Ilmalämmityksen modernisointi

Ilmalämmitys on yksi tapa lämmittää kotia. Varsinkin 1970-luvun taloissa tämä lämmitystapa on ollut käytetty. Valmet Kotilämpö-järjestelmä löytyy monesta ilmalämmitystalosta.
Järjestelmä toimii niin, että ilmalämmityskoneen sisällä oleva nestepatteri lämmittää kiertoilmapuhaltimen laitteen läheisyydestä ottaman ilman. Puhallin puhaltaa lämmitetyn ilman ikkunoiden alla olevista säleiköistä asunnon huoneisiin. Järjestelmään kuului myös 1970-luvulla varsin edistyksellinen ilmanvaihto-osan lämmön talteenotto. Ulkoa tuleva raitis ilma lämmitettiin märkätiloista poistetulla lämpimällä ilmalla, joka jaettiin kiertoilman mukana koko asuntoon. Jos ilmanvaihto-osaa hennottiin pitää päällä, 1970-luvun tiiviiksi rakennettu ilmalämmitystalo oli tunnettu raikkaasta sisäilmasta.

1978 rakennettuun taloon vaihdettiin Vallox Aito Kotilämpö vanhan Kotilämmön tilalle.1978 rakennettuun taloon vaihdettiin Vallox Aito Kotilämpö vanhan Kotilämmön tilalle.

Vuodet vierivät, mutta talo nuortuu

Vuosien mittaan 1978 valmistuneeseen omakotitaloon on tehty talon ilmettä ajanmukaisemmaksi muuttavia remontteja. Öljylämmitys vaihtui kaukolämpöön ja tähän kaavaan kuului myös Valmet Kotilämpö C-1000 -mallin uusiminen. Talossa on ollut jatkuva alipaine – C-1000:ssa raitis ilma virtasi ilman omaa puhallinta kiertoilman joukkoon.
Vanha Kotilämpö korvattiin Vallox Aito Kotilämpö -ilmalämmityskoneella. Uusi kone pienentää myös lämmityslaskua.

Kanavien kunto ja lämmitysjärjestelmän remontointi

Ilmalämmityskanavien kunto tutkittiin kuvaamalla. Talon kanavat olivat hyvässä kunnossa eivätkä vaatineet puhdistusta säännöllisen suodattimen vaihdon ansiosta.
Vanha ilmalämmityskone kytkettiin irti sähköistä, vesiliitännät irrotettiin ja putket tyhjennettiin vesi-imulla.
Katon rajasta poistettiin kotelo, josta ilmalämmityskone otti kiertoilman. Kotelo oli osoittautunut pölyä kerääväksi, joten uudessa ratkaisussa koneen kiertoilma otetaan suoraan koneen päältä.
Muuten vanhan koneen jakolaatikko puhdistettiin ja tiiviys tarkistettiin. Jotta ääniä kulkeutuisi mahdollisimman vähän muihin tiloihin, jakolaatikon pohjalle laitettiin ääntä vaimentavaa materiaalia.
Päivässä vanha Valmet oli kannettu ulos.

Osta suodattimet ja ilmanvaihtokone Rakentaja.fi-kaupasta

Tilaa esite Vallox-ilmanvaihdosta

Vanha Valmet Kotilämpö kytkettiin päivässä irti.Vanha Valmet Kotilämpö kytkettiin päivässä irti.
Uusi Vallox Aito Kotilämpö sopi vanhan paikalle.Uusi Vallox Aito Kotilämpö sopi vanhan paikalle.

Kondenssivesi otettava huomioon

Koska ilmalämmityskoneelle tulevat vesiputket oli uusittava lämmönjakohuoneesta asti, vedettiin kondenssivesiputki koneelta lämmönjakohuoneeseen. Uusi ilmalämmityslaite on niin tehokas, että kondenssivettä syntyy. Kondenssivesi saadaan ilmanvaihto-osan pohjalta keruusäilöön kondenssivesipumpulla.

Kondenssivesi valuu ilmanvaihto-osasta kondenssivesipumpun keruusäiliöön, josta se pumpataan lämmönjakohuoneen lattiakaivoon.

Koska putkiremontti tehtiin samalla kuin ilmanvaihtoremontti, saatiin kondenssivesiputki putkien kanssa samaan koteloon katon ylärajaan.

Kanavien eristys

Ilmanvaihtokanavien eristystä ei juuri oltu aiemmin tehty. Nyt ulkoilma- sekä jäteilmakanava saivat koko matkaltaan 19 mm umpisolueristeen ympärilleen. Energiakriisin yhteydessä muotiin tullut energiapelti purettiin (ulkoilma voitiin ottaa joko suoraan ulkoa tai pölyiseltä ullakolta). Ulkoilma tulee sisälle nyt pohjoisen puoleisesta päädystä ja jäteilma johdetaan ulos eteläpäädystä Valloxin Out/In-seinäpuhalluslaitteella.

Uuden laitteen asennus

Toisena asennuspäivänä uusi ilmalämmityslaite saatiin paikalleen. Uusi laite sopi vanhan paikalle suoraan. Koneen sivusta kytkettiin lämmityspatteri putkien jäädessä koneen ympärille rakennetun uuden kotelon sisälle piiloon. Myös kanavien järjestys ja kytkentä onnistuivat tässä vaihtotapauksessa koneen yläkertaan ulottuvan railon ansiosta.
Kiertoilmakanava on tärkein kanava ja se sijaitsee Vallox Aito Kotilämpö -koneen etureunassa. IV-urakoitsija teki ilmalämmityslaitteen päällä olevaan kiertoilmayhteeseen sopivan kanttikanavan ja koneen oven päälle säleikön paikan. Säleikön on oltava riittävän väljä ja ohuilla säleillä varustettu, ettei säleikkö suhise ilman vaihtuessa.
Pari pistorasiaa piti sähkömiehen käydä asentamassa itse laitetta, kondenssivesipumppua ja ylimääräistä reititintä varten. Kone on mahdollista kytkeä MyVallox Cloud-pilvipalveluun.
Ilmanvaihdon MyvVallox-ohjain sekä kiertoilmapuhaltimen säädin ovat seinän vieressä sopivalla korkeudella. Vallox Aito Kotilämmön sisäänrakennettu kosteusanturi ei vaadi kaapelointia pesuhuoneeseen.

Erillistä takkakytkintä ei katsottu tarpeelliseksi, koska takan kanssa ei ole ollut ongelmia.

valmista pintaa tehdessä on muistettava, että pumpulle ja sähkökytkentärasialle on päästävä myöhemminkin. Samoin huollolle on jätettävä tilaa.

Uusi kiertoilmalaatikkoUusi kiertoilmalaatikko
Uusi Vallox Aito Kotilämpö -kone paikallaan.Uusi Vallox Aito Kotilämpö -kone paikallaan.

Liesikupu liesituulettimeksi

Talossa oli ajan rakennusaikojen hengen mukaan liesikupu yhdistetty ilmalämmityskoneeseen. Kärynpoisto haluttiin kuntoon ja uusi Vallox Capto -liesituuletin asennettiin keittiöön. Liesituulettimelta kanava johtaa suoraan vesikatolle ja vanhaan kanavaan yhdistettiin keittiön katon poistoventtiili.

Lopuksi säätö

Ilmavirrat säädetään paine-eromittarilla sekä sähköasentajan yleismittarilla. Kiertoilmapuhallin säädettiin ensin Vallox Simple Control -ohjaimen avulla. Tämän jälkeen oli vuorossa ilmanvaihto-osan säätö. Ilmavirrat säädettiin tämän päivän normien mukaisiksi kotona- ja Tehostusarvoille.

Käytön helppous

MyVallox Control -ohjain palvelee hyvin eteisessä. Ohjaimesta valitaan asunnon tila: Kotona, Poissa tai Tehostus. Poissa-tilaan voi asentaa automaattisen lämpötilan pudotuksen. Sisälämpötilan ohjaus tapahtuu samalta ohjaimelta – tasaiseen sisälämpötilaan vaikuttaa kuitenkin ulkoilman lämpötilan mukaan säätyvä kiertoveden lämpötila.
Sisäänrakennettu kosteusanturi tehostaa ilmanvaihtoa suihkutilojen käytön aikana. Lto:n ohitus on kesällä automaattinen. Huoltomuistutin muistuttaa suodattimen vaihdosta. Koneen ohjaus ja valvonta onnistuu älypuhelimenkin avulla. Näitä ominaisuuksia ei vanhassa Valmet Kotilämmössä ollut.

Osta suodattimet ja ilmanvaihtokone Rakentaja.fi-kaupasta

Tilaa esite Vallox-ilmanvaihdosta
 
Julkaistu
20.3.2017