• Etusivu
  • Talo

Kiinnitä kunnolla kiveen ja kallioon

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö EJOT Sormat Oy
Päivitetty 18.05.2021
20206_65304.jpg

Kesämökkejä varustellaan nykyajan mukavuuksilla, joiden asennukset kysyvät luotettavia kiinnikkeitä. Kiveen ja kallioon tehtävissä kiinnityksissä kemiallinen massa yhdessä mekaanisen kiinnikkeen kanssa muodostaa lujan ja kestävän kiinnityksen. Näitä tarvitaan esimerkiksi laiturien ankkuroinneissa, terassien pohjarakenteissa tai aurinkopaneelien jalustoissa. Oikein tehty kiinnitys kestää rasituksia murtumatta.

Miten laituri tulisi kiinnittää?

Kiinteät sekä kelluvat laiturit täytyy ankkuroida tukevasti ja kestävästi kiinni joko toisesta tai molemmista päistään. Usein laituri on pystyttävä myös irrottamaan. Laineiden aiheuttama jatkuva liike ja lyöminen laituriin rasittaa kiinnityksiä. Koska metalli on kiveäkin kovempaa, se alkaa helposti kuluttaa ympäröivää kiveä tai betonia, kunnes koko kiinnitys antaa periksi ja pahimmassa tapauksessa pettää.

Laiturien saranajalustat ja kiinnityskehikot kiinnitetään rantakallioon joko kuumasinkityllä kiila-ankkurilla tai kemiallisella ankkurointimassalla käyttäen vaarnaa tai kierretankoa. Kemiallinen kiinnitys kierretangolla on helppo tehdä ja kiila-ankkuriasennusta helpompi purkaa, mikäli laiturirakenne siirretään talveksi pois.

Joustava betonikiinnitys kiila-ankkureilla.
Joustava betonikiinnitys kiila-ankkureilla.

Ankkurointimassa varmistaa kiinnityksen

Niin sanottu lippalaituri saattaa tarvita maatuen, jolla se perustetaan laiturin alapuoliseen kallioperään. Komean kallionkylkilaiturin teräsrakenteet sijoitetaan usein aivan veden rajaan, jolloin pintakorkeuden vaihtelun mukaan kiinnitykset ovat välillä jopa veden pinnan alla. Mikäli kiinnitys on kokonaan veden alla tai alttiina jatkuvalle veden vaikutukselle, on suositeltavaa käyttää kiinnitykseen kemiallisella ankkurointimassalla kiinnitettyä kuumasinkittyä tai ruostumattomasta teräksestä valmistettua vaarnaa tai kierretankoa. Kemiallisella massalla kiinnityksen pystyy tekemään myös veden alla.

Kuumasinkityt tai ruostumattomasta teräksestä valmistetut kiila-ankkurit kelpaavat myös maatuen kiinnitykseen, mutta kemiallisen ankkurointimassan etuna on se, että massa tiivistää porareiän parantaen kiinnityksen pitkän aikavälin korroosionkestoa. Kiinnityksessä on hyvä myös muistaa, että kiila-ankkurit tulisi aina kiristää juuri oikeaan momenttiin momenttiavaimella.

Kallionkylkilaiturin teräsrakenteet kiinnitettynä.
Kallionkylkilaiturin teräsrakenteet kiinnitettynä.

Lipputankojen jalustat irti kiven pinnasta

Lipputankojen, aurinkopaneelien, tuulivoimaloiden sekä muiden korkeiden rakenteiden jalustat on asennettava yleensä vaateriin, jolloin pulmia aiheuttaa epätasainen alusta, kuten kallion tai kiven pinta. Betonilaatan tai anturan valuun tai juotosbetonin sekoitteluun ei heti tarvitse ryhtyä, sillä voit kiinnittää jalustan irti alustasta kemiallisella ankkurointimassalla kiinnitetyllä kierretangolla tai vaarnalla.

Etäasennukseen tarvitset vain muutaman mutterin ja aluslevyn, joilla asennat pohjalevyn vaakatasoon. Pidä huoli, että kierrät metalliankkurin, kuten kuumasinkityn kierretangon tarkasti pystysuoraan.

Lipputangon jalka kierretangolla.
Lipputangon jalka kierretangolla.

Kaikki metalliankkurit voit kiinnittää kemiallisella massalla

Kallioisessa maaperässä portaat, kulkusillat sekä terassit on kätevä perustaa irti maan pinnasta pilarikenkien päälle. Pilarikengät, kalliokiilat ja muut tartuntaraudat voi kiinnittää myös ilman juotosbetonia tai kemiallista ankkurointia hakkaamalla ne porareikään tai vastakiilaan, mutta ei vara venettä kaada. Lisäksi massalla tehtävä asennus antaa mahdollisuuden säätää kengän asennussyvyyttä ennen massan kuivumista.

Tutustu kemiallisiin ankkurointituotteisiin

Silmukkapultti ankkurointimassalla kiveen.
Silmukkapultti ankkurointimassalla kiveen.

Estä ruostuminen - Ole tarkkana materiaalien kanssa!

Kiinnitä mökillä erityistä huomiota kiinnikkeiden korroosionkestoon sekä erilaisten kiinnityksessä käytettävien komponenttien, kuten pulttien, aluslevyjen ja mutterien, materiaalien yhteensopivuuteen. Yleinen virhe on käyttää kuiviin sisätiloihin tarkoitettuja sähkösinkittyjä teräskiinnikkeitä yhdessä alumiinin kanssa, esim. uimaportaiden kiinnityksessä. Galvaaninen korroosio aiheuttaa poikkeuksetta epäjalomman metallin nopean syöpymisen. Jälki on rumaa ja naapurit nauravat, kun kiinnikkeet ovat ruostuneet yhdessä kesässä ruskeiksi. Lisäksi lopputuloksena saattaa olla kiinnityksen pettäminen.

Näin tehdään kiinnitys injektiomassalla

EJOT Sormat Oy
Talo
kiinnitys
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20164_46055.jpg
Näin kiinnität eri rakennuslevyihin
Moni ei useinkaan tule ajatelleeksi miten paljon kiinnikkeen valinta vaikuttaa rakentamisen laatuun. Halvin ruuvi ei ole se turvallisin ja pitkäikäisin. Valinnassa tulisikin aina huomioida materiaali johon kiinnitys tehdään, kuormitukset ja olosuhteet. Sormatin ohutlevy- ja ontelokiinnikkeillä teet sujuvat ja luotettavat kiinnitykset kaikkiin rakentamisessa käytettäviin rakennuslevyihin.Katso kiinnikevaihtoehdot
20153_42744.jpg
Luotettavilla kiinnitystarvikkeilla rakennat turvallisesti
Luotettava kiinnitys saavutetaan valitsemalla rakennusmateriaaliin ja käyttötarkoitukseen parhaiten soveltuva kiinnike. Oikean kiinnitystarvikkeen lisäksi rakenteen kestävyyteen ja lujuuteen vaikuttaa myös oikea asennustapa.
rakennuslevyt
Kevyet kiinnitykset rakennuslevyihin
Ohutseinämäiset rakennuslevyt ovat erittäin yleisiä kaikessa rakentamisessa, yleensä rakenteiden pintamateriaaleina. Rakennuslevyihin kuuluvat kipsi- ja kipsikuitulevyt, puukuitulevyt, vanerit, lastulevyt sekä erilaiset sisustuslevyt. Levyjen lujuus ja ominaisuudet vaihtelevat erittäin paljon. Levypinnan lujuuteen sekä kiinnikkeen asennuskohtaan vaikuttavat myös levypinnan takana sijaitsevat puiset tai metalliset rakenteet, kuten koolaukset.
20177_49805.jpg
Valitse katollesi ruostumaton kateruuvi
Yleisen käsityksen mukaan peltikattojen kateruuvit ruostuvat ja vanhetessaan voivat vuotaa ja siksi niitä vaihdetaan useaankin kertaan. Rakennusmääräysten mukaan kateruuvien vaihto ei kuitenkaan kuulu katon huoltotoimiin, vaan kateruuvin tulee kestää ruostumatta yhtä pitkään kuin kattopelti. Suomessa kehitetty ja valmistettu KINGI® kateruuvi täyttää määräysten ehdot ensimmäisenä ja ainoana kateruuvina. Vain siinä on vastaava kolmikerrospinnoite kuin parhaissa kattopelleissä.Talonomistajilta tulee nyt yhä tiuhemmin viestejä ruostuvista ja vuotavista ruuveista. Kymmenen vuotta vanhalla katolla todettu vuotoriski ruostuneiden ruuvien vuoksi on hälyttävää, mutta tavallista. Viestit nopeasti ruostuvista ruuveista vastaavat täysin myös Hamkin Ohutlevykeskuksen tekemää kateruuvien korroosiotestitulosta, jossa samat ja vieläkin myynnissä olevat kateruuvit ruostuivat pilalle liian nopeasti. Näillä nopeasti ruostuvilla yksikerrosmaalatuilla kateruuveilla on asennettu suomalaisten talonomistajien kattoja vuosikymmeniä ja asennetaan edelleen.Kun haluat taloosi määräysten mukaisen peltikaton ilman ruuvinvaihtohuolia, vaadi katollesi ruostumaton KINGI® kateruuvi. Vain se läpäisi Hamkin testin vakuutena yhtä pitkästä kestävyydestä laadukkaan kattopellin kanssa. Ruostumattomuudelle saat myös kattavat takuut. KINGI® kateruuveja asentavat vain valtuutetut kattoasennusliikkeet, jotka suhtautuvat vastuullisesti asentamiensa kattojen elinkaareen.
20178_49900.jpg
Insinöörien kateruuvivalinta omalle katolle
Kesällä 2016 porilainen rakennusalan yrittäjä, insinööri Seppo Kaarnamo huomasi, että hänen valvomallaan kattotyömaalla käytettiin aikaisemmasta poikkeavaa kateruuvia. Kattourakoitsijan työnjohtaja esitteli Kaarnamolle uuden, rakennusmääräykset täyttävän ja ulkokäyttöön ainoana Suomessa hyväksytyn* kateruuvin. Se oli Kingi® . Kateruuvin ominaisuudet vakuuttivat Kaarnamon siinä määrin, että hän halusi sen ehdottomasti omaan tulevaan projektiinsa; ystävänsä, rakennusalalta jo eläkkeelle jääneen Seppo Saarivirran kodin uudelle katolle.
202111_73647.jpg
Pitävä kiinnitys syntyy oikein valitulla liimamassalla
Kiilto on valmistanut liimamassoja jo yli 100 vuoden ajan. Tänä päivänä valikoimasta löytyy kattavasti ratkaisuja liimaamiseen ja tiivistämiseen rakentamisen ammattilaisille. Kehitystyötä jatketaan koko ajan, ja Kiilto onkin uudistanut patruunaliimojen valikoiman. Mukana on myös syksyn puhutuin uutuus, Kiilto Pro Speed.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton