• Etusivu
  • Talo

Tiivisteiden vaihto kevään ikkunoiden pesun yhteydessä lähestyy

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Rakennuskemia Oy
Päivitetty 29.03.2023
20233_81313.jpg

Koskas ne tiivisteet oikein vaihdetaan?

Ikkunoiden ja ovien tiivistäminen on yksi niistä pienistä perusasioista, jotka hyvin hoidettuna parantavat asumisviihtyvyyttä ja pienentävät asunnon energiankulutusta, niin kesällä kuin talvellakin. Oikein tiivistetyt ikkunat, ovet ja niiden liitoskohdat vähentävät vedon tunnetta asunnossa, vähentävät asunnon lämmitystarvetta talvisin ja kesäisin ei päästä lämmintä ilmaa tai pölyäs sisälle.

Uusia tiivisteitä hankkiessa kannattaa muistaa, että laaduissa sekä materiaaleissa on konkreettisia eroja.Tiivisteiden kuntoolisi hyvä tarkistaa vuosittain ikkunanpesun yhteydessä tai vähintään viiden vuoden välein materiaalista riippuen. Tarkista tiivisteet nyt!

Mikä on tiiviste?

Tiiviste on kahden pinnan välissä oleva eristävä kerros. Tiivisteiden vaihtaminen on helppoa. Sen avulla on helppo aloittaa onnistuneet remonttikokemukset.

Vanhat tiivisteet poistetaan mekaanisesti ja mahdollisesti niitit samalla. Puhdista pinta huolellisesti, pyyhi lopuksi vaikka asetonilla.

Tiivistämisen edut

Oikein hoidetun tiivistämisen on todettu parantavan selkeästi asumisviihtyvyyttä, koska tiivistäminen vähentää vedon ja kylmän tunnetta asunnossa. Tiivistäminen estää epäpuhtaan ulkoilman, veden ja kosteuden pääsyn sisätiloihin tai rakenteisiin ja estää laho- ja homevauriot. Lisäksi oikea tiivistäminen vähentää melun pääsyä huoneistoon ja mahdollistaa toimivan ilmanvaihdon. Tiivisteet estävät hyönteisten pääsyn huoneistoon.

Vedon hävitessä asunnosta, lämmitystarve vähenee ja näin ollen energiankulutuksen on todettu pienenevän 5-10 % riippuen kohteesta. Lisäksi oikea tiivistäminen pidentää ikkunoiden ja ovien elinkaarta sekä mahdollistaa tehokkaamman energiankäytön ja auttaa torjumaan ilmastonmuutosta.

Mittaa uusittavan tiivisteen koko vaikka sinitarran avulla muutamasta eri kohdasta.
Mittaa uusittavan tiivisteen koko vaikka sinitarran avulla muutamasta eri kohdasta.
Valitse rakoon soveltuva tiiviste.
Valitse rakoon soveltuva tiiviste.
Asenna uusi tiiviste paikoilleen. Paljon avattavissa ikkunoissa/ovissa voit myös niitata tiivisteen päät parantaaksesi niiden kiinni pysymistä. Aiemmin tiivistettyihin toimiviin oviin ja ikkunoihin tiivisteet asennetaan entisen tiivisteen tilalle. Tiivisteet asennetaan sisä- ja/tai välipuitteeseen. Noudata aina pakkauksen ohjeita.
Asenna uusi tiiviste paikoilleen. Paljon avattavissa ikkunoissa/ovissa voit myös niitata tiivisteen päät parantaaksesi niiden kiinni pysymistä. Aiemmin tiivistettyihin toimiviin oviin ja ikkunoihin tiivisteet asennetaan entisen tiivisteen tilalle. Tiivisteet asennetaan sisä- ja/tai välipuitteeseen. Noudata aina pakkauksen ohjeita.

Huolto kannattaa

Hyvin huolletut ikkunat ja ovet toimivat kunnolla, mikä lisää asumisviihtyisyyttä. Oikealla tiivistämisellä asunnon huonelämpötilaa voidaan laskea ilman, että asumismukavuus kärsii. Tutkimusten mukaan suurin osa ihmisistä on tyytyväisiä, kun huoneen oleskelulämpötila on keskimäärin 21 °C. Sitä pidetään myös terveellisenä ja energiataloudellisena lämpötilana.

Milloin tiivistetään?

Tiivistäminen kannattaa tehdäkesäaikaan ja määrävälein ikkunoiden pesun tai huoltomaalausten yhteydessä. Yleensä tiivistäminen tehdään syys-talvella, kun havaitaan vedon tai kylmän tuntua ensimmäisten yöpakkasten tullessa. Tiivistämisen olosuhteet vaikuttavat suoraan tiivistämisen laatuun. Tiivistämistä tulisi välttää alle +5 asteen lämpötilassa.

Info

Info

Vältä yleisimmät virheet tivistämisessä

  • Asennus liian kylmällä ilmalla alle +5 astetta, poislukien uratiivisteet.
  • Heikot pohjatyöt kuten: vanhat liimajäänteet, pöly ja lika, rasvajäämät
  • Epätasainen pinta karmissa
  • Asennuksen aikana sormin liimapintaan koskeminen
  • Asennettavalla pinnalla oleva maali/lakka ei ole täysin kuivunut
  • Asennettavalla pinnalla on käytetty puunsuojatyyppistä käsittelyä, josta tiiviste voi irrota helposti

Ikkunatiivisteen valinta

Tiivistetyypin valintaan on hyvä käyttää aikaa. Valittavissa on erilaisista tiivisteistä: silikoni-, elastomeeri tai epdm- materiaalista, joita on saatavilla erilaisissa profiileissa, väreissä ja mitoissa. Oikea tyyppi oikeaan paikkaan toimii parhaiten.

Vanhan tiivisteen ollessa toimiva profiililtaan tai tyypiltään, sellainen valitaan uudeksikin tiivisteeksi. Suositeltavaa on asentaa vanhaan ikkunaan itseliimattava tiiviste. Jos tiivisteen haluaa vaihtaa, on syytä olla tarkkana ja varmistaa tiivisteen soveltuvuus. Monissa uusissa ikkunoissa ja ovissa asennusta helpottaa valmiina oleva ura. Tällöin käytetään uraanpainettavaa O-tiivistettä.

20218_72020.jpg
Rakennuskemia Oy
Talo
ulko-ovi
ikkunat
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20202_62685.jpg
STOP vedolle - näin asennat itseliimautuvat tiivisteet
Ennen tiivistämisen aloitusta on hyvä varmistaa tiivistettävään rakoon parhaiten soveltuva tiiviste. Mikäli tiivistettävässä ovessa tai ikkunassa ei ole vanhaa tiivistettä, yksi hyvä keino oikean paksuisen tiivisteen löytämiseen on laittaa sinitarra tiivistettävään rakoon, sulkea ikkuna tai ovi ja tarkistaa sinitarraan jääneen painauman paksuus. Vanhoissa kohteissa mitta on hyvä tarkistaa useasta kohdasta.
201911_61107.jpg
Huurtuuko ikkuna?
Ikkunoiden huurtumista voi esiintyä sekä lasin sisä- että ulkopinnoilla. Jos huomaat ikkunan huurtuvan, tarkista aina ensin, millä pinnalla kosteutta esiintyy. Sen jälkeen on helpompi arvioida, mistä huurteen muodostuminen voi johtua. Yleensä huurtuminen ei johdu ikkunan rakenteesta tai viallisesta tuotteesta, vaan useimmiten syy on ympäröivissä tekijöissä ja olosuhteissa.
20224_77949.jpg
Osaatko tiivistää ikkunat ja ovet oikein?
Kun ikkunoiden ja ovien tiivistäminen on hoidettu kunnolla ja oikein, se parantaa asumisviihtyvyyttä vähentämällä vedon tunnetta asunnossa sekä estämällä kosteuden ja likaisen ulkoilman pääsyn sisälle. Vedon hävitessä asunnosta, myös sen lämmitystarve ja näin ollen energiankulutus pienenevät.Ikkunaongelmia?-Lasin sisäpinta kostuu huoneiston puolella: Huoneiston ilmanvaihto on riittämätön ja tila liian tiivis, joten korvausilman saanti on estynyt ja poistoilma ei toimi. Poista tiivistettä pätkä sisäpuitteen yläosasta ja ulkopuitteen alaosasta.- Sisä- ja välipuitteiden väli kostuu: Tiiviste vuotaa tai sitä ei ole asennettu ollenkaan tai ikkunalasi ei ole enää tiivis. Syynä ikkunalasin tiiveyteen on yleensä lasituskitin vanheneminen ja tämä voi ilmetä ns. ikkunalasin elämisenä (lasi irti). Tämä ongelma vaatii lasin uuden kittauksen / tiivistämisen esim. silikonilla.- Ulkolasi jäätyy tai kostuu: Liian tiivis ulkopuite. Poista ulkopuitteen tiivistettä kokeilemalla ensin 3 cm pätkä ylhäältä ja alhaalta, jotta ilma pääsee kiertämään ja kosteus poistuu. Liian suuri tiivisterako aiheuttaa sisälasin jäätymisen, joten tämä selviää kokeilemalla.
20212_68416.jpg
Miten estetään ikkunoiden huurtuminen?
Ikkunoiden tulisi olla tiiviit, eikä niistä ei saa vetää. Ilmanvaihdon pitää silti toimia, jos sen on ajateltu ja tarkoitettu toimivan ikkunoiden kautta. Mikä siis voisi olla pielessä, jos ikkunat huurtuvat tai jäätyvät?
20228_79438.jpg
Turvallinen sekä energiatehokas - autotallinovi, joka tunnistaa myös esteen
Autotallinovi on muutakin kuin vain ovi. Kestävä, energiatehokas sekä helppokäyttöinen ovi pitää autosi sekä omaisuutesi turvassa. Helppokäyttöisyyden lisäksi ovien yhtenä tärkeänä ominaisuutena on niiden turvallinen käyttö iästä riippumatta.
20207_65817.jpg
Ikkunoiden ja ovien kiinnitys uretaanilla
Ikkunoiden ja ulko-ovien kiinnityksessä ikkunan sekä oven karmin ja runkotolpan väliin jää rako, joka pitäisi jollain tavalla saada tiivistettyä. Tarkoitukseen on käytetty esimerkiksi erilaisia tilkkeitä tai uretaanivaahtoja. Vaahdon etuna on se, että se eristää ja katkaisee kylmäsillan kapeistakin raoista, jonne on vaikea muuten päästä käsiksi. Toisaalta, jos vaahto on liian turpoavaa, se saattaa vääntää karmeja kuivuessaan. Tytan 65 ICE uretaanivaahdossa on matalapainekoostumus joka estää liian turpoamisen eikä väännä ikkunakarmeja kuivuessaan.MUISTA! IIkkuna tai ovi pitää aina kiinnittää runkoon ensin mekaanisesti esim. ruuvein.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton