Onko suunnitelmissa uusi koti?
– Mitä hankkeen alussa tulisi huomioida?

Oman kodin rakentaminen herättää paljon kysymyksiä. Mistä lähteä liikkeelle? Miten toteutus etenee? Mikä on paras ratkaisu? "Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty" pitää rakennushommissa paikkansa. Kun hankkeen eri vaiheet ovat selkeät ja kaikki tarvittava ennakoitu, projekti etenee sujuvasti ilman ongelmia.

Huomioi nämä seikat tontin valinnassa

Usein ihanteellisinta olisi sijoittaa talo tontin pohjoisreunaan ja suunnata suurin osa ikkunoista sekä ulko-oleskelualue etelään. Tontin valinnassa kannattaa ottaa huomioon sijainnin lisäksi tontin muoto, lähiympäristö, näkymät, mahdollinen kaava, verkostojen liittymäkohdat, maan korkeuserot ja maaperän laatu, sillä ne asettavat ehtoja rakennusten suunnittelulle ja sijoittamiselle. Jo ennen tontin hankintapäätöstä kannattaa siis ottaa yhteys rakennusvalvontatoimistoon, jotta saat tietoa hanketta mahdollisesti rajoittavista määräyksistä.
 

Rakennuksen muoto, ulkoväritykset ja ilmansuunnat on voitu määritellä kaavassa.

Jos alueella on kaava, siihen kannattaa tutustua huolellisesti. Näin varmistat, että myöhemmässä vaiheessa rakennusluvan myöntämisessä ei tule ikäviä yllätyksiä. Kaavamääräyksissä puututaan muun muassa rakennusalaan, kerrosmääriin sekä tontin käyttöön. Myös rakennuksen muoto, ulkoväritykset ja ilmansuunnat on voitu määritellä kaavassa.

Korkeuseroihin kannattaa kiinnittää huomiota. Jos tontti on hyvin kalteva, yksikerroksisen talon rakentaminen siihen ei ole suositeltavaa. Jo pieni kaltevuus voi vaatia rakennuksen porrastamista, jolloin tontille voidaan rakentaa vain rinnetalo tasamaalle suunnitellun mallin sijasta. Talon perustaminen huonosti rakentamiseen soveltuvalle maaperälle voi tulla kalliiksi. Jos tontti on kallioinen, se voi vaatia räjäytystöitä, tai jos maa on vetinen tai pohjavesi matalalla, saatat joutua täyttämään sitä soralla. Jos maaperän soveltuvuus rakentamiseen epäilyttää, kannattaa tontille teettää pohjatutkimus.
 

Varmista, että pääset hyödyntämään tonttisi upeinta näkymää.

Seuraa, miten aurinko liikkuu tonttiin nähden päivän aikana: missä se on aamulla ja keskipäivällä, entä illalla? Tämä on erittäin tärkeää talon ikkunoiden ilmansuuntia ja esimerkiksi pation sijaintia valittaessa. Laita myös merkille missä naapurin talo sijaitsee, jotta et päädy tilanteeseen, jossa makuuhuoneen ikkunoista näkyykin kauniin maiseman sijasta vain naapurin autotallin seinä. Varmista siis, että pääset hyödyntämään tonttisi upeinta näkymää.

Hankkeen kustannukset, resurssit ja aikataulu

Kustannuksiin vaikuttavat muun muassa rakennuspaikkakunta, tontti, talomalli (koko ja muodot), talon rakenteelliset ominaisuudet, talotekniikan valinta, pihatyöt, rakennustekniset työt, avustavat rakennustyöt, projektinjohto, varustelutaso ja merkittävät lisähankinnat, kuten takka tai poreallas.
 

Teettekö osan rakentamisesta itse vai ulkoistetaanko kaikki työt?

Usein talonrakentajan täytyy hakea lainaa projektiinsa. Tee siis lainahakemus pankkiin hyvissä ajoin. Omakotirakentamiseen käytettävän lainan vakuutena on yleensä rakennettava kiinteistö. Vaikka rakennettavan kohteen vakuusarvo kasvaa rakennustöiden edetessä, tarvitset yleensä alkuun pääsemiseksi myös muita vakuuksia, kuten sen hetkisen omistusasuntosi. Lisävakuudeksi voit hakea myös pankin luottotakausta tai valtion takausta.

Pohdi, kuinka aiot resursoida rakentamisen. Onko lähipiirissäsi osaajia? Teettekö osan rakentamisesta itse vai ulkoistetaanko kaikki työt? Miten järjestät ajankäyttösi, jotta aikaa riittää rakentamiselle, työlle, perheelle ja harrastuksille? Miettimällä näitä asioita voit määritellä, kuinka paljon palkkaat ulkopuolista apua. Rakennustyön aikatauluttaminen on tärkeää. Näin tiedät, millaisella tahdilla talosi valmistuu ja pystyt ajoittamaan hankintojen tekemisen. 

Tee rakentamisesta vaivatonta

Jetta-Talo on valmistanut koteja jo lähes 40 vuoden ajan ja on yksi suurimmista puutalorakentajista Suomessa. Jetta-Talo tehdään aina asiakkaan tarpeet, tontin ominaisuudet ja rakennusbudjetti huomioon ottaen. Siksi voit räätälöidä kotisi lisäksi pakettisi toimitussisällön ja valmiusasteen tarpeidesi mukaan.

Jätä yhteydenottopyyntö! Jetta-edustaja auttaa sinua luomaan realistisen aikataulun, joka ottaa huomioon niin lupaprosessit kuin materiaalien toimitusajat.

Talomallin valinta

Kuinka suuren talon tarvitset? Kuinka monta makuuhuonetta ja WC:tä? Millainen tarve sinulla on säilytystiloille, entä varastoille? Tuleeko taloon monta oleskelutilaa? Kun olet listannut tarvitsemasi tilat, niiden koko lasketaan yhteen ja lisätään muutama neliömetri käytännöllisyyden varmistamiseksi. Näin saadaan arvio talon koosta.

Onko sinulle tärkeää, että makuuhuoneet sijaitsevat samassa kerroksessa? Pitääkö keittiön ja olohuoneen olla yhtä ja samaa tilaa? Listaa sinulle tärkeimmät kriteerit ja lähde selailemaan eri mallien pohjapiirroksia tai hahmottelemaan omaa suunnitelmaa. Muista, että kaikkiin pohjiin voidaan tehdä haluamasi muutokset – älä siis hylkää suosikkitalomalliasi pikkujuttujen takia. Jos teet oman suunnitelman, muista huomioida esteetön kulku. Esimerkiksi WC-pesutilojen suunnittelussa täytyy kiinnittää huomiota oven leveyteen, vapaan lattiatilan määrään ja kalusteiden sijoitteluun.
 

Kaikkiin pohjiin voidaan tehdä haluamasi muutokset – älä siis hylkää suosikkitalomalliasi pikkujuttujen takia.

Viehättääkö sinua romanttinen maalaistalo vai ehkä moderni ja trendikäs kaupunkiin istuva perheasunto? Käy läpi erilaisia talomalleja ja inspiroidu selailemalla kuvia. Jos “se oikea” ei tule heti vastaan, älä hermostu, vaan kerää varastoon ideoita. Kun olet varma siitä mitä haluat, voit antaa ideasi tai muutospyyntösi Jetan suunnittelijalle. Oli kyse kokonaan uudesta luomuksesta tai pienistä muutoksista tiettyyn malliin, Jetta-Talo tuottaa täysin sinun toiveitasi vastaavan talon. Muista kuitenkin, että rakennuksen on sovittava ympäristöönsä ja sen tulee olla määräysten mukainen.

Millaisesta talosta haaveilet?
Tutustu ideamalleihin!


Moderni Klassinen Perinne Vintage

 

Jätä yhteydenottopyyntö

Tee kodin rakentaminen sinulle ja perheellesi mahdollisimman helpoksi.

 
Päivitetty
3.1.2020