Kasvien valaistus

Iltojen pimetessä päivät lyhenevät ja kasvien keinovalon tarve kasvaa, kun luonnonvaloa ei ole enää tarpeeksi. Kasvit tarvitsevat valoa fotosynteesin lisäksi kukintaan sekä kasvuun. Talvella ikkunoilla valon määrä on n. 400 luksia, vaikka kasvit tarvitsisivat noin 1000 luksia 12 tuntia päivässä. Riittämätön valomäärä ilmenee mm. kellastuneina lehtinä ja kasvit altistuvat helpommin tuholaisille.

Lisävalon tarve ajoittuu lokakuusta helmikuulle ja kaikki kasvit hyötyvät siitä,vaikka suurin tarve onkin kuumien seutujen kasveilla. Kasvilampun spektri on sovitettu kasvien fotosynteesin kannalta optimaaliseksi. Siinä on paljon sinisiä ja punaisia aallonpituuksia ja vain vähän kasvien kannalta hyödyttömiä keltaisia aallonpituuksia. Led-mallin valo on myös ihmissilmälle miellyttävämpää kuin vastaavan energiansäästölampun ja saa kasvit ja kukat näyttämään kauniimmilta.

kasvilamppu

Mihin kasvivalaisin sijoitetaan?

Oikea etäisyys kasviin on tärkeä; liian lähelle asetetun lampun kuumuus voi vahingoittaa kasvin lehtiä. Liian kauaskaan lamppua ei kannata laittaa, jotta kasvi saa valaistuksesta kaiken hyödyn irti. On hyvä muistaa, että valaistusvoimakkuus heikkenee nopeasti etäisyyden kasvaessa. Jos esim. 1 metrin etäisyydellä valaistusvoimakkuus on 100 luksia, 2 m päässä se on enää 25 luksia.

Valaistusvoimakkuus eli luksi (lx)

Luksi (lx) on SI-järjestelmän mukainen yksikkö valaistusvoimakkuudelle.

Yksi luksi on valaistusvoimakkuus, jonka yhden lumenin valovirta antaa tasaisesti jakautuessaan yhden neliömetrin alalle (1 lx = 1 lm/m2).

Kun mittausetäisyys on muuta kuin 1 metri, puhutaan kandeloiden sijaan lukseista. Yhden luksin valaistusvoimakkuus saavutetaan, kun yhden neliömetrin alue valaistaan 1 lumenin valolla. ks. kuva.

w-lm-cd

Tyylikäs ja ajaton Artco-kasvivalaisin

Korkeakiiltoinen fasetoitu alumiiniheijastin ja kasvilamppu ovat tehokas yhdistelmä kasvien valaisuun. Valaisinrungossa on/off -katkaisija. IP20.

Airam Artco-kasvivalaisin

kasvivalaisin
 
Päivitetty
15.10.2018