Luonnollista valoa sisätiloihin

Vielä 100 vuotta sitten ihmiset viettivät valtaosan vuorokautisesta ajastaan luonnollisessa auringonvalossa ulkona. Nykyihminen oleskelee ulkona luonnollisessa päivänvalossa enää keskimäärin 10% vuorokaudesta. Valonsaanti vaikuttaa yleiseen hyvinvointiin ja on yksi ihmisen perustarpeista, jonka vuoksi sisätilojen valaistukseen ja sen laatuun kannattaa kiinnittää huomiota.

 

Valon vaikutus vireystilaan

Tyypillisesti sisätiloissa oleva keinotekoinen valaistus on ns. keltaista lämmintä valoa. Keltasävyisestä (värilämpötila 2000K-4000K) valaistuksesta on usein seurauksena yksilöllisiä oireita kuten päänsärkyä, selittämätöntä väsymystä, keskittymiskyvyn alenemista, stressin tunnetta ja yleistä ärtymystä. Jos ympäristömme värimaailma on vääristynyt, silmämme ja aivomme yrittävät korjata tilannetta ja tekevät näin koko ajan ylimääräistä työtä. Siksi valaistuksen laadulla, hyvällä värintoistolla ja luonnollisella värin sävyllä on iso merkitys.


Päivänvalovalaistuksessa voit ja näet paremmin

Luonnollisessa, päivänvalon kaltaisessa valaistuksessa väri on puhtaan valkoista eli sen värilämpötila on noin 5500 Kelviniä. Valkoinen päivänvalo näyttää värit aitoina ja kontrastit tarkasti. Tällöin esimerkiksi lukeminen ja muu tarkka tekeminen helpottuvat, eikä meidän tarvitse pinnistellä nähdäksemme hyvin. Päivänvalolla on lisäksi monia hyvinvointia edistäviä vaikutuksia vireyteen ja työtehoon.

Oikea valon määrä ja laatu vaikuttavat melatoniinihormonin kautta sekä vireyteen että mielialoihin. Kun aamulla heräämme kirkkaasti alkavaan päivään, jaksamme myös toimia tehokkaasti koko päivän. Illalla valoisuuden vähentyessä tai valaistusta säätämällä rauhoitumme nukkumaan. Vireän päivän päätteeksi olemme yleensä illalla luontaisesti väsyneitä ja nukahtaminen on helpompaa ja uni syvempää. Hyvin nukutun yön jälkeen, heräämme taas levänneinä ja virkeinä. Näin pelkästään hyvä unirytmikin muodostaa itseään ruokkivan hyvän kierteen.

Käpyrauhasen erittämän melatoniinihormonin tiedetään olevan yhteydessä myös mielialoihin, käyttäytymiseen, hormonien eritykseen, aineenvaihduntaan ja kasvutekijöiden tuotantoon. Ympärillä olevan valon laatu vaikuttaa näin myös elimistömme toimintaan.


Valaistus osa kodin tunnelmaa ja sisustusta


Oikein sijoitetuilla valoilla tuodaan esille sisustuksen yksityiskohtia sekä luodaan tunnelmaa. Valaistus voi myös jo itsessään olla näyttävä sisustuselementti. Hyvin toteutettu valaistus antaa ilmettä tavanomaiseenkin sisustukseen, mutta hienokin sisustus voi latistuu huonolla valaistuksella.

Kodin valaistuksessa valon laatu kokonaisuudessaan on ratkaisevaa. Mieltymykset toki vaihtelevat ja tällöin voidaan valita myös ns. lämpimän sävyinen valaistus. Kuitenkin päivänvalossa nähdään parhaiten ja siinä myös esimerkiksi sisustuksen värit näkyvät aitoina. Yleisesti valaistuksen suuntaus on menossa yhä enemmän kohti valkoista päivänvaloa.

Muunneltavuus lisää käytännöllisyyttä

Kodin tilat ovat usein monenlaisessa käytössä, jonka vuoksi tarvitaan myös monenlaista valoa. Olohuoneessa vietetään aikaa perheen ja ystävien kanssa, jolloin tunnelmavalo on paikallaan. Oleskelutiloihin voi olla myös sijoitettuna työpiste ja tarkkaan tekemiseen tarvitaan riittävä ja hyvänlaatuinen valkoinen valo. Keittiössä ruoan valmistus sekä pöydän ääressä yhdessä nautittava ateria vaativat erityyppiset valaistukset. Lastenhuoneessa leikitään, luetaan läksyjä ja illan tullen rauhoitutaan nukkumaan. Samaan tilaan tarvitaan siis valaistusta, jota on mahdollisuus muunnella valontarpeen, vuorokauden ajan ja halutun tunnelman mukaan.


Kodin valaistuksen suunnittelu

Valaistussuunnitelmaa tehtäessä on hyvä olla liikkeellä hyvissä ajoin. Kun kodin rakentaminen tai remontointi on alkamassa ja pohjapiirustus on kädessä, kannattaa jo miettiä sisustusta. Mitä toimintoja tulee mihinkin huoneeseen, miten huonekalut sijoittuvat eri tiloihin ja millainen keittiöstä tulee jne.

Kun sisustuksen perusteella tiedetään missä ja millaista valaistusta tarvitaan, tehdään valaistussuunnitelma. Suunnittelussa paneudutaan teknisten toteutusten lisäksi asukkaiden toiveisiin, kodin tyyliin ja ilmeeseen sekä olemassa oleviin rakenteisiin ja kalusteisiin, joita halutaan korostaa. Tietojen pohjalta laaditaan asuntoon sähkösuunnitelma.

Valaistus ja tekniikka sen ohjaamiseen ovat kehittyneet vauhdilla. Lisäksi markkinoilla on nykyään valtava määrä erilaisia valaisimia joista valita. Oman kodin valaistukseen kannattaakin paneutua, sillä se on ratkaisu, joka onnistuessaan tuo iloa ja valoa elämään vuosien ajan.
 

Päivänvalolamput verkkokaupasta


Asiantuntevaa valaistussuunnittelua

AD-Lux on perinteisesti ollut epäsuoran päivänvalovalaistuksen edelläkävijä Suomessa. Jopa tuhansia koteja on valaistu AD-Luxin valaistusratkaisuilla. Valaistussuunnittelun lähtökohtina ovat tilan käyttötarkoitus, valaistuksen muunneltavuus, asumismukavuus ja viihtyvyys sekä tietenkin asukkaiden toiveet. Tärkeintä on valon laatu ja että tekninen toteutus on tehty sen mukaisesti. Valaistussuunnittelu toteutetaan aina asiakkaan haluamassa laajuudessa. Se voi sisältää myös sisustus- tai sähkösuunnittelun.

Valaistussuunnitelmassa AD-Lux antaa ehdotuksen kotiisi sopivasta valaistusratkaisusta, joka on sekä energiatehokas, miellyttävä että kotisi muuhun sisustukseen sopiva. AD-Lux tekee asiantuntevaa valaistussuunnittelua sekä uudisrakennuksiin että remontoitaviin asuntoihin.


Jätä yhteydenottopyyntö

Ota yhteyttä, teemme sinulle suunnitelman ja tarjouksen, joka on varmasti vuosia kestävä paras valaistusratkaisu.

 
Päivitetty
5.12.2016