Viisi hyödyllistä vinkkiä sähkösopimuksen kilpailuttamiseen

Sähkösopimuksen kilpailuttaminen on osalle tuttua, mutta toisille aivan vieras asia. Sähkötarjousten vertailu taas voi olla hankalaa, vaikka olisikin kilpailuttanut hintansa aiemminkin. Seuraavassa Loisteelta viisi hyödyllistä vinkkiä aiheeseen.

1. Muista lukea sopimusehdot huolella

Välillä sopimusehtoihin on valitettavasti piilotettu muuttuvia ehtoja. Suosittelemme aina lukemaan huolellisesti läpi sähkösopimuksen ehdot, myös pienellä printatut. Hälytyskellojen tulisi soida siinä vaiheessa, kun jokin sähkönmyyjä myy selvästi halvemmalla kuin muut alan toimijat. Yleisimpiä ”harhautuksia” on hukuttaa määräaikaisen sähkösopimuksen sopimusehtojen viidakkoon vastaavanlainen toteamus: ”pidätetään oikeus tarkistaa sähkön hinta 3kk päästä sopimuksen tekemisestä”. Tämä tarkoittaa sitä, että hinta todennäköisesti muuttuu monta kertaa sopimuskauden aikana. Toinen suosittu ”harhautus” on ilmoittaa perusmaksuksi 0 euroa, mutta nostaa se ”sopimuksen mukaisesti” esimerkiksi viiteen euroon kolmen kuukauden jälkeen. Käytännössä tämä tarkoittaa, että kilpailutuksen voittanut sopimus on oikeasti halvempi vain 3 kuukautta ja monesti huomattavasti kalliimpi loput määräajasta. Tarkka kuluttaja laskee siis huolellisesti kulut koko sopimuskaudelta ennen päätöstä.

2. Arvioi oma sähkön tarpeesi ennen ostopäätöstä

Tiedot omasta sähkönkulutuksestasi löydät esimerkiksi sähkölaskustasi tai Loisteen Oma Energia-palvelusta. Oman sähkönkulutuksen selvittämisellä ja sille oikean sopimuksen löytämisellä voi säästää vuodessa jopa satoja euroja. Seuraavalla nyrkkisäännöllä pääsee jo pitkälle: jos sähkönkulutuksesi on verrattain pientä niin keskity enemmän sähkönmyyntisopimuksen kuukausittaiseen perusmaksuun. Jos sähkönkulutuksesi on verrattain suurta, kannattaa kilpailuttamisessa painottaa sähköenergian hintaa. Esimerkiksi sähkölämmitteisen omakotitalon omistaja kuuluu yleensä verrattain suurten sähkönkuluttajien ryhmään. Myös Loisteen asiakaspalvelu auttaa sinua löytämään oikean sopimustyypin. Yritysasiakkaiden kannattaa ottaa suoraan yhteyttä yritysmyyntipalveluun ja kysyä sopivaa sopimustyyppiä.

3. Perehdy pörssisähköön ennen sen ostoa

Pörssisähkö on nyt ollut paljon esillä uutisissa mielenkiintoisena ja edullisena vaihtoehtona. Perinteisessä sähkösopimuksessa on kiinteä hinta, joka pysyy samana koko sopimuskauden ajan. Kun taas pörssisähkössä hinta muuttuu sähkön pörssihintojen mukaan. Kun pörssihinta laskee, laskee myös sinun sähkölaskusi. Viime vuosina on voinut tehdä satojen eurojen säästöjä, jos on ostanut pörssisähköä ja osannut ajoittaa omat kulutuspiikkinsä halvimpiin ajankohtiin. Pörssisähkössä on kuukausimaksu ja marginaali, jotka kannattaa tarkistaa sopimuksia vertaillessa.

Pörssisähkö voi olla hyvä idea ja tuoda säästöä siihen asti, kunnes sähköverkossa tulee suuri kulutuspiikki. Pahimmillaan hinta voi nousta kymmenkertaiseksi verrattuna sähköyhtiöiden tarjoamaan kiinteään hintaan. Isoimpien energiapiikkien aikaan on suositeltavaa välttää korkean energiakulutuksen omaavien sähkösyöppöjen, kuten saunan tai suurien televisioiden käyttöä. Energiapiikkejä saattaa syntyä esimerkiksi talvisin kovilla pakkasilla. Pörssisähkön todellisen hyödyn saavutat tutustumalla aiheeseen syvemmin ja seuraamalla sähkön hintakehitystä ahkerasti.

4. Huomioi myös sähkönmyyjän muut palvelut

Sähkö on perushyödyke ja hinta on suurimmalle osalle ihmisistä se tärkein ostokriteeri, mutta kannattaa lisäksi huomioida palvelujen laatu ja oheistuotteet osana ostopäätöstä. Yleisesti ottaen laadukas palvelu maksaa hieman enemmän sähköä ostettaessa, mutta se myös tuo paljon lisäarvoa asiakkaalle. Laatu merkitsee Loisteella nopeaa, joustavaa ja asiantuntevaa asiakaspalvelua, kattavia asiakasetuja sekä varman peruspalvelun eli sähkön myynnin ongelmitta.

5. Omien arvojen kunnioittaminen

Sinulla kuluttajana on mahdollisuus vaikuttaa sähköyhtiöiden toimintaan, koska eniten tarjotaan markkinoille niitä vaihtoehtoja, joita ostetaan. Jos esimerkiksi ostat pelkästään vastuullisesti tuotettua vihreää sähköä, jatkossa sitä tuotetaan ja myydään yhä enemmän. Omilla ostopäätöksillä voit myös tukea esimerkiksi kotimaista työllisyyttä, ostamalla sähköä kotimaiselta energiayhtiöltä.

Toivomme pystyvämme tarjoamaan myös henkilökohtaista arvomaailmaasi tukevan vaihtoehdon. Otamme Loisteella mielellämme vastaan ideoita ja ajatuksia tuoteperheemme ja palveluidemme kehittämiseksi. Voit lisäksi liittyä asiakaspaneeliimme ja antaa äänesi kuulua.
 
Julkaistu
4.7.2016