• Etusivu
  • Energia

Kotiautomaatio käyttäjän näkökulmasta

Abb-free@home-kotiautomaatio olikin helppo käyttää ja ohjelmoida

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö ABB Oy
Päivitetty 18.12.2023
käyttäjäkokemus-kodinohjauksesta-1920x1080

Talon emäntä Katariina Rintala on tyytyväinen ABB-free@home-kotiautomaatioon.

Perinteiseen pohjalaistaloon valittiin nykyaikaisia ratkaisuja helpottamaan jokapäiväistä elämää sekä tulevaisuutta silmällä pitäen. ABB:n toimittama kotiautomaatio ABB-free@home on ollut asukkaiden aktiivisessa käytössä, ja on innostanut asukkaita tekemään itse muokkauksia ja uusia ohjauksia valaistukseen.

Katariina Rintala kertoo, kuinka kotiautomaation käyttöönotto ja käyttö on sujunut.

Tilanneohjaukset – koko koti oikeaan tunnelmaan yhdellä painalluksella

Kotonamme on ABB-free@home käytössä valaistuksen ohjauksessa muutamaa huonetta lukuunottamatta. Jo alkuperäisessä valaistussuunnitelmassa oli etukäteen mietitty minkälaisia eri tilanteisiin sopivia valaistustilanteita tarvitsemme. Esimerkiksi illan ruokailuhetkiä varten luotiin päivällisvalaistus, jonka lisäksi valaistustilanteita on muun muassa kaikki valot pois, kaikki valot päälle sekä pihavalojen ohjaukset.

Järjestelmän käyttöliittymään luotiin pohjapiirros kodistamme, johon sijoiteltiin valaisimet ja pistorasiat oikeille paikoilleen, sisätiloihin ja ulos. Järjestelmään liitettiin liiketunnistimia, jotka ohjaavat tiettyjä valaisimia. Myös pistorasioita voidaan ohjata: esimerkiksi kaikki keittiön työtason pistorasiat saadaan helposti pois päältä kosketusnäytöstä.

Jos nukkumaan mennessä yläkerrassa huomataan, että alakertaan on jäänyt valot päälle, sammutus hoituu sängyn päätyyn asennetusta "Kaikki pois" -kytkimestä tai älypuhelimesta.

Helpot ohjaukset mobiililaitteilla, kosketusnäytöllä ja kytkimillä

Kotiautomaatiota voidaan hallita sekä kiinteästi seinään asennetuista kytkimistä ja kosketusnäytöstä että mobiililaitteilla. Alakertaan ja yläkertaan tulivat omat kosketusnäytöt, joista voidaan ohjata sekä yksittäisiä valaisimia että tilanteita. Näyttöjen toimintaa voidaan räätälöidä omannäköiseksi ja muuttaa tarvittaessa.

Koska halusin, että valaisimia voi käyttää myös perinteisesti eikä pelkästään kosketusnäytöllä, iPadilla tai älypuhelimella, on jokaisella kiinteällä sisävalaisimella myös oma kytkin seinässä, josta voidaan kytkeä ja tarvittaessa himmentää valoa.

Kotiautomaatio muuttuu tarpeen mukaan

ABB:n aluemyyntipäällikkö Oskar Järnefelt oli asennusvaiheessa kouluttamassa sähköasennuksesta vastaavia Kari ja Jarkko Uusi-Pohjolaa.

Itselläni on kuitenkin aina ollut sellainen periaate, että emännän täytyy tuntea talonsa sielunelämä, joten puolentoista kuukauden asumisen jälkeen kutsuin Oskarin opettamaan minua. Minulle oli tullut jo tarvetta tehdä muutoksia ohjauksiin, halusin muun muassa ajastaa ulkovalaistusta.

Kävimme Oskarin kanssa läpi perusperiaatteet ja ajastuksien tekemisen, ja laitoinkin itse ulkovalaistuksen ohjautumaan astronomisen kellon mukaisesti. Samalla muutin valaisinkytkimet toimimaan paremmin naisen logiikkaan sopivasti.

On hienoa, että voin itse päättää, että esimerkiksi vasen yläkytkin ohjaakin kaapin päällä olevaa led-valaisinta, ja vasen alakytkin takan taustalle asennettua led-nauhaa. Aiemmin nämä ohjaukset olivat päinvastoin, mutta ABB-free@home-järjestelmällä niitä voi helposti muuttaa.

Innostuin järjestelmästä niin paljon, että panin myös kosketusnäyttöjen ohjaukset uuteen uskoon. Rakensin uusia tilanteita, määrittelin niihin tarvittavat valaisimet ja sopivat himmennystasot.

Meidän perheessä emännän ja isännän valaistuksen tarve aamuisin on erilainen. Tuli tehtyä useita uusia tilanneohjauksia: talviaamu ja perusaamu sekä tv-katseluun sopiva valaistustilanne. Parveke sai pistorasioihin ajastetut jouluvalot. Pyyhekuivain laitettiin myös kosketusnäytöltä ohjattavaksi ja nyt se mahdollistaa sen, että kuivain on käytössä vain halutun ajan ja sammuu sitten itsestään.

Tilanneohjaus onnistuu myös kosketusnäytöstä.
Tilanneohjaus onnistuu myös kosketusnäytöstä.

Astronominen kello ja ajatukset – automatiikkaa auringon ja kellon mukaan

Heti alusta pitäen päätin, että jos tarpeemme muuttuvat, teemme uusia tilanteita ja säätöjä. Iltojen pimetessä myös valontarve on lisääntynyt. Astronomista kelloa hyödyntämällä valaistus menee talvella automaattisesti aiemmin päälle, sillä se seuraa hämärää ja pimeyttä.

Joulu lähestyy ja koska Kimara Katariinassa on ikkunoiden yläpuolella pistorasiat jouluvaloja varten, loin niitä varten uuden tilanneohjauksen. Ne on nyt ajastettu toimimaan aamulla ja illalla.

Kotiautomaation ohjausten tekeminen onnistuu asukkailta

Itse olen tykännyt tehdä tietokoneella muutoksia ABB-free@homeen, mutta se onnistuu myös meidän iPadilla, jota mieheni Kari yleensä käyttää. Nyt vain on sellainen tilanne, etten päästä häntä enää tekemään – tämä on niin kivaa! Karikin tykkää, kun emännältä onnistuu ohjelmointi, naisilla kun voi olla eri päivinä erilaiset valaistuksen tarpeet.

Kaikessa uuden opettelussa on tärkeää se, että rohkeasti tekee heti itsenäisesti, kun on saanut opetusta. Vain tekemällä oppii. Jos on kiinnostusta ja muutenkin tietokoneita ei pelkää, uskon, että muutkin oppivat. Käyttöneuvonta on tärkeässä roolissa.

Kotiautomaatio soveltuu moneen kotiin

Kaipaisin kosketusnäyttöön enemmän muistipaikkoja ohjauksille. Nyt niitä on 16 ja koska ne ovat kaikki käytössä, joudun poistamaan vanhan tai muokkaamaan olemassa olevaa, kun haluan tehdä uusia ohjauksia. Tämä tietenkin on riippuvainen myös kosketusnäytön koosta. Jos olisi isompi näyttö, siihen mahtuisi esille enemmän paikkoja – mutta olisiko se sitten sisustuksen kannalta kaunista.

Mielestäni ABB:n free@home-kotiautomaatio sopii niin lapsiperheille kuin ikäihmisillekin. Se helpottaa elämää. Ei enää tarvitse kulkea huoneesta toiseen sytyttämässä ja sammuttamassa valaisimia. Meilläkin on sängyn päädyssä kytkin, joka on ohjelmoitu sammuttamaan kaikki valot. Ulkovalaisimet eivät ole koko päivää vahingossa päällä, vaan säätyvät astronomisen kellon tai ajastuksen mukaan. Samoin pyyhekuivain ei jää vahingossa päälle. Kotiautomaatiolla säästyy myös rahaa ja se luo turvallisuutta kotiin.

ABB Oy
Energia
sähkö
turvallisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

äiti hoputtaa lapsia ulos ovesta
Kun kännykkäsi poistuu talosta, sammuvat myös valot
Kuluttavatko yöksi tai kotoa poistuessasi päälle jääneet valot usein turhaa sähköä kotonasi? Mietitkö usein kodin tai vapaa-ajan asunnon sähkölaitteiden tilaa tai kutsumattomia vieraita silloin kun et itse ole paikalla? Olisiko helpompaa, jos ilmalämpöpumppu toimisi automaatiolla? Haluaisitko talosi näyttävän asutulta myös poissa ollessasi, vai haaveiletko kenties automaattisesti illan hämärtyessä syttyvistä ulkovaloista?
20157_43898.jpg
Taloautomaatio sinun apunasi
Tilanneohjauksilla helppoa hallintaaHuonelämpötilan ohjaus KNX-taloautomaatiolla on helppoa. Yhdellä napinpainalluksella voi kytkeä päälle tietyn tilanneohjauksen, joka säätää saman tien kodin toiminnot ennalta määritettyyn tilaan.Kotona/poissa-ohjauksella talo ohjataan niin sanottuihin perustiloihin. Poissa ollessa ilmanvaihto laskee minimiin ja lämpötilaa voidaan pudottaa. Samalla liesi ja halutut pistorasiat kytkeytyvät pois päältä ja vesiventtiili sulkeutuu vesivuodon välttämiseksi. Kotiin saapuessa toiminnot palautetaan normaaliin käyttötilaan.Lue lisää: KNX ohjaa kodin toimintojaTilaa KNX-taloautomaatio- ja sähköasennusesite
keittiön saarekkeen yläpuolella on kolme kattolamppua
Keittiössä tarvitaan valoa!
Riittävä yleisvalaistus on tärkeää keittiön turvallisuuden ja mukavuuden kannalta. Keittiössä oleskellaan myös usein pitkiä aikoja ja valot ovat paljon päällä, siksi sinne kannattaa valita vähän energiaa kuluttavat, pitkäikäisillä loisteputkilla varustetut valaisimet.Enston valaistusratkaisut muodostavat keittiöön toimivan kokonaisuuden, jonka avulla on helppo lisätä työmukavuutta, energiatehokkuutta ja viihtyisyyttä. Valaisinmallistomme sopii moneen tarpeeseen ja erilaisiin tiloihin.
20238_82823.jpg
Säästä älykkäästi ja nauti hyödyistä - kuuntele uusin jakso
Viimeisen kymmenen vuoden aikana teknologia ja älylaitteet ovat ottaneet isompaa jalansijaa myös sellaisissa kodinlaitteissa, joista vielä 20 vuotta sitten osasimme vain haaveilla. Tänä päivänä koti voi olla jopa omistajaansakin älykkäämpi – ainakin teknologian näkökulmasta. Tällä kertaa luvassa onkin kiehtovaa keskustelua kodin mukavuuksista ja älykotien saloista.Studiossa tällä kertaa Natan seurana on sijoittaja ja yrittäjä Merja Mähkä ja sähköalan edelläkävijän Schneider ElectricinJuhani Hallamaa puhumassa älykodeista, energian säästämisestä ja sähkön roolista kodissa.
20221_76557.jpg
Paina nappia, kun haluat kahvia - älykoti hoitaa loput
Arkiaamuna jokainen säästetty hetki on kullanarvoinen. Kaipaisitko sinäkin joskus pikku apulaisia, jotka muistaisivat, kun sinä unohdat, ja ehtisivät, kun sinulla on liian kiire? Älykodissa nämä tekniset ratkaisut tekevät arjestasi helpompaa ja turvallisempaa.
20213_69678.jpg
Tukes varoittaa hengenvaarasta: Taloja puretaan sähköjen ollessa vielä päällä
Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes varoittaa rakennusalan ammattilaisia purkutöiden aikaisista virheistä. Viraston tietoon on tullut jopa hengenvaaraa aiheuttavia tapauksia.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton