Oletpa mökin myyjä tai ostaja - tarkista sähköt

Missä lataat? Onko valoa? Sähköistyksen parantaminen vaikuttaa merkittävästi vapaa-ajan asunnon arvoon. Olitpa etsimässä hulppeaa huvilaa, suojaista saunamökkiä tai mittavaa maataloa, voi tarjolla olevien vaihtoehtojen sähköistyksessä olla ratkaisevan suuria eroja.

Kuva: Mikko Arvinen.Kuva: Mikko Arvinen.

Tärkeintä on asennusten sähkö- ja paloturvallisuus

Kaikissa sähkötöissä tärkeintä on asennusten sähkö- ja paloturvallisuus. Siksi tulee katsoa tarkasti, kuinka ”omatoimisia” sähköviritelmien kehittelyssä on oltu. Sähköasennuksia saa lain mukaan tehdä vain oikeudet omaava sähköurakoitsija, joka antaa työlleen takuun. Häneltä saa myös kuitin, joka voi oikeuttaa kotitalousvähennykseen.

Sähköistysratkaisujen tason kohentaminen lisäävät toimivuutta ja asumisviihtyvyyttä, joita myös mahdolliset uudet asukkaat arvostavat. Sinkkiämpäri, kynttilälyhty ja maakellari ovat toki romanttisia, mutta vesihana, sähkövalaistus ja jääkaappi ovat pitemmän päälle mukavampia.

Tämä käy ilmi myös Suomalaisen Työn Liiton teettämästä Suomalainen mökkikulttuuri -tutkimuksesta*. Ihmiset arvostavat tänä päivänä entistä enemmän juuri mukavuutta ja kun kysyttiin, mikä tekee mökistä ihanteellisen, ykkösvastaus oli sähkö.

(* Taloustutkimus 2/2016)

30_Laatupiha

Ajanmukainen tasokas sähköistys

Sisutuksessa valon merkitys on ratkaiseva, sillä korostetaan, tunnelmoidaan, opastetaan ja muovataan tilaa. Onko valaisinpisteitä ja pistorasioita liian vähän? Säriseekö valokytkin kelmeänkeltaisen muovin alla? Jos, niin kannattaa kutsua sähkömies paikalle ja valita uudet turvalliset kytkimet ja pistorasiat tämän päivän laajoista ja näyttävistä ammattilaisten valikoimista.

Ajanmukainen tasokas sähköistys myös helpottaa rakennusten ja huoneistojen ylläpitoa ja nostaa tätä kautta niiden arvoa. Myös tietoliikenneyhteydet ja antenniverkko kertovat tasosta ja vahvistavat aina ostajien kiinnostusta. 

Kesämökin ostoa pohtivan kannattaakin selvittää etukäteen, missä kunnossa myynnissä olevan kohteen sähköistykset ovat. Todellinen hinta voi nousta kauppakirjan allekirjoittamisen jälkeen, kun huomaa joutuvansa maksamaan puutteellisten sähköistysten korjaustyöt omasta pussista.

30_Kytkimet_Frankfurt_messut_2016_kuva_Samuli_Mononen (5)
30_Asuntomessut_2014_kuva_USB-pistorasia_Mika_Suomi (2)

Mökkipaikkakunnan sähköasentajat löytyvät helposti sähköalan yhteisestä palvelusta www.löydäsähkömies.fi.

 
Julkaistu
25.7.2016