• Etusivu
  • LVI

Poistoilmalämpöpumppu haastaa tehokkuudessa maalämmön

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö NIBE Energy Systems Oy
Päivitetty 06.02.2024
20239_82800.jpg

Poistoilmalämpöpumppu on hyvä valinta uusiin, hyvin eristettyihin taloihin. Näin varmistat talosi asianmukaisen ilmanvaihdon ja mahdollisimman alhaisen energiankulutuksen neliötä kohti.

Poistoilmalämpöpumppu (lyhenne PILP) on maa- ja ilma-vesilämpöpumpun lisäksi suosittu ja varteenotettava vaihtoehto omakotitalon tai rivitaloasunnon lämmitysvaihtoehdoksi. Kodissa on paljon lämpöenergiaa tuottavaa: ihmiset, jääkaappi, pakastin, elektroniikkaa, sauna, jne. Tuotamme lämpöenergiaa huomaamattamme.

NIBE poistoilmalämpöpumput ovat tämän energian kierrätysjärjestelmä: ne hyödyntävät talosta poistettavan ilman lämpöenergiaa niin tuloilman lämmitykseen, vesikiertoiseen lämmitysjärjestelmään kuin käyttöveden lämmitykseenkin, mihin kaikki poistoilmalämpöpumput eivät pysty.

Milloin voi hankkia poistoilmalämpöpumpun?

Tehokkaaseen toimimiseen poistoilmalämpöpumppu tarvitsee ilmanvaihtokanaviston. Jos kodissasi on pelkkä poistoilmakanavisto, sekin riittää PILPin asennukseen ja huomattavaan energiansäästöön. Poistoilmakanaviston voi rakentaa myös jälkiasennuksena kohtuullisin kustannuksin. Uuteen rakennukseen pilp sopii erinomaisesti, sillä uudessa talossa on lähes poikkeuksetta tulo- ja poistoilmakanavisto.

Jos kodissa on koneellinen poistoilmajärjestelmä ja vesikiertoinen lämmitysjärjestelmä pattereilla tai lattialämmityksellä, pilpin asennusta kannattaa harkita.

Poistoilmalämpöpumppu ottaa lämmön kodin poistoilmasta, korvausilmaventtiilejä lisätään tarpeen mukaan. Järkevän suuruisella investoinnilla saavutetaan iso energiansäästö. Korjausrakentamisessa, kun tuloilma tulee rakennukseen raitisilmaventtiileistä, tuloilmayksikköä ei tarvita.

Uusi pilp kannattaa ehdottomasti asentaa silloin, kun vanha poistoilmalämpöpumppu on käyttöikänsä päässä. Uusi, energiatehokkaampi ratkaisu nipistää energialaskua vieläkin alemmas. Tällöin kannattaa huomioida paitsi uuden laitteen tehokkuus, myös mahdollisesti eri kohdista lähtevät kanavavedot.

Lisäksi poistoilmalämpöpumppu on varteenotettava ratkaisu muun muassa seuraavissa tapauksissa:

  • tarvitaan kompakti lämmityksen ja ilmanvaihdon energiatehokas järjestelmä.
  • tontille ei ole mahdollista saada energiakaivoa tai lämmönkeruun maapiiriä
  • ei haluta ilma-vesilämpöpumpun ulkoyksikköä, ulkonäkö- tai muista sijoitussyistä
  • pieneen taloon halutaan kokonaistaloudellisin lämmitys

Poistoilmalämpöpumppu NIBE F470 sopii yleensä rivitaloasuntoihin ja pienempiin omakotitaloihin ja NIBE S735 sopii suuriin rivitaloasuntoihin ja omakotitaloihin. Oikean laitteen varmistamiseksi tulee aina tehdä mitoitus, missä tarkastellaan neliöiden ja ilmamäärien lisäksi muita energiantarpeeseen vaikuttavia tekijöitä.

Invertteriohjattu poistoilmalämpöpumppu NIBE S735 + tuloilmayksikkö SAM S42 tai SAM S44

Uusin malli, edeltäjiäänsä energiatehokkaampi ja hiljaisempi NIBE S735 on poistoilmalämpöpumppu, joka tuottaa merkittävästi aitoa uusiutuvaa lämpöä keräämällä myös ulkoilman energiaa. Sen tehokkuus perustuu paitsi luonnolliseen kylmäaineeseen ja invertteriohjattuun kompressoriin, niin myös huippuunsa viritettyyn automatiikkaan.

S735 tuottaa myös aiempia malleja enemmän lämmintä käyttövettä. Sisäänrakennetun wifin ansiosta laite on helppo liittää nettiin ja ottaa käyttöön myUplink-palvelu, jonka myötä saa käyttöön mm. sääennusteen huomioinnin, pörssisähköohjauksen ja etävalvonnan.

Fiksuilla langattomilla lisätarvikkeilla saadaan tarveohjattu ilmanvaihto ja entistäkin enemmän mukavuutta ja energiansäästöä.

Laite liitetään vesikiertoiseen patteri- tai lattialämmitykseen. Helpon päivitettävyyden ansiosta NIBE S735 pystyy vastaamaan tulevaisuudenkin haasteisiin.

20238_82783.jpg

Kodin lämmityksen hoitaa S735 lämpöpumppu, hyvällä hyötysuhteella. SAM S42 tai SAM S44 -tuloilmayksikköön yhdistettynä se lämmittää ja suodattaa myös tuloilman. SAM S42 -tuloilmayksikkö sopii pienempiin ja keskikokoisiin taloihin. Isommissa ja keskikokoisissa taloissa tuodaan ilma sopivan lämpöisenä sisään SAM S44 -laitteella.

Tehoa kompaktissa koossa

NIBE S735 kerää lämpöenergiaa talosta poistettavasta ilmasta niin tehokkaasti, että usein ulos puhallettava ilma on ulkoilmaa viileämpää. Siten S735:n vuosilämpökerroin voi saavuttaa saman tason kuin maalämpöpumpuilla: energiamerkinnässä SCOP on Helsingin ilmastossa lattialämmitykselle jopa 4,75. Energiatehokkuus voidaan viedä vielä korkeammalle tasolle ottamalla käyttöön NIBE aurinkosähkö, joka liitetään S735:n ohjaukseen. Järjestelmä toimii yhdessä ja S735 paitsi moninkertaistaa auringon ilmaisen energian, niin myös varastoi sen joko käyttöveteen tai lämmitysveteen.

Poistoilmalämpöpumpun lämmönlähde on aina talon sisäilma. Huoneissa lämpötila on vakiona 21 °C, jolloin PILP tuottaa lämpöä vuodenajasta riippumatta samalla vakioteholla. Poistoilmalämpöpumppu on samalla myös talon ilmanvaihtokone.

MyUplink on nopea, helppokäyttöinen ja selkeä palvelu, jolla seuraat ja ohjaat NIBE S -sarjan lämmitysjärjestelmäsi toimintaa missä ja milloin haluat. Etävalvonta on maksutonta, asetusten muuttaminen tapahtuu myUplink Hallinta -tasolla pienestä lisämaksusta (n. 25 €/v). Myös tuloilmayksikköä voi tarvittaessa ohjata etänä myUplink-palvelussa.

NIBE tarjoaa kaikille Suomessa asennetuille uusille NIBE lämpöpumpuille kolmen vuoden tehdastakuun lisäksi NIBETURVAn. Tämä ilmainen lisävakuutus on voimassa aina laitteen kuudenteen käyttövuoteen saakka. Turvan saa rekisteröimällä uuden lämpöpumpun NIBEn nettisivujen kautta.

Huomio

Huomio

Joutuuko uutta lämpöpumppua odottamaan?

NIBE lämpöpumppua ei tarvitse odottaa, sillä laitteita löytyy varastosta Suomesta.

Info

Info

NIBE poistoilmalämpöpumpun edut

Poistoilmalämpöpumppu NIBE S735 + SAM S42/S44

- keskikokoisiin ja isompiin omakotitaloihin sekä suuriin rivitaloasuntoihin
- mukautuu automaattisesti kodin lämmitystarpeisiin
- voidaan liittää NIBE aurinkosähköön auringon energian moninkertaistamiseksi
- yksi järjestelmä ilmanvaihtoon, lämmitykseen ja käyttöveden tuottoon
- lämpöenergiaa kerätään kodin poistoilmasta lämmitykseen ja lämpimään käyttöveteen
- invertterikompressorilla tuodaan lattialämmityksen energiatehokkuus samalle tasolle maalämmön kanssa
- RST lämminvesivaraaja ja aiempia malleja enemmän lämmintä käyttövettä
- keskikokoisiin taloihin tuloilmayksikkö SAM S42, suurempiin SAM S44
- poistoilmakanavistokohteisiin, myös vanhan poistoilmalämpöpumpun tilalle
- sisäänrakennettu wifi – helppo yhdistää nettiin ja ottaa etähallintapalvelu myUplink käyttöön
- langattomia lisätarvikkeita, joiden avulla sisäilmastosta saadaan entistä parempi
- helppokäyttöinen ja erittäin hiljainen
- siisti ja helppo asennus

Haluan lisätietoa NIBE lämpöpumpuista

Antamasi tiedot välitetään artikkelissa mainitulle yritykselle jatkokäsittelyyn.

NIBE Energy Systems Oy
LVI
asuminen
koti
energiaremontti
energiansäästö
poistoilmalämpöpumppu
lämmitys
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20132_33899.jpg
Mikä lämmitysratkaisu sopii sinulle parhaiten?
Se riippuu luonnollisesti useista eri tekijöistä: kuinka suuri talosi on, missä päin maata se sijaitsee, rakennatko uutta, vaihdatko vanhan kattilan vai säilytätkö sen, jne. Tästä näet hieman yksinkertaistettuna, mikä täyttää parhaiten sinun tarpeesi. Tarkempia neuvoja ja ehdotuksia saat lähimmältä NIBE-jälleenmyyjältä.
Sisätilojen sopiva lämpötila ja toimiva ilmanvaihto ovat oleellinen osa asumisviihtyisyyttä ja terveellistä kotia. Arki helpottuu, kun kodin tärkeitä toimintoja voi valvoa ja tarvittaessa säätää samasta paikasta – myös etänä.
Lämmintä vettä vain hana avaamalla - luksusta
Lämmin suihku tai rentouttava kylpy ovat arkipäivän ylellisyyttä, joita olemme tottuneet pitämään itsestään selvyytenä – kunnes ne jostain syystä eivät toimikaan. Haluamme lämminvesivaraajan, joka tekee vain tehtävänsä, jotta lämmintä vettä on riittävästi talouden kaikkiin tarpeisiin. lämminvesivaraajan on toimittava vuosia, riippumatta veden laadusta. Lisäksi sen tulee olla tyylikäs, edullinen ja helposti asennettava.Lämminvesivaraajan on toimittava vuosia, riippumatta veden laadusta. Lisäksi sen tulee olla tyylikäs, edullinen ja helposti asennettava.
S1255 sisään
Poistoilmalämpöpumppu NIBE F470 - Uuden sukupolven lämpöpumppu
NIBE F470NIBE F470 on poistoilmalämpöpumppu, joka liitetään vesikiertoiseen patteri- tai lattialämmitysjärjestelmään. Yksikkö lämmittää myös tuloilman. Se sopii siis taloihin, joissa on vesikiertoinen lämmitysjärjestelmä ja mekaaninen ilmanvaihtojärjestelmä. Siinä on valmiudet erilaisten tuotteiden ja lisävarusteiden, esim. vedenlämmittimen ja muiden lämmitysjärjestelmien liittämiseen.NIBE F470 on varustettu ohjausyksiköllä, joka pitää sisälämpötilan kustannustehokkaasti ja luotettavasti halutulla tasolla. Tilatiedot, toiminta-aika ja lämpöpumpun lämpötilat näytetään suurella ja selkeällä näytöllä. Tämän ansiosta ei tarvita ulkoisia lämpömittareita.Lue lisää poistoilmalämpöpumpusta
Tulikivi Karelia-malliston Saramo Classic pinnalla
Rauhoittava ruutuaika – lempeä ja lämpöinen takkatuli
Tuli on aina merkinnyt elämää. Sen lämmössä on laitettu ruokaa, siinä on lämmitelty ja kuunneltu vanhempien ihmisten viisauksia ja tarinoita elämästä. Tulen äärellä istuessa kiire katoaa ja ajatukset keskittyvät vain hetkeen eivätkä mieti tulevaa.Nykypäivän ihminen voi sytyttää tulen takkaan, istua sen äärellä ja nauttia takkatulen ruutuajasta kuten menneiden aikojen ihmiset nuotiostaan. Sama rauhoittumisen tunne ja keskittyminen hetkeen ovat yhä läsnä.
Nainen tummassa paidassaan seisoo kerrostalojen edessä
Maalämpö vähentää yhtiövastikkeen korotuspainetta
Tällä hetkellä moni taloyhtiö etsii kuumeisesti keinoja vähentää hinnankorotuksista syntyvää painetta yhtiövastikkeiden korottamiseen.Yksi hyvä ratkaisu tähän on maalämpö palveluna.Koska energia ja vesi muodostavat jopa 30–40 % taloyhtiön kustannuksista, energiaremontti ja sen yhteydessä toteutettu lämmitysjärjestelmän vaihtaminen maalämpöön vähentävät painetta yhtiövastikkeen korotukseen. Ostamalla maalämmön palveluna taloyhtiö saa energiaomavaraisen, riskittömän ja kustannuksiltaan erittäin ennustettavan ratkaisun pitkälle tulevaisuuteen.
20232_80816.jpg
Vaikuta itse hoitovastikkeen kustannuksiin lämmitystä säätämällä
Energian hinnannousu on saanut suomalaiset kysymään, mitä tapahtuu yhtiövastikkeille? Nouseeko asumisen hinta entisestään? DNA:n älylämmityspalvelu Wattisen teettämässä kyselyssä peräti 62 prosenttia kaikista vastaajista ilmoitti olevansa huolissaan vastikkeiden noususta. Hälyttävintä oli se, että erityisen huolissaan mahdollisesta noususta oli jopa noin joka neljäs vastaaja (26 %).

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton