Energian säästäjän jouluvinkit

Joulun aikaan kodin sähkönkulutus usein nousee. Nousuun vaikuttavat muunmuassa kylmenevä sää, joulukoristeet ja vapaapäivien ajan kodin elektroniikan ja saunan käytön lisääntyminen. Sähkön pörssihinta on ollut nousujohteista, joten pienilläkin asioilla on nyt enemmän merkitystä. Vaikka lomalla ei kannata stressata mistään ylimääräisestä, voi kuitenkin hetken miettiä kotitalouden sähkönkulutusta, sillä pienellä vaivalla ja suunnittelulla sähkölasku pysyy kurissa myös joululomien yli. Määräikaisen kiinteähintaisen sopimuksen tekeminen pitää huolen siitä, ettei tarvitse murehtia hinnanoususta joulun jälkeenkään.

Jouluvalot

Uudet valot ovat nykyisin lähes poikkeuksetta led-valoja. Vanhat jouluvalot kannattaakin enemmin tai myöhemmin vaihtaa uudempiin ledeillä varustettuihin valoihin pienemmän kulutuksen vuoksi. Myös valojen määrää koristeissa kannattaa rajoittaa, sillä mitä suurempi valomäärä sitä suurempi sähkölasku. Tässä kulutusesimerkki uusista ja vanhoista jouluvaloista:

Led 80 lamppua (6w), koko ajan päällä 20 vuorokautta, hinta noin 50 senttiä. Vanha 216 lampun sarja (93,3w) koko ajan päällä 20 vuorokautta, hinta noin 7 euroa. Joulukuusen kynttilät 16 hehkulamppua (53,5w), koko ajan päällä 20 vuorokautta, hinta noin 3,70 euroa.

Vaikka jouluisten valojen säästösummat saattavat tuntua pieniltä, etenkin kun joulu on vain kerran vuodessa, niin monesta pienestä summasta tulee iso summa ja eletään kuitenkin sitä aikaa vuodesta, jolloin sähköä muutenkin kuluu eniten.

Muista myös kierrättää vanhat jouluvalot oikein. Kaikki jouluvalot kuuluvat sähkö- ja elektroniikkaromun (SER) keräyspisteisiin. Kyseessä on oikeastaan valaisimen, ei yksittäisen lampun kierrätys. Tuotteet sisältävät elektroniikkaa ja kuuluvat SER-keräykseen.

Jouluruuan valmistaminen

Etenkin yösähköä halvemmalla ostavien kotitalouksien kannattaa paistaa kinkku ja muut jouluruuat yöllä, jolloin sähkö on halvempaa. Kinkku kannattaa paistaa hitaasti matalalla lämmöllä uunissa, noin 90-125°C:n lämpötilassa. Laatikoiden paisto ja uunipuuron haudutus kannattaa ajoittaa samalle uunin käyttökerralle, sillä uunin lämmittäminen vie eniten sähköä. Valmiit ruuat voi viedä talvella pihalle tai parvekkeelle jäähtymään ennen jääkaappiin laittamista. Muista kuitenkin suojata ruuat hyvin, etteivät linnut ja oravat pääse ruoka-apajille.

Joulukuusi hyötykäyttöön

Jos talossa on takka ja joulukuuseksi valitaan aito kuusi, kannattaa se ehdottomasti käyttää bioenergiana talon lämmittämiseen joulun jälkeen. Jos kuusta ei ole mahdollista käyttää kotona polttopuuna, olisi se hyvä viedä paikalliseen joulukuusikierrätykseen, josta se ohjataan edelleen hyötykäyttöön.

Viihdelaitteet vähemmälle

Joulupyhinä kannattaa nauttia yhdessäolosta myös ulkosalla. Kodin viihdelaitteiden käyttämisen (esimerkiksi TV ja pelikonsolit) sijaan suunnatkaa yhdessä ulos, energian säästäminen tuottaa samalla virkeän mielen. Pulkkamäki, hiihtäminen tai yhteinen kävelylenkki on mielekästä puuhaa ja säästää sähköä kotona. Huonojen säiden osuessa kohdalle, voi kaivaa kaapista vaikkapa lautapelejä.

Jos sinulla on hyviä energiansäästövinkkejä voit nyt jakaa ideoitasi ja samalla voit voittaa matkapuhelimen vara-akun.

Jätä vinkkisi Loisteen sivuilla

 
Julkaistu
17.12.2018