Kattojen pelastaja Suomesta

Kattopeltien ruostuminen loppui Suomessa, kun korroosioon perehtynyt diplomi-insinööri Jorma Kinnunen kehitti 90-luvulla kattopellin uuden pinnoitteen Rautaruukille. Jormalla oli jo tuolloin ajatus myös säänkestävistä kateruuveista, mutta alan valmistajia ruuvien ruostuminen ei huolettanut. Tarvittiin lakimuutos, elinkaariajattelun yleistyminen ja kotimainen Kingi Oy, että alkoi tapahtua. Nyt katon kiinnityskin on säänkestävä, jonka edelläkävijäyritykset ja etenkin kattojen omistajat ovat ottaneet mielihyvin vastaan.

 

addukuva

Kattopeltien nopea ruostuminen ja pinnoitteiden kuoriutuminen loppuivat jo 90-luvulla Jorman keksinnön ansiosta. Laadukkaat kolmikerrospinnoitetut kattopellit kiinnitettiin kuitenkin edelleen kateruuveilla, joiden korroosionkesto ei ollut yhtä hyvä. Katontekijöitä ja ruuvinvalmistajia ruostuvat ruuvit eivät kuitenkaan huolettaneet. - Tämä tuntui oudolta, sillä jo hyvän rakentamistavan mukaan ruuvien pitää vastata laadultaan kiinnitettävää materiaalia, Jorma Kinnunen kummastelee vieläkin.

jorma

Kateruuvien aiheuttamat ongelmat lisääntyvät

- Ensimmäiset yksikerrosmaalatut kateruuvit olivat nykyisiä myynnissä olevia huolellisemmin tehtyjä ja osa niistä saattoi kestää katolla pitkäänkin. Tämä antoi harhakuvaa kateruuvien kestävyydestä, vaikka nekin ruostuivat liian nopeasti. Nykyisissä ruuveissa on sitä vastoin todella ohut sinkki- ja maalikerros ja usein maali on irronnut ruuvien terävistä kulmista jo ennen asennusta, kertoo Jorma. Keskustelu ilmastomuutoksen tuomista ongelmista julkisivurakenteita kohtaan on tuonut myös nopeasti ruostuvien kateruuvien ongelmat voimakkaammin päivänvaloon.

 

Ruostuva kiinnitys lyhentää katon ikää.

Peltikaton koko suunniteltu kestoikä määräysten mukaan on peräti 50 vuotta. Ulkonäön osalta katto vaatii tänä aikana toki huoltoa, ensimmäinen huoltomaalaus odottaa noin 25 vuoden kuluttua. On tapauksia, joissa ruuvit ovat kuitenkin jo 5 vuoden kuluttua kannastaan täysin ruostuneet. Ruostumisen lisäksi huono ruuvi aiheuttaa asennuksessa naarmuja kattopeltiin. Naarmujen paikkamaalaus useimmin laiminlyödään työläänä työvaiheena, jolloin hyväkin kattopelti ruostuu liian nopeasti vaihtokuntoon. Kattopellin takuu luonnollisesti raukeaa ruostuvien ruuvien aiheuttamien pintavaurioiden osalla.

Vuotavat ruuvit aiheuttaneet kosteusvaurioita

Suomessa on havahduttu myös katon kiinnityksenaiheuttamiin kattovuotoihin ja niistä syntyviin kosteusvaurioihin. - Meidän kunnassa meillä on ongelma noiden vanhojen ruuvien kanssa, tiivisteet ovat kestäneet noin 13 vuotta ja nyt katot vuotavat, kertoo Vöyrin kunnan rakennustarkastaja Peter Rex. Kateruuvien vuodon syynä on ruosteen lisäksi huonot tiivisteet. Halvasti tehdyn ruuvin aluslevy ruostuu, huono tiiviste kovettuu ja haurastuu, jolloin katto alkaa vuotaa.

Paras kateruuvi syntyy Suomessa

Vuonna 2013 voimaan tullut tuotehyväksyntälaki osoitti, että markkinoilta puuttui hyväksytty kateruuvi. Kattopinnoitteen kehittäjällä Jorma Kinnusella oli valmiina patentoitu pinnoiteratkaisu, joka täyttäisi vaatimukset. Yhdessä Kingi Oy:n Jari Lehtolan kanssa he kehittivät kateruuviin lisää innovaatioita, joiden avulla ruuvi kestää asennuksen rasituksen ja joilla asennus onnistuu nopeasti ja peltiä naarmuttamatta. Myös tiivisteen kumiseosta etsittiin hartaasti.Vuosien testausten tuloksena syntyi maailman paras kateruuvi. Sille annettiin nimi Kingi, koska ruuvin kanta muistuttaa kruunua.

Kingi kateruuvi tuli markkinoille 2015. Se on patentoitu Suomen lisäksi vientimaissa lähimarkkina- alueella, jossa asennetaan vuosittain kolme miljardia kateruuvia. - Katto on talon tärkein osa. Kingin ansiosta myös kateruuvi on hyväksytty ja koko katto on nyt säänkestävä niin kuin pitääkin, iloitsee Jorma.

Kingi kateruuvin tekniset tiedot

Kingi_ruuvi_kerrokset

Kestävyys on testattu ja sille annetaan takuut

Kingi kateruuvi asetettiin rankkaan korroosiotestiin kilpailevien ruuvien kanssa. HAMK:n tekemä proheesiotesti osoitti, että Kingi kolmikerroskateruuvi kesti 1000 tuntia, mikä tarkoittaa kestävyyttä katolla yli 20 vuotta. Suomessa myytävien yksikerroskateruuvien osalta testi jouduttiin keskeyttämään puolen välin jälkeen, kun ruuvit olivat ruostuneet pilalle. Kingi kateruuvin kestävyyden takeeksi valmistaja antaa sille pitkät takuut; 20 vuotta ruostumattomuudelle, 30 vuotta vuotamattomuudelle ja 50 vuotta poikkiruostumattomuudelle.

HAMK:n (Hämeen Ammattikorkeakoulu, Ohutlevykeskus) tekemä proheesiotesti.

kingi ruuvitestitaulukko hamk

Hyvä vastaanotto katon asentajilta ja omistajilta

Vaikka Kingi kateruuvi on ollut markkinoilla vasta vähän aikaa, on se saanut hyvän sijan ammattilaisten pakeissa. Vastuulliset kattojen tekijät ovat iloinneet siitä, että nyt myös katon kiinnitys on määräysten mukainen ja takuulla kestävä ilman jälkipuintia. Myös ruuvin nopeaa asennusta kiitetään. Kattojen omistajat, jotka ovat kuulleet Kingistä, haluavat sen lähes poikkeuksetta katolleen. Kingi kateruuveja asentavat valtuutetut jälleenmyyjät tunnistaa Kingi-sinetistä.

 
Päivitetty
8.2.2017