Miksi ikkunat ovat aamulla sisäpinnastaan märät?

Eletään sellaista aikaa vuodesta, että moni saattaa havahtua siihen, että ikkuna onkin sisäpinnasta märkä. Ongelmana on mitä todennäköisemmin ko. tilan ilmanvaihdossa, mikä aiheuttaa sisäilman liian korkean kosteuspitoisuuden. Syynä voi olla myös se, ettei ikkunan alla oleva patteri ole päällä tai riittävän lämmin tai muuten lämmin huoneilma ei pääse virtaamaan lasipintaa pitkin. Ongelmana voi olla myös se, että ulkopuitetta ei ole tiivistetty tai sieltä pääsee läpi kylmää ilmaa ikkunoiden väliin. Suurempi todennäköisyys on kuitenkin ongelma sisäilmassa.

Ongelman ratkaisun hakeminen

- Ensimmäiset pakkasyöt ”yllättävät” liian pienellä tai pois päältä olevan lämmityksen. Patteritermostaattia voi koittaa säätää vähän suuremmalle. Huonelämpöä ei kuitenkaan kannata nostaa paljoa.

- Estääkö pimennysverho tai joku muu vastaava ilman kierron ikkunan sisäpinnalla?

- Pääseekö huoneessa ilma vaihtumaan riittävästi. Ovatko poisto- ja korvausilman reitit auki? Onko esim. suodattimia, jotka mahdollisesti pitäisi vaihtaa?

- Tyypillisesti makuuhuoneen ikkuna aamulla saattaa olla kostea, mutta jos ongelma on laajempi, saattaa olla koko talon ilmanvaihtojärjestelmä huollon tarpeessa.

Ongelma ei sinänsä ole välttämättä kovinkaan suuri, mutta pitkittyessään saattaa aiheuttaa muita ongelmia.
Makuuhuoneen ikkunassa valui vesi aamulla. Kosteus on tiivistynyt kylmään pintaan. (Vrt. kylmä juomatölkki kesällä.) Ongelma poistui, kun ikkunan alla oleva patterin termostaattia säädettiin ja rullaverhon alareunaa ei vedetty yhtä alas.Makuuhuoneen ikkunassa valui vesi aamulla. Kosteus on tiivistynyt kylmään pintaan. (Vrt. kylmä juomatölkki kesällä.) Ongelma poistui, kun ikkunan alla oleva patterin termostaattia säädettiin ja rullaverhon alareunaa ei vedetty yhtä alas.

Kosteutta ikkunoiden välissä?

Mikäli kosteutta esiintyy lasipintojen välissä, ongelmana voi olla ikkunan tiivistyksessä. Lämmintä sisäilmaa pääsee ikkunoiden väliin, mutta ei poistu sieltä ulos ja sen sisältämä ilmankosteus tiivistyy kylmään lasipintaan. Sisäpuitteen on oltava ilmatiivis ja ulkopuitteen ylä- ja alatiivisteessä täytyy olla tuuletusreiät. Ulkopuite tulee tiivistää niin, että tiivisteeseen jätetään n. 20 mm rako ylä- ja alapuitteen tiivisteen molempiin päihin, mutta pystypuite tiivistetään kokonaan. Näin estetään veden, lumen, kylmän, pölyn ja melun pääsy puitteiden väliin.

Ilmanvaihdon toimivuus kannattaa kuitenkin tarkastaa, sillä se voi olla osasyyllinen ikkunan huurtumiseen.
 
Julkaistu
10.10.2016