Miksi vedeneristys on tärkeimpiä asioita terveessä talossa?

Märkätilat ovat rakennuksessa veden ja vesihöyryn rasitetuimpia tiloja. Sen takia tarvitaan tiivis vedeneristys, joka pitää kosteudet märkätilan puolella. Lattialämmitys ja toimiva ilmastointi kuivattavat märkätilat käytön jälkeen. Kiinnostaako alan koulutus? Tutustu koulutustarjontaan täällä!

Mihin vedeneristys kuuluu tehdä?

Pesuhuoneessa tulee tehdä vedeneristys seiniin ja lattioihin, saunassa vedeneristys lattiaan, nosto seinälle 100-150 mm. Saunassa paneloinnin takana oleva alumiinipaperi toimii höyrysulkuna ja alhaalta se on liitettävä lattian vedeneristeen nostoon vesitiivisti.
 

Huonosti tehdyt märkätilojen vedeneritykset ovat hometalojen syntymisen suurimpia syitä.

Kodinhoitohuoneen ja WC:n lattiaan tulee tehdä vedeneriste ja nosto noin 50-100 mm, olipa tiloissa kaivoa tai ei (RIL 107/2012 ja RT-84-11093). Eteisessä, jossa on kurasyöppö (ruostumaton teräksinen seinäkaivo), lattia vedeneristetään ja seinä eristetään 1200 mm korkeudelle ja 1500 mm pituiselle alueelle (RIL 107/2012 ja RT 84-11093). Huonosti tehdyt märkätilojen vedeneritykset ovat hometalojen syntymisen suurimpia syitä.

vesieristys

Asiakkaan tehtäviä vedeneristystöissä

Asiakkaan tulisi käyttää vedeneristystöissä sertifioituja asentajia ja valvojia. Asiakkaan olisi syytä tarkistaa urakoitsijaa valitessaan, onko märkätila-asentajan sertifikaatti voimassa.

Mitä valvojan tulee huomioida?

Valvojan tulisi tarkistaa pohjien suoruus, tasaisuus, lujuus ja tasoitteiden märkätilaan sopivuus. Levyseinissä on tarkistettava rankaväli, seinien ruuvausten oikeellisuus ja levyjen sopivuus märkätiloihin. Myös runkorakenteen koolaus ja ristimitat on tarkistettava. Lattiasta tarkistetaan kosteus, lujuus, tasaisuus, kaadot. Kun pohjat on tarkastettu, voidaan vedeneristäjälle antaa lupa eristää.
 

Valvojan tulisi tarkistaa pohjien suoruus, tasaisuus, lujuus ja tasoitteiden märkätilaan sopivuus.

Mitä tapoja vesieristykseen on?

Vedeneristyksen yleisin työtapa on primerointi työohjeen mukaisesti kuivumisaikoja noudattaen. Saumakohdat ja läpiviennit nauhoitetaan. Lattian ja seinän rajakohta nauhoitetaan lattian vedeneristyksen yhteydessä. Siveltävien vedeneristeiden ensimmäinen kerros kuivuu 5-6 tunnissa ja yleensä vasta seuraavana päivänä päästään levittämään toinen kerros.
 

Lopuksi valvoja käy tarkistamassa nauhoitukset, kaivokappaleen osat, kynnysratkaisut, kaadot ja kalvovahvuudet luupilla.

Seinän vedeneristys päätetään alimman laattarivin puoleen väliin ja lattian ja seinän nauhoitus tehdään yleensä lattian vedeneristämisen yhteydessä. Lattiaan sivellään riittävät kerrokset, jotta kalvovahvuusvaatimus täyttyy. Kaivolaippa asennetaan työohjeen mukaisesti. Lopuksi valvoja käy tarkistamassa nauhoitukset, kaivokappaleen osat, kynnysratkaisut, kaadot ja kalvovahvuudet luupilla.

Märkätiloissa yleisesti esiintyviä puutteita

Märkätiloissa yleisesti esiintyviä puutteita on monenlaisia. Levyrakenteiden koolaus saattaa olla liian harva tai vedeneristekerros liian ohut. Vedeneristettävän betonin pintaan saattaa olla jäänyt sementtiliimaa tai pölyä. Tuoteperhe ei välttämättä ole oikea kohteeseen. Betonipinta on voinut jäänyt epätasaiseksi. Kaivoliitos tai kynnys voi olla tehty väärin. Vedeneristeiden komponentit voi olla sekoitettu. Lattiakaivoliitos on tehty väärin. Kuivumisaikoja ei ole noudatettu oikein. Työskentelylämpötilat ovat olleet väärät tai on ollut kiire työvaiheissa, jotka pitäisi tehdä huolella.

Huomioi tämä! Asbestitöitä koskeva laki muuttui vuoden 2016 alusta. Sen mukaan märkätiloissa, jotka on rakennettu ennen vuotta 1994, on tehtävä asbestikartoitus ennen purkutöiden aloittamista. TTS:stä löytyy koulusta niin kartoitukseen kuin asbestin purkutöihin.

TTS kouluttaa märkätila-asentajia, märkätilavalvojia, asbestikartoittajia ja asbestipurkajia

Tutustu alan koulutuksiin! Koulutuskalenteriin pääset tästä >>>
TTS_eristaja21
 
Julkaistu
4.11.2019