Näyttävä kelo sopii saunaan!

Seinäjoella 2016 kesällä järjestetyillä Asuntomessuilla oli esittelyssä modernia pohjalaista rakentamista esittelevä kohde, Kimara Katariina. Talon rakennuttajan, Katariina Rintalan, kodin sauna oli yksi messujen erikoisuus. Miten kelopaneeli päätyi kodin saunan materiaaliksi ja miltä saunominen kelopaneelisaunassa tuntuu? Uuteen kotiinsa muuttanut Rintala kertoo kokemuksensa.

Kelopaneelisaunassa on rauhoittava tunnelma. -Aivan kuin olisit Lapin erämaan rauhassa.Kelopaneelisaunassa on rauhoittava tunnelma. -Aivan kuin olisit Lapin erämaan rauhassa.

Positiivinen ensivaikutelma

- Kaikki lähti siitä, että Olli Möttönen (Huliswood Oy) otti yhteyttä K-Rauta Seinäjoen kauppiaaseen Iiro Takalaan. Kimara Katariinassa on käytetty muutenkin K-Rauta Seinäjoen edustamia yhteistyökumppaneiden materiaaleja ja K-Rauta Seinäjoen kirvesmiehet ovat tehneet talon pystytyksen ja kirvesmiestyöt, Katariina Rintala kertoo.

Olli Möttösen edustama yritys Huliswood Oy maahantuo keloa Venäjän Karjalasta. Yrityksen tuotevalikoimaan kuuluukin kelopuun monipuolinen käyttö niin sisustuksessa kuin myös rakentamisessa. Karstulassa sijaitsevalta yritykseltä on saatavilla mm. hirsikehikoita sekä oman malliston hirsitaloja - unohtamatta tietenkään itse kelopaneelia.

- Ajatus kelopaneelisaunasta modernissa hirsitalossa sai meidät lähtemään Karstulaan, missä Olli Möttönen esitteli heidän tekemiään kelopaneelisaunoja ja rakennuksia. Ensivaikutelma oli heti positiivinen ja kutsuimme Ollin ja saunantekijän Antero Ahosen käymään Kimara Katariinassa Seinäjoen asuntomessujen pohjalaistalokortteliin, Rintala jatkaa.

Sauna toiveiden ja suunnitelmien mukaan

Möttösen sekä Ahosen saapuessa vierailulle alkoi saunan suunnittelu yhdessä. Kooltaan sauna ei ole suuri, vaan mitoitettu perheen tarpeisiin.

-Monet ihmettelivät saunan kokoa, mutta meidän perheessä ei ole tapana koko kylää saunottaa, sauna on mielestäni rauhoittumis- ja rentoutumispaikka. Meidän sauna on mitoitettu, että sinne mahtuu kerralla 2 aikuista ja pienet lapset. Mitä isompi sauna, sitä kauemmin sitä pitää lämmittää. Me pidimme tärkeänä sitä, että sauna on nopeasti saunomislämpöinen ja energiankulutus on pieni, Rintala kiteyttää.

Rintala halusi saunasta omannäköisen kelopaneelisaunan. Haave toteutuikin Möttösen sekä Ahosen toimesta.

-Sauna on rentoutumispaikka ja halusin, että voisin istua ja laittaa jalat suoraksi, siksi tehtiin sivulaude, jossa voin lepuuttaa jalkoja mukavasti. Isäntä mahtuu toiselle seinustalle istumaan samalla tavalla. Takaseinälle halusin selän taakse nojailulaudan kelolaudasta. Normaalisti istuinotsalaudassa Antero oli käyttänyt pyöreää keloa, mutta tykkäsin, että sauna voi olla modernin valoisa ja istuinotsalaudaksi laitettiin kelolautaa,mihin Antero kaiversi salmiakit toiveideni mukaisesti, Rintala kertoo toiveistaan.
Istuinotsalaudaksi laitettiin kelolautaa, mihin Antero Ahonen kaiversi salmiakit Rintalan toiveiden mukaisesti.Istuinotsalaudaksi laitettiin kelolautaa, mihin Antero Ahonen kaiversi salmiakit Rintalan toiveiden mukaisesti.

Kelosaunassa on omanlainen tuoksu

Rintalalta valmiista saunasta ja sen käyttökokemuksista kysyttäessä välittyy tyytyväisyys. Tästä saunasta tulee selkeästi uuden kodin todellinen rentoutumisen ja rauhoittumisen paikka.

- Ensikokemukseni Kimara Katariinan kelopaneelisaunasta olivat miellyttävät. Eroa perinteiseen puillalämmitettävään saunaan en huomannut löylyjen suhteen. Meillähän on Kalajärvellä sellainen. Löylyt olivat kosteanpehmeät, oleskelunurkkaukseni oli vastakkaisessa nurkassa, jossa ensimmäisenä lämminlöyly kohtaa saunojan. Tunnelma hämärävalaistuksessa oli kuin olisi ollut Lapin erämaassa, Katariina Rintala kertoo.

- Kelopinnan kaikki yksityiskohdat ja harmahtava sävy tekee saunomisesta rauhallisen, rentouttavan kokemuksen. Aika pysähtyy, kun rauhoittuu nauttimaan saunan lempeästä lämmöstä ja katselee puun pehmeää kelottunutta pintaa. Kelosaunassa on omanlainen tuoksu, joka on siellä myös,kun sitä ei käytetä. Monet asuntomessuvieraatkin kävivät ihastelemassa ja haistelemassa kelosaunani tuoksua. Se on ainutlaatuinen, Rintala jatkaa.

Aivan täysin kommelluksitta ei ensimmäisestä saunomisesta selvitty, onneksi kuitenkin kaikki kääntyi parhain päin.

- Ensimmäiseen kelosaunomiskokemukseen liittyy mukava muisto vilvoittelusta, jonka teimme pihakeinussa saunatakeissa. Illan viiletessä olimme menossa takaisin saunan lämpöön. Kuinkas ollakkaan, pesuhuoneen ulko-ovi oli mennytkin lukkoon. Onneksi talon pääovessa on Yaledoormanin koodilla toimiva lukko ja pääsimme takaisin kelosaunan lämpöön, Rintala kertaa tapahtumia.

Kelopinnan kaikki yksityiskohdat ja harmahtava sävy tekee saunomisesta rauhallisen, rentouttavan kokemuksen.Kelopinnan kaikki yksityiskohdat ja harmahtava sävy tekee saunomisesta rauhallisen, rentouttavan kokemuksen.

Kiinnostuitko kelopaneelista?
Voit jättää yhteydenottopyynnön Huliswoodille tästä:


 
Julkaistu
6.3.2017