Tietopaketti kodin energiasyöpöistä

Laitteiden valitsemisella on suuri merkitys, säästö syntyy hyvistä päätöksistä. Hyvänä nyrkkisääntönä voidaan pitää, että pieni lisäsijoitus ostovaiheessa säästää huomattavasti laitteen elinkaaren aikana sähkölaskuissa. Uudet laitteet ovat lisäksi usein energiatehokkaampia kuin vanhat. Suurin vaikutus on kuitenkin käyttötavoilla. Vältä turhaa käyttöä ja sammuta mieluummin laitteet kokonaan, kuin jätät niitä lepotilaan.

Kodinkoneiden valinnalla ja käyttötavoilla voi vaikuttaa energiankulutukseen.Kodinkoneiden valinnalla ja käyttötavoilla voi vaikuttaa energiankulutukseen.

Ruuan valmistus

Uuneista A+++ uunit ovat suositelluimpia, sillä ne ovat energiatehokkaimpia. Uusi A+++ energialuokituksen omaava sähköuuni kuluttaa 60 % vähemmän energiaa kuin vastaava B -luokiteltu. Ruokaa laittaessa valitse aina lieden koko kattilan mukaan.

Mikroaaltouunit mahdollistavat usein energiatehokkaan tavan valmistaa ruokaa. Ne käyttävät energian suoraan ruuan lämmittämiseen, kun taas uunit tarvitsevat energiaa uunin sisällä olevan ilman lämmittämiseen.

Vedenkeitin on eräs keittiön käytetyimmistä laitteista, EKO -keittimet saattavat kuluttaa jopa 20 % vähemmän energiaa kuin perinteinen sähköinen vedenkeitin. Vedenkeittimellä voi säästää energian lisäksi ruuanlaittoon käytettävää aikaa, hyvä niksi on lämmittää esimerkiksi pastankeittovesi ensiksi vedenkeittimellä ja lisätä se kattilaan kiehuvana. Nopeaa ja energiatehokasta.

Jääkaappi/pakastimet

Kun laitteet ovat päällä vuorokauden ympäri vuoden jokaisena päivänä, on tärkeää etsiä energiatehokas vaihtoehto. Ostovaiheessa kannattaa valita energiatehokkaampi laite, se saattaa helposti käyttöikänsä aikana säästää pienempinä sähkölaskuina sen summan, joka oli erotuksena halvempaan malliin.

Laitteen koko kannattaa valita tarpeen mukaan. Esimerkiksi 100-200 -litrainen pakastin kuluttaa noin puolet vähemmän energiaa kuin yli 300 litrainen.

Tiskikoneet

Tiskikoneet kuluttavat keskimäärin kilowattitunnin sähköä yhdellä pesukerralla. Vanha tiskikone saattaa tosin kuluttaa jopa 30 % enemmän energiaa verrattuna saman kokoiseen uuteen.

Tiskikoneen energiankulutusta lisää esihuuhtelu, varsinkin jos se tapahtuu lämpimällä vedellä. Säästät helposti energiaa kuin huuhtelet astiat ennen tiskikoneeseen laittoa ja peset tiskit ilman esihuuhtelua.

Taas kerran koollakin on merkitystä energian kulutukseen. Esimerkiksi A++ 14 hengen astiaston pesevä astianpesukone kuluttaa yli 15% enemmän energiaa kuin A+ 9 hengen astiaston pesevä pienempi kone.

Pyykinpesu

Kuten kodinkoneissa yleensä, pyykinpesukoneissakin kannattaa välttää ostamasta tarpeisiinsa liian suurta konetta. Esimerkiksi saman A++ energialuokan toisiaan muuten vastaavat 5kg ja 7kg täyttöasteen koneet kuluttavat energiaa aivan eri tavalla. 7 kilon täyttöasteen kone kuluttaa noin 25% enemmän energiaa verrattuna 5 kilon koneeseen.

Pyykinpesun energiakulutukseen vaikuttaa suuresti myös pesuveden lämpötila. 90 asteessa pyykinpesu voi kuluttaa jopa 2-3 kertaa enemmän energiaa kuin pesu 60 asteessa. Tämä kuitenkin vaihtelee eri pesukoneiden välillä huomattavasti.

Vaatteiden kuivattaminen ulkona tai pyykkitelineessä sisällä on ilmaista. Jos kuitenkin valitset kuivausrummun niin hanki laite, jonka energiasuositusluokka on A+++ tai A++. Tämä pienentää tuntuvasti energiankulutustasi. Ylikuivatuksen voit välttää valitsemalla laitteen, jonka sensorit hälyttävät pyykin ollessa kuivaa.

Viihdelaitteet

Televisiot ovat usein viihdelaitteista kaikkein eniten energiaa syöviä. Mitä suurempi televisio, sitä enemmän se syö energiaa, riippumatta energialuokituksesta. Esimerkiksi 22” LCD TV kuluttaa noin 5 kertaa vähemmän sähköä, kuin vastaava 60” LCD TV. Plasmatelevisiot kuluttavat yleensä hieman enemmän energiaa, kuin LED ja LCD -televisiot.

Kaikki viihdelaitteet kuluttavat turhaan sähköä ollessaan stand by -tilassa. Esimerkiksi lomien ajaksi olisikin hyvä sulkea virta kokonaan viihdelaitteista.

Tietokoneista pöytätietokoneet kuluttavat keskimäärin 85% enemmän energiaa kuin läppärit. Energiatehokkain on tabletti, se kuluttaa keskimäärin 70% vähemmän energiaa kuin läppäri. Pöytätietokone kannattaakin hankkia vain silloin, kun käyttötarkoitus selvästi vaatii tehokkaampaa tietokonetta.

Yhä yleisempää on käyttää tietokoneen kanssa useampaa näyttöä. Lisää energiasyöppöjä, joten ota lisänäyttö käyttöön vain silloin kun oikeasti sitä tarvitset.

Seuraa omaa kulutustasi Oma Energiassa

Kun teet edellä mainittuja muutoksia, niin voit helposti seurata kulutuksen muutosta ja rahan säästöä esimerkiksi Loisteen Oma Energia –palvelusta

Arviot kodinkoneiden kulutuksista perustuvat Motivan sivuilta luettavissa oleviin tutkimuksiin sekä jälleenmyyjien sivuilta löytyviin tuotetietoihin.
 
Julkaistu
5.12.2016