On kevätsiivouksen aika!
Onko näistä merkeistä syytä olla huolissaan?

Kevään saapuessa ja maan alkaessa sulaa, saattavat merkit talon painumisesta alkaa näkyä. Halkeamat seinissä, vinot lattiat, ovien ja ikkunoiden jumittaminen tai raot jalkalistoissa saattavat kieliä maan painumisesta. Onko tämä vaarallista ja mitä sille olisi tehtävissä?

Samalla kun paikkoja siivoaa, kannattaa tarkastaa löytyykö kodissa muutoksia ja mahdollisia merkkejä kodin painumisesta.Samalla kun paikkoja siivoaa, kannattaa tarkastaa löytyykö kodissa muutoksia ja mahdollisia merkkejä kodin painumisesta.

Kevätsiivous kotona ja puutarhassa

Auringon pilkistellessä ikkunoista alkavat kevätsiivoukset niin sisällä kodissa kuin ulkona puutarhassakin. Samalla kun paikkoja siivoaa, kannattaa tarkastaa löytyykö kodissa muutoksia ja mahdollisia merkkejä kodin painumisesta.

Sisätiloissa huomiota kannattaa kiinnittää mm. jalkalistoihin; onko lattian ja jalkalistan väliin ilmestynyt rako? Testaa vaikka sormuksella tai marmorikuulalla onko lattia vinossa: aseta sormus lattialle ja seuraa lähteekö se pyörimään. Ikkunoita pestessä varmista, että ne aukeavat kunnolla eivätkä jumita. Varmista myös ovien ympäristö. Raot ikkunoiden ja ovien ympärillä voivat kieliä talon painumisesta.

Puutarhan kunto alkaa paljastua lumen sulaessa. Siivoustöiden yhteydessä myös kodin ulkopuoliset rakenteet kannattaa varmistaa. Näkyykö julkisivuissa halkeamia? Entä ovien ja ikkunoiden ympärillä rakoja? Pihaa kierrellessä voi myös palautella mieleen tehtyjä raivaustöitä ja remontteja. Ole erityisen tarkkana mikäli pihasta on kaadettu suuria puita tai taloon on asennettu sadevesi- ja salaojajärjestelmä, sillä se on aiheuttanut muutoksia maaperään. Myös ns. elintasosiivet eli laajennusosat kannattaa tarkistaa huolella. Uuden ja vanhan osan perustamistapa saattaa olla erilainen ja liitoskohtaan aiheutua rasitusta epätasaisesta painumisesta.

Puutarhan kunto alkaa paljastua lumen sulaessa. Siivoustöiden yhteydessä myös kodin ulkopuoliset rakenteet kannattaa varmistaa. Puutarhan kunto alkaa paljastua lumen sulaessa. Siivoustöiden yhteydessä myös kodin ulkopuoliset rakenteet kannattaa varmistaa. 

Mahdollisen painuman tuntomerkkejä:

  • Näkyvät halkeamat sokkelissa, seinillä ja lattiassa
  • Epätasaiset tai kallellaan olevat lattiat
  • Odottamattomat rakenteelliset vauriot
  • Ovet ja ikkunat eivät avaudu / sulkeudu kunnolla
  • Ovien/ikkunoiden ja kehyksen välillä on näkyviä rakoja
  • Rakenne näyttää siirtyneen yhteen suuntaan odotettua enemmän
  • Pesualtaassa tai kylpyammeessa vesi valuu väärään suuntaan
  • Vesivahingot voivat johtua rakenteen liikkumisesta
  • Viemärit vetävät huonosti tai ei ollenkaan
  • Savupiipussa on merkkejä halkeamisesta tai kallistumisesta

Pitääkö olla huolissaan?

Onko kodin painumisesta sitten haittaa? Se riippuu kohteesta ja painumisesta.

Pienistä halkeamista seinissä ei vielä kannata huolestua, mutta uudet tai suuret halkeamat kannattaa tutkituttaa. Muutos kun voi kertoa talon painumisesta. Mikäli talo painuu epätasaisesti aiheuttaa se suurempaa haittaa kodille. Yöuniaan ei painumisen merkkien vuoksi kannata menettää, vaan paikalle kannattaa pyytää asiantuntija tarkastamaan tilanne. Geobearin asiantuntijalta saat lausunnon veloituksetta.

Halkeama seinässä tai sokkelissa voi olla merkki talon painumisesta. Halkeama seinässä tai sokkelissa voi olla merkki talon painumisesta. 
Painumisen voi korjata yhdessä päivässä, kodin arkea häiritsemättä ja koko puutarhaa ja talonvierustoja mylläämättä. Geopolymeeriteknologia varmistaa helpon ja siistin lopputuloksen.

Tilaa ilmainen asiantuntijalausunto

Ota yhteyttä ja pyydä ilmainen asiantuntijalausunto. Yhteydenottopyynnön jättäminen ei velvoita sinua mihinkään.


 
Päivitetty
21.3.2019