• Etusivu
  • LVI

Ilmanvaihtokone ja kova pakkanen

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Vallox Oy
Päivitetty 10.11.2023
201612_47833.jpg

Suomessa käytössä olevat ilmanvaihtokoneet ovat suunniteltuja Pohjoisen kylmiin oloihin. Kuitenkin pakkasjaksot saattavat tuottaa päänvaivaa omakotiasujalle. Hätä ei ole tämän näköinen – Valloxin ilmanvaihtojärjestelmän koneille yleensä seuraavat huoltotoimenpiteet riittävät.

Kattoläpiviennin tai seinän ulospuhalluslaitteen kuuraantuminen

Poistoilman lämpö on ilmanvaihtolaitteissa mahdollisimman tarkkaan suunniteltu otettavaksi talteen. Ulos puhallettava jäteilma on pakkasilla alhainen, jopa -10 °C. Niinpä mahdollisesti kattoläpivienti tai seinän ulospuhalluslaite voi kuuraantua. Jäteilmakanavan sisäpinnalle saattaa kertyä jopa jäätä.
Jäteilmakanavaan muodostunut jää tai kuura voi aiheuttaa iv-koneen jäätymisenestoautomatiikan virheellistä toimintaa, joka lopulta saattaa johtaa LTO-kennon jäätymiseen. Jos näin käy, jäteilmakanava ja ulospuhalluslaite voidaan sulattaa lämmintä ilmaa puhaltamalla jäteilmakanavaan lämminilmapuhaltimella. Osassa Valloxin ilmanvaihtokonemalleissa iv-kone saadaan sulatettua iv-koneen omalla puhaltimella. Konetta käytetään huoltoluukku auki.

Tilaa esite Vallox-ilmanvaihdosta

Toistuva jäteilmakanavan jäätyminen

Vesikaton alapuolella oleva jäteilmakanavan ja kattoläpiviennin liitoskohta on arka. Jos liitoskohdan eristys on paljas tai eristeet ovat päässeet liikkumaan, eristys on tarkistettava. Kylmällä ullakolla oleva paljas iv-kanava kondensoi vettä ja jäätää sisäpinnaltaan.
Myös katon yläpuoleinen osan on oltava lämpöeristetty. Poistoilma-aukon kokokin on merkitsevä. Kattoläpiviennin tulee olla 1–2 kanavakokoa suurempi kuin jäteilmakanava (esim. iv-koneelta tuleva jäteilmakanava 160 mm -> kattoläpivienti 200–250 mm nimellismitaltaan).

Ilmanvaihtokoneen toistuva jäätyminen

Ilmanvaihtokoneen jäätymiseneston asetukset saattavat olla pielessä, jos iv-kone jäätyy toistuvasti. Jäätymiseneston asetuksia ovat esim. tulopuhaltimen pysäytys, etulämmitys ja hystereesi. Nämä löytyvät iv-laitteen käyttöohjeesta. Jos edelleenkin kone jäätyy, asetuksia voi nostaa yhdellä asteella. Koneen asetuksia ei kannata kuitenkaan muuttaa, jos on epävarma.

Ulkoilmasäleikkö kuurassa

Kun puiden oksat ovat kauniissa valkoisessa kuurassa, kannattaa tarkistaa ulkoilmasäleikön tila. Tällaisella ilmalla ulkoilman mukana saattaa iv-koneen suodattimeen kulkeutua lunta. Ulkoilmasäleikön alle ei kuitenkaan saa laittaa suodatinta eikä hyttysverkkoa.

Vesi valuu ilmanvaihtokoneesta

Ulko- ja jäteilmakanavien pinnalle saattaa kertyä jäätä, joka ulkoilman lauhduttua sulaa, valuu koneen päälle ja lopuksi alas koneen alanurkista. Jos kanavia ei ole eristetty umpisolueristeellä aivan koko matkalta koneen päältä höyrynsulkuun asti (koneen ja kattoasennuslevyn väliltä myös), pääsee edellä mainittu tapahtumaan.

Kondenssivesiputki auki!

Ennen pakkasia on tarkastettava, ettei iv-koneen kondenssivesiputki ole tukkeutunut kesän aikana. Korkean hyötysuhteen iv-koneet kondensoivat kylmillä ilmoilla suuria määriä vettä – litroittain. Kun ulkoilman jäähdyttämä lämmöntalteenottokenno ja asunnon kostea poistoilma kohtaavat, syntyy kondenssivettä. Kondenssiveden määrä ei vaikuta asunnon sisäilmaan eikä sisään tuotavan ilman kosteuspitoisuuteen. Sisäilma on pakkasella hieman kuivempaa, sillä ulkoa tuleva ilma ei sisällä pakkasella juurikaan vettä.

Suodattimet

Muista katsoa myös suodattimien kunto. Likaiset suodattimet on vaihdettava ilmanvaihtokoneen oikean toiminnan varmistamiseksi.

Vain alkuperäissuodattimilla varmistat, että ilmanvaihtokoneesi toimii juuri oikealla tavalla.
Vain alkuperäissuodattimilla varmistat, että ilmanvaihtokoneesi toimii juuri oikealla tavalla.
Vallox Oy
LVI
koneellinen ilmanvaihto
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

202011_67427.jpg
Haaveiletko raikkaasta sisäilmasta?
Ilmanvaihtokone on kuin talosi keuhkot: se huolehtii, että sisätiloissa riittää raikasta ilmaa ja että käytetty ilma poistuu. Kun tuloilma suodatetaan puhtaaksi, jaksat ja voit paremmin. Siksi on tärkeää, että vaihdat suodattimet säännöllisesti!
20194_57649.jpg
Ilmanvaihdon vastuut ja työnjako
Taloyhtiöissä pähkäillään usein, miten vastuut ilmanvaihdon kunnossapidon suhteen jakautuvat osakkaiden ja yhtiön välillä. Asunto-osakeyhtiölain (1599/2009) mukaan yhtiö vastaa rakenteista, eristeistä sekä ns. perusjärjestelmistä eli esimerkiksi lämmitys-, sähkö-, vesi- ja ilmanvaihtojärjestelmistä, jotka yhtiö on toteuttanut. Osakkaan vastuulle taas kuuluvat huoneiston sisäosat lukuun ottamatta edellä mainittuja perusjärjestelmiä.
20211_68265.jpg
Hyvä ilmanvaihto pitää kodin raikkaana
Ilmanvaihtokanaviston ja -koneen suunnittelulla ja valinnalla on tärkeä rooli talon rakennusprojektissa. Ilmanvaihdolla vaikutetaan sekä asumismukavuuteen että talon rakenteiden kunnossa pysymiseen. Sopivan ilmanvaihtokoneen valinnassa kannattaa panostaa energiatehokkuuteen ja valita kone, jossa on itselle sopiva ohjaustapa. Kanavistoksi kannattaa valita sellainen, joka on helppo rakentaa ja huoltaa.
20211_68066.jpg
Jäätyykö ilmanvaihtosi pakkasella?
Raikasta ilmaa tarvitaan myös talvipakkasilla. Kylmien kuukausien aikana voi tulla kiusaus säästää energiaa sulkemalla ilmanvaihto. Näin ei missään nimessä saa tehdä. Ilmanvaihtoa tarvitaan myös talvella, jotta sisäilma pysyy miellyttävänä ja terveellisenä.
20232_80801.jpg
Saako ilmanvaihdon sammuttaa pakkasella?
Energiakriisi on saanut kodin omistajat pohtimaan energiankulutusta entistä tarkemmin. Ilmanvaihdon sammuttaminen voi houkuttaa, mutta sitä ei kannata tehdä talvellakaan.Ilmanvaihto nimittäin poistaa likaista ilmaa ja ylimääräistä kosteutta sekä tuo raikasta hengitysilmaa asuntoon. Siksi toimiva ilmanvaihto on elintärkeää niin asunnon rakenteiden kuin asukkaiden terveydenkin kannalta - myös talvella.
20155_43327.jpg
Muutostöissä asennettiin huoneistokohtainen iv
Keskeisellä paikalla sijaitsevaan vanhaan Loimaan kirkkoherranvirastoon saneerattiin persoonallisia asuntoja. Samalla rakennuksen ulkoasu koki täydellisen muutoksen.Yksikerroksisen virastotalon vanhat toimistohuoneet muokattiin asunnoiksi. Pohjaratkaisut pilareineen tekivät muutoksesta haastavan, mutta niinpä asunnoistakin tuli tavallisuudesta poikkeavia. Vanhan rakennuksen päälle rakennettiin vielä toinen asuinkerros ja tilavat lasitetut terassit.Rakennuksessa on hyödynnetty vahvaa loimaalaista osaamista. Esimerkiksi parketit ovat paikalliselta Timberwiselta, kivitasot Loimaan Kiveltä ja ilmanvaihtojärjestelmäksi Loimaan IV-asennus asensi niin ikään paikkakunnalla valmistetut Valloxin matalaenergiailmanvaihtokoneet.Tilaa veloitukseton esite Vallox - hyvä sisäilma

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton