
kiinnitys
vesikatto
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20169_47364.jpg
Paras peltikaton kiinnitys
Nurmijärveläinen Kingi Oy on löytänyt markkinaraon peltikattojen kiinnityksestä. Kattopeltien kiinnitykseen tarkoitettuja kateruuveja ei oltu kehitetty samassa tahdissa kuin kattopeltejä. Peltien korroosiokestävyys on kolmikerrospinnoituksensa ansiosta parantunut huimasti ja pelleille annetaan pitkät takuut. Kateruuvit ovat edelleen yksikerrosmaalattuja, herkästi ruostuvia ja ilman takuita. Ne ovat tuoneet harmia kuluttajille ja asennusyrityksille ruostumisen ja kattovuotojen vuoksi. Kateruuveja on jouduttu vaihtamaan ennen aikojaan.
20172_48252.jpg
Kiinnitä huomiota kateruuveihin
Kattopeltien ruostuminen loppui Suomessa, kun korroosioon perehtynyt diplomi-insinööri Jorma Kinnunen kehitti 90-luvulla kattopellin uuden pinnoitteen Rautaruukille. Jormalla oli jo tuolloin ajatus myös säänkestävistä kateruuveista, mutta alan valmistajia ruuvien ruostuminen ei huolettanut. Tarvittiin lakimuutos, elinkaariajattelun yleistyminen ja kotimainen Kingi Oy, että alkoi tapahtua. Nyt katon kiinnityskin on säänkestävä, jonka edelläkävijäyritykset ja etenkin kattojen omistajat ovat ottaneet mielihyvin vastaan.
20183_52231.jpg
Patentoitua kolmikerrospintaa
Pohjoisen ankarat sääolosuhteet vaativat katolta paljon. Kovalle rasitukselle joutuva kattopelti vaatii myös yhtä kestävät kiinnikkeet. Kateruuveissa sähkösinkitys ja yksi ohut maalikerros eivät vielä anna riittävää suojaa ulkokäytössä. Sinkityksen lisäksi tarvitaan esikäsittely, pohjamaali ja pintamaali. Kattopelleissä siitä on jo vuosikymmenien kokemus.
20165_46410.jpg
Ruuvilla merkittävä rooli katon kestävyydessä
Huollettu ja hyvin rakennettu peltikatto kestää helposti yli 50 vuotta. Monesti ongelmia aiheuttavat kuitenkin ruostuvat kateruuvit, joiden korroosiokesto ei ole riittävä ulkokäyttöön. HAMK:n ohutlevykeskus testasi kahdeksan eri valmistajan kateruuvien korroosiokestävyyttä erityisesti kaupunki- ja teollisuusilmasto-olosuhteissa.
20172_48354.jpg
Peltikaton pitkäikäinen kiinnitys
Yksi harhaluulo oli ja on yhä se, että sinkitys ja yksi pintamaalikerros riittää. Näin tehdyistä kattopelleistä maali kuoriutuu ja ruostuminen alkaa, toteaa Jorma Kinnunen.Korroosioon perehtynyt diplomi-insinööri Jorma Kinnunen kehitti 90-luvulla kattopeltien ruostumisongelmaan ratkaisun, josta tuli Pural-pinnoite silloiselle Rautaruukille. Kattojen nopea ruostuminen loppui siihen ja Jorman kehittämästä pinnoitteesta on tullut tämän jälkeen maalattujen kattopeltien uusi standardi. Kattopelleissä on nyt kestävä kolmikerrospinnoite. Jorman työ on tuottanut kestävinä kattoina laajasti näkyvää tulosta niin Suomessa kuin muualla maailmassa.Katon kiinnityksen kateruuveissa sama ongelmaKaikesta tiedosta ja kokemuksesta huolimatta katoille on asennettu ja asennetaan edelleen yhdellä ohuella pintamaalikerroksella maalattuja kateruuveja. Ruuvivalmistajien vakuutteluista ja jopa virheellisestä markkinoinnista huolimatta ne eivät kestä katolla niin kuin niiden kuuluisi. Ne eivät täytä katon kiinnitykselle asetettuja määräyksiä, sillä ne eivät kestä yhtä pitkään kuin kolmikerrospinnoitettu kattopelti. Tämän todisti myös HAMK:n (Hämeen Ammattikorkeakoulu, Ohutlevykeskus) tekemä proheesiotesti.
20178_49900.jpg
Insinöörien kateruuvivalinta omalle katolle
Kesällä 2016 porilainen rakennusalan yrittäjä, insinööri Seppo Kaarnamo huomasi, että hänen valvomallaan kattotyömaalla käytettiin aikaisemmasta poikkeavaa kateruuvia. Kattourakoitsijan työnjohtaja esitteli Kaarnamolle uuden, rakennusmääräykset täyttävän ja ulkokäyttöön ainoana Suomessa hyväksytyn* kateruuvin. Se oli Kingi® . Kateruuvin ominaisuudet vakuuttivat Kaarnamon siinä määrin, että hän halusi sen ehdottomasti omaan tulevaan projektiinsa; ystävänsä, rakennusalalta jo eläkkeelle jääneen Seppo Saarivirran kodin uudelle katolle.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton