Vintille tai kellariin lisää asuintilaa?
– Valitse tehokas ja turvallinen lämmöneristys

Kun suunnitelmissa on laajentaa kodin asuintiloja, on vintin tai kellarin remontoiminen tähän tarkoitukseen oiva vaihtoehto. Lämmöneristämällä tilan rakenteet Kingspan Therma-eristeillä, saavutetaan tiivis, energiatehokas sekä kosteus- ja paloturvallinen rakenne ohuilla kerrospaksuuksilla. Tällöin tilaa jää myös enemmän asuinkäyttöön.

Vinttilevyn_asennus_1920x1080

Kingspan-lämmöneristeet soveltuvat erinomaisesti niin ullakko- kuin kellaritilojenkin lämmöneristämiseen rakennuksen iästä tai alkuperäisistä rakenteista riippumatta. Rakenne voidaan toteuttaa monella eri tavalla ja eristelevyjen paksuus voidaan valita sen mukaan, minkälaista eristyskykyä rakenteelta edellytetään tai kuinka paljon tilaa eristekerrokselle on käytettävissä.

Hyödynnä käyttöullakko

Uudisrakennuskohteissa pientalopaketit toimitetaan monesti asiakkaalle ns. käyttöullakkovarauksella. Rakennushetkellä ullakolla ei ole käyttöön tulevia tiloja, eikä ullakkotilaa tällöin ole lämmöneristetty. Usein tilaratkaisut on kuitenkin suunniteltu siten, että hyötykäyttö on myöhäisemmässä vaiheessa mahdollista. Myös vanhempien talojen, usein varastotiloina käytössä olevat kylmät vintit ovat remontoitavissa asuinkäyttöön tarpeen vaatiessa. Tällaisissa tapauksissa Kingspan Therma TP10 -eristelevyt soveltuvat erittäin hyvin tilan lämmöneristysratkaisuksi.

  • Ohuilla eristekerroksilla ullakko saadaan tehokkaasti hyötykäyttöön, kun tila jää mahdollisimman korkeaksi ja käyttöön jää mahdollisimman paljon neliöitä.
  • Ei tarvita erillistä tuulensuojaa eikä höyrynsulkukerrosta.
  • Yksinkertainen rakenne.
  • Helppo asentaa.
Therma_960x540

Puurunkoisessa kattorakenteessa eristeet voidaan asentaa joko rungon väliin tai rungon päälle. Therma-eristeitä käytetään myös tyypillisesti puurunkoisen yläpohjarakenteen höyrynsulkukerroksena. Eristelevyjen tasaisuuden ja hyvän muotonsapitävyyden ansiosta aluskatteen ja eristeen välinen tuuletusvälivaatimus on ainoastaan 50 mm.

Kingspan-lämmöneristeiden asentaminen on helppoa. Oikein asennettuna eristeiden lämmöneristyskyky säilyy pitkään rakennuksen elinkaaressa.

Riippuen rakennevaihtoehdosta eristelevyt työstetään oikeisiin mittoihinsa asennusohjeiden mukaisesti ja kiinnitetään polyuretaanivaahdolla kiinni yläpohjan rakenteisiin. Myös eristelevyjen väliset ponttisaumat vaahdotetaan aina polyuretaanivaahdolla.

Kellariremontissa on paljon huomioitavaa

Kellaritilojen eristämistä suunniteltaessa ensisijaisen tärkeätä on varmistaa rakennuksen ulkopuolisen vedeneristyksen, salaojituksen ja routasuojauksen kunto ja toteutus. Ilman näiden kaikkien osa-alueiden toimivuutta kellaritilan sisäpuolista lisäeristämistä ei tule millään ratkaisulla toteuttaa. Lisäeristämisen edellytyksenä on seinälinjan pysyminen kuivana ulkoista kosteutta vastaan sekä maan pysyminen sulana.

Kellariseinän sisäpuolisessa eristämisessä on tärkeää varmistaa rakenteen riittävä höyrynsulkutiiveys, jolla estetään kylmän kivipinnan kastuminen sisäilman kosteuden johdosta. Rakenteen tiiveys on erityisen tärkeää sillä seinälinjan osalla, joka jää maanpinnan yläpuolelle ja on näin ollen selvästi muuta seinälinjaa kylmempi. Ulkopuolisessa eristämisessä juuri tämä osa seinästä muodostaa useimmiten hankalimman rakenneyksityiskohdan.

Kingspan-eristeillä tiiviin rakenteen toteuttaminen on helppoa. Eristelevyn paksuudeksi kellaritilan sisäpuolisessa eristämisessä riittää 50–100 mm riippuen tilan käyttötarkoituksesta, halutusta eristystasosta sekä siitä, kuinka suuri osa seinälinjasta jää maanpinnan alapuolelle. Kingspan Therma -eristeinen kellaritilan seinä voidaan asennuksen jälkeen pinnoittaa normaalisti joko paneloimalla tai levyrakentein.

Sopivat tuotteet kellarin eristämiseen ovat Therma TW56 Anselmi, Therma TF70, Therma TW50 sekä Kingspan Sauna-Satu

kellari_960x540

Asentaminen on helppoa ja nopeaa

Therma-levyjen asentaminen onnistuu ohjeiden avulla hyvin myös ilman aiempaa kokemusta rakentamisesta ja mahdollisuudet työvirheisiin ovat vähäiset. Kevyitä eristelevyjä on helppo käsitellä ja työstämiseen käyvät normaalit käsityökalut kuten käsisaha ja mattopuukko. Eristeen läpiporaamiseen riittää normaali rasiapora ja katkaisemiseen käy käsisaha.

Kingspan Therma -eristeiden ominaisuudet

  • Kingspan Therma -eristeet eivät vety, kutistu, lahoa tai homehdu. Rakenteiden toimivuus pitää aina kuitenkin varmistaa huolella, jos rakenteet ovat altistuneet kosteudelle.
  • Oikein asennettuna lämmöneristyskyky säilyy pitkään rakennuksen elinkaaressa.
  • Kingspan-eristeiset ratkaisut täyttävät niille asetetut palomääräykset. Palotilanteessa Kingspan Therma -eristeet hiiltyvät hitaasti, jolloin hiiltynyt kerros hidastaa osaltaan palon läpitunkeutumista eristekerroksessa.
  • Kingspan Therma -eristeiden toimivuus on todettu useissa puolueettomissa tutkimuksissa, joita ovat suorittaneet muun muassa Tampereen teknillinen yliopisto (TTY) ja Valtion teknillinen tutkimuskeskus (VTT).
  • Nykyään Suomessa valmistetut Kingspan Sauna- Satu ja lähes kaikki Therma-tuotteet ovat M1-luokiteltuja. Ne ovat myös CE-tuotemerkittyjä ja niillä on kymmenen vuoden takuu.
Katso lisää Kingspan-eristeistä
 
Julkaistu
24.3.2023