Kodin ohjaus käyttäjän näkökulmasta – ABB-free@home asuntomessukohteessa

Seinäjoen Asuntomessujen Kimara Katariina –kohteen asukkaat muuttivat uuteen kotiinsa heti messujen päätyttyä. Perinteiseen pohjalaistaloon valittiin nykyaikaisia ratkaisuja helpottamaan jokapäiväistä elämää sekä tulevaisuutta silmällä pitäen. ABB:n toimittama kodin ohjausjärjestelmä ABB-free@home on nyt ollut asukkaiden aktiivisessa käytössä, ja on innostanut asukkaita tekemään itse muokkauksia ja uusia ohjauksia valaistukseen.

Katariina Rintala kertoo, kuinka kotiautomaation käyttöönotto ja käyttö on sujunut.

Tilaa Abb-free@home-esite veloituksetta Esitepalvelusta

Talon emäntä Katariina Rintala on tyytyväinen ABB-free@home-kodinohjausjärjestelmään.Talon emäntä Katariina Rintala on tyytyväinen ABB-free@home-kodinohjausjärjestelmään.
Seinäjoen Asuntomessujen Kimara KatariinaSeinäjoen Asuntomessujen Kimara Katariina

Tilanneohjaukset – koko koti oikeaan tunnelmaan yhdellä painalluksella

Kotonamme on ABB-free@home käytössä valaistuksen ohjauksessa muutamaa huonetta lukuunottamatta. Jo alkuperäisessä valaistussuunnitelmassa oli etukäteen mietitty minkälaisia eri tilanteisiin sopivia valaistustilanteita tarvitsemme. Esimerkiksi illan ruokailuhetkiä varten luotiin päivällisvalaistus, jonka lisäksi valaistustilanteita on mm. kaikki valot pois, kaikki valot päälle sekä pihavalojen ohjaukset.

Järjestelmän käyttöliittymään luotiin pohjapiirros kodistamme, johon sijoiteltiin valaisimet ja pistorasiat oikeille paikoilleen, sisätiloihin ja ulos. Järjestelmään liitettiin myös liiketunnistimia, jotka ohjaavat tiettyjä valaisimia. Myös pistorasioita voidaan ohjata: esimerkiksi kaikki keittiön työtason pistorasiat saadaan helposti pois päältä kosketusnäytöstä. Jos nukkumaan mennessä yläkerrassa huomataan, että alakertaan on jäänyt valot päälle, sammutus hoituu sängyn päätyyn asennetusta ”Kaikki pois” -kytkimestä tai iPadilla.

Tilanneohjaus onnistuu myös kosketusnäytöstä.Tilanneohjaus onnistuu myös kosketusnäytöstä.

Helpot ohjaukset mobiililaitteilla, kosketusnäytöllä ja kytkimillä

Kodin ohjaustilanteita voidaan hallita sekä kiinteästi seinään asennetuista kytkimistä ja kosketusnäytöstä että mobiililaitteilla. Alakertaan ja yläkertaan tulivat omat kosketusnäytöt, joista voidaan ohjata sekä yksittäisiä valaisimia että tilanteita. Näyttöjen toimintaa voidaan räätälöidä omannäköiseksi ja muuttaa tarvittaessa. Kuhunkin näyttöön mahtuu 16 ohjaustilannetta.

Koska halusin, että valaisimia voi käyttää myös perinteisesti eikä pelkästään kosketusnäytöllä, iPadilla tai älypuhelimella, on jokaisella kiinteällä sisävalaisimella myös oma kytkin seinässä, josta voidaan kytkeä ja tarvittaessa himmentää valoa.

ABB-free@home-kodinohjausjärjestelmän ohjauksiin voi itse helposti tehdä muutoksia tietokoneella tai tabletilla.ABB-free@home-kodinohjausjärjestelmän ohjauksiin voi itse helposti tehdä muutoksia tietokoneella tai tabletilla.

Kodin ohjaukset muuttuvat tarpeen mukaan

ABB:n aluemyyntipäällikkö Oskar Järnefelt oli asennusvaiheessa kouluttamassa sähköasennuksesta vastaavia Kari ja Jarkko Uusi-Pohjolaa. Itselläni on kuitenkin aina ollut sellainen periaate, että emännän täytyy tuntea talonsa sielunelämä, joten puolentoista kuukauden asumisen jälkeen kutsuin Oskarin opettamaan minua. Minulle oli tullut jo tarvetta tehdä muutoksia ohjauksiin, halusin muun muassa ajastaa ulkovalaistusta.

Kävimme Oskarin kanssa läpi perusperiaatteet ja ajastuksien tekemisen, ja laitoinkin itse ulkovalaistuksen ohjautumaan astronomisen kellon mukaisesti. Samalla muutin valaisinkytkimet toimimaan paremmin naisen logiikkaan sopivasti. On hienoa, että voin itse päättää, että esimerkiksi vasen yläkytkin ohjaakin kaapin päällä olevaa led-valaisinta, ja vasen alakytkin takan taustalle asennettua led-nauhaa – aiemmin nämä ohjaukset oli päinvastoin, mutta ABB-free@home-järjestelmällä niitä voi helposti muuttaa. Innostuin järjestelmästä niin paljon, että panin myös kosketusnäyttöjen ohjaukset uuteen uskoon. Rakensin uusia tilanteita, määrittelin niihin tarvittavat valaisimet ja sopivat himmennystasot.

Meidän perheessä emännän ja isännän valaistuksen tarve aamuisin on erilainen. Tuli tehtyä useita uusia tilanneohjauksia: talviaamu ja perusaamu sekä tv-katseluun sopiva valaistustilanne. Parveke sai pistorasioihin ajastetut jouluvalot. Pyyhekuivain laitettiin myös kosketusnäytöltä ohjattavaksi ja nyt se mahdollistaa sen, että kuivain on käytössä vain halutun ajan ja sammuu sitten itsestään.

Astronominen kello ja ajatukset – automatiikkaa auringon ja kellon mukaan

Heti alusta pitäen päätin, että jos tarpeemme muuttuvat, teemme uusia tilanteita ja säätöjä. Iltojen pimetessä myös valontarve on lisääntynyt. Astronomista kelloa hyödyntämällä valaistus menee talvella automaattisesti aiemmin päälle, sillä se seuraa hämärää ja pimeyttä. Joulu lähestyy ja koska Kimara Katariinassa on ikkunoiden yläpuolella pistorasiat jouluvaloja varten, loin niitä varten uuden tilanneohjauksen. Ne on nyt ajastettu toimimaan aamulla ja illalla.

Ohjausten tekeminen onnistuu asukkailta

Itse olen tykännyt tehdä tietokoneella muutoksia ABB-free@homeen, mutta se onnistuu myös meidän iPadilla, jota mieheni Kari yleensä käyttää. Nyt vain on sellainen tilanne, etten päästä häntä enää tekemään – tämä on niin kivaa! Karikin tykkää, kun emännältä onnistuu ohjelmointi, naisilla kun voi olla eri päivinä erilaiset valaistuksen tarpeet.

Kaikessa uuden opettelussa on tärkeää se, että rohkeasti tekee heti itsenäisesti, kun on saanut opetusta. Vain tekemällä oppii. Jos on kiinnostusta ja muutenkin tietokoneita ei pelkää, uskon, että muutkin oppivat. Käyttöneuvonta on tärkeässä roolissa.

Soveltuu moneen kotiin

Kaipaisin kosketusnäyttöön enemmän muistipaikkoja ohjauksille. Nyt niitä on 16 ja koska ne ovat kaikki käytössä, joudun poistamaan vanhan tai muokkaamaan olemassa olevaa, kun haluan tehdä uusia ohjauksia. Tämä tietenkin on riippuvainen myös kosketusnäytön koosta. Jos olisi isompi näyttö, siihen mahtuisi esille enemmän paikkoja – mutta olisiko se sitten sisustuksen kannalta kaunista.

Mielestäni ABB:n free@home-järjestelmä sopii niin lapsiperheille kuin ikäihmisillekin. Se helpottaa elämää. Ei enää tarvitse kulkea huoneesta toiseen sytyttämässä ja sammuttamassa valaisimia. Meilläkin on sängyn päädyssä kytkin, joka on ohjelmoitu sammuttamaan kaikki valot. Ulkovalaisimet eivät ole koko päivää vahingossa päällä, vaan säätyvät astronomisen kellon tai ajastuksen mukaan. Samoin pyyhekuivain ei jää vahingossa päälle. Kotiautomaatiolla säästyy myös rahaa ja se luo turvallisuutta kotiin.

Tilaa Abb-free@home-esite veloituksetta Esitepalvelusta

Sängyn päädyssä oleva kytkin on ohjelmoitu sammuttamaan kaikki valot.Sängyn päädyssä oleva kytkin on ohjelmoitu sammuttamaan kaikki valot.

Jätä yhteydenottopyyntö

Jätä yhteydenottopyyntö ABB:n free@home-järjestelmä

 
Julkaistu
4.12.2017