Tiesitkö tämän aurinkosähköstä?

Sähkön tuotanto aurinkopaneeleilla sopii myös taloyhtiöille! Energianlaskun pienentyessä säästyy luontokin, sillä itse tuotettu aurinkosähkö on täysin päästötöntä.

Talon aurinkopaneelit, kuva Mikko Arvinen.Talon aurinkopaneelit, kuva Mikko Arvinen.

Kysy asiantuntijalta oman yhtiösi talosähkön tuottamiseen tarvittavasta tekniikasta ja luvista. Sellainen on alueesi aurinkosähköratkaisuihin kouluttautunut sähköurakoitsija, jonka löydät helposti www.löydäsähkömies.fi -palvelusta.

Tässä vielä kannustavaa verotietoa viime vuonna tehdyistä kevennyksistä (lähde Tulli)

  • Alle 100 kVA:n nimellistehoiset aurinkovoimalat ja niitä suuremmat, joiden vuosituotanto on enintään 800 000 kWh on vapautettu sähköverovelvollisuudesta. Nämä saavat käyttää tuottamansa sähkön itse tai luovuttaa suoraan toiselle täysin verottomasti. Tosin jos tuotettu sähkö siirretään sähköverkon kautta, siirtävä verkonhaltija kantaa siitä aina sähköveron.
  • Pienimmät tuottajat ovat vapaita kaikesta sähköverotuksen velvollisuuksista; heidän ei tarvitse rekisteröityä verovelvollisiksi eikä antaa veroilmoitusta. Näitä pienimpiä tuottajia ovat alle 100 kVA:n nimellistehoisilla mikrovoimalaitoksilla tuottavat yritykset, maatilat tai yksityiset henkilöt.
  • Verottomuus helpottaa paitsi kotitalouksia, ennen kaikkea niitä aurinkopaneelijärjestelmien hankkijoita, joilla on jo olemassa tarvittavat tilat. Taloyhtiö, yritys tai kauppakeskus, joka voi sijoittaa tilaa vievät paneelit omalle katolleen, hyötyy verottomuudesta eniten.
  • Aurinkopaneelien tekniikka on kehittynyt huimasti ja hyötysuhde parantunut. Nyt hyötysuhde on 15 prosentin luokkaa.  Paneelien valmistaminen on entistä halvempaa. Myös sähköverkkojen ylläpitojärjestelmät ovat kehittyneet, mikä edesauttaa paneelien liittämistä suoraan yleiseen sähköverkkoon.
 
Julkaistu
12.12.2016