Mitä tapahtuu, jos talo painuu?

Talon painuminen on yleinen mutta varsin ikävä ongelma. Vaikka talo painuu yleensä hitaasti, heikentää se silti vääjäämättä niin asumismukavuutta kuin kiinteistön arvoakin. Talon painumiseen kannattaakin reagoida hyvissä ajoin, jotta painumisen aiheuttamat vahingot ja korjauksen kokonaiskustannukset saataisiin minimoitua.

Huonolle maaperälle rakentaminen, huonolaatuinen rakentaminen, kaupungistuminen ja ilmastonmuutos ovat viime vuosina lisänneet merkittävästi erilaisiin painumaongelmiin liittyvien korjausten kysyntää.

Mistä painuminen voi johtua?

Painumisen syy löytyy usein maaperässä tapahtuneista muutoksista tai puutteellisista perustustöistä. Erityisesti savimaa ja täyttömaa ovat perustusmaaperinä arvaamattomia, mutta painumista saattaa tapahtua myös hiekka- ja soramailla. Joskus rakennus lähtee painumaan vasta vuosien kuluttua rakentamisesta.

Syynä painumiselle voi olla esimerkiksi:

  • Kelluva lattia
  • Savimaa puristuu kokoon
  • Täyttömaa voi olla arvaamatonta; epätasalaatuista ja huonosti tiivistettyä
  • Vesijohtojen ja viemäreiden vuodot vievät maaperän mennessään
  • Perustustöiden puutteellisuus
  • Rakennuksen ympäristön muutokset ja kaivuut
  • Liikenteen aiheuttama tärinä

Mitä kodilleni tapahtuu, kun se painuu?

Ensimmäiset merkit talon painumisesta ovat varsinkin kivirakenteisissa taloissa nopeasti havaittavissa. Puurankenteisten talojen painumaongelmat ovat silmin havaittavissa hieman kivirakenteisia myöhemmin.

Kun talo painuu vinoon, seiniin alkaa ilmestyä halkeamia viimeistään silloin, kun painuma on sentin metrin matkalla. Ainoa tapa välttyä painumisen tuottamilta ongelmilta on oikaista talo.

Ei riitä, että painuminen tuo mukanaan esteettisiä ongelmia ja kiinteistön arvon laskua, se vaikuttaa myös talon rakenteisiin. Ensimmäiseksi ei välttämättä tule mieleen, että huonosti vetävä viemäri voi olla seurausta talon vinoumasta. Myös sähköjohtojen vauriot voivat aiheuttaa vaaratilanteita.

Painuma voi aiheuttaa myös murtumia talon perustuksiin; kivijalkaan saattaa tulla halkeamia. Myös ovet ja ikkunat saattavat takkuilla tai pahimmassa tapauksessa jopa lasit mennä rikki. Myös kattovuodot voivat olla seurausta repsottavasta peltikatosta, jonka vino talo saa aikaan. Pahimmillaan painuminen voi aiheuttaa rakenteiden pettämistä ja talon romahtamista.

Kun talo painuu vinoon, seiniin alkaa ilmestyä halkeamia viimeistään silloin, kun painuma on sentin metrin matkalla. Ainoa tapa välttyä painumisen tuottamilta ongelmilta on oikaista talo.Kun talo painuu vinoon, seiniin alkaa ilmestyä halkeamia viimeistään silloin, kun painuma on sentin metrin matkalla. Ainoa tapa välttyä painumisen tuottamilta ongelmilta on oikaista talo.

Onko mitään tehtävissä?

Rakennukseen tai rakenteeseen ilmestyneisiin painumiin kannattaakin reagoida hyvissä ajoin, jotta vältytään vaurioilta. Mitä pahemmaksi painumaongelman päästää, sitä kalliimpaa ja hankalampaa sen korjaaminen on. Hyvissä ajoin aloitettu korjaus minimoi painumisen aiheuttamat vahingot ja korjauksen kokonaiskustannukset.

Geobear hyödyntää korjausratkaisuissaan geopolymeeriteknologiaa, jonka avulla painunut talo voidaan tukea ja tietyissä tapauksissa myös nostaa nopeasti ja häiriöttömästi. Geopolymeeriteknologiaa voidaan hyödyntää lähes kaikissa kohteissa talotyypistä riippumatta. Geopolymeeriteknologian avulla voidaan ratkaista myös omakotitalojen, rivitalojen ja mökkien lisäksi pihasaunojen, varastojen, autotallien ja muiden hieman arvokkaampien ulkorakennusten painumaongelmat. Myös teollisten ja kaupallisten rakennuksien painumaongelmat saadaan korjattua.

Tilaa ilmainen asiantuntijalausunto

Jos huomaat talosi painuvan, jätä yhteydenottopyyntö alla olevalla lomakkeella. Geobearin asiantuntijat ottavat sinuun yhteyttä ja selvittävät painumisen syyn ja ehdottavat kohteeseesi sopivaa ratkaisua.


 
Julkaistu
3.4.2017