Katevalinta ihastutti nuorekkuudellaan

Kodin vesikattomateriaalin valinta on välillä hankalaa. Kaikilla materiaaleilla on omat hyvät ja huonot puolensa. Ellei katemateriaalia ole määrätty asemakaavassa tai alueen rakentamismääräyksissä, katteen voi valita omien mieltymyksiensä mukaan.

Talohaave toteutetaan rakentamalla

Nuoripari Uudeltamaalta alkoi kaipailla omaa taloa vuonna 2014. Asuntonäytöissä mielipide kääntyi uuden rakentamisen suuntaan. Vanhoissa taloissa saattaa kuitenkin piillä riskejä, joita ostotilanteessa ei huomata. Iso, mieluisa tontti löytyi ja helmikuussa 2016 aloitettiin kallion räjäyttämisillä. Huhtikuussa alkoi itse rakentaminen. Tontille on noussut yksikerroksinen, luonnonmukainen ja hengittävä hirsitalo.
Toukokuussa 200 m²:n yksikerroksinen hirsitalo oli edennyt vesikattovaiheeseen.

Hirsitaloon bitumilaattakate

Pariskunta on asunut erilaisten kattojen alla. Bitumikatteeseen rakentava pariskunta oli kuitenkin tutustunut ja ihastunut aiemmin, kun mökissä on huopa katteena. Pariskunnan mielestä säätilojen vaihtuessakin hiljainen, kestävä ja turvallinen huopakate sopii hirsirunkoisen kodin katteeksi. Bitumikatevakoimaan tutustuessaan pariskunta ihastui Katepalin 3T-mallin kattolaattaan. Kevään uutuustuote hurmasi erilaisella, erottuvalla ja nuorekkaalla ulkoasullaan. Keväällä 2016 ollut 3T-tarjouskampanjakakin tuli pariskunnan rakentamisaikatauluihin kreivin aikaan.
Kuten kattohommissa yleensäkin, sää näyttelee merkittävää osaa. Uusimaalaisen hirsitalon kattotöissä säät suosivat niin, että muutaman sadekuuron vuoksi oli työt keskeytettävä.

Kesä aluskermin varassa

Vesikaton aluskermiksi asennettiin SuperBase Grip. Rakentajilla oli aiempaa kokemusta aluskermien asentamisesta – huopa on liukas alusta. Tulevan kodin emännän valinta aluskatteeksi kuitenkin käänsi mielipiteen toisin päin. SuperBase Gripin kitkapinta piti kengän alla ja aluskermin asennus 350 m²:n jyrkälle kattopinnalle sujuikin ongelmitta. Luistamaton pinta mahdollisti työkalujen ja materiaalien jättämisen kermin päälle ilman pelkoa siitä, että tavarat luisuvat lapetta pitkin alas. Asennuksesta rakentajapariskunta totesi, että ensikertalaiseltakin se onnistuu. Aluskermi on sitkeää eikä murru helpolla. Itseliimautuvat saumat helpottavat asennusta. Katto olisi voinut olla aluskermin varassa seuraavan vuoden – kattotyöt haluttiin kuitenkin saattaa päätökseen ennen talvea.

Katto oltaisiin voitu jättää vuodeksi myös aluskatteen varaan. Kuva: Hirsitalo RäntsiKatto oltaisiin voitu jättää vuodeksi myös aluskatteen varaan. Kuva: Hirsitalo Räntsi

Pintahuovasta vain hyvää sanottavaa

Tummista väreistä pitävä pariskunta valitsi kelonharmaaseen taloonsa mustan 3T-bitumilaattakatteen. Tuleva isäntäpari ihastui uutuustuotteen erilaiseen ja tavallisuudesta poikkeavaan ulkomuotoon. Katelaatta on suorakaiteen muotoinen ja odotusarvona on, että se näyttää hyvältä isolla kattopinta-alalla.
3T-katteen asennus sujui jouhevasti. Tuotteen helppo työstettävyys, selkeät apuviivat sekä nystyrät huopakaistaleiden päissä auttavat kattolaatan asentamisessa suoraan. Suorien katto-osuuksien asentaminen kävi joutuisasti yksinkin, kunhan muisti katsoa asennettavan laatan peittävän asennusohjeessa mainittavan määrän verran jo asennetun laatan pintaa.
Erkkerin kanssa aikaa meni hieman kauemmin pintahuovan kanssa sopivia huopapaloja työstäessä. Aluskermiksi tähän kohtaan valittiin Pintari kumibitumiliiman kanssa. Pientä turhautumista lukuun ottamatta erkkerikin saatiin ilman suurempia kommelluksia pintahuovan alle.
Nyt, kun rakentajapariskunta katsoo töittensä jälkiä, ei muuta voi olla kuin tyytyväinen.
Talohankkeen vaiheita voi seurata täältä.

3T-malli on uusin tulokas Katepalin palahuopamallistossa. Uusi tulokas hurmaa nuorekkaalla ulkoasullaan. Kuva: Hirsitalo Räntsi3T-malli on uusin tulokas Katepalin palahuopamallistossa. Uusi tulokas hurmaa nuorekkaalla ulkoasullaan. Kuva: Hirsitalo Räntsi
3T-kattolaatta on selkeälinjainen ja klassinen. Kuva: Hirsitalo Räntsi3T-kattolaatta on selkeälinjainen ja klassinen. Kuva: Hirsitalo Räntsi

Jätä yhteydenottopyyntö

Jätä yhteydenottopyyntö bitumikatteesta

 
Julkaistu
28.11.2016