• Etusivu
  • Talo

Finnfoam estää terassien ja pihojen routavauriot

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Finnfoam Oy
Julkaistu 17.03.2017Päivitetty 24.01.2023
20192_48618.jpg

Elääkö terassisi talvella omaa elämäänsä? Tai nouseeko kiveys joissain kohdissa niin, että lähes kaadut aina siitä mennessäsi? Terassin ja pihakiveyksen suunnittelussa sekä toteutuksessa kannattaakin aina muistaa, että talvi ja sen myötä routa tuovatkin omat haasteensa.

Routasuojaus on yksi rakentamisen perustavaa laatua olevista työvaiheista. Terassien sekä muiden piharakenteiden osalta voi helposti käydä niin, että tämä vaihe jää vähemmälle huomiolle tai unohtuu kokonaan.

- Näin saattaa tapahtua, kun harhaudutaan ajattelemaan, että ollaan niin sanotusti rakentamassa vain jotain pienempää. Tosiasia kuitenkin on, että jos tekee kerralla kunnolla, niin säästyy jokavuotiselta korjaustyöltä, alustaa rakennusinsinööri Diana Ponkkala.

Ponkkalan työnantaja on konsultointi- ja suunnitteluyritys Ramboll, joka työllistää noin 13 000 asiantuntijaa maailmanlaajuisesti. Ponkkala on rakennesuunnitteluosaston osastopäällikkö.

- Pahimmillaan routiminen voi aiheuttaa sen, että käsissä on lopulta jatkuva korjauskohde. Routaeristyksen suunnittelussa ja toteutuksessa ei kannata säästää, kun haluaa pitkällä tähtäimellä taloudellisesti kestävän ratkaisun.

Routa on vahva vääntäjä

Routasuojauksen vähättely ei siis kannata, sillä routa on vahva vääntäjä, kun olosuhteet ovat sille suotuisat. Routa ilmiönä on sinänsä yksinkertainen: vesi jäätyy ja maakerroksen tilavuus kasvaa. Kova pakkanen ja lumeton keli saattavat kääntää pihamuurit kallelleen ja laittaa laatat aaltoilemaan.
Routaeristyksellä rakenteiden alla olevan maapohjan lämpöhäviö pyritään saamaan mahdollisimman alhaiseksi, jotta talven routanousu pysyy pienenä.

- Routasuojauksen suunnittelussa oleellista on ottaa huomioon rakennuskohteen sijainti, maaperän laatu sekä kuormitustekijät. Erilaiset maa-ainekset routivat eri tavalla ja tarpeen mukaan tulee tehdä maamassan vaihtoa, kertoo Ponkkala.

Sama ilmiö voi luonnollisesti kohdella kaltoin myös terassia sekä muita piharakennelmia, jos routasuojauksessa on oikaistu tai käytetty tarkoitukseen huonosti soveltuvia tuotteita. Rakenteiden kestävyys eli pitkäikäisyys on varmasti kaiken tekemisen päämääränä.

Oikein valittu eriste oikein asennettuna

Kunnolla toteutetun routaeristyksen ensisijainen tavoite onkin taata rakenteiden kestävyys kaikissa olosuhteissa. Tämä tavoite vaatii toteutuakseen juuri oikeanlaisen eristeen.

- Huolellisella suunnittelulla ja toteutuksella saavutetaan paras lopputulos, joka on kestävä ja kokonaistaloudellinen, Ponkkala tiivistää.

Jokaisen on helppoa kuvitella, mitä tapahtuu eristeelle, joka päästää kosteutta sisäänsä. Ensinnäkin lämmöneristyskyky heikkenee, ja jäätyessään eriste rikkoutuu. Ensisijaisen tärkeää onkin valita eriste, joka on luotettava kaikissa olosuhteissa.

Finnfoamin päälle riittää 10 cm hiekkakerros ennen kiveystä tai asfalttia. Finnfoamiin luotetaan myös vaativien kohteiden
Finnfoamin päälle riittää 10 cm hiekkakerros ennen kiveystä tai asfalttia. Finnfoamiin luotetaan myös vaativien kohteiden

- Routa- ja lattiaeristeenä Finnfoam kestää erinomaisesti kosteutta, jäätymistä ja kuormitusta. Asennusohjeet ja tarkat tiedot oikean tuotteen valitsemiseen löytyvät helposti nettisivuiltamme www.finnfoam.fi, sanoo Finnfoamin kehitys- ja markkinointijohtaja Asso Erävuoma.

Tehokkain vaikutus routaeristykselle saadaan, kun eriste asennetaan lähelle maanpintaa.
Tehokkain vaikutus routaeristykselle saadaan, kun eriste asennetaan lähelle maanpintaa.

Finnfoam ei vety eikä väsy

Finnfoamin erityispiirteenä on täysin yhtenäinen sekä suljettu solurakenne, joka takaa eristyslevyjen vettymättömyyden, hyvän eristävyyden sekä tiiviyden. Finnfoam-eristeet ovat suulakepuristettua polystyreeniä, toisin sanoen eristeet ovat XPS lämmöneristeitä, jotka säilyttävät eristyskykynsä ja lujuutensa myös vaativissa olosuhteissa.
Finnfoamin täysin yhtenäinen ja suljettu solurakenne ei päästä sisäänsä puunjuuria, vettä eikä sen mukana kulkeutuvaa maa-ainesta. Finnfoam-routaeriste ei tarvitse toimiakseen suojamuoveja eikä kuivatusjärjestelmiä.

- Routaeristeen tärkein ominaisuus onkin luotettavuus. Finnfoam-eristeiden ominaisuudet eivät heikkene ajan kuluessa.

- Homehtumaton Finnfoam on erittäin monikäyttöinen lämmöneriste: samat eristyslevyt soveltuvat lähes kaikkiin käyttökohteisiin. Levyjä on kevyt käsitellä, helppo työstää ja hävikki todella pientä, Erävuoma huomauttaa.

Lisätietoja: finnfoam.fi

Finnfoamiin luotetaan myös vaativien kohteiden routasuojauksessa.
Finnfoamiin luotetaan myös vaativien kohteiden routasuojauksessa.
Finnfoam Oy
Talo
terassi
eristys
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20213_68111.jpg
Routasuojaus tulee muistaa myös terassin ja pihakiveyksen teossa
Elääkö terassisi talvella omaa elämäänsä? Tai nouseeko kiveys joissain kohdissa niin, että lähes kaadut aina siitä mennessäsi? Terassin ja pihakiveyksen suunnittelussa sekä toteutuksessa kannattaakin aina muistaa, että talvi ja sen myötä routa tuovatkin omat haasteensa.
20226_78677.jpg
Eriste, joka on säilyttänyt suosionsa jo yli 40 vuotta
Vuonna 1982 perustetun Finnfoam Oyn juuret ovat perinteisessä suomalaisessa yrittämisessä. Autotallissa vuonna 1971 aloitettu tekeminen on johtanut tänä päivänä kansainvälisesti toimivaan yritykseen, jolla on vankka tietotaito sekä tekninen osaaminen eristysmateriaaleista. Finnfoamin tavoitteena on aina ollut tuottaa kustannustehokkaita lämmöneristysratkaisuja asiakkailleen. Kehitystyössä halutaan ottaa huomioon ympäristö sekä sen suojelu kestävien ja pitkän eliniän tuotteiden muodossa, joiden valmistus kuormittaa ympäristö mahdollisimman vähän. Yhä edelleen tuo kehitystyö jatkuu uusien ideoiden kera.
20152_42369.jpg
Monikäyttöinen Finnfoam soveltuu myös routaeristeeksi
Routaeristeen tärkein ominaisuus on luotettavuus eli pitkäikäisyys. Routaeriste ei saa painua kasaan eikä imeä vettä itseensä tai se ei toimi enää suunnitellusti tehtävässään. Ainutlaatuinen kestävyys, kokonaistaloudellisuus sekä monikäyttöisyys yhdistyvätkin kotimaisessa Finnfoam-eristeessä.
20212_68870.jpg
Myös ilmanvaihto­kanavat tulee eristää
Ilmanvaihto on tuiki tärkeä sekä rakennukselle itselleen kuin myös siinä asuvalle. Toimivassa ilmanvaihdossa rakennuksen sisäilmaa poistetaan ja tilalle tuodaan raikasta ulkoilmaa. Samalla myös sisäilma puhdistuu epäpuhtauksista. Hyvin ilmastoidussa kodissa kosteus- ja homeongelmat eivät pääse vaurioittamaan rakenteita. Terve rakennus kestääkin ilman suurempia rakenteellisia remontteja helposti sukupolvelta toiselle.Olitko tietoinen, että ilmanvaihtokanavatkin tulee eristää?Eristystyö voidaan toteuttaa ISOVERin tuotteiden avulla.
201412_41967.jpg
Eristä sauna lämpö- ja kosteusteknisesti oikein
Kun saunan eristerakenne tehdään perinteisellä tavalla vasten kiviseinää, ovat puu ja kivi suorassa yhteydessä toisiinsa. Kosteus- ja homevaurioita ajatellen tämä on riskialtis yhdistelmä. Koska alumiinilaminaatti on helposti repeytyvää, rakenteeseen syntyy herkästi vuotokohtia. Tällöin saunan suuri kosteuspitoisuus pääsee kastelemaan rakenteen. Pienetkin rakennusvirheet kostautuvat ja saattavat helposti aiheuttaa ongelmia rakenteisiin.
20189_54579.jpg
Helppohoitoinen ja pitkäikäinen terassi
Nappaa tästä ideoita terassin ja oleskelualueen suunnitteluun. Pihakivien malli- ja värivalikoima on laaja. Ota kuitenkin pihakivien valinnassa huomioon muutamia eri asioita kuten pihan maastonmuodot, kiveysalueiden muodot sekä alueiden kuormitus ja hoito. Pienikokoinen kivi taipuu eri suuntiin kallistuviin kaatoihin ja muotoihin. Isokokoinen laatta sopii tasaisiin, maltillisesti kallistuviin kohteisiin. Mitä isompi kivi tai laatta, sitä vähemmän saumapintaa. Talon ja ympäröivän maiseman värit ohjaavat myös pihakivien värin valintaa.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton