• Etusivu
  • LVI

Keskuspölynimuri uudeksi imuriksi rivitalokotiin

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Allaway Oy
Julkaistu 14.03.2017
20173_48592.jpg

Imuritarvikkeet mahtuvat pieneen tilaan.

Keskuspölynimuri perässä vedettävän imurin sijaan?

Rivitalokodin asukkaille oli tullut ajankohtaiseksi imurin uusiminen ja asukkaat kävivätkin selvittämään eri vaihtoehtoja. He pohtivat perässä vedettäviä malleja, mutta vaihtoehdoiksi nousivat myös pienemmät keskuspölynimurit, varsinkin kun putkiston asennus onnistuu myös valmiiseen asuntoon. Pienimmät mallit soveltuvat asuintiloihin ja mahtuvat vaikka siivouskomeroon.

Yhden pisteen suunnitelma

Allawayn malleihin tutustuessa selvisi, että pienin malli, DUO, ei lisävarusteella tarvitse ulospuhallusmahdollisuutta ja soveltuu juuri rivi- ja kerrostaloasuntoihin. Asukkaat pitivät ilman ulospuhallusta tärkeänä sisäilman laadun kannalta ja alkoivat suunnitella keskusyksikön sijoittelua niin, että toteutus olisi mahdollisimman yksinkertainen ja putkistot saataisiin asennettua seinärakenteita purkamatta. Toiveena oli pystyä imuroimaan koko asunto yhdeltä imurasialta. Sopivin paikka oli kodinhoitohuoneen siivouskomero, jossa säilytettiin vanhaakin imuria. Ulospuhallus tapahtuisi seinän läpi takapihan terassin vierestä.

10 metrin narua käyttäen mitattiin, että yletettäisiinkö imurasialta asunnon jokaiseen nurkkaan.
10 metrin narua käyttäen mitattiin, että yletettäisiinkö imurasialta asunnon jokaiseen nurkkaan.

Mittauksia narulla

10 metrin narua käyttäen asukkaat mittasivat, että ylettäisivätkö imurasialta asunnon jokaiseen nurkkaan. Narulla kokeiltiin erilaisia reittejä, kierrettiin huonekaluja eri puolilta ja naru riitti hyvin. Letkun jatkeeksihan tulee vielä siivousväline, joka tuo lisää ulottuvuutta reilun metrin.

Suunnitelmasta toteutukseen

Asunnon 75m² pinta-alan puolesta pieni DUO tai tehokkaampi C 30 olivat mahdolliset vaihtoehdot. Kohteessa päädyttiin C 30 Premium malliin, jonka tehokkuus, roskasäiliön suurempi koko, teräksinen rakenne ja soveltuvuus kosteisiin tiloihin ratkaisivat. Allawayn kotimaisuus ja paikallisuus vaikuttivat myös osaltaan päätökseen.

Isännöitsijältä tiedusteltiin, että onko imurin asentamiselle esteitä ja vaatiiko asentaminen lupaa. Toimenpidelupa oli hänen mukaansa riittävä, ja sähkötöistä tietysti mittauspöytäkirja, jos sellaisia tarvitsee tehdä.

Imuriksi valikoitui Allawayn kahvakäynnisteinen malli.
Imuriksi valikoitui Allawayn kahvakäynnisteinen malli.

Keskuspölynimurin asennus

Asentajien kanssa pohdittiin mahdollisimman suoraviivaista ratkaisua putkiston toteuttamiseen putkipaketin osilla. Asennustilaksi suunniteltu, 470 mm leveydeltään oleva siivouskomero oli juuri sopiva. Sen takana oli reilu sentti tyhjää ennen seinää, joten kaapin takaseinää vahvistettiin hyllylevyllä. Näin C 30:n seinäteline saatiin tukevasti kiinnitettyä kaapin rakenteisiin.

Imuputki asennettiin alakautta suoraan väliseinän läpi keittiöön ja ulospuhallus kaapin sisällä niin, että poisto saatiin terassin seinärakenteiden ulkopuolelle. Putki katkaistiin ulkopuolelta seinän tasaan ja sen eteen ruuvattiin pieni pala metalliverkkoa. Lopuksi asennettiin ulospuhallusventtiili viimeistellyn lopputuloksen aikaansaamiseksi.

Imurasia asennettiin suoran putken päähän noin metrin korkeudelle ja kahvakäynnistyksen mahdollistavat matalajännitejohdot kytkettiin rasiaan ja keskusyksikköön ohjeiden mukaisesti. Kaappiin asennettiin oma vikavirtasuojattu pistorasia, joka sijoitettiin keskusyksikön viereen. Johdotus toteutettiin pintavetona kaapistojen sisällä.

Lopuksi ei tarvinnut kuin nostaa keskusyksikkö paikoilleen, testata toimivuus ja tehdä putkiston tiiviystarkastus, jolla varmistettiin, ettei putkistossa ole vuotoja. Asennus hoitui yhden päivän aikana. Itse imurin asennus vei parisen tuntia ja sähkötyöt puolet siitä. Sähkötöistä toimitettiin vielä mittauspöytäkirja isännöitsijälle.

Imurin äänenvaimentimelle löytyi sopiva paikka yläkaapeista.
Imurin äänenvaimentimelle löytyi sopiva paikka yläkaapeista.

Keskuspölynimurin käyttökokemuksia

Imuroidessa huomattiin heti imurin hiljaisuus, se oli asukkaille positiivinen yllätys. Keskusyksikkö on hyvin hiljainen, kaapin- sekä kodinhoitohuoneen ovi suljettuna lähes huomaamaton. Imuroidessa kuuluu pelkkä suhina ja normaalilla puheäänellä keskustelu onnistuu hyvin. Äänenvaimennin vaimentaa tehokkaasti ulospuhalluksen eikä siitä näin ollen aiheudu häiriötä.

Letkun ja siivousvälineet asennettiin siivouskaapin oveen käyttämällä mukana tullutta seinätelinettä.
Letkun ja siivousvälineet asennettiin siivouskaapin oveen käyttämällä mukana tullutta seinätelinettä.

Kahvakäynnistys on kätevä

Asukkaiden aiemmat kokemuksemme ovat rasiakäynnisteisistä keskuspölynimureista ja niissä käynnistys / sammutus on ollut ainoa mietityttävä asia. Kahvakäynnisteisyys poistaa tämän ja mahdollistaa imuroinnin näppärän keskeytyksen esimerkiksi puhelimen soidessa.

Imuroinnin aikana ja sen jälkeen sisäilma on raikasta eikä "imurin hajua" ole havaittavissa. Imurointi on mukavampaa, perässä vedettävän kanssa imurin lämmin ulospuhallusilma oli paikoin epämiellyttävää.

Muutamien viikkojen käytön perusteella tuntuu, että pölyjen pyyhkimisen tarve on myös hieman vähentynyt. Imurointi ei "pöllytä" sisäilmaa ja pöly kulkeutuu ulos eikä jää sisäilmaan pyörimään. Perheessä ei ole allergikoita, mutta he ovat huomanneet eron imuroinnin jälkeisessä sisäilmassa.

On positiivista, että kaikki imuriin liittyvä saatiin siivouskaappiin piiloon. Loppujen lopuksi ne eivät vie paljoa enempää tilaa kuin perässä vedettäväkään. Itseasiassa keskusyksikkö vie tilaa kaapin yläosasta ja jättää pohjan vapaaksi.

Kaiken kaikkiaan asukkaiden käyttökokemukset ovat erittäin positiiviset.

Kahvakäynnistys ja erityisesti imurin hiljaisuus ovat myös tyttäremme mieleen.
Kahvakäynnistys ja erityisesti imurin hiljaisuus ovat myös tyttäremme mieleen.

Kiinnostuitko? Jätä yhteydenottopyyntö

Antamasi tiedot välitetään artikkelissa mainitulle yritykselle jatkokäsittelyyn.

Allaway Oy
LVI
sisätilat
siivous
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

42_P_152962_1.jpg
Keskuspölynimurin asennus uuteen omakotitaloon - katso video
Katso video Allaway-keskuspölynimurin, imurasian ja pölypussin asennuksesta. Asennuskohde on yksilöllinen omakotitalo, jonka suunnittelussa asukas on ollut alusta alkaen mukana. Perheen edellisessäkin kodissa oli Allavay-keskuspölynimuri, johon oltiin oltu tyytyväisiä, joten Allaway oli luonnollinen valinta uutta kotia rakentaessa.Yksiköksi valikoitui moderni Z45i, joka asennetaan videolla pölypussisarjan kanssa. Z45i on hyvä ratkaisu älytoimintojensa takia; imurin toimintoja ja pölypussin täyttöastetta voi seurata helposti Allaway-sovelluksen kautta. Optima-imurasia on nopea asentaa ja huomaamaton lisä valonkatkaisijoiden vierellä.
20164_46167.jpg
Keskuspölynimuri takaa hyvän ja raikkaan sisäilman
Nykyään lähes kaikkiin uusiin omakotitaloihin Pohjoismaissa asennetaan keskuspölynimurijärjestelmä tai valmius keskuspölynimurille. Kotimainen Allaway on tuotekehittänyt integroidun kokonaisjärjestelmän, jossa kaikki järjestelmän osat on suunniteltu ja testattu toimimaan keskenään. Tämä takaa käyttäjälleen pitkäikäisen ja kestävän järjestelmän.Valikoimasta löytyy kattavat ratkaisut omakotitaloihin, rivi-, kerrostalohuoneistoihin sekä muihin erikoiskohteisiin (veneisiin, linja- ja asuntoautoihin). Lisäksi Allawaylta löytyy ammattilaisjärjestelmät ammattikohteisiin kuten hotelleihin ja päiväkoteihin.
20239_47479.jpg
Panosta siivousvälineisiin myös keittiössä!
Allaway-keskuspölynimurijärjestelmää hankkiessa kannattaa huomioida erityisesti tilat jotka likaantuvat helposti, kuten keittiö ja eteinen sekä takan läheisyys. Toimiva keskuspölynimurijärjestelmä on suunniteltu siten, että myös pikasiivous näissä tiloissa onnistuu helposti ja nopeasti.
20195_57705.jpg
Tämä imuri helpottaa siivousta!
Kodin siivous ei aina käy ihan käden käänteessä, etenkin jos asunnossa on enemmän neliöitä, useampi asukas tai lemmikkieläimiä. Tällöin hyvä imuri nousee keskeiseen asemaan taistelussa pölyä ja roskia vastaan. Laadukas imuri vaikuttaa oleellisesti siivouksen miellyttävyyteen sekä lopputulokseen. Imurin hankinnassa tulisikin huomioida kaikki kriteerit.
20166_46909.jpg
Puhdas sisäilma, helppo hengittää
Sisäilman puhtauden parantaminen ja terveyteen positiivisesti vaikuttaminen on avainasemassa Allawayn toiminnassa. Ihminen käyttää tavallisesti vuorokauden aikana noin litran ruokaa, kaksi litraa vettä, mutta vähintään 15 000 litraa ilmaa. Hengitetyllä ilmalla on siis kiistatta suuri vaikutus terveyteen. Ihminen viettää ajastaan noin 90% sisätiloissa, joten ei ole yhdentekevää myöskään minkälaista ilmaa imuri jättää jälkeensä sisätiloihin.
Allawayn lisävarusteena saatava robotti-imuri Vactronic
Lisävarusteena robotti-imuri – uusi lähestymistapa älykkääseen siivoukseen
Sinnehän se vilahti, villakoira, piiloon sohvan alle. Toinen kurkistaa nojatuolin takaa valmiina pyörähtelemään ilmavirran mukana ties minne. Kevätaurinko paljastaa armotta pölyhiukkaset sekä juurikin nuo äänettömät ja kutsumattomat lemmikit, villakoirat.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton