Vältä itseaiheutettu kosteusvaurio

Moni laiminlyö lakia kylpyhuoneen muutostöissä

Moni suomalainen asunnonomistaja tekee huoneistoonsa pieniä muutoksia omin käsin. Niiden kanssa on oltava erittäin tarkkana, sillä kosteusvaurion uhka on jatkuva erityisesti kylpyhuoneessa ja muissa kosteissa tiloissa. Väärin tehty pienikin reikä voi aiheuttaa ison ongelman. Lakikaan ei ole tässä asiassa aivan yksiselitteinen. Lisäksi taloyhtiökohtaiset säännöstöt ovat kirjavia. Ruuvittomien kylpyhuonesarjojen kanssa seinään kiinnitys on riskitöntä.

Pisla Cubic koukkulista.Pisla Cubic koukkulista.

Mitä tehdä, kun koko perheen pyyhkeet eivät mahdu kylpyhuoneen koukkuihin? Tai tekisi mieli piristää suihkun sisustusta uudella shampootelineellä? Useimmat tarttuvat iskuporakoneeseen ja surauttavat proput ja ruuvit seinään. Seurauksena on hankalasti peitettävät reiät, mahdollisesti pala haljennutta kaakelia sekä ennen kaikkea kavala vaara itseaiheutetusta kosteusvauriosta.

– Monilta unohtuu, että kosteissa tiloissa pienikin reikä täytyy vesieristää ennen proppua ja ruuvia. Ilman vesieristettä pienikin reikä voi aiheuttaa ison ongelman. Jos kosteus pääsee rakenteisiin, lopputulos on aina vakava, rakentamisen ja sisustamisen tuotteisiin erikoistuneen Pisla Oy:n myyntijohtaja Mika Sandelin tietää.

Älä tee luvatonta muutostyötä

Asunnon omistaminen luo herkästi illuusion täydestä toiminnanvapaudesta. Moni asunnonomistaja kuvittelee, että ainakin huoneistoon tehtävät pienet muokkaukset ovat hänen oma asiansa.

Niin ei kuitenkaan ole. Eritoten kosteisiin tiloihin tehtävät pienet muokkaukset, kuten seinään ruuvattavat koukut, ovat periaatteessa peräti laittomia, jos niiden toteuttamisesta ei ilmoiteta etukäteen. Asunto-osakeyhtiölain viidennen luvun toisen pykälän mukaan osakkeenomistajan on ilmoitettava muutostyöstä etukäteen kirjallisesti taloyhtiön hallitukselle tai isännöitsijälle, jos muutokset voivat vaikuttaa yhtiön tai toisen osakkeenomistajan vastuulla olevaan kiinteistön, rakennuksen tai huoneiston osaan tai yhtiön tai toisen osakkeenomistajan osakehuoneiston käyttämiseen. Kosteissa tiloissa seinän sisäpuolelle kohdistuvat muutokset ovat sellaisia. Mikäli seiniin porataan ilmoittamatta ja seurauksena on kosteusvaurio, korvaukset ovat mittavat.

Ilmoitusvelvollisuus ei koske huoneiston pintamateriaaleja kuten tapetteja. Se ei koske myöskään kosteiden tilojen kaakeleita, mutta jos ne kärsivät esimerkiksi poraamisen vuoksi, samalla vaurioituu yleensä myös niiden vesieriste. Se kuuluu jo ilmoitusvelvollisuuden piiriin.

Lisäksi taloyhtiö tai toinen asunto-osakkeen omistaja voi asettaa muutostyölle ehtoja, jos työ saattaa vahingoittaa rakennusta tai aiheuttaa muuta haittaa yhtiölle tai toiselle osakkeenomistajalle.

– Taloyhtiöiden käytännöissä on eroavaisuuksia. Hyvä nyrkkisääntö on, että kosteissa tiloissa tehtävistä porauksista kannattaa aina ilmoittaa taloyhtiölle ja palkata osaava tekijä. Jos tekijä ei ole yhtiölle tuttu ja hyväksi havaittu, projektille hankitaan ulkopuolinen valvoja. Ruuvittomien kylpyhuonesarjojen kanssa sellaisesta ei tarvitse huolehtia, Sandelin vihjaisee.

Ruuviton kylpyhuone on riskitön

Kätevin ja turvallisin tapa välttää riskaabelien reikien poraaminen ovat ruuvittomat kiinnitykset. Ne eivät jätä jälkiä seiniin, mutta kiinnittyvät silti tukevasti. Ne ovat nopeita kiinnittää, ja useimmat myös heti käyttövalmiita. Ruuvittomien telineiden paikkaa voi myös vaihtaa helposti koska tahansa.

– Erilaisia tarra- ja imukuppikiinnitteisiä koukkuja, tankoja ja telineitä löytyy hyvin monipuolisesti. On pyyhekoukkuja, shampootelineitä, WC-paperitelineitä ja WC-harjatelineitä. Erivärisiä, metallisia, muovisia, ja nurkkaukseen tai suoralle seinälle suunniteltuja, Sandelin luettelee.

Esimerkiksi Pislan Orlando-kylpyhuonesarjassa tuotteet kiinnitetään imukupeilla, jotka kiristetään paikoilleen seinään. Pisla Cubic- ja Pisla Round -sarjojen tuotteissa on pitävä 3M-tarrakiinnitys, jonka annetaan kuivua 24 tuntia kiinnityksen jälkeen ennen käyttöönottoa.

Pisla Round koukkulista ja wc-paperiteline.Pisla Round koukkulista ja wc-paperiteline.

Tahmea Vario on uusin innovaatio

Pislan ruuvittomista tuotteista uusimpia innovaatioita ovat koukut ja koukkulistat, joiden tahmea materiaali kiinnittyy seinään ilman imukuppeja tai liimaa. Vario-tuotesarja on tarkoitettu ennen kaikkea pyyhkeiden ripustamiseen. Myös niiden paikan vaihtaminen käy kädenkäänteessä. Tahmea silikoninen taustapuoli pysyy pitävänä ajoittaisella puhdistamisella.

– Vario-sarjan tuotteet ovat maagisia. Niissä ei ole liimaa tai tarraa. Silikonisen kiinnityspuolen päältä poistetaan vain pakkaussuoja, minkä jälkeen koukut ovat valmiita seinään lätkäistäväksi. Tuotteet ovat näppäriä eivätkä jätä jälkiä seiniin. Ne ovat aivan uudenlainen lisä tarjontaamme, Sandelin iloitsee.


Katso videolta, miten kylpyhuone säästetään rei'iltä. Siirry videoon tästä linkistä!

Tutustu Pislan kylpyhuonetuotteisiin >>

Jos poraat, poraa näin:

Kosteaan tilaan tehtävissä porauksissa on oltava erittäin tarkkana ja työvälineiden on oltava oikeanlaiset.

 • Varmista, että porattavan kohdan takana on vain tukevaa seinää.
 • Käytettävien ruuvien tulee olla ruostumattomia.
 • Valitse kiinnitettäviin esineisiin nähden oikeankokoiset proput sekä ruuvit ja poranterän koko niiden mukaan.
 • Porakoneista työhön soveltuu parhaiten iskuporakone.
 • Poraus tulee tehdä kaakelin ja lasin poraamiseen suunnitellulla poranterällä.
 • Kun poraat kaakelin läpi tai kaakelien saumaan, pinta kannattaa aluksi läpäistä nakuttamalla vasaralla poranterään.
 • Poranterä on kohdistettava porattaessa suoraan seinään. Jos terä menee vinoon tai heilahtelee, reiästä tulee epätasainen ja kaakeli rikkoutuu helposti.
 • Käytä poran iskuominaisuutta vasta, kun terä on läpäissyt kaakelin.
 • Poraa riittävän syvälle, jotta proppu mahtuu reikään kokonaisuudessaan.
 • Laita reikiin vesieriste ja anna sen kuivua ennen proppujen sekä ruuvien asentamista.
 • Ruuvaa uusi sisustuselementtisi kiinni ja nauti lopputuloksesta!

 
Julkaistu
7.4.2017