Omakotiasujat tyytyväisiä teettämiinsä putkiremontteihin

Rakentaja.fi ja Uponor toteuttivat yhteistyössä tutkimuksen putkiremonteista vallitsevasta käsityksestä. Tutkimus toteutettiin toukokuussa 2016. Tutkimukseen vastasi 680 omakoti- tai paritalossa asuvaa ympäri Suomen. 90 % vastaajista asui yli 20 vuotta vanhassa talossa.
Tutkimuksen mukaan yli 90 % omakotitaloon putkiremontin teettäneistä on tyytyväisiä sekä remontin toteutukseen että lopputulokseen. Tutkimukseen vastanneista, joille remonttia ei vielä oltu tehty, 20 % aikoo teettää remontin lähiaikoina ja 40 % jossain vaiheessa, mutta ei vielä vuoden kuluessa. Tutkimuksessa selvisi myös, että jos asunnossa oli havaittu mahdollisia vesivahingon tai putkiston aiheuttamia vahingon merkkejä, kuten kellarimaista hajua, veden kulutuksen kasvamista tai pahaa makua vedessä, teettämisaikeet nousivat jopa 70 %:ia.

Tutkimuksen mukaan putkiremontti on vielä tekemättä lähes 70 %:ssa Suomen yli 20-vuotiaista omakotitaloista. Vesivahingon riski tämän ikäisissä taloissa voi olla jo suuri.

Yli 20 vuotta vanha vesiputkisto on jo riski?

Kuulostaa kieltämättä liioitellulta, mutta on mahdollista. Metalliset putket voivat kestää jopa 50 vuotta, mutta niiden tekniseksi iäksi määritellään noin 30 vuotta. Putkiston syöpymiseen vaikuttaa kuitenkin moni eri tekijä ja yksi heikko kohta riittää. 20 vuotta vanha putkisto tuskin pettää ”syntymäpäivänään”, mutta mahdollisuus on parempi kuin loton päävoitossa. Yli 30 vuotta vanha putkisto alkaa olla jo selvästi suurempi riski. Varmasti valtaosa meistä tietää kohteita, joissa putkisto on kestänyt yli 40 vuotta. Ja mikä ettei, voihan sitä lähteä kokeilemaan, mikä sen oman putkiston todellinen ikä oikein on. On kuitenkin hyvä huomioida, että vaikka koti olisi vakuutettu, putkistojen vanhentuessa vakuutusten ikävähennykset kasvavat ja näiden vaikutus vesivahingon korjauskustannuksiin voi olla huomattavasti suurempi kuin käyttövesijohtojen uusimisen. Käytännössä siis putkiremontin kulut tulevat joka tapauksessa, mutta ennakoimalla voi säästyä vesivahingon aiheuttamalta riesalta.

Sinkitty kylmävesiputki on parhaat päivänsä nähnyt.Sinkitty kylmävesiputki on parhaat päivänsä nähnyt.
Vanhassa kupariputkessa vuoto.Vanhassa kupariputkessa vuoto.
Riskin merkittävyyttä kasvattaa se, että 60 – 80–luvuilla rakennetuissa taloissa putket ovat useimmiten rakenteiden sisässä ja ilman suojaputkia. Vuoto voi olla piilevänä vuosiakin tai pettää kerralla. Joka tapauksessa aiheuttaa ylimääräistä vaivaa ja usein tilapäisasunnon hankkimista, jos ensin pitää kuivata ja korjata vuodon aiheuttamat vahingot. Sen sijaan ajoissa tehty putkiremontti hoituu yleensä parissa päivässä, eikä evakkoon tarvitse lähteä.

Yleensä uusittavat syöpyneet putket ovat metallisia, mutta myös vanhoissa muoviputkissa voi olla ongelmia, varsinkin jos ne eivät ole suojaputkessa. Muovisia vesijohtoputkia alettiin käyttää Suomessa 1970-luvulla. Itse putkimateriaalissakin on vikoja esiintynyt, mutta korroosion kohteena ovat usein myös metalliset liitososat. Kehitys on tässäkin mennyt eteenpäin: kaikki materiaalit sekä liitäntämenetelmät ovat uudistuneet ja putket asennetaan nykyään rakenteiden sisässä aina suojaputkeen.

Jätä yhteydenottopyyntö veloituksettomasta putkiremonttikartoituksesta


 
Julkaistu
4.7.2016