• Etusivu
  • Talo

Miksi ikkunat ovat aamulla sisäpinnastaan märät?

Rakentajan toimitus
Julkaistu 05.10.2016
201610_47461.jpg

Makuuhuoneen ikkunassa valui vesi aamulla. Kosteus on tiivistynyt kylmään pintaan. (Vrt. kylmä juomatölkki kesällä.) Ongelma poistui, kun ikkunan alla oleva patterin termostaattia säädettiin ja rullaverhon alareunaa ei vedetty yhtä alas.

Eletään sellaista aikaa vuodesta, että moni saattaa havahtua siihen, että ikkuna onkin sisäpinnasta märkä. Ongelmana on mitä todennäköisemmin ko. tilan ilmanvaihdossa, mikä aiheuttaa sisäilman liian korkean kosteuspitoisuuden. Syynä voi olla myös se, ettei ikkunan alla oleva patteri ole päällä tai riittävän lämmin tai muuten lämmin huoneilma ei pääse virtaamaan lasipintaa pitkin. Ongelmana voi olla myös se, että ulkopuitetta ei ole tiivistetty tai sieltä pääsee läpi kylmää ilmaa ikkunoiden väliin. Suurempi todennäköisyys on kuitenkin ongelma sisäilmassa.

Ongelman ratkaisun hakeminen

- Ensimmäiset pakkasyöt "yllättävät" liian pienellä tai pois päältä olevan lämmityksen. Patteritermostaattia voi koittaa säätää vähän suuremmalle. Huonelämpöä ei kuitenkaan kannata nostaa paljoa.

- Estääkö pimennysverho tai joku muu vastaava ilman kierron ikkunan sisäpinnalla?

- Pääseekö huoneessa ilma vaihtumaan riittävästi. Ovatko poisto- ja korvausilman reitit auki? Onko esim. suodattimia, jotka mahdollisesti pitäisi vaihtaa?

- Tyypillisesti makuuhuoneen ikkuna aamulla saattaa olla kostea, mutta jos ongelma on laajempi, saattaa olla koko talon ilmanvaihtojärjestelmä huollon tarpeessa.

Ongelma ei sinänsä ole välttämättä kovinkaan suuri, mutta pitkittyessään saattaa aiheuttaa muita ongelmia.

Kosteutta ikkunoiden välissä?

Mikäli kosteutta esiintyy lasipintojen välissä, ongelmana voi olla ikkunan tiivistyksessä. Lämmintä sisäilmaa pääsee ikkunoiden väliin, mutta ei poistu sieltä ulos ja sen sisältämä ilmankosteus tiivistyy kylmään lasipintaan. Sisäpuitteen on oltava ilmatiivis ja ulkopuitteen ylä- ja alatiivisteessä täytyy olla tuuletusreiät. Ulkopuite tulee tiivistää niin, että tiivisteeseen jätetään n. 20 mm rako ylä- ja alapuitteen tiivisteen molempiin päihin, mutta pystypuite tiivistetään kokonaan. Näin estetään veden, lumen, kylmän, pölyn ja melun pääsy puitteiden väliin.

Ilmanvaihdon toimivuus kannattaa kuitenkin tarkastaa, sillä se voi olla osasyyllinen ikkunan huurtumiseen.

Talo
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20157_44097.jpg
Katseet pihalle - tässä messujen puutarhoja
Piha, puutarha ja niiden toiminnallisuus. Minkälaisen pihan suunnittelisit itsellesi? Vantaan Kivistössä meneillään olevat Asuntomessut antavat hyviä vinkkejä ja ideoita pihan tekemiseen ja uudistamiseen. Hauskat ideat tuovat mukanaan luonnonmateriaaleja, uusiokäyttöä, suuria ruukkuistutuksia sekä jopa vihreän puutarhan parvekkeelle.
20094_16213.jpg
Ilmanvaihtojärjestelmän valinta
Jo varsin alkuvaiheessa kohteeseen päädyttiin valitsemaan Uponor Pientaloratkaisu, johon yhtenä osana kuuluvat ilmanvaihtokanavat. Rakentaja.fi-sivustolla tutustuttiin myös Vallox-ilmanvaihtokoneisiin ja Rakenna & Remontoi-messuilla, Valloxin osastolla perehdyttiin tarkemmin eri vaihtoehtoihin ja sopiva ilmanvaihtokone matalaenergiataloon löytyikin. Ilmanvaihtosuunnitelmiakin tutkittiin ja Valloxin ehdotuksesta annettiin lopullinen suunnittelu Kaartecno Oy:n tehtäväksi. Uuden suunnittelun yhteydessä päädyttiin valitsemaan autotalliin oma pienempi ilmanvaihtokone, joka pitää tallin kuivana. Suunnittelija onnistui optimoimaan tarvittavien kanavien määrää ja ilmanvaihtokoneen sijoituspaikaksi valittiin tekninen tila.
Rafi_kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
Kastellilta Suomi 100 -omakotimallisto
Kastelli, valmistalojen markkinajohtaja Suomessa, julkistaa tänä viikonloppuna Talvitulillaan uuden omakotimalliston kaikille rakentajille. Suomi 100 -juhlavuoden omakotimalliston nimeksi valittiin Ready, sillä siinä on valmiina suomalaisten omakotirakentajien halutuimmat toiveet.
20104_21380.jpg
Eroon tapaturmaisista kuolemista
Rudus-turvapuisto sai kumppaneiksi mm. Skanskan, Lemminkäisen ja ParmanRakennusalan työturvallisuuden oleelliseen parantamiseen tähtäävä Rudus-turvapuisto avautui viime viikolla toiseen kauteensa entistä paremmin koko rakennusalaa ja myös pienrakentajia palvelevana.
20162_45415.jpg
Uusi tiilikatto antaa talolle näyttävän ja ryhdikkään ilmeen
Katto on talosi tärkein suoja. Sen toimivuus on mitä tärkein koko talon toiminnallisuutta ajatellen.Katto on myös talon viides julkisivu, joka vaikuttaa oleellisesti koko rakennuksen ulkoasuun. Katon uusimisella voi kohentaa oleellisesti talon ilmettä ja samalla nostaa sen arvoa.
20202_62775.jpg
Poikkeuksellisen varaava kiertoilmatakka kotiisi
Tulikiven Pielinen-takkamallisto koostuu useammasta pienikokoisesta kiertoilmatakasta, jotka sopivat monipuoliseen lämmittämiseen – myös mökille. Toisin kuin perinteisissä kamiinoissa niiden paksu vuolukivikuori varaa lämpöä pitkään hiilloksen sammuttua. Lisäksi etuna on kevytrakenteisuus, minkä vuoksi takan voi sijoittaa helposti lähes mihin tahansa.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton