Vinkit kasvihuoneen valintaan

Usein ihmiset puhuvat puutarhanhoidon terapeuttisista hyödyistä, sen rentouttavasta vaikutuksesta ja monelle se toimii myös stressin poistajana nykypäivän kiireisessä elämässä. Puutarhan hoidosta on myös iloa perheen pienemmille, jotka voivat seurata kylvämiensä siementen kasvua ja kehitystä kasviksi ja odottaa innolla tulevaa sadonkorjuuta.

Tänä päivänä kasvava eksoottisten kasvien ja kukkien kirjo voi vaatia muutakin kuin innostunutta otetta ja työtä puutarhassa. Monien kasvien kasvuolosuhteet edellyttävät enemmän kuin mitä Suomen ilmasto tarjoaa. Ratkaisuna tähän on kasvihuone. Paitsi, että kasvihuone antaa mahdollisuuden aikaistaa kasvukauden alkua ja pidentää sitä, kasvihuone voi toimia myös viihtyisänä huvimajana tai taukotupana puutarhassa puuhastelun lomassa.

Katso ajankohtaiset kasvihuonetarjoukset

 

Isommassa kasvihuoneessa lämmönsäätely on
helpompaa kuin pienemmissä.Isommassa kasvihuoneessa lämmönsäätely on helpompaa kuin pienemmissä.

Lupa-asiat

Ennen kuin hankit kasvihuoneen, on parasta selvittää paikalliset rakennusmääräykset ja toimenpidelupiin liittyvät seikat. Näistä saat lisätietoja paikalliselta rakennusvalvonnalta. Määräykset voivat poiketa paljonkin kunnittain. Nämä määräykset ja luvat vaikuttavat kasvihuoneen sijaintiin tontilla sekä siihen, minkä kokoista kasvihuonetta voit harkita.

Sijainti ja kasvihuoneen koko

Kun lupa-asiat on saatu selvitettyä, voit ryhtyä pohtimaan kasvihuoneen sijaintia ja kokoa saatujen luvanhakuohjeiden mukaisesti. Näitä pohdittaessa on hyvä miettiä muutamia asioita ennen lopullista päätöstä.

  • Muista valita valoisa ja suojaisa paikka, jossa on mahdollisuus sekä aamu- että ilta-auringolle.
  • Tilan pitää olla riittävä itse kasvihuoneelle sekä sen ympärillä että läheisyydessä tapahtuvalle toiminnalle, kuten huoltotoimenpiteille. Kulkutilaa pitää olla riittävästi, jotta myös kottikärryillä pääsee oven viereen tai jopa kasvihuoneen sisälle.
  • Tarvitsetko tai haluatko juoksevan veden ja sähkön kasvihuoneeseen?
  • Mikä on kasvihuoneen käyttötarkoitus? Onko se puhtaasti hyötyviljelyyn tarkoitettu vaiko myöskin huvimajana ja pihan keskiönä toimiva piste?
  • Kasvihuoneen kokoon vaikuttaa myös se, minkälaisia kasveja olet ajatellut kasvattavasi. Onko mielessäsi valikoima yrttejä ja kesäkukkia vai isoja, tilaa vaativia kasveja, kuten runkotomaatteja, viinirypäleitä, kurpitsoja tai meloneja? Vai haluatko mahdollisesti pitää siellä kesällä ruukussa kasvavan appelsiini- tai mangopuun?

Jos paikka on kuuma ja aurinkoinen, huomioi, että voit joutua varjostamaan kasveja, varsinkin, jos suunnittelet lasillisen kasvihuoneen hankkimista. Lisäksi lasillisen kasvihuoneen sijoittaminen pihalla lähelle lasten leikkipaikkoja nostaa rikkoontumisen sekä onnettomuuksien riskiä. Tällöin kannattaa hankkia turvalasilla varustettu kasvihuone.

Jos tontilla on tilaa ja tontille on lupa rakentaa isompi kasvihuone, suosittelemme vähintään 6 neliön huonetta tai jopa 8 neliön huonetta. Isommassa kasvihuoneessa lämmönsäätely on myös helpompaa kuin pienemmissä. Jos kasvihuoneinnostus iskee heti alkuunsa kunnolla, liikkeelle voi lähteä jopa 10–13 neliön huoneista. Valikoimistamme löytyy kasvihuoneita aina 32 neliöön asti.

Jos tontilla on tilaa ja tontille on lupa rakentaa isompi kasvihuone,
suosittelemme vähintään 6 neliön huonetta tai jopa 8
neliön huonetta.Jos tontilla on tilaa ja tontille on lupa rakentaa isompi kasvihuone, suosittelemme vähintään 6 neliön huonetta tai jopa 8 neliön huonetta.

Kasvihuoneen perustukset ja runkomateriaalit

Kasvihuoneen perustamiseen liittyvät työt on syytä aina tehdä huolellisesti. Erityisesti, jos olette valinneet lasisen kasvihuoneen, sillä lasit eivät välttämättä kestä routimisesta aiheutuvaa liikkumista. Tässä suhteessa polykarbonaatti on kestävämpi joustavuutensa ansiosta.

Perustustapa riippuu käyttötarkoituksesta ja tontin maapohjasta. Jos maapohja on hyvää multamaata, kannattaa tämä ottaa huomioon ja rakentaa perustus hyödyntäen olemassa olevaa kasvupohjaa. Kun tontin omaa maapohjaa käytetään kasvualustana, sopii harkkoperustus parhaiten käyttötarkoitukseen.

Mikäli pohjapinta-ala laatoitetaan, maapohjaa poistetaan noin 80–100 senttiä. Pohjalle sijoitetaan maanrakennuskangas, joka estää eri maa-ainesten sekoittumisen keskenään. Tämän jälkeen sokkelin sisälle asennetaan esim. styrox-levyt estämään ruotimisesta aiheutuvaa liikkumista. Levyjen päälle laitetaan tasainen kerros kivimurskaa ja sitten asennushiekkaa, jonka päälle laatat asetetaan. Toinen vaihtoehto on terassityyppinen kestopuusta tehty pohjarakenne. Myös tämän alle on hyvä laittaa joko paksumpaa maanrakennuskangasta (vähintään N3 = 190 g/m2) tai katekangasta, joka estää rikkakasvien kasvun moneksi vuodeksi.

Yllämainitut pohjat ovat parhaimmillaan, kun kasvihuonetta käytetään myös huvimajana. Tällöin kasvit voidaan kasvattaa sisäänrakennetuilla kasvulavoilla, ruukuissa tai kasvusäkeissä.

Perustuksia pohdittaessa kannattaa myös miettiä haluaako laittaa maapohjaan sähkölämmitystä, joka pidentää kasvukautta entisestään. Jos haluaa varmistua, että myöhään keväällä mahdollisesti tulevat hallayöt eivät vahingoita jo aloitettua työtä, voi käyttää myös siirrettäviä sähkölämmittimiä (kasvihuonekäyttöön tarkoitettuja), silloin kasvihuoneen sähköistys on otettava huomioon perustuksia pohdittaessa.

Katso ajankohtaiset kasvihuonetarjoukset

Kasvihuoneen perustamiseen liittyvät työt on syytä aina tehdä
huolellisesti. Erityisesti, jos olette valinneet lasisen kasvihuoneen,
sillä lasit eivät välttämättä kestä routimisesta aiheutuvaa
liikkumista. Tässä suhteessa polykarbonaatti on kestävämpi
joustavuutensa ansiosta.Kasvihuoneen perustamiseen liittyvät työt on syytä aina tehdä huolellisesti. Erityisesti, jos olette valinneet lasisen kasvihuoneen, sillä lasit eivät välttämättä kestä routimisesta aiheutuvaa liikkumista. Tässä suhteessa polykarbonaatti on kestävämpi joustavuutensa ansiosta.

Runkomateriaalit

Kasvihuoneiden runkomateriaaleina käytetään yleisesti alumiiniprofiilia. Tämän lisäksi vaihtoehtoina on puusta tehdyt rungot, jotka on usein valmistettu Kanadan tuijasta. Lisäksi terästä voidaan käyttää runkojen materiaalina, mutta tällöin rungon paino kasvaa voimakkaasti. Runkomateriaaleille annetaan yleisesti 10–15 vuoden takuut.

Kasvihuoneen oheistuotteet

Kasvihuoneisiin on tarjolla runsaasti erilaisia oheistuotteita, jotka helpottavat työtä ja auttavat sadon onnistumisessa. Erilaiset hyllytasot ja pöytäratkaisut antavat lisää kasvutilaa ruukuille sekä työkaluille että itse työskentelylle. Automaattiset tuuletusluukkujen avaajat huolehtivat tuuletuksesta tai ilmankiertoa voi parantaa vaihtamalla kattoluukun tilalle aurinkoenergialla toimivan tuulettimen. Kastelujärjestelmät huolehtivat riittävän veden saannista. Lisäksi tarjolla on lämpömittareita, mullan kosteusmittareita, työkaluja sekä lannoitteita. Oheistuotteet kannattaa hankkia yhtä aikaa kasvihuoneen kanssa.

Kasvihuoneen talvisuojaus

Kasvihuoneen talvisuojaus vaikuttaa kasvihuoneen käyttöikään sekä takuuehtoihin. Takuu koskee yleensä rakenne- ja valmistusvirheitä, joten on syytä huolehtia, että talven aikana lumikuorma kasvihuoneen katolla ei kasva liian suureksi. Lumet luodaan harjalla vaurioittamatta laseja ja polykarbonaattilevyjä. Toinen mahdollisuus on peittää kasvihuone talven ajaksi pressulla, jolloin lumien ravistelu alas on yksinkertainen toimenpide.

Lopullinen hankintapäätös

Markkinoilla on runsaasti tarjontaa eri väreissä, malleissa ja valmistusmaista riippuen. Ennen hankintaa kannattaa keskustella tuttavien ja ystävien kanssa tai lukea internetin keskustelupastoilla muiden kokemuksista. Halpoja kasvihuoneita on runsaasti tarjolla, mutta sijoittamalla muutaman satasen enemmän, voi hankkia jo erittäin laadukkaan ja kestävän kasvihuoneen, josta on iloa pitkäksi aikaan ja kauemminkin kuin takuun kattaman 15 vuoden ajan. Keskustele myös maahantuojien kanssa. Autamme asiakkaitamme mielellämme ja kerromme heille mitä vaihtoehtoja meillä on tarjolla.

Katso ajankohtaiset kasvihuonetarjoukset

Jätä yhteydenottopyyntö Ukkoselle!

_
Kasvihuone voi
toimia myös viihtyisänä huvimajana tai taukotupana puutarhassa
puuhastelun lomassa.Kasvihuone voi toimia myös viihtyisänä huvimajana tai taukotupana puutarhassa puuhastelun lomassa.
 
Julkaistu
6.3.2017