Keskuspölynimuri uudeksi imuriksi rivitalokotiin

Keskuspölynimuri perässä vedettävän imurin sijaan?

Rivitalokodin asukkaille oli tullut ajankohtaiseksi imurin uusiminen ja asukkaat kävivätkin selvittämään eri vaihtoehtoja. He pohtivat perässä vedettäviä malleja, mutta vaihtoehdoiksi nousivat myös pienemmät keskuspölynimurit, varsinkin kun putkiston asennus onnistuu myös valmiiseen asuntoon. Pienimmät mallit soveltuvat asuintiloihin ja mahtuvat vaikka siivouskomeroon.

Imuritarvikkeet mahtuvat pieneen tilaan.Imuritarvikkeet mahtuvat pieneen tilaan.

Yhden pisteen suunnitelma

Allawayn malleihin tutustuessa selvisi, että pienin malli, DUO, ei lisävarusteella tarvitse ulospuhallusmahdollisuutta ja soveltuu juuri rivi- ja kerrostaloasuntoihin. Asukkaat pitivät ilman ulospuhallusta tärkeänä sisäilman laadun kannalta ja alkoivat suunnitella keskusyksikön sijoittelua niin, että toteutus olisi mahdollisimman yksinkertainen ja putkistot saataisiin asennettua seinärakenteita purkamatta. Toiveena oli pystyä imuroimaan koko asunto yhdeltä imurasialta. Sopivin paikka oli kodinhoitohuoneen siivouskomero, jossa säilytettiin vanhaakin imuria. Ulospuhallus tapahtuisi seinän läpi takapihan terassin vierestä.

10 metrin narua käyttäen mitattiin, että yletettäisiinkö imurasialta asunnon jokaiseen nurkkaan.10 metrin narua käyttäen mitattiin, että yletettäisiinkö imurasialta asunnon jokaiseen nurkkaan.

Mittauksia narulla

10 metrin narua käyttäen asukkaat mittasivat, että ylettäisivätkö imurasialta asunnon jokaiseen nurkkaan. Narulla kokeiltiin erilaisia reittejä, kierrettiin huonekaluja eri puolilta ja naru riitti hyvin. Letkun jatkeeksihan tulee vielä siivousväline, joka tuo lisää ulottuvuutta reilun metrin.

Suunnitelmasta toteutukseen

Asunnon 75m² pinta-alan puolesta pieni DUO tai tehokkaampi C 30 olivat mahdolliset vaihtoehdot. Kohteessa päädyttiin C 30 Premium malliin, jonka tehokkuus, roskasäiliön suurempi koko, teräksinen rakenne ja soveltuvuus kosteisiin tiloihin ratkaisivat. Allawayn kotimaisuus ja paikallisuus vaikuttivat myös osaltaan päätökseen.

Isännöitsijältä tiedusteltiin, että onko imurin asentamiselle esteitä ja vaatiiko asentaminen lupaa. Toimenpidelupa oli hänen mukaansa riittävä, ja sähkötöistä tietysti mittauspöytäkirja, jos sellaisia tarvitsee tehdä.

Imuriksi valikoitui Allawayn kahvakäynnisteinen malli.Imuriksi valikoitui Allawayn kahvakäynnisteinen malli.

Keskuspölynimurin asennus

Asentajien kanssa pohdittiin mahdollisimman suoraviivaista ratkaisua putkiston toteuttamiseen putkipaketin osilla. Asennustilaksi suunniteltu, 470 mm leveydeltään oleva siivouskomero oli juuri sopiva. Sen takana oli reilu sentti tyhjää ennen seinää, joten kaapin takaseinää vahvistettiin hyllylevyllä. Näin C 30:n seinäteline saatiin tukevasti kiinnitettyä kaapin rakenteisiin.

Imuputki asennettiin alakautta suoraan väliseinän läpi keittiöön ja ulospuhallus kaapin sisällä niin, että poisto saatiin terassin seinärakenteiden ulkopuolelle. Putki katkaistiin ulkopuolelta seinän tasaan ja sen eteen ruuvattiin pieni pala metalliverkkoa. Lopuksi asennettiin ulospuhallusventtiili viimeistellyn lopputuloksen aikaansaamiseksi.

Imurasia asennettiin suoran putken päähän noin metrin korkeudelle ja kahvakäynnistyksen mahdollistavat matalajännitejohdot kytkettiin rasiaan ja keskusyksikköön ohjeiden mukaisesti. Kaappiin asennettiin oma vikavirtasuojattu pistorasia, joka sijoitettiin keskusyksikön viereen. Johdotus toteutettiin pintavetona kaapistojen sisällä.

Lopuksi ei tarvinnut kuin nostaa keskusyksikkö paikoilleen, testata toimivuus ja tehdä putkiston tiiviystarkastus, jolla varmistettiin, ettei putkistossa ole vuotoja. Asennus hoitui yhden päivän aikana. Itse imurin asennus vei parisen tuntia ja sähkötyöt puolet siitä. Sähkötöistä toimitettiin vielä mittauspöytäkirja isännöitsijälle.

Imurin äänenvaimentimelle löytyi sopiva paikka yläkaapeista.Imurin äänenvaimentimelle löytyi sopiva paikka yläkaapeista.

Keskuspölynimurin käyttökokemuksia

Imuroidessa huomattiin heti imurin hiljaisuus, se oli asukkaille positiivinen yllätys. Keskusyksikkö on hyvin hiljainen, kaapin- sekä kodinhoitohuoneen ovi suljettuna lähes huomaamaton. Imuroidessa kuuluu pelkkä suhina ja normaalilla puheäänellä keskustelu onnistuu hyvin. Äänenvaimennin vaimentaa tehokkaasti ulospuhalluksen eikä siitä näin ollen aiheudu häiriötä.

Letkun ja siivousvälineet asennettiin siivouskaapin oveen käyttämällä mukana tullutta seinätelinettä.Letkun ja siivousvälineet asennettiin siivouskaapin oveen käyttämällä mukana tullutta seinätelinettä.

Kahvakäynnistys on kätevä

Asukkaiden aiemmat kokemuksemme ovat rasiakäynnisteisistä keskuspölynimureista ja niissä käynnistys / sammutus on ollut ainoa mietityttävä asia. Kahvakäynnisteisyys poistaa tämän ja mahdollistaa imuroinnin näppärän keskeytyksen esimerkiksi puhelimen soidessa.

Imuroinnin aikana ja sen jälkeen sisäilma on raikasta eikä ”imurin hajua” ole havaittavissa. Imurointi on mukavampaa, perässä vedettävän kanssa imurin lämmin ulospuhallusilma oli paikoin epämiellyttävää.

Muutamien viikkojen käytön perusteella tuntuu, että pölyjen pyyhkimisen tarve on myös hieman vähentynyt. Imurointi ei ”pöllytä” sisäilmaa ja pöly kulkeutuu ulos eikä jää sisäilmaan pyörimään. Perheessä ei ole allergikoita, mutta he ovat huomanneet eron imuroinnin jälkeisessä sisäilmassa.

On positiivista, että kaikki imuriin liittyvä saatiin siivouskaappiin piiloon. Loppujen lopuksi ne eivät vie paljoa enempää tilaa kuin perässä vedettäväkään. Itseasiassa keskusyksikkö vie tilaa kaapin yläosasta ja jättää pohjan vapaaksi.

Kaiken kaikkiaan asukkaiden käyttökokemukset ovat erittäin positiiviset.

Kahvakäynnistys ja erityisesti imurin hiljaisuus ovat myös tyttäremme mieleen.Kahvakäynnistys ja erityisesti imurin hiljaisuus ovat myös tyttäremme mieleen.

Jätä yhteydenottopyyntö!


 
Julkaistu
14.3.2017