Mihin kiinnittää huomio kattoremonttitarjouksissa?

Kattoremontissa on useita huomioitavia tekijöitä, joista yksi, ja ehkäpä asiakkaan kannalta tärkein, on urakkasopimus ja sen sisältö. Jokaisesta tarjouksesta tulisi tarkistaa eniten loppusummaan vaikuttava tekijä - lisätyöt.

Kattoremontin tarjousvaihe

Kattoremontista saatava tarjous ja allekirjoitettava urakkasopimus eivät välttämättä vastaa toisiaan jokaisella toimijalla. Jos tarjousvaiheessa ei saada yksityiskohtaista erittelyä, mitä urakka sisältää, halvin tarjous voi mennä läpi puutteellisena. Esimerkiksi Rakentamismääräyskokoelman osan F2 mukaiset lumiesteet tai sadevesijärjestelmä saattavat puuttua. Lumiesteet ovat kuitenkin lakisääteiset sellaisissa paikoissa, joissa kulku räystäiden alla on mahdollista.

Tarjousten ollessa pöydällä on tärkeää verrata niitä keskenään. Mutta ovatko tarjoukset vertailukelpoiset? Hintaeroja saadaan aikaiseksi tarjoamalla halvempia tuotesisältöjä, vain osittaisia tai epämääräisiä kappalemääriä tai vaikkapa ohuemmasta teräksestä ja halvemmasta pinnoitteesta tehtyjä tuotteita. Asiakas ei aina pääse perille tarjouksen kaikista yksityiskohdista. Tällaisissa tapauksissa hintaan ei aina kannata tuijottaa, vaan luotettavin toimija on yleensä turvallisin valinta. Ruukin tarjouksessa on aina mukana kaikki tuotteet rakentamismääräysten vaatimassa laajuudessa.J

Onnistunut kattoremontti pitää sisällään kaikki tarjouksessa luvatut elementit.Onnistunut kattoremontti pitää sisällään kaikki tarjouksessa luvatut elementit.

Tutustu tarjottuihin tuotteisiin

Katemateriaaleissa on eroja

Materiaaliltaan ohuempi kate on ymmärrettävästi halvempi, joka taas näkyy katteen takuuajassa sekä laadussa. Katemateriaalien pinnoitteissa on eroja kuten myös pinnoitekerrosten pitkäaikaiskestävyyksissä. Ruukin katemateriaalina käytetään pääsääntöisesti Pural-pinnoitetta, joka on kestävä ja helppohoitoinen. Teräksen vahvuus Ruukin katteissa on 0,5–0,6 mm. Takuun osalta hintaa nostaa katteelle luvattu pidempi takuuaika. Mitä pidemmän takuun valmistaja katteelleen antaa, sen kestävämpi katemateriaali on. Ruukki on määritellyt kullekin kattoprofiilille laatuluokat, jotka määrittelevät tuotteiden takuuajat. Ruukin kolme laatuluokkaa helpottavat katon valintaa.

Hengittävä aluskate ei välttämättä tuuleta

Erheellisesti ymmärretään yläpohjan tuuletus ja aluskatteen hengittävyys samaksi asiaksi. Tämä virheellinen käsitys on syytä oikaista heti: yläpohjan toimivuuden kannalta kunnolla toimiva tuuletus rakenteissa pitää katon terveenä ja toimivana. Suunnittelijan määräämä tuuletusrako on katossa oltava, vaikka olisi hengittävä aluskate. Ruukin asentamissa katoissa tuulettuvuuteen kiinnitetään erityistä huomiota.

Lumiesteet ja sadevesijärjestelmä kuuluvat kaiken kattavaan kattotarviketarjoukseen.Lumiesteet ja sadevesijärjestelmä kuuluvat kaiken kattavaan kattotarviketarjoukseen.
Myös tikkaat ja kattosillat pitää tarjouksesta löytyä.Myös tikkaat ja kattosillat pitää tarjouksesta löytyä.

Vesikaton oikaisu ja kiinnitys

Vanhojen kattojen oikaisuun on Ruukki kehittänyt mittatarkan saneerauskiinnikkeen, joka ei kutistu eikä turpoa kosteuden vaikutuksesta. Sama mittatarkkuus jatkuu määrämittaisissa, tasalaatuisissa, säänkestävissä ja homehtumattomissa teräsruoteissa, joita käytetään vaakaruoteina puun sijaan. Teräsruode myös auttaa pellin ja aluskatteen välistä tuuletusta.

Katteen kiinnitykseen käytettävien ruuvien on oltava yhtä korkeaa laatutasoa kuin Ruukin muidenkin kattomateriaalien. Ruukin Viktoria-ruuvi vähentää roskien kertymistä ruuvin päälle, kartion muotoinen tiiviste takaa täydellisen tiivistyksen ja kiinnipysyvyyden. Laadusta merkkinä on CE-merkki sekä hyväksyntä käytettäväksi C3-ilmastorasitusluokassa.

Otsalaudat viimeistelevät katon ulkonäön

Uuden ja vanhan otsalaudan välillä on iso esteettinen ero. Tarjousta luettaessa on hyvä tarkistaa, kuuluuko urakkaan päällimmäisen ja alimmaisen otsalaudan uusiminen. Alemman otsalaudan maalaus ei välttämättä riitä. Ruukin kattoremontissa kaikki otsalaudat vaihdetaan uusiin, sillä alimmaista lautaa ei voida vaihtaa jälkikäteen.

Vanhat otsalaudat vaihdetaan katon vaihdon yhteydessä.Vanhat otsalaudat vaihdetaan katon vaihdon yhteydessä.
Uusien otsalautojen alta ei vanha maali kuulla läpi.Uusien otsalautojen alta ei vanha maali kuulla läpi.
Ruukki_talvi_750x200
 
Julkaistu
13.3.2017