10 vinkkiä ekologisemman kodin ja elämän rakentamiseen

Rakentamalla energiafiksusti säästät huomattavasti vuosien saatossa sekä rahaa että luontoa. Energiatehokkuuden huomioiminen suunnittelu- ja rakennusvaiheessa tuo hyötyä vuosikymmeniksi. Rakennusvaiheessa tehtyjä virheitä on usein mahdoton korjata jälkikäteen, tai korjauksen ollessa mahdollista se on monesti erittäin kallista. Kannattaakin siis pitää mielessä, että energiankäyttö on suurin asumiskustannuksien aiheuttaja rakennuksen elinkaaren aikana.

Loiste Energialta saat hyviä vinkkejä, kun tarvitset lisätietoa aiheeseen liittyvistä vinkeistämme. Ota rohkeasti yhteyttä!

1. Tontin sijainti
Mieti tonttia ostaessa sen sijaintia. Hyvät julkiset kulkuyhteydet ja lähettyvillä sijaitseva kauppa vähentävät ympäristöpäästöjäsi liikkuessasi töihin ja ostoksille. Lapsiperheille läheinen koulu mahdollistaa lapsien koulumatkan liikkumisen jalan tai pyörällä, se parantaa ympäristön terveyden lisäksi lasten terveyttä.

2. Tilaa tarpeen mukaan
Suuren asunnon lämmittäminen ja viilentäminen vaativat luonnollisesti enemmän energiaa. Käyttämällä asunnon tilat järkevästi ja hyödyntämällä ulkovarastoja pienennät sähkö- ja lämmityslaskujen lisäksi myös hiilijalanjälkeäsi. Huolellisella tilasuunnittelulla säästät tulevissa elinkustannuksissa.

3. Hyvä lämpöeristys
Lämpöeristys on eräs tärkeimpiä asioita ekologisen kodin rakentamisessa. Asunnon sisälämpötilan ylläpito aiheuttaa noin puolet kotisi energian tarpeesta. Onnistunut lämpöeristäminen laskee huomattavasti lämmityskulujasi.

4. Kierrätysmateriaalitkin voivat olla mahdollisuus
Ekologista kotia suunniteltaessa on mahdollista valita ympäristöystävällisiä rakennusmateriaaleja. Nykyään saa monia materiaaleja ja tarvikkeita hankittu käytettynä, mutta silti hyväkuntoisina. Materiaaleja voi etsiä esimerkiksi kierrätyskeskuksista tai suosituilta kierrätyspalstoilta vaikkapa Facebookissa.

5. Asenna kotiisi aurinkopaneelit
Asentamalla aurinkopaneelit tuotat itsellesi vihreää sähköä. Aurinkopaneelien hankkimisessa ja asennuksessa kannattaa kysyä apua sähköyhtiöltä. Loiste tarjoaa apua aurinkopaneelien hankkimisessa ja ostaa myös pientuotantoa. Lue lisää.. (voisiko tässä olla linkki meidän aurinkopaneeli –artikkeliin?)

6. Energiaa säästävä valaistus
LED - valot ehkä maksavat hieman enemmän, mutta säästävät sähkölaskussa vastineeksi. Pienemmän energiakulutuksen lisäksi ne ovat pitkäikäisiä. LED-lamput ovat monikäyttöisiä, ne sopivat erinomaisesti yleis-, kohde- ja korostusvalaistukseen sekä ulkovalaistukseen.

7. Energiatehokkaat laitteet
Valitsemalla energiatehokkaat kodinkoneet ja sähkölaitteet, pystyt helposti säästämään kymmeniä prosentteja niiden sähkönkulutuksessa. Laitteiden vertailu ennen ostopäätöstä kannattaa. Lisäksi laitteiden oikealla sijoituksella, käytöllä ja huollolla on huomattava vaikutus laitteiden kuluttaman energian määrään.

8. Säästä vedenkäytössä
Energiatehokkaiden, vettä säästävien kodinkoneiden lisäksi on hyvä idea asentaa energiapihi suihkusuutin ja -sekoittaja. Ja muistutetaanpa vielä, mitä pidempään viihdyt suihkussa, sitä suurempi on sähkölaskusi.

9. Hyödynnä valoa ja varjoa
Voit esimerkiksi istuttaa lehtipuita pihaan niin, että kesälle ne estävät auringonvaloa, mutta talvella lehtien pudotessa päästävät auringonvaloa läpi lämmittämään taloa.

10. Hyödynnä maaperän lämpö
Geotermiseksi lämmöksi kutsuttua maaperästä nousevaa lämpöä voi maalämpöpumpun avulla käyttää sisätilojen lämmittämiseen. Talvella maalämpöpumput lämmittävät kotiasi tuottamalla lämpöenergiaa maaperästä, samalla laskien lämmitykseen tarvittavaa ostettua energiaa. Selvitä sopisiko maalämpö sinun kotiisi.
 
Julkaistu
29.8.2016