• Etusivu
  • LVI

Ilmalämmityksen modernisointi

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Vallox Oy
Päivitetty 09.11.2023
20173_48621.jpg

1978 rakennettuun taloon vaihdettiin Vallox Aito Kotilämpö vanhan Kotilämmön tilalle.

Ilmalämmitys on yksi tapa lämmittää kotia. Varsinkin 1970-luvun taloissa tämä lämmitystapa on ollut käytetty. Valmet Kotilämpö-järjestelmä löytyy monesta ilmalämmitystalosta.
Järjestelmä toimii niin, että ilmalämmityskoneen sisällä oleva nestepatteri lämmittää kiertoilmapuhaltimen laitteen läheisyydestä ottaman ilman. Puhallin puhaltaa lämmitetyn ilman ikkunoiden alla olevista säleiköistä asunnon huoneisiin. Järjestelmään kuului myös 1970-luvulla varsin edistyksellinen ilmanvaihto-osan lämmön talteenotto. Ulkoa tuleva raitis ilma lämmitettiin märkätiloista poistetulla lämpimällä ilmalla, joka jaettiin kiertoilman mukana koko asuntoon. Jos ilmanvaihto-osaa hennottiin pitää päällä, 1970-luvun tiiviiksi rakennettu ilmalämmitystalo oli tunnettu raikkaasta sisäilmasta.

Vuodet vierivät, mutta talo nuortuu

Vuosien mittaan 1978 valmistuneeseen omakotitaloon on tehty talon ilmettä ajanmukaisemmaksi muuttavia remontteja. Öljylämmitys vaihtui kaukolämpöön ja tähän kaavaan kuului myös Valmet Kotilämpö C-1000 -mallin uusiminen. Talossa on ollut jatkuva alipaine – C-1000:ssa raitis ilma virtasi ilman omaa puhallinta kiertoilman joukkoon.
Vanha Kotilämpö korvattiin Vallox Aito Kotilämpö -ilmalämmityskoneella. Uusi kone pienentää myös lämmityslaskua.

Kanavien kunto ja lämmitysjärjestelmän remontointi

Ilmalämmityskanavien kunto tutkittiin kuvaamalla. Talon kanavat olivat hyvässä kunnossa eivätkä vaatineet puhdistusta säännöllisen suodattimen vaihdon ansiosta.
Vanha ilmalämmityskone kytkettiin irti sähköistä, vesiliitännät irrotettiin ja putket tyhjennettiin vesi-imulla.
Katon rajasta poistettiin kotelo, josta ilmalämmityskone otti kiertoilman. Kotelo oli osoittautunut pölyä kerääväksi, joten uudessa ratkaisussa koneen kiertoilma otetaan suoraan koneen päältä.
Muuten vanhan koneen jakolaatikko puhdistettiin ja tiiviys tarkistettiin. Jotta ääniä kulkeutuisi mahdollisimman vähän muihin tiloihin, jakolaatikon pohjalle laitettiin ääntä vaimentavaa materiaalia.
Päivässä vanha Valmet oli kannettu ulos.

Tilaa esite Vallox-ilmanvaihdosta

Vanha Valmet Kotilämpö kytkettiin päivässä irti.
Vanha Valmet Kotilämpö kytkettiin päivässä irti.
Uusi Vallox Aito Kotilämpö sopi vanhan paikalle.
Uusi Vallox Aito Kotilämpö sopi vanhan paikalle.

Kondenssivesi otettava huomioon

Koska ilmalämmityskoneelle tulevat vesiputket oli uusittava lämmönjakohuoneesta asti, vedettiin kondenssivesiputki koneelta lämmönjakohuoneeseen. Uusi ilmalämmityslaite on niin tehokas, että kondenssivettä syntyy. Kondenssivesi saadaan ilmanvaihto-osan pohjalta keruusäilöön kondenssivesipumpulla.

Kondenssivesi valuu ilmanvaihto-osasta kondenssivesipumpun keruusäiliöön, josta se pumpataan lämmönjakohuoneen lattiakaivoon.

Koska putkiremontti tehtiin samalla kuin ilmanvaihtoremontti, saatiin kondenssivesiputki putkien kanssa samaan koteloon katon ylärajaan.

Kanavien eristys

Ilmanvaihtokanavien eristystä ei juuri oltu aiemmin tehty. Nyt ulkoilma- sekä jäteilmakanava saivat koko matkaltaan 19 mm umpisolueristeen ympärilleen. Energiakriisin yhteydessä muotiin tullut energiapelti purettiin (ulkoilma voitiin ottaa joko suoraan ulkoa tai pölyiseltä ullakolta). Ulkoilma tulee sisälle nyt pohjoisen puoleisesta päädystä ja jäteilma johdetaan ulos eteläpäädystä Valloxin Out/In-seinäpuhalluslaitteella.

Uuden laitteen asennus

Toisena asennuspäivänä uusi ilmalämmityslaite saatiin paikalleen. Uusi laite sopi vanhan paikalle suoraan. Koneen sivusta kytkettiin lämmityspatteri putkien jäädessä koneen ympärille rakennetun uuden kotelon sisälle piiloon. Myös kanavien järjestys ja kytkentä onnistuivat tässä vaihtotapauksessa koneen yläkertaan ulottuvan railon ansiosta.
Kiertoilmakanava on tärkein kanava ja se sijaitsee Vallox Aito Kotilämpö -koneen etureunassa. IV-urakoitsija teki ilmalämmityslaitteen päällä olevaan kiertoilmayhteeseen sopivan kanttikanavan ja koneen oven päälle säleikön paikan. Säleikön on oltava riittävän väljä ja ohuilla säleillä varustettu, ettei säleikkö suhise ilman vaihtuessa.
Pari pistorasiaa piti sähkömiehen käydä asentamassa itse laitetta, kondenssivesipumppua ja ylimääräistä reititintä varten. Kone on mahdollista kytkeä MyVallox Cloud-pilvipalveluun.
Ilmanvaihdon MyvVallox-ohjain sekä kiertoilmapuhaltimen säädin ovat seinän vieressä sopivalla korkeudella. Vallox Aito Kotilämmön sisäänrakennettu kosteusanturi ei vaadi kaapelointia pesuhuoneeseen.

Erillistä takkakytkintä ei katsottu tarpeelliseksi, koska takan kanssa ei ole ollut ongelmia.

valmista pintaa tehdessä on muistettava, että pumpulle ja sähkökytkentärasialle on päästävä myöhemminkin. Samoin huollolle on jätettävä tilaa.

Uusi kiertoilmalaatikko
Uusi kiertoilmalaatikko
Uusi Vallox Aito Kotilämpö -kone paikallaan.
Uusi Vallox Aito Kotilämpö -kone paikallaan.

Liesikupu liesituulettimeksi

Talossa oli ajan rakennusaikojen hengen mukaan liesikupu yhdistetty ilmalämmityskoneeseen. Kärynpoisto haluttiin kuntoon ja uusi Vallox Capto -liesituuletin asennettiin keittiöön. Liesituulettimelta kanava johtaa suoraan vesikatolle ja vanhaan kanavaan yhdistettiin keittiön katon poistoventtiili.

Lopuksi säätö

Ilmavirrat säädetään paine-eromittarilla sekä sähköasentajan yleismittarilla. Kiertoilmapuhallin säädettiin ensin Vallox Simple Control -ohjaimen avulla. Tämän jälkeen oli vuorossa ilmanvaihto-osan säätö. Ilmavirrat säädettiin tämän päivän normien mukaisiksi kotona- ja Tehostusarvoille.

Käytön helppous

MyVallox Control -ohjain palvelee hyvin eteisessä. Ohjaimesta valitaan asunnon tila: Kotona, Poissa tai Tehostus. Poissa-tilaan voi asentaa automaattisen lämpötilan pudotuksen. Sisälämpötilan ohjaus tapahtuu samalta ohjaimelta – tasaiseen sisälämpötilaan vaikuttaa kuitenkin ulkoilman lämpötilan mukaan säätyvä kiertoveden lämpötila.
Sisäänrakennettu kosteusanturi tehostaa ilmanvaihtoa suihkutilojen käytön aikana. Lto:n ohitus on kesällä automaattinen. Huoltomuistutin muistuttaa suodattimen vaihdosta. Koneen ohjaus ja valvonta onnistuu älypuhelimenkin avulla. Näitä ominaisuuksia ei vanhassa Valmet Kotilämmössä ollut.

Tilaa esite Vallox-ilmanvaihdosta

Vallox Oy
LVI
ilmanvaihto
koneellinen ilmanvaihto
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20141_37533.jpg
Keittiökoulu: Keittiö ja ilmanvaihto
Keittiön ilmanvaihtoHyvään ruokaan liittyy herkullisten tuoksujen maailma. Ruoanlaiton yhteydessä syntyvät käryt ja hajut eivät ole osa tätä nautintoa, vaan likainen ja rasvainen ilma tulee poistaa nopeasti ja tehokkaasti. Keittiön käryjen ja hajujen poisto vaikuttaa erittäin paljon viihtyisän sisäilmastoa luomiseen.Onkin erittäin tärkeä niin sanotuissa "saarekekeittiöissä" suunnitella kärynpoisto niin, että käryt, kosteudet ja rasvat eivät leijaile koko sisätilaan, vaan lähtevät syntysijoiltaan suoraan pois. Myös kalusteiden väliin asennettava liesikupu tai tuuletin pitää suunnitella ja asentaa niin, että käryt poistuvat eivätkä seikkaile keittiössä, keittäjän silmissä ja nenään.Jos keittiössä on vierekkäin sähkö- ja puuliesi, niille voidaan asentaa yhteinen liesikupu.
20161_45202.jpg
Terve sisäilma uuteen ja vanhaan taloon
Sisäilman kosteustason hallinta on tärkeääIlmanvaihdon tärkeitä tehtäviä ovat:- Sisäilmassa olevan kosteuden poistaminen – 4 henkinen perhe tuottaa toimillaan sisäilmaan vuorokaudessa keskimäärin 7-10 litran kosteuskuorman. Asunnon kosteuslähteitä ovat mm. ruoanlaitto, astianpesu, peseytyminen, saunominen, pyykinpesu, huonekasvit ym.- Rakennus- ja sisustusmateriaaleista tulevien päästöjen poistaminen sisäilmasta.- Hiilidioksidipitoisuuden pitäminen riittävän alhaisena. Jos sisäilmassa ei ole riittävästi happea, voi se aiheuttaa mm. väsymystä ja päänsärkyä.- Puhtaan, suodatetun ja oikean lämpöisen ilman sisääntuonti, joka on merkittävä tekijä asumismukavuudelle. Mitä puhtaampaa sisäilma, sitä paremmin asukkaat voivat ja jaksavat. Lämmittämällä tuloilmaa vältetään myös vedon tunne.
20203_63217.jpg
Hyvä ilmanvaihto toimii asukkaan elämänrytmin mukaisesti
Hyvä sisäilma on jokaiselle asukkaalle terveyden ja hyvinvoinnin kannalta tärkeää siinä missä ruoka ja vesi. Hyvä sisäilma on hajuton, pölytön, vedoton ja miellyttävän lämpöinen. Toimiva ilmanvaihto tunnistaa sisäilmasta kosteus- ja hiilidioksidipitoisuuksia sekä orgaanisia epäpuhtauksia. Hyvä ilmanvaihto toimii myös asukkaiden asumisrytmin ehdoilla!
20226_78900.jpg
Asuinmukavuutta uudella ilmanvaihdolla - tutustu esimerkkikohteeseen
As Oy Radiopuisto 1 sijaitsee suositussa Vasaramäen kaupunginosassa muutaman kilometrin päässä Turun keskustasta. Perheasuntoja on alueella harvoin tarjolla, ja asukkaat viihtyvätkin taloyhtiössä pitkään, toisinaan vain vaihtaen isompaan kotiin perheen kasvaessa. Siksi osakkaat olivat motivoituneita parantamaan asuinmukavuuttaan entisestään ilmanvaihtoremontin avulla.
20182_51528.jpg
Ilmanvaihtokoneen voi asentaa pesutornin päälle
Vallox on tuonut markkinoille huippumatalat Vallox 101 MV ja Vallox 101 MC -ilmanvaihtokoneet. Suunnittelun lähtökohtana oli ilmanvaihtokoneen sijoittaminen pesutornin päälle, koska tällöin vapaa tila korkeussuunnassa on usein rajoitettu. Vallox 101 -ilmanvaihtokoneisiin pääsee tutustumaan kevään rakennusmessuilla 10 eri paikkakunnalla.
202111_73653.jpg
Kolme uutta vaihtoehtoa vanhan talotuulettimen tilalle
Talotuuletin on yleinen 80- ja 90-luvun asunnoissa käytetty ilmanvaihtoratkaisu. Se on keittiöön sijoitettu liesikuvun ja puhaltimen yhdistelmä, joka poistaa likaista ja kosteaa ilmaa keittiöstä ja WC-/kylpytiloista. Poistetun ilman tilalle virtaa raikasta ulkoilma ulkoseinissä olevien raitisilmaventtiilien kautta.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton