Suunnitelmissa oma koti?
- Aloita tästä!

Oman kodin rakentaminen herättää paljon kysymyksiä. Mistä lähteä liikkeelle? Miten toteutus etenee?  Mikä on paras ratkaisu? "Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty" pitää rakennushommissa paikkansa. Kun hankkeen eri vaiheet ovat selkeät ja kaikki tarvittava ennakoitu, etenee projekti sujuvasti ilman ongelmia.
 

Huomioi nämä tontin valinnassa

Usein ihanteellisinta olisi sijoittaa talo tontin pohjoisreunaan ja suunnata suurin osa ikkunoista sekä ulko-oleskelualue etelään. Tontin valinnassa kannattaa ottaa huomioon sijainnin lisäksi tontin muoto, lähiympäristö, näkymät, mahdollinen kaava, verkostojen liittymäkohdat, maan korkeuserot sekä maaperän laatu, sillä ne asettavat ehtoja rakennusten suunnittelulle ja sijoittamiselle. Jo ennen tontin hankintapäätöstä kannattaa siis ottaa yhteys rakennusvalvontatoimistoon, jotta saat tietoa hanketta mahdollisesti rajoittavista määräyksistä.

Jos alueella on kaava, kannattaa siihen tutustua huolellisesti. Näin varmistat, että myöhemmässä vaiheessa rakennusluvan myöntämisessä ei tule ikäviä yllätyksiä. Kaavamääräyksissä puututaan muun muassa rakennusalaan, kerrosmääriin sekä tontin käyttöön. Myös rakennuksen muoto, ulkoväritykset sekä ilmansuunnat on voitu määritellä kaavassa.

Korkeuseroihin kannattaa kiinnittää huomiota. Jos tontti on hyvin kalteva, ei yksikerroksisen talon rakentaminen siihen ole suositeltavaa. Jo pieni kaltevuus voi vaatia rakennuksen porrastamista, jolloin tontille voidaan rakentaa vain rinnetalo tasamaalle suunnitellun mallin sijasta. Talon perustaminen huonosti rakentamiseen soveltuvalle maaperälle voi tulla kalliiksi. Jos tontti on kallioinen, voi se vaatia räjäytystöitä, tai jos maa on vetinen tai pohjavesi matalalla, saatat joutua täyttämään sitä soralla. Jos maaperän soveltuvuus rakentamiseen epäilyttää, kannattaa tontille teettää pohjatutkimus.

Seuraa miten aurinko liikkuu tonttiin nähden päivän aikana: missä se on aamulla ja keskipäivällä, entä illalla? Tämä on erittäin tärkeää talon ikkunoiden ilmansuuntia ja esimerkiksi pation sijaintia valittaessa. Laita myös merkille missä naapurin talo sijaitsee, jotta et päädy tilanteeseen, jossa makuuhuoneen ikkunoista näkyykin kauniin maiseman sijasta vain naapurin autotallin seinä. Varmista siis, että pääset hyödyntämään tonttisi upeinta näkymää.
 

Hankkeen kustannukset, resurssit ja aikataulu

Kustannuksiin vaikuttaa mm. rakennuspaikkakunta, tontti, talomalli (koko ja muodot), talon rakenteelliset ominaisuudet, talotekniikan valinta, pihatyöt, varustelutaso ja merkittävät lisähankinnat kuten takka tai poreallas, rakennustekniset työt, avustavat rakennustyöt sekä projektinjohto.

Usein talonrakentajan täytyy hakea lainaa projektiinsa, tee siis lainahakemus pankkiin hyvissä ajoin. Omakotirakentamiseen käytettävän lainan vakuutena on yleensä rakennettava kiinteistö. Vaikka rakennettavan kohteen vakuusarvo kasvaa rakennustöiden edetessä, tarvitset yleensä alkuun pääsemiseksi myös muita vakuuksia, kuten sen hetkistä omistusasuntoasi. Lisävakuudeksi voit hakea myös pankin luottotakausta tai valtion takausta.

Pohdi kuinka aiot resursoida rakentamisen. Onko lähipiirissäsi osaajia? Teettekö osan rakentamisesta itse vai ulkoistetaanko kaikki työt? Miten järjestät ajankäyttösi, jotta aikaa riittää rakentamiselle, työlle, perheelle ja harrastuksille? Miettimällä näitä asioita voit määritellä kuinka paljon palkkaat ulkopuolista apua. Rakennustyön aikatauluttaminen on tärkeää. Näin tiedät millaisella tahdilla talosi valmistuu, sekä pystyt ajoittamaan hankintojen tekemisen. 

Tee rakentamisesta vaivatonta
Jetta-Talo on valmistanut koteja jo 30 vuoden ajan ja on yksi suurimmista puutalorakentajista Suomessa. Jetta-Talo tehdään aina asiakkaan tarpeet, tontin ominaisuudet ja rakennusbudjetti huomioon ottaen. Siksi voit räätälöidä kotisi lisäksi pakettisi toimitussisällön ja valmiusasteen tarpeidesi mukaan.

Jätä yhteydenottopyyntö! Jetta-edustaja auttaa sinua realistisen aikataulun luomisessa, joka ottaa huomioon niin lupaprosessit kuin materiaalien toimitusajat.

Talomallinvalinta

Kuinka suuren talon tarvitset? Kuinka monta makuuhuonetta ja WC:tä? Millainen tarve sinulla on säilytystiloille, entä varastoille? Tuleeko taloon monta oleskelutilaa? Kun olet listannut tarvitsemasi tilat, lasketaan niiden koko yhteen ja lisätään muutama neliömetri käytännöllisyyden varmistamiseksi. Näin saadaan arvio talon koosta.

Onko sinulle tärkeää, että makuuhuoneet sijaitsevat samassa kerroksessa? Pitääkö keittiön ja olohuoneen olla yhtä ja samaa tilaa? Haluatko välttää hukkaneliöitä? Listaa sinulle tärkeimmät kriteerit ja lähde selailemaan eri mallien pohjapiirroksia tai hahmottelemaan omaa suunnitelmaa. Muista, että kaikkiin pohjiin voidaan tehdä haluamasi muutokset – älä siis hylkää suosikkitalomalliasi pikkujuttujen takia. Jos teet oman suunnitelman, niin muista huomioida esteetön kulku. Esimerkiksi wc-pesutilojen suunnittelussa täytyy kiinnittää huomiota oven leveyteen, vapaan lattiatilan määrään ja kalusteiden sijoitteluun.

Viehättääkö sinua romanttinen maalaistalo, vai ehkä moderni ja trendikäs kaupunkiin istuva perheasunto? Käy läpi erilaisia talomalleja ja inspiroidu selailemalla kuvia. Jos “se oikea” ei tule heti vastaan, älä hermostu, vaan kerää varastoon ideoita. Kun olet varma siitä mitä haluat, voit antaa ideasi tai muutospyyntösi Jetan suunnittelijalle. Oli kyse kokonaan uudesta luomuksesta tai pienistä muutoksista tiettyyn malliin, tuotamme täysin sinun toiveitasi vastaavan talon. Muista kuitenkin, että rakennuksen on sovittava ympäristöönsä ja sen tulee olla määräysten mukainen.
 

Millaista taloa suunnittelet?
Tutustu mallistoihin!

Moderni  Klassinen  Perinteinen  Vintage

 

Jätä yhteydenottopyyntö

Tee kodin rakentaminen sinulle ja perheellesi mahdollisimman helpoksi.

 
Päivitetty
16.10.2017