Lämmitystutkimus kertoo vesikiertoisen lämmityksen suosiosta

Rakentaja.fi toteutti Uponorin lämmitystutkimuksen omakotitalon rakentajille helmikuussa 2017. Vastaajia oli yhteensä 576. Tutkimuksen perusteella vesikiertoinen lämmitys ja etenkin vesikiertoinen lattialämmitys on edelleen kaikkein suosituin lämmönjakotapa. Lämmönlähteistä maalämpö on selvästi suosituin. Mielenkiintoista on myös, rakentajat arvostavat viilennystä entistä enemmän ja yli puolet vastaajista aikoo huomioida viilennyksen jo rakennusvaiheessa.

Maalämpö suosituin lämmönlähde

Maalämpö on suosituin valinta päälämmönlähteeksi. Vastaajista sen valitsisi 37 % vastaajista. Maalämmön suosio on kasvanut harppauksin viime vuosina. Kohtuullisen suuren alkuinvestoinnin jälkeen maalämmön käyttökustannukset ovat matalat. Uponorin selvityksestä käy ilmi, että lämmitysjärjestelmän valinnassa tärkein kriteeri on nimenomaan matala käyttökustannus (58 %). Suosituin lämmönjakotapa on vesikiertoinen lattialämmitys, jonka valitsee reilu puolet vastaajista.

- Kiinnostava huomio on myös se, että lämmitysjärjestelmän hankintavaiheessa pitkä takuu ei ollut tärkein kriteeri. Rakentajille tärkeämpää on, että valmistaja on luotettava ja pitkäaikainen alan toimija, joka vastaa tuotteistaan myös tulevaisuudessa, kertoo Uponor KOTI palvelukonseptipäällikkö Terhi Klemetti.

Viilennyksen arvostus nousussa

Rakentajat pitävät tärkeänä, että talon voi kuumalla ilmalla viilentää. Jopa 70 % vastanneista pitää viilennysmahdollisuutta tärkeänä ja yli puolet vastaajista huomioi viilennyksen jo rakennusvaiheessa. Viilennyksen odotetaan toimivan samalla tavalla kuin lämmityksenkin mm. huonekohtaiset säädöt olivat toiveena suurimmalla osalla. Huomionarvoista on kuitenkin se, että odotukset viilennykseltä ovat korkeammat kuin halukkuus investoida siihen.

- Nykypäivän tiiviit talot vaativat lämmityksen lisäksi kesäaikaan viilennyksen. Esimerkiksi yksittäisellä ilmalämpöpumpulla tapahtuvaa viilennystä ei voida jakaa halutusti eri huoneisiin. Lattiaviilennys on alhainen käyttökustannuksiltaan, energiatehokas, vedoton sekä äänetön. Jokaiseen huoneeseen on tällöin mahdollista saada säätömahdollisuus, Terhi Klemetti painottaa.

Mitä muuta toivotaan?

Merkittävää investointia tehtäessä korostuu luonnollisesti valmistajan luotettavuus ja tunnettuus pitkäaikaisena toimijana, jonka voi luottaa vastaavan tuotteistaan myös tulevaisuudessa. Peräti 78 % nosti tämän esille. Mukavuus on myös tärkeää, sillä 87 % vastaajista haluaa vähintään huonekohtaisen lämmönsäädön.

Sieppaa.JPG

Jätä yhteydenottopyyntö vesikiertoisesta lattialämmityksestä asennettuna

Voit halutessasi jättää Uponorille yhteydenottopyynnön.

 
Julkaistu
20.3.2017